Informacje i pytania na temat twórczości muzyków i tras koncertowych

Postprzez koziol699 » 2012-01-16, 00:15

Witam. Ostatnio kiedy słuchałem jednego z wielkich wirtuozów (Satriani) zacząłem zastanawiać sie czy są jacyś gitarzyści młodego pokolenia którzy już w podobny sposób mogą zawładnać sceną i pokazać że młodzi też potrafią?
Obrazek Obrazek
koziol699

Gitarowe WyzwaniaPonad 4 godziny, ujęcia z różnych kamer, prawa i lewa ręka
34,00 zł2 płyty DVD
Szkoła gry na gitarze dla początkującychDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
29,00 złinteraktywny kurs gry na CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Adios » 2012-01-16, 20:29

Młodzi potrafią, to niewątpliwe, ale w obecnych realiach ciężko się przebić przez rynek muzyczny nie grając nietypowo albo nie będąc dzieckiem.
Martch, Takamine EG-116 i parę innych gratów.

Mroova napisał(a):nirda okevke

Stefan napisał(a):Kasztanki to mój świat!
Adios
Moderator

Pochwały: 32

Postprzez Excubitor » 2012-01-16, 20:35

Zależy co rozumiemy przez młode pokolenie, bo ostatnio japońskie Young Guitar uznało za jednego z lepszych gitarzystów młodego pokolenia Viktora Smolskiego, który jest już po 40tce ;) A z młodszych na pewno wybijają się Joe Bonamassa, Orianthi i Derek Trucks.
Obrazek
Excubitor

Pochwały: 35

Postprzez huberdt » 2012-01-16, 21:42

Ja.

Obczaj sobie ziomów z np. Solo życia. Większość to Satrianiwannabe, ale trafiają się czasami wyjątki.
huberdt
Moderator

Postprzez Viceroy » 2012-01-16, 22:16

Satriani może i jest wirtuozem bez dwóch zdań, ale w latach swojej młodości, obok Vai'a i innych tzw. Pudli, był pośmiewiskiem i raczej niszowym artystą, podobnie jak dzisiaj Dream Theatre (nota bene: absolutnie nieznany poza stanami zespół jeszcze 5- 10 lat temu, a i w samym USA bardzo niszowo, Ja ich w życiu nie słyszałem i nie zamierzam).
Zresztą wystarczy podsumować osiągnięcia Satrianiego.
Ja nie potrafiłbym zanucić żadnej melodii, którą on skomponował .
Słaby to chyba przykład dla gitarzystów młodego pokolenia.
Zdumiewa mnie fascynacja młodych ludzi akurat tymi artystami z lat osiemdziesiątych.
Ma to chyba więcej wspólnego z odgrzewaniem starych kotletów przez wytwórnie niż z rzeczywistą ich popularnością.
Smutne jest tylko to, że wzorowanie się na tym pitoleniu produkuje armię młodych pitolących, którym się wydaje, że jeśli będą grali szybko i dużo i będą mieli instrument z Floydem i rozmazaną na nim farbą, to będą następnymi Satrianimi - i tu wróćmy do osiągnięć rzeczonego artysty...

Koniec tyrady.

Teraz w temacie: Joe Bonamassa bezapelacyjnie. Potem dłuuuuugo nic.
Viceroy

Pochwały: 28

Postprzez Adios » 2012-01-16, 23:00

Tu można dyskutować nad tym, czy faktycznie należy on do młodego pokolenia, bo 40stkę ma już za sobą. Wiadomo, jest młodszy od gigantów rocka, ale czy o to chodziło?

Dla mnie na przykład świetnym gitarzystą młodego pokolenia jest forumowy bluegrass - Piotrek Słapa, ale to trochę inny styl grania.
http://www.youtube.com/watch?v=kVu6E2R2wD0

Adios
Moderator

Postprzez 6strings » 2012-01-16, 23:30

Viceroy napisał(a):podobnie jak dzisiaj Dream Theatre (nota bene: absolutnie nieznany poza stanami zespół jeszcze 5- 10 lat temu, a i w samym USA bardzo niszowo, Ja ich w życiu nie słyszałem i nie zamierzam)

Ekhm... Znany chyba bardziej w Euro i Japonii niz wlasnie u wuja Toma, i tak wlasnie bylo od zawsze.

