Opinie i dyskusje o gitarach elektrycznych

Postprzez Majkelos » 2010-09-05, 16:00

Hej mam na imię Michał od kilku lat pogrywam na gitarze. Zaczynałem od gitary akustycznej, z która zdobyłem większą część swojego gitarowego doświadczenia. Nie znam się zbytnio na gitarach elektrycznych, jestem mniej więcej oczytany i co nieco miałem w rękach ale do tej pory nie wiem na dobrą sprawę jaką gitarę wybrać.
Moje preferencje muzyczne są dość różnorodne bo lubię zarówno muzykę gitarową oczywiście jak i miewałem okresy totalnego szaleństwa i wybiórczości w słuchaniu fortepianowych kompozycji. Obecnie jak to ze mną zazwyczaj bywa jestem skupiony na jednym gatunku mianowicie na Black metalu i interesuje mnie granie tego typu muzyki. Oczywiście ostro kombinuje próbując uzyskać przyzwoite brzmienie na sprzęcie który mam obecnie, a co sie z tym wiąże uzyskać zadowolenie i satysfakcje z uzyskiwanego efektu. Nie jest to proste z jednej strony z powodu na pewno niedostatecznych umiejętności jak i ostatnio zauważyłem z powodu jakości sprzętu jaki posiadam.
Moja natura raczej jest dość kapryśna i w momencie kiedy moje wykonanie pierwotnie powiedzmy ciężkich, drapieżnych black metalowych riffów brzmi jak charczenie lekko sie irytuje i deprymuje. Mam starą lutniczą gitarę którą kupiłem za 400zł w stanie skrajnego zazłomienia. Oddałem ją człowiekowi który mi ją zreanimował- mianowicie wyszlifował progi, poprawił elektronikę, ustawił etc.etc. Nie jest to kiepska gitara ale jej czasy już przeminęły. Progi są wielokrotnie szlifowane, trzeba by było je wymienić gryf lekko skręcony przez co nie da sie ustawić tak lubianej przeze mnie i konieczniej do szybkich riffów niskiej akcji strun. Samo skręcenie kwalifikuje gryf do wymiany.Sądzę że w swej młodości nie była to bardzo droga gitara, powiedzmy jakiś średniak lutniczy. Ma most typu floyd rose(dość średni) z tym ze jest obecnie zablokowany. Nie miałem ochoty z nim walczyć, zapewne da się go odpowiednio wyregulować ( chociaż może to być niemożliwe punkty styku częsci ruchomej z śrubami mocującymi są mocno zdezelowane- chyba trzeba by było go wymienić. Co do pickupów to są to jakieś bezfirmówki. Notabene pomino całego tego mojego narzekania porównując jakość brzmienia mojej gitary do gitarek powiedzmy w cenie 1500zł jakie miałem okazje ogrywać w sklepie w trakcie kupowania pieca była b dobra.Nie zamieniłbym się. Problem polega jednak na tym że gitara ma istotne wady min skręcony gryf i uszkodzony i pierwotnie niskiej jakości most. Raczej nie kwalifikuje się do operacji wymiany gryfu pickapów i mostu gdyż nie ma to raczej sensu z racji kosztów całej operacji a efekt mógłby nie spełniać moich oczekiwań.

I dlatego też jestem prawie zdecydowany kupić nową gitarę. Wybaczcie mi ten przydługawy wstęp ale wydaje mi się że dzięki temu lepiej uda mi się przekazać o co właściwie mi chodzi.
Potrzebuje na chwilę obecną gitary którą uda mi sie rozpętać piekło, wyzwolić przysłowiowe mięso czy jak to jeszcze tam nazwać. Chcę żeby brzmienie było drapieżne ciężkie agresywne , oczekuje długiego sustainu i selektywnego brzmienia. Wiem że nie da się mieć wszystkiego i moje chętka do pogrywania jazzowych solówek musi jednak na razie poczekać na inna gitarę. Może kiedyś kupie sobie sprzęt do tego typu muzyki. Na razie szukam jednak czegoś stworzonego do black metalu :)
Od dłuższego czasu zastanawiam się jaka firma spełniłaby moje oczekiwania.
Przez jakiś czas miałem ochotę kupić coś ze stajni Schectera, Ibanez wydawał mi się jedyną marką kilka lat temu, teraz marzy mi sie ESP :)
Jak to powiedzieć nie mam pojęcia co wybrać. Mam świadomość tego że nie mając zbyt dużego doświadczenia w elektrycznych gitarach nie wiem zbytnio na co zwrócić głównie uwagę przy wyborze. Oceny punktowe dostępne w sieci są dość subiektywne. Oczywiście wiadome jest to że nikt nie wybierze dla mnie gitary, muszę dokonać tego sam- niemniej jednak bardzo proszę was o jakieś propozycję na które modele warto zwrócić uwagę.

