Dyskusje o wzmacniaczach, combo, head. Porady i recenzje

Postprzez mlekoserwis » 2010-08-31, 08:21

Witam.
Będę chciał budować kolumnę 112 do siebie do domciu i otóż dręczy niesłychanie jedno pytanie: Jaki głośnik wybrać?
Pierwszym naturalnie głośnikiem jaki się nasunął był greenback, szukając dalej znalazłem Eminence Private Jack, który bardzo przypadł mi do gustu, lecz oba są trochę drogie (jakby mnie było stać na greenbacka to nie bawił bym się w budowanie tylko kupiłbym voxa 112NT :-P )
I otóż pytanie: czy znacie może jakieś przyzwoite głośniczki tak do 250 pln??
Na razie myślałem o Jensenach C12Q i o Eminence Legend GB 12.. Macie może doświadczenie z tymi głośnikami? Albo znacie jakieś inne przyzwoite głośniki w tej cenie?

Zaznaczam, że zależy mi bardziej na jakości dźwięku niż na mocy ;)
PRS Santane SE + Flame LP III + Home made lampka + paka 210 na celestion g10d-25
Obrazek
mlekoserwis

Pochwały: 7

Fingerstyle Nauka gryWarsztaty gitarowe 50 ćwiczeń na gitarę solo
35,00 złCD + książka 60 str
Żadnych tajemnicSzkoła gry na gitarze elektrycznej. Krzysztof Błaś zdradza tajniki gry.
87,00 zł192 stron A4 plus 3 x CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez DarreX » 2010-08-31, 13:04

Ja proponuję używane głośniki. Nowe głośniki bardzo często potrzebują długiego i dobrego rozegrania żeby "wskoczyć" na odpowiedni poziom. Poza tym, w tej chwili prawie wszystkie są produkowane w Chinach, co zdecydowanie słychać.
Według mnie do lekkiego rocka najlepiej nadawały by się Jenseny, Celestiony Greenbacki, Celestiony G12-50/80, mocniejsze 75-tki, Eminence Legend V12,GB12 też, bardzo dobre są ER Cerwin-Vega 12".
Mam lub miałem trochę tych głośników i powiem Ci, że bardzo dużą różnicę w brzmieniu powoduje obudowa, więc jeden głośnik w jednej obudowie zabrzmi potężnie i twardo, w drugiej miękko i aksamitnie.
Z kolei poleciłbym Ci do miękkiego blues-rockowego grania konfigurację 2x10" z np. Celestionów G10D-25, które generalnie nie są produktem najwyższej klasy ale w dobrej półotwartej obudowie z drewna z miękko brzmiącym piecykiem lampowym tworzą naprawdę miłe dla ucha spokojne lampowe brzmienie. Osobiście nie spodziewałem się po nich wiele, ale jak wsadziłem je do własnoręcznie zrobionej drewnianej skrzynki to mnie miło zaskoczyły. A dodatkowo z jakim pazurem zabrzmiały po podpięciu JCM800 to się troszkę zdziwiłem :)

Pozdrawiam.

Autor postu otrzymał pochwałę
Obrazek
DarreX

Pochwały: 52

Postprzez Macck » 2010-08-31, 13:05

Eminence Legend V12 , Celestion rocket (połowa mocy i mniejsza skuteczność)
Inne głośniki z serii Legend ...
Celestion V30 (może byś dorwał używany w dobrym stanie) ..
>>>>>>>>Trwa kopiowanie<<<<<<<<<
>>>>>>>>>Proszę czekać<<<<<<<<<
\/ Przybliżony czas powstawania 6 miesięcy \/
Obrazek
Macck

Pochwały: 28

Postprzez DarreX » 2010-08-31, 13:11

Celestion Rocket to budżetówka i nie jest absolutni wart swojej ceny. Gorszy w brzmieniu (łaskie, bez wyrazu, dużo góry, zero dołu), montowane tylko do ciężkich, grubych i solidnych kolumn (kompletny bezsens).
Vintage V30 raczej nie nadają do bluesa, to typowo rockowe/heavy metalowe/metalowe głośniki. Spokoju bluesa na nich raczej nie uświadczysz. Poza tym legendy o nich są zdeczko przesadzone, są zdecydowanie mniej uniwersalne i "bezpośrednie" od Greenbacków, a bardzo humorzaste z tytułu budowy kolumny.

Pozdrawiam.
Obrazek
DarreX

Postprzez mlekoserwis » 2010-08-31, 13:19

No właśnie po przesłuchaniu próbek tych v30 od razu je wyeliminowałem ( a szukając po różnych forach etc często można znaleźć opinie, że są to najlepsze głośniki na świecie :-P )
Hmm.. nad paczką 2x10 się nie zastanawiałem.. Będę musiał znów poprzerabiać projekt.. Poza tym czy taką "dwieściedziesiątkę"nie będzie trudniej nastroić? Nie jestem specem, i będę dostrajał metodą na słuch ;)

Aha.. Czy 210 jest tylko głośniejsza w stosunku do 110 czy jeszcze brzmi lepiej?

I poza tym na allegro nie ma zbyt dużo używanych głośników, jeśli chciałbym używane ;(
PRS Santane SE + Flame LP III + Home made lampka + paka 210 na celestion g10d-25
Obrazek
mlekoserwis

Pochwały: 7

Postprzez DarreX » 2010-08-31, 13:38

http://allegro.pl/glosniki-celestion-10-i1195144774.html

Facet ma cały transport tych głośników. Co do paczki to ja do nich robię otwartą o wymiarach 63cm wys. x 40cm szerokość x 25cm głębokość. Poniżej zdjęcia skrzynki testowej z podłączeniem na 8 ohm. Może nie mają tyle energii i nie przebiją ściany ale za to w tej konfiguracji mają dosyć dobrze kontrolowany dół, schodzący wystarczająco nisko, selektywną górę i średnicę, z lekkim uwypukleniem wysokiego przedziału średnich tonów. W zależności od wzmacniacza zmienia się oczywiście odczucie przy odsłuchu. Fizycznie głośność podwójnej paczki nie jest dużo wyższa od pojedynczej, natomiast głośniki współpracujące w parze lepiej grają, łopatologicznie pisząc dają bardziej przyjemne brzmienie od jednego przesilanego głośnika.
210-1.jpg

210-2.jpg

I ekstremalna wersja sypialniana ;)
marsz9.jpg

Dzisiaj kończę składać salonową paczkę 12" na G12-50.

Pozdrawiam.
Obrazek
DarreX

Reklama