Blisher napisał(a):
Sekunda zmniejszona to nie jest obniżona o pół tonu sekunda mała, tylko sekunda wielka, zatem sekunda zmniejszona od c to des.
Sekunda zmniejszona to właśnie sekunda mała o półtonu niżej. Jeśli chodzi o interwał sekundy to mamy jej 4 rodzaje: sekundę małą c-des ( oznaczona jako 2>) , sekundę wielką c-d ( oznaczone jako 2) , sekundę zwiększoną c-dis (oznaczana jako 2<, charakterystyczna w gamach mollowych harmonicznych w tym przypadku e-moll) , oraz sekundę zmniejszoną c-deses ( oznaczana 2>>)
Blisher napisał(a):Warto zauważyć że sekunda mała jest równa sekundzie zmniejszonej, inaczej się nazywają bo mają różne funkcje w różnych skalach.
Sekunda mała nie jest równa sekundzie zmniejszonej. Sekunda zmniejszona ma zero półtonów (czyli brzmi jak pryma) i jest prawie nie spotykana, natomiast sekunda mała jest półtonem diatonicznym, która występuje np. w gamach durowych.
Blisher napisał(a):A co do stosowania akordów zmniejszonych w metalu, nie zauważyłem, by brzmiały mrocznie, niech wypowie się ktoś bardziej obyty w czarnych dźwiękach.
Ja pisałem, że wg mnie te trytony mają takie brzmienie. Każdy może sądzić inaczej i to normalne. Pozatym nie pisałem o metalu tylko ogólnie : - )
Blisher napisał(a): Kolejny robi wodę z mózgu, jesteś w błędzie.
Wody z mózgu nie robię. To Wasz błąd i proszę się przyznać : - )