Z moich dotychczasowych przykładowych typów mogę wyliczyć:
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... ax-360-blk (gitarka podobna do tej jaką ma Satyr:) z EMG 81--> może się myle ale chyba skłaniałbym sie ku Seymour Duncan Black Outs.)
z ESP ewentualnie jakiś wyższy model powiedzmy w za ok 3000-3200zł.

http://guitarcenter.pl/catalog/schecter ... er-c-1-blk
Słyszałem opinie ze w pieniążkach rzędu 3200zł warto rozejrzeć się za jakimś Ibanezem?

Interesuje mnie takie brzmienia:
http://www.youtube.com/watch?v=NQQdsKH3Qt8
http://www.youtube.com/watch?v=VXWTlYzVFUA
http://www.youtube.com/watch?v=9FEbEWnn ... re=related

Jeszcze raz powtarzam potrzebuje rady kogoś bardziej doświadczonego, gitary która nie zahamuje mojego gitarowego rozwoju a której zalety docenię z czasem. Zazwyczaj tak to jest że naprawdę istotne aspekty wyboru gitary są często pomijane przez niedoświadczonych gitarzystów na rzecz mniej istotnych. Nie chciałbym popełnić tego błędu.
-jaką menzurę wybrać 24,3/4" czy może 25,1/2" - to dla mnie czarna magia... czym się sugerować w wyborze
-czy w tych pieniądzach warto pakować się we floyda, nie ukrywam ze możliwe ze chciałbym się kiedyś pobawić wajchą niemniej jednak np struny przewlekane przez korpus podobno dają lepszy sustain...
- w jaki set zainwestować np czy 2x emg81- na tym nie zagram chyba nic melodyjnego, może warto dołożyć jako drugi humbacker coś lżej brzmiącego? wtedy gitara będzie bardziej uniwersalna ? jak tak to co proponujecie?
Z góry ogromne dzięki za pomoc i próby usystematyzowania tego gitarowego chaosu który mam w głowie.
Oczywiście przed decyzją wasze propozycje gitar planuje ograć w sklepach muzycznych, ale potrzebuje punktów zaczepienia.
Pozdrawiam.
Gitara lutnicza 2xHB
Roland Cube 80X
Metal Zone Mt-2
Digitech rp-255 - sprzedam zbieram fundusze na gitarę
Majkelos

Rzemiosło i sztuka Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Pyton0 » 2010-09-05, 17:25

Szczerze, na twoim miejscu wziął bym tego Hellraisera. Masz tam przetworniki EMG 81TW i 89 ( w obydwóch rozłączane cewki czyli uzyskasz brzmienie takie jak cię interesuje, lżejsze, bądź bardziej mięsiste). Za tę cenę można kupić tę gitarę ze Stanów z Floydem, więc bardziej celował bym w to. Dzisiaj na nim grałem, gitara jest zajebista, nic tylko sprzedać nerkę i brać ;)
Pyton0

Pochwały: 8

Postprzez reaper05 » 2010-09-05, 17:30

Polecam czytac post od 2 akapitu :)

Nie wiem po co Ci w black metalu jakies single coil'e . Ja na hambuxach bez problemu gram 'lekkie' rzeczy. Pozatym po samych gitarach ktore pokazujesz to nie pasuja mi tam single :p

czy w tych pieniądzach warto pakować się we floyda, nie ukrywam ze możliwe ze chciałbym się kiedyś pobawić wajchą niemniej jednak np struny przewlekane przez korpus podobno dają lepszy sustain...

To prawda co do sustain'u nie mniej jednak mysle ze ten floyd Ci sie przyda.

Nic nie zahamuje Twojego progressu muzycznego jezeli masz checi i tym bardziej jakies tam doswiadczenie.

