Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez Pierog » 2010-12-25, 21:50

czerez napisał(a):gitara wg urzędu celnego jest traktowana jako bagaż podręczny i nie ma na nią cła !!!
można sprawdzić na stronie urzędu celnego

Czyli biorę wiosło na pokład samolotu, chowam w schowku u góry i tak sobie to leci, wysiadam, zabieram ze sobą i nic mi nie mogą zrobić? ŻADNYCH OPŁAT?
ObrazekObrazekObrazek
Gibson Explorer, Yamaha Pacifica 012, Roland Cube 20x, Boss DS-2 Turbo Distortion
Pierog

Pochwały: 16

Śpiewnik gitarowyNajwiększy polski śiewnik rockowy. 2 części + śpiewnik WILKI gratis
65,00 złponad 600 stron
Gitara Flamenco nauka gryOpis gitarowych technik gry flamenco
47,38 zł2xCD + 32 str A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez czerez » 2010-12-26, 01:03

Pierog napisał(a):
czerez napisał(a):gitara wg urzędu celnego jest traktowana jako bagaż podręczny i nie ma na nią cła !!!
można sprawdzić na stronie urzędu celnego

Czyli biorę wiosło na pokład samolotu, chowam w schowku u góry i tak sobie to leci, wysiadam, zabieram ze sobą i nic mi nie mogą zrobić? ŻADNYCH OPŁAT?

nie wiem czy dokładnie w ten sposób sie to odbywa ale na pewno nie zapłacisz cła
jakiś miesiąc temu chciałem sprowadzić ze stanów wiosło - znalazłem model , mam kolegę w stanach i z zakupem i wysyłką nie było by problemu - nie wiedziałem jak będzie z cłem

przeszukałem kilka forum i co wypowiedź to inne zdania - ci wiedzą ci nie wiedzą a inni się domyślają
ktoś nawet coś sprowadzał ale cła nie płacil bo myślał , że mu się udało
w końcu poszperałem na stronach Urzędu Celnego i wylookałem przepis, który traktuje o zwolnieniu z cła instrumentów muzycznych
postaram się to znaleźć i wrzucę linka

edit:

tutaj są ogólne zwolnienia z cła
http://www.celsped.pl/przepisy/zwolnienia_cla/index.php
a tutaj info o bagażu podręcznym
http://www.mf.gov.pl/_files_/sluzba_cel ... awkami.pdf
art.45
tutaj towary zwolnione od polskiego cła
http://www.poradniksukces.com/jmainp/in ... f=1&id=498

czyli wychodzi na to , że jeżeli zabierzesz gitarę na pokład samolotu to będzie to bagaż podręczny .
Gdyby okazało się dla celnika, że przywozisz gitarę w celach handlowych, to zapłacisz cło w wysokości 3,2 % i Vat 22 % a od nowego roku 23%

Autor postu otrzymał pochwałę
Witkowski M-20 Custom; Peavey VelveKing 212; Line 6 Pod HD300; DR HI-Voltage ;
Witkowski Custom Stratocaster ; Dean Markley-Blue Steel

pierwsze nagrania 1997 r http://www.myspace.com/hiciacetpolska
klikajcie - Lubię to ! - przy nazwie !!! http://www.facebook.com/MoiraPolska
czerez

Pochwały: 13

Postprzez Pierog » 2011-01-28, 18:42

Mam ostatnie pytanie, która opcja jest lepsza:
-twardy case i przewozić jako bagaż podręczny, może się zdarzyć że nie wejdzie do schowka nad głową i weźmie stewardesa ale mogą też nie pozwolić wnieść na pokład
-miękki pokrowiec z gitarą, dać to do torby i wyłożyć ciuchami. do tego pełno folii bąbelkowej i idzie to do luku bagażowego

Może ktoś pomóc dokonać racjonalnego wyboru? To znaczy co ma większą szansę powodzenia (jeśli ma to znaczenie lecę liniami LOT)
ObrazekObrazekObrazek
Gibson Explorer, Yamaha Pacifica 012, Roland Cube 20x, Boss DS-2 Turbo Distortion
Pierog

Pochwały: 16

Postprzez 6strings » 2011-01-28, 18:50

sluchaj... a moze zadzwon do obslugi klienta w lot i zadaj im to pytanie. mozemy tu gdybac, podawac przyklady ale generalnie info z pierwszej reki bedzie bardziej adekwatne. moze uzyskasz rowniez info o kosztach przewozu, ewentualna porade co bedzie tansze/bezpieczniejsze.
prs custom 22, charvel so-cal, blackstar series one, blackstar ht studio, blackstar htv

the guitar players look damaged - they've been outcasts all their lives
6strings

Pochwały: 75

Postprzez jack1 » 2012-02-04, 16:04

Gdy wyśle się paczkę przez jakąś firmę wysyłkową to jeśli wlepią cło i podatek to płaci się je w dolarach czy w złotówkach a jeśli w złotówkach to według jakiego kursu?
Epiphone Les Paul Tribute 2010 + Obrazek
jack1

Postprzez conscious » 2012-02-04, 16:07

Płaci się w walucie, jaka jest urzędową w danym kraju - analogicznie, w Polsce w pln'ach.

Według kursu jaki w danej chwili obowiązuje, to też chyba dość logiczne.. Nie da się stwierdzić, ponieważ ciągle się zmienia.
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Pochwały: 217

Postprzez Insula » 2012-02-29, 18:02

Mam niestety ten sam problem, jestem w USA już prawie rok i czas wracać do Polski, chciałabym zabrać ze sobą gitarę , którą tu kupiłam.
Zadzwoniłam do LOTu żeby zapytać jak to wygląda, gdyż na ich stronie można znaleźć tylko lakoniczne wytłumaczenie.
Odebrał niezbyt uprzejmy pan, który poinformował mnie, że jeżeli gitara mieści się w tych wymiarach/wadze (chyba żart)
1 sztuka bagażu podręcznego do 6 kg o wymiarach 118 cm/55x40x23
to mogę ją wziąć jeśli nie to muszę wykupić miejsce dla 2 pasażera. o.O
lub zapłacić 80$ i oddać do luku bagażowego.

Plan lotu Newark->Warszawa
"Może i świat nie kończy się na muzyce ale mój się na niej zaczyna..."
Insula

Reklama