przez charlietheunicorn » 2011-10-15, 02:01
Na wstępie zaznaczę, iż nie jestem żadnym znawcą, po prostu chcę Ci napisać jak ja wdrażałem się w podstawy teorii muzyki.
Zacznij od nauki dźwięków i interwałów. Staraj się rozpoznawać dźwięki na gryfie. Później poczytaj jak zbudowane są skale molowe oraz durowe (jakie mają odległości między dźwiękami) i postaraj sobie takie skale odnajdywać - rozpisz sobie na kartce skalę a-moll mając przed sobą "wzór" odległości między dźwiękami. Powoli przyswajaj sobie jedną skalę.
Zapoznaj się także z zagadnieniem budowy akordów - to naprawdę dużo daje. Wiedząc jakie dźwięki zawiera akord, możesz już śmiało improwizować.
Dużo na temat teorii Ci nie podpowiem, gdyż gram niecałe 2 lata, ale zrozumienie podstaw zasad muzyki jest bardzo przydatne i daje porządnego kopa.
Wszystkie materiały znajdziesz w internecie, ja się tak uczyłem. Założyłem sobie zeszyt, który prowadzę do tej pory, zapisując rozmaite notatki. Jeśli czegoś nie jestem pewien, czegoś zapomnę - nie muszę wertować tysiąca stron w necie. Po prostu otwieram zeszyt i wracam do danego zagadnienia.
Jeśli pomimo lektury w necie nie zrozumiesz danego zagadnienia w pełni, to zawsze możesz zajrzeć do forumowego działu "teoria muzyki". Ludzie tutaj są naprawdę pomocni i dzielą się przydatną wiedzą. Sprawdź przyklejone wątki i poszukaj interesującej Cię odpowiedzi, a jeśli takowej nie będzie zawsze możesz śmiało zapytać. Sadzę jednak, że poradzisz sobie z podstawami i ogarniesz to co trzeba!
Powodzenia życzę! :)

last.fm/user/geri1992