Opinie i dyskusje o gitarach elektrycznych

Postprzez Coldplay » 2012-01-22, 00:42

Witam. Poszukuję gitary elektrycznej i potrzebnej do niej całej reszty do 2000 zł. Przeszukując różne fora, pytając znajomych dotarłem do Epiphone Les Paul. Gitara ta bardzo mi się podoba, jak wygląda ona pod względem technicznym? Doświadczenie z gitarą mam dopiero od prawie pół roku, ale chciałbym, aby gitara posłużyła mi na dobre kilka lat gry. Szukałem do niej odpowiedniego pieca. Po kilku dniach poszukiwać dotarłem w końcu do Line 6 Spider IV 15. Znajomy zapewnia mnie, że jest to świetny piec do domowego grania, bo głównie mam zamiar grać w domu dla samego siebie lub domowników. Nie należę do zespołu, więc niewiele mi do szczęścia potrzeba. Prosiłbym o ocenienie tego lub zaproponowanie czegoś lepszego w podobnej cenie. Nie wiem jeszcze jaki dorzucić do tego kabel najodpowiedniejszy. Jeżeli byłoby to możliwe proszę też o wskazanie, nakierowanie mnie na odpowiedni kabel, bo nie znam się na tym, a widzę, że jest ich sporo i to w różnych cenach. Pasek już sam sobie wybiorę, a futerał jest dołączony gratisowo do tej gitary, która przedstawiłem, więc chyba to cały zestaw.

Podsumowując. Do ocenienia jest ten sprzęt (lub propozycja czegoś lepszego w podobnej cenie):
- Epiphone Les Paul
- Line 6 Spider IV 15.
- kabel

Z góry dziękuję. Pozdrawiam.

Edit: Chciałbym grać głównie muzykę metalową, ale także rockową. Jeżeli chodzi o metal to coś w stylu Bullet for my valentine, Metallica, Disturbed czy In Flames, ale też style bardziej rockowe jak 3 Doors Down.
Ostatnio edytowano 2012-01-22, 13:23 przez Coldplay, łącznie edytowano 2 razy
Coldplay

Gitara Flamenco nauka gryOpis gitarowych technik gry flamenco
47,38 zł2xCD + 32 str A4
Nauka gry na gitarze elektrycznejKilka Riffów, Kilka Technik
25,90 złDVD + książka 96 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez czarenio » 2012-01-22, 01:49

1.Co do kabla to polecam firmę Die Hard. Im krótszy, tym lepszej jakości dźwięk otrzymasz. Trzeba pamiętać, że kable odgrywają dość dużą rolę w brzmieniu gitary, więc warto wydać na nie parę złotych więcej. Wyrobisz się pewnie w granicach ok 50 złotych ;)
2.Jeżeli chodzi o piec, to dla mnie seria Line6 brzmi sztucznie. Myślałbym na Twoim miejscu o roland cube x20. Jest w podobnej cenie, a ma większe możliwości i nie brzmi tak "plastikowo".
3.Jeżeli chodzi o gitarę, to nie powiedziałeś, co chciałbyś grać.
czarenio

Pochwały: 3

Postprzez Skejter » 2012-01-29, 04:17

Szukam, szukam i nie mogę nic konkretnego znaleźć. Istnieje jakaś alternatywa tej gitary http://www.netstore24.pl/index.php?prod ... od_id=4542 ? Szukam takiego wyglądu konkretnie, ale nie mogę nic znaleźć w mojej cenie tzn. do 1400-1500zł. Korpus chciałbym koniecznie biały, już nie musi być z tym elementem jeżeli jest to niemożliwe, główka czarna, a gryf może być taki jak na tym linku, chociaż wolałbym czarny, konkretnie ciemny z ciekawszymi oznaczeniami progów (nie te kropki, tylko takie fajne kształty jak np. tutaj http://www.netstore24.pl/index.php?prod ... od_id=4542 <-- i jeżeli chodzi o tę gitarę to była by idealna, gdyby nie biała główka i gryf byłby ciemniejszy). Chyba kolory nie wpływają tak znacząco na cenę? Nie wiem, nic nie mogę takiego znaleźć, może istnieje taki typ gitary, albo ktoś gdzieś widział to w jakimś sklepie online? Byłbym bardzo wdzięczny za wszelką pomoc.
Obrazek
Skejter

Postprzez czarenio » 2012-01-29, 10:19

Obczaj sobie:
Ibanez RG420EG ISL
Ibanez DN500 WH
Ibanez RGA32 WH
czarenio

Pochwały: 3

Postprzez zecior » 2012-01-29, 13:43

A to ciekawe co piszesz o tych kablach. Porównywałem Proela Bulk 3 metry i Labogę 7 czy 8 metrów. Rozkręciłem wzmacniacz na full i najpierw podpiąłem jeden kabel a później zmieniłem na Labogę (bez gitary, sam kabel aby sprawdzić czy siarzy) i co się okazało ? Szumy były mniejsze przy kablu Labogi ponad dwa razy dłuższym.

