Jak przerabiać lub zrobić samemu

Postprzez PawelNS » 2010-08-30, 01:46

Nie znalazłem tematu więc napisałem jeśli na prawdę nie ma takiego tematu można podwiesić. Słyszałem że wielu ludzi smaruje olejkami podstrunnice i pozostałe części co Wy sądzicie na ten temat?
"Granie na gitarze sprawia mi więcej przyjemności niż masturbacja." cytat mój własny
PawelNS

Rzemiosło i sztukaPonad 2 godziny szkoły gitarowej, improwizacja, skale i techniki
34,00 zł2 płyty DVD
Skale gitaroweNaucz się skal modalnych i harmonii w grze na gitarze
33,00 zł40 str książka + CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez vaughan » 2010-08-30, 11:51

Są specjalne preparaty do strun, podstrunnicy i korpusu. Struny możesz czyścić często - niby zwiększa to ich żywotność, nie brudzą się tak szybko i nie rdzewieją. Korpus - no to wiadomo, wtedy, gdy jest wypalcowany itd. to możesz go wyczyścić preparatem do korpusu. Ja to robię taką ściereczką jak do czyszczenia okularów, żeby sobie nie zarysować lakieru (bez preparatu i też jest dobrze). Co do podstrunnicy - są i preparaty i chusteczki nasączone tym preparatem - do wyboru. Ja jeszcze tego nie kupowałem, ale wydaje mi się, że lepszym rozwiązaniem są chusteczki. Podstrunnicę czyścisz wtedy, gdy masz tam dużo naskórka i brzydko to wygląda. Tylko pamiętaj - jak kupujesz preparat to sprawdzaj do jakiego drewna on jest (drewno ciemne, drewno jasne, lakierowana podstrunnica, nielakierowana itd).

Myślę, że pomogłem :-D

Autor postu otrzymał pochwałę
vaughan

Pochwały: 4

Postprzez PawelNS » 2010-08-30, 16:33

chyba kupie sobie jakis preparat ale do podstrunnicy moze dunlopa i bede czyscil przy zmianie strun moze beda lepiej palce sie po niej slizgaly
"Granie na gitarze sprawia mi więcej przyjemności niż masturbacja." cytat mój własny
PawelNS

Postprzez Dawid959 » 2010-08-30, 17:03

Napisz czy masz lakierowaną podstrunnicę czy nie.

Ja używam Dunlopa 65 do strun i można dłużej cieszyć się ładnym brzmieniem. Do podstrunnicy używam olejek cytrynowy Planet Waves. Gitara po takim zabiegu zajebiście wygląda, ale łapie sie do niej bardziej kurz. :mrgreen:
Obrazek Obrazek
Ibanez Rg 2550Z gk |
Dean Vendetta 1.7 | Samick Stratocaster SSS | Roland Cube 20X | SPRZEDAM SAMICKA
Dawid959

Pochwały: 1

Postprzez metalman955 » 2010-08-30, 17:40

Ja czyscilem pronto i calkiem fajnie ;p i mozna zaoszczedzic na inne wydatki ;d
Obrazek Obrazek
Obrazek
metalman955

Pochwały: 9

Postprzez ongzng » 2010-08-31, 00:14

Ja wczoraj robiłem dokładne czyszczenie gitarki, korpus polerowałem pastą 'tempo'(ok. 8zł), teraz mój piękny czerwony korpus święci się jak psu... oczy:p jeśli nie wiesz co i jak to pisz na pw, mogę wszystko wytłumaczyć;) Podstrunnice czyściłem tak: do kieliszka 1 łyżeczka cytryny, 1 łyżeczka wody, później to ładnie wymieszałem, następnie papierowymi ręcznikami nakładałem to na podstrunnice chwilę odczekałem i ładnie wytarłem, efekt powalający;) moja podstrunnica jest palisandrowa, nie lakierowana, ale podobno na lakierowanych też to dobrze działa, niestety nie mam gdzie sprawdzić;) Proponuje jeszcze kupić ściereczke z microfibry (ok. 8zł), doskonale nadaje się do przetarcia strun po grze, doskonale zbiera z nich pot, a z korpusu kurz. Nie pozostawia żadnych włókien;)
EDIT:
ja od jakiegoś czasu myje ręce przed graniem, gdzieś tak wyczytałem;)
Obrazek Obrazek Obrazek
....::::Washburn X-10::::.... > Line6 Pocket POD express > DOD FX-17 > Crate GX-15R
ongzng

Postprzez reaper05 » 2010-08-31, 21:07

Slyszalem o pantencie kremu nivea do palisandrowej podstrunicy. Wtedy jest fajnie nawilzona. Ja do swojej podstrunicy znalazlem preparat od pielegnacji korpusu klarnetow. To mi tak super nawilzylo ze bendowanie robi sie doslownie 2 razy lzej.
Dla mnie kupowanie specyfikow jest przy okazji- nie zamowilbym tego na necie bo z kosztami wysylki wychodzi bezsensownie drogo. Nie mowie ze to zło czy cos ... poprostu w kazdej lazience znajdzie sie przynajmniej kilka preparatow ktore rownie dobrze nawilza drewno jednoczesnie go nie niszczac ale jezeli ktos ma w miescie porzadny sklep muzyczny w ktorym nie ma cen z kosmosu to ma szczescie
Obrazek
reaper05

Pochwały: 7

Postprzez Casi12 » 2010-08-31, 22:43

reaper05 napisał(a):Slyszalem o pantencie kremu nivea do palisandrowej podstrunicy. Wtedy jest fajnie nawilzona.