Viceroy napisał(a):Zresztą wystarczy podsumować osiągnięcia Satrianiego.
Ja nie potrafiłbym zanucić żadnej melodii, którą on skomponował .
W takim razie masz baaaardzo slaby sluch muzyczny, niepodwazajac Twojej ogromnej wiedzy na temat sprzetu, ktora sie znami tutaj dzielisz.

Mam wrazenie, ze lepiej miec 50 letniego idola ktory wie co zrobic z instrumentem, niz dwudziestoparoletniego ktory stroi sie do drop D a na scenie wspiera masa samplerow i inncyh dobrodziejstw elektroniki. Gitara jako instrument solowy jest dzis coraz mniej popularna, gra zespolowa i kompozycje ktore pojda w radiu wygrywaja z muzyka stricte gitarowa z wioslem na pierwszym planie. Bonamassa to owszem jeszcze mlody i swietny muzyk, ale juz zaczyna zjadac wlasny ogon i zaczyna zwyczajnie nudzic. Jak dla mnie pytanie bez odpowiedzi.
prs custom 22, charvel so-cal, blackstar series one, blackstar ht studio, blackstar htv

the guitar players look damaged - they've been outcasts all their lives
6strings

Pochwały: 75

Postprzez Mroova » 2012-01-17, 01:03

Hub.
Siema.
Mroova

Pochwały: 10

Postprzez AKaBe » 2012-01-17, 11:30

Wielkich muzyków charakteryzuje to, że NIGDY nie oceniają. Zawsze wolą coś doradzić, powiedzieć miłego niż przekreślić czyjąś twórczość. Wam radzę to samo... Niech sie każdy wzoruje na kim chce, to jest piękne w grze na instrumencie, że niema jednej właściwej drogi nauki.

A Satriani wielkim mistrzem jest, i inni też są mistrzami!
AKaBe

Pochwały: 5

Postprzez Kenobi » 2012-01-17, 14:11

Taa, Chinol jakiś go pewnie i tak przebił w wieku 15 lat... (o Joego mi chodzi)
Obrazek Obrazek
Cort G200 + Fender SP-10 + Dunlop Lucky 13 1.0mm
"Nigdy nie jesteś za stary, żeby grać rock and rolla." - Bon Scott
Kenobi

Pochwały: 11

Postprzez Adios » 2012-01-17, 17:32

AKaBe napisał(a):Wielkich muzyków charakteryzuje to, że NIGDY nie oceniają.

A to ciekawe :P

Kenobi, może pod względem technicznym, ale pod muzycznym niekoniecznie, bo tu nie wystarczy sama ciężka praca.

Adios
Moderator

Postprzez ryyba » 2012-01-18, 00:18

W takim razie masz baaaardzo slaby sluch muzyczny, niepodwazajac Twojej ogromnej wiedzy na temat sprzetu, ktora sie znami tutaj dzielisz.

Myślę, że tu nie chodzi o "nie potrafiłbym zanucić bo są za trudne", tylko "nie potrafiłbym zanucić, bo żadna nie zapadła mi w pamięć".
ryyba

Pochwały: 26

Postprzez 6strings » 2012-01-18, 02:23

Wlasnie o tym dokladnie mowie. Polowa tworczosci Satcha to numery zbudowane na zasadzie powtarzalnosci charakterystycznych i chwytliwych fraz. Nie jestem jego megafanem ale wciaz potrafie zanucic kilka numerow chocby z 'Surfing...' ktorego ostatni raz sluchalem z 10 lat temu:) To nie ma nic wspolnego z trudnoscia.
prs custom 22, charvel so-cal, blackstar series one, blackstar ht studio, blackstar htv

the guitar players look damaged - they've been outcasts all their lives
6strings

Pochwały: 75

Reklama