Do autora - jak kupisz dobry kabel to będziesz zadowolony z tańszych Proel DieHard może być.
Obrazek
IBANEZ MTM2-BK, PEAVEY VALVEKING ROYAL 8, HARLEY BENTON G212 VINTAGE, BOSS MT-2 Metal Zone, Dunlop jazz III xl (W planach ENGL Powerball II + paka 4x12 ENGL do kompletu)
zecior

Pochwały: 9

Postprzez Skejter » 2012-01-29, 13:52

Z tego co podałeś najbliższa mojemu ideałowi była by gitara Ibanez RGA32 WH [link1] [link2]. Co prawda trochę nie podobają mi się te kropki na progach, wolałbym coś takiego jak tutaj, ale już nie będę marudził ;) Zastanawiam się tylko jak z tym mostkiem. Grywam tylko na akustyku i dopiero dowiaduję się o wielu sprawach w gitarach elektrycznych, nie znam się za bardzo na tych mostkach, ale w tej gitarze jest on stały. Czytałem, że gitary z tańszych modeli z mostkami ruchomymi bardzo szybko się rozstrajają co może doprowadzać do nerwów początkujących. Nie wiem jak z gitarami w tej cenie. Ale myślicie, że wystarczyłby mi mostek stały? Chciałbym głównie grać kawałki metalowe, hard rockowe z jakimiś solówkami. Gitara miałaby mi posłużyć na dłuższy czas, więc. ew. jakbym w późniejszym czasie chciał to zmienić to byłaby taka możliwość?

Edit:
Co do kabla coś takiego będzie w porządku [klik] ?
Obrazek
Skejter

Postprzez zecior » 2012-01-29, 14:01

Co do kabla to tak.
Obrazek
IBANEZ MTM2-BK, PEAVEY VALVEKING ROYAL 8, HARLEY BENTON G212 VINTAGE, BOSS MT-2 Metal Zone, Dunlop jazz III xl (W planach ENGL Powerball II + paka 4x12 ENGL do kompletu)
zecior

Postprzez Skejter » 2012-01-29, 18:56

Jeszcze mam pytanie co do pieca. Nadaje się Line 6 Spider IV 15? Kolega mi mówił, że jest świetny, ale wiele się mówi o piecach z Marshala, słyszę często, że jest to świetna firma, ale czy ich tańsze modele też są na miarę oczekiwań tej firmy? Tutaj jest kilka modeli do 465 zł ->klik<-.

Przepraszam, że zadaję tyle pytań, ale po prostu nie znam się na tym, a chcę wybrać jak najlepiej ;)
Obrazek
Skejter

Postprzez zecior » 2012-01-29, 19:35

Olej Line6 a Marshall w tej cenie to tylko jako podstawka pod doniczkę. To powinno Cię zadowolić na początek: http://allegro.pl/piec-gitarowy-peavey- ... 71776.html

Później możesz na jakiś efekt dozbierać.

PS. Tutaj masz demo jak działa: http://www.youtube.com/watch?v=A6PmzdLmcX0 Oczywiści YT nie powinien być wyznacznikiem ale jakiś ogólny obraz możliwości sprzętu masz.
Obrazek
zecior

Postprzez Skejter » 2012-01-31, 01:13

Sądzę, że ten PEAVEY STUDIO PRO 112 - 65 Wat jest dobry, ale chyba dla mnie nie będzie potrzebny. Nie gram w żadnym zespole i wystarczy mi spokojnie te 15W do pokoju, a tutaj te 65W to chyba będzie za duża moc. Planuję grę jedynie dla siebie, dla swoich domowników i raczej do żadnego zespołu nie będę przystępował, więc myślę, że Line 6 Spider IV 15 spokojnie mi wystarczy, ale mogę się mylić, chociaż kolega, który gra 2 lata na elektryku mówi, że jest to świetny piec i ma więcej efektów jak ten PEAVEY STUDIO PRO 112 - 65 Wat. A co wy o tym myślicie?