A gitare to ktos inny musi Ci doradzic
Obrazek
reaper05

Pochwały: 7

Postprzez Majkelos » 2010-09-07, 18:47

hmm jestem totalnie zdezorienowany. Byłbym w stanie zacisnąć pasa i uzbierać na model z floydem np na
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... d-m-1000fm

tylko czy to rzeczywiście jest dobry typ. Ilość gitar w podobnym budżecie jest multum. Może warto zainwestować w ibaneza Jacksona? co o tym sądzicie?? Podobno jest zauważalny spadek jakości serii nowych gitar ESP co jest zależne od miejsca produkcji, nie bardzo wiem jak się do tego odnieść i co wybrać.
Please zaproponujcie mi coś ;-) kasa ok 3000zł
Gitara lutnicza 2xHB
Roland Cube 80X
Metal Zone Mt-2
Majkelos

Postprzez Macck » 2010-09-07, 20:58

Może używka ESP Custom ECLIPSE ?
Biegają sobie od 3100 do 4000 na allegro.
>>>>>>>>Trwa kopiowanie<<<<<<<<<
>>>>>>>>>Proszę czekać<<<<<<<<<
\/ Przybliżony czas powstawania 6 miesięcy \/
Obrazek
Macck

Pochwały: 20

Postprzez BulletProofCupid » 2010-09-07, 21:07

Zatem przyjmijmy oficjalnie że masz ok. 3000zł na wydanie? Czy jakaś konkretna kwota?
Do takiego brzmienia potrzebna jest nie tylko porządna gitara ale i sprzęt czyt. wzmacniacz i paka 4x12".

Jeżeli chodzi o samą gitarę to idealnym wyborem byłby ten LTD.
http://www.thomann.de/pl/esp_ltd_v_300_black.htm
Miałem to w łapie i dosłownie zmiata z krzesła. Niska akcja strun tutaj to nie problem. Nie dopatrzyłem się żadnych wad estetycznych.

Jeżeli chodzi o LTD i Schecter którego podałeś. Niestety nie mogę o nich wyrazić opinii, jeszcze się z tymi modelami nie spotkałem.

Polecam czytac post od 2 akapitu :)

Jeżeli tak to może najlepiej w ogóle nie czytać, rzucić vendettę i uciec? ;)
"You'll be given love"
"Engl Powerball miraculously fits my outrage, and shakes my great balls of frost!"
~Abbath
BulletProofCupid

Pochwały: 139

Postprzez Majkelos » 2010-09-08, 22:10

kurcze a może kupić coś używanego?? np
http://allegro.pl/ibanez-prestige-rg-25 ... 04072.html

troszkę inna gitarka ale zawsze to połka wyżej, ewentualnie wchodzi w grę wymiana np hb przy moście

Co do V -ek jakoś chyba nie jestem przekonany. Wolałbym coś w klasycznym kształcie, ostatecznie ta gitarka Satyra:D

Kurcze zastanaiam się coraz bardziej nad tym czy przypadkiem nie popełniłem błędu kupując tego Rolanda cube 80x jakoś brzmienie przesterowane mnie nie zachwyca. Clean z reverbem sprężynowym jest ok, no i looper super sprawa przy próbach improwizacji- to chyba najważniejsze zalety dla mnie. Możliwe że problem leży w mojej obecnej gitarze. Co sądzicie o tym piecyku??
Miło poznać forumowicza z Lublina. Gdzieś wyczytałem że wyrażasz chęć pomocy w ogrywaniu gitarek . Może miałbyśkiedyś ochotę na wizytę w muzyku( żeby mnie jakoś ugruntować w wyborze gitary) a później browarek integracyjny ;-)

hmm może i ten esp ltd v300 to jest to... echhh niezdecydowanie. Musiałbym zobaczyć jak się takie "cóś "obsługuje ;-) no i 2x EMG 81 ... można to cudo zobaczyć w Lublinie??
Gitara lutnicza 2xHB
Roland Cube 80X
Metal Zone Mt-2
Majkelos

Postprzez Adios » 2010-09-09, 10:37

Majkelos napisał(a): -jaką menzurę wybrać 24,3/4" czy może 25,1/2" - to dla mnie czarna magia... czym się sugerować w wyborze
-czy w tych pieniądzach warto pakować się we floyda, nie ukrywam ze możliwe ze chciałbym się kiedyś pobawić wajchą niemniej jednak np struny przewlekane przez korpus podobno dają lepszy sustain...
- w jaki set zainwestować np czy 2x emg81- na tym nie zagram chyba nic melodyjnego, może warto dołożyć jako drugi humbacker coś lżej brzmiącego? wtedy gitara będzie bardziej uniwersalna ? jak tak to co proponujecie?
Z góry ogromne dzięki za pomoc i próby usystematyzowania tego gitarowego chaosu który mam w głowie.
Oczywiście przed decyzją wasze propozycje gitar planuje ograć w sklepach muzycznych, ale potrzebuje punktów zaczepienia.
Pozdrawiam.