Zgadzam się, sam tak robię i naprawdę miło wygląda :D
ObrazekVintage V100 WR

The more you see the less you know..
Casi12

Pochwały: 6

Postprzez ongzng » 2010-08-31, 23:51

Ja też smaruje kremem nivea, bardzo dobry patent;) Zdejmujesz wieczorem struny, smarujesz dość grubą warstwę kremu, zostawiasz to na noc. Rano wycierasz to co zostało, zakładasz struny i grasz;) Reasumując polecam patent z kremem nivea;)
Obrazek Obrazek Obrazek
....::::Washburn X-10::::.... > Line6 Pocket POD express > DOD FX-17 > Crate GX-15R
ongzng

Postprzez Howard » 2010-09-01, 09:16

O ile dobrze wiem, nie zaleca się aby gitara stała bez strun.
Obrazek Obrazek
TAKAMINE G 320 <<< >>> Jackson Dk 2 Dinky BLK
Howard

Pochwały: 8

Postprzez Casi12 » 2010-09-01, 18:13

Można, ale trzeba wtedy popuścić pręt w gryfie. Ja smaruje podczas zmiany strun :) I wcale nie grubą warstwę, tylko mało i delikatnie wcieram palce(czystym), odczekam z 10 minut i ścieram brud bawełnianą ściereczką :)
ObrazekVintage V100 WR

The more you see the less you know..
Casi12

Pochwały: 6

Postprzez mlekoserwis » 2010-09-01, 21:50

Hmm patentu z kremem nivea nie próbowałem, ale jeśli ktoś kupuje coś w sklepie i i kupno olejka do podstrunnicy nie zwiększy kosztów przesyłki to w sumie nawet można kupić. Jedna butelka starcza na Baaaaaaaaaaaaaaaaaaaardzo długo..
Sam osobiście przy zmianie strun smaruje dunlopem cytrynowym. A do kurzu i reszty gitary używam Pronto anti kurz/do pielęgnacji drewna + jakaś ściereczka.
PRS Santane SE + Flame LP III + Home made lampka + paka 210 na celestion g10d-25
Obrazek
mlekoserwis

Pochwały: 7

Postprzez anikton » 2010-09-01, 22:45

Pronto nie jest dobrym sposobem. Generalnie odtluszcza drewno , nadaje sie tylko do korpusu. Moj lutnik stosuje olejek rozany bodajze do konserwacji natomiast do czyszczenia benzyne ekstrakcyjna. Sam osobiscie stosowalem rozne pronta ale odpuscilem, kiedys w cieply dzien jak pogralem troche Fender mi sie do przedramienia kleil fe. Aktualnie uzywam olejku cytrynowego Planet waves plus benzyna do czyszczenia zasyfionych sprzetow. Daje rade, natomiast co pewien czas (raz do roku powiedzmy) mozna uzyc nivea, strasznie zatluszcza podstrunnice i powoduje szybsze zuzycie strun, co niemniej jednak jest wskazane jesli uzywacie olejkow do podstrunnic(produkowanych na bazie nafty, czyli tak naprawde odtluszczajacych).
Stratocaster MiJ,MiM/Sqier MiK,MiJ/Hamer Californian/Ibanez RG550,RG350/YamahaRGX321,302/Charvel 375De Luxe/Vintage v100, Vsr110c,Vs6/Avon Morris/Washburn MGII model 701
anikton

Pochwały: 27

Postprzez Konyagi » 2010-09-02, 09:27

Howard napisał(a):O ile dobrze wiem, nie zaleca się aby gitara stała bez strun.

Zawsze można wysmarowac kremem gryf razem ze strunami (starymi). Skoro sa one do wymiany to co za róźnica. Następnego dnia wytrzeć do sucha, zdjąć stare struny, dotrzeć to co niedotarte i ząłożyć nowe struny.
B.C. Rich Virgin VG-1
Roland Cube 20X
Po 17 latach przerwy powracam do nauki gry na instrumencie...
Konyagi

Pochwały: 5

Postprzez Arni » 2010-09-02, 11:42

Casi12 napisał(a):Można, ale trzeba wtedy popuścić pręt w gryfie

?
jeśli już to bardziej napiąć (analogicznie do sytuacji z zakładaniem strun o mniejszej grubości)
wogóle to przez noc nic się nie powinno stać, po kilku miesiącach/latach może być problem

Wogóle to poco używać kremu nivea? Za 40zł masz zestaw Dunlopa do czyszczenia i konserwacji podstrunnicy. Dwie butelki, powinny wytarczyć na bardzo długo (uzywając raz na 1-3 miesiące wystarcza na grubo ponad dwa lata)

Do korpusu jest Planet Waves Restore i Protect, które dają piorunujący efekt :)
Arni

Pochwały: 3

Reklama