Btw. widzę, że na guitarcenter dodali do Line 6 Spider IV 15 drobny prezent, jeżeli już bym się na to zdecydował to warto zaoszczędzić 50zł i wziąć ten kabel, czy to tylko jakiś syf dorzucony z powodu słabej sprzedaży i jednak kupić Proel DH100LU6 Die Hard?
Obrazek
Skejter

Postprzez sadyslaw » 2012-01-31, 09:06

Napisz do Guitarcenter i spróbuj zamienić ten prezent na kabel DieHard. Będzie lepszy. Zwykle da się z nimi bez problemu dogadać jeśli chodzi o jakieś delikatne zniżki.

Z Planet Waves to taki polecam: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/a ... s-pw-ag-10 ------> niezła promocja akurat!
Te tańsza PW nie są tak dobre jak tańsze Die Hard, za to te droższe Planet Waves z wyłącznikiem to już zajebista sprawa. Sam używam i polecam!
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

Do sprzedania Alesis Quadraverb
sadyslaw

Pochwały: 65

Postprzez zecior » 2012-01-31, 09:10

Człowieku, co z tego że ma milion efektów jak to pierdziawka na 8 calowym głośniku. Ale to twój wybór. Widzę że założyłeś posta tylko po to aby ktoś utwierdził Cię w przekonaniu o wspaniałości tego Line6.
Obrazek
zecior

Postprzez Skejter » 2012-01-31, 10:03

zecior napisał(a):Człowieku, co z tego że ma milion efektów jak to pierdziawka na 8 calowym głośniku. Ale to twój wybór. Widzę że założyłeś posta tylko po to aby ktoś utwierdził Cię w przekonaniu o wspaniałości tego Line6.

Nie, to nie tak. Po prostu kumpel mówi mi jedno, a Ty drugie i nie wiem sam na co się zdecydować. Po prostu patrzę na tę moc, nigdzie z tą gitarą nie zamierzam wychodzić na koncerty, więc 65W to dla mnie zdecydowanie za dużo, także wolę mniej Wattów, ale z jakimiś efektami. No, ale jak wspominałem - jestem w tej sprawie zupełnie zielony i po prostu kumpel mnie przekonuje do tego Line 6, bo sam go używa i jest zadowolony, więc ja się tak na to też nastawiam, ale jeszcze sam nie jestem zdecydowany. Mówisz, że pierdziawka? Kurczę, patrzę na różne recenzje i nie narzekają ludzie. Ale dzięki za Twoją wypowiedź, na pewno to przemyślę, pozdrawiam.
Obrazek
Skejter

Postprzez sadyslaw » 2012-01-31, 11:12

Fakt faktem, że małe Spidery to szajs.

Peavey Studio Pro 112 z nowszej serii z technologią transtube jest przyzwoitym wzmacniaczem, a 65W w tranzystorze wcale nie oznacza, że będzie za głośny. Po prostu go ściszasz i grasz cicho! Niestety nie będzie tam żadnych efektów oprócz reverba. To ze wzmacniaczem lampowym jest ten problem, że trzeba rozkręcić żeby zabrzmiał. Ten Peavey jest piecem tranzystorowym, w którym zastosowano jakąś tam technologię transtube, żeby symulować brzmienie lampowego wzmacniacza.
Wybór należy do ciebie

JA bym osobiście brał takiego używanego: http://www.sound.pl/testy/73/0/220.htm
Przy odrobinie cierpliwości znajdziesz go ok 500zł.
głośnik 12' w porównaniu z 8' to masakryczna różnica oczywiście na korzyść 12.

Tego starego Studio Pro którego polecił zecior miałem gdzieś na początku moich przygód z gitarą i nie był on za specjalny. Nowa wersja jest zdecydowanie lepsza.
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

Do sprzedania Alesis Quadraverb
sadyslaw

Pochwały: 65

Postprzez Rasti » 2012-01-31, 11:23

jak gitara na dłużej to kup lepiej porządną używkę i wydaj na nią więcej niż masz przeznaczone. Jeżeli nie szukasz brzmienia, tylko wyglądu to szukaj rg550 z serii z zębami jako markery. Do 2k powinieneś kupić.
Jeżeli głupota przedłużała by życie, człowiek byłby nieśmiertelny...
Rasti

Pochwały: 92

Reklama