Od menzury zależą odległości między progami, przy 24,75 są mniejsze, a przy 25,5 większe. Sam musisz sprawdzić które ci bardziej podchodzą.
W tych pieniądzach floyd jest już prawie na stówę oryginalny albo od schallera, za wyjątkiem tych ibanezowskich.
Moim zdaniem ładowanie do gitary 2 takich samych humbów jest trochę bez sensu, takie zabiegi są stosowane głównie w budżetówkach ;P
Lutniczy Martch, Boss SD-1, Snow Sea 20W, Takamine EG-116
Obrazek Obrazek
Adios
Moderator

Pochwały: 27

Postprzez BulletProofCupid » 2010-09-09, 15:31

Majkelos napisał(a):kurcze a może kupić coś używanego?? np
http://allegro.pl/ibanez-prestige-rg-25 ... 04072.html

Ależ oczywiście, jeżeli Ci się spodoba. Nie przesiaduję dużo na allegro ale definitywnie warto jest je obserwować. Ten Ibanez wydaje się trochę zaniedbany ale jak najbardziej jest warty uwagi.

troszkę inna gitarka ale zawsze to połka wyżej, ewentualnie wchodzi w grę wymiana np hb przy moście

Nie byłoby takiej potrzeby. Te dimarzio wiele potrafią, oj wiele

Kurcze zastanaiam się coraz bardziej nad tym czy przypadkiem nie popełniłem błędu kupując tego Rolanda cube 80x jakoś brzmienie przesterowane mnie nie zachwyca. Clean z reverbem sprężynowym jest ok, no i looper super sprawa przy próbach improwizacji- to chyba najważniejsze zalety dla mnie. Możliwe że problem leży w mojej obecnej gitarze. Co sądzicie o tym piecyku??

To cyfra, za wiele nie wolno od niego wymagać. Na start jest dobry ale na dłuższą metę przydałaby się wymiana.
W szczególności jeżeli chodzi o BM.
Miło poznać forumowicza z Lublina. Gdzieś wyczytałem że wyrażasz chęć pomocy w ogrywaniu gitarek . Może miałbyśkiedyś ochotę na wizytę w muzyku( żeby mnie jakoś ugruntować w wyborze gitary) a później browarek integracyjny ;-)

Ależ oczywiście, jakby co to dzwoń (telefon poszedł na PW). Rzecz w tym, że teraz w liceum mamy różnie plan poukładany, dodatkowo często coś mi popołudniu wyskakuje więc w tej chwili nie jestem w stanie powiedzieć kiedy byłbym w stanie. W miarę możliwości postaram się dopasować.

hmm może i ten esp ltd v300 to jest to... echhh niezdecydowanie. Musiałbym zobaczyć jak się takie "cóś "obsługuje ;-) no i 2x EMG 81 ... można to cudo zobaczyć w Lublinie??

W sklepie go jeszcze nie widziałem. Ograłem go w lublinie co prawda ale generalnie...nie miałem tego w planach. Szukałem jakiejś taniej lampki, koleś sprzedawał Blackstar HT-5 to udałem się do niego na czechów. Gitarę zastałem na miejscu.
"You'll be given love"
"Engl Powerball miraculously fits my outrage, and shakes my great balls of frost!"
~Abbath
BulletProofCupid

Pochwały: 139

Postprzez Andrew147 » 2010-09-09, 18:57

Skoro lubisz ostrzejsze brzmienia polecam ci tą gitarkę LTD:
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... xi-200-blk

Gitarka ta ma naprawdę niezłego kopa. Sam jestem fanem nocnych brzmień i gram na tej gitarze prawie codziennie ponieważ mój kolega zakupił ją na początku wakacji, gdy pierwszy raz miałem ją w rękach to zrobiła na mnie wspaniałe wrażenie. Wygląd po prostu boski, wykonanie też bardzo dobre i brzmienie na 40-sto watowym piecu naprawdę wspaniałe. A jak już wymienisz pickup'a na EMG-HZ to naprawdę ta gitara nie jest gorsza od tych V'ek za 4000zł. Jeżeli chodzi o tego Floyda to na początku gitara będzie ci się rozstrajała po kilku solówkach ale struny po jakimś czasie się układają i jest dobrze.

Z tego co czytałem to ta gitarka też jest warta uwagi:
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... king-jrv-2
Andrew147

Pochwały: 1

Postprzez Hans666 » 2010-09-09, 19:48

~3000zł to kasa za którą możesz kupić porządne wiosło z Japonii/USA, a nie chińską imitację.

Ja szczerze polecę od siebie to: http://www.thomann.de/pl/jackson_rr24m_rhoads_bk_w.htm ;)
Obrazek
Jackson RR24M
Hans666

Pochwały: 31

Reklama