Awatar użytkownika
Art
Posty: 28
Rejestracja: 26-01-2007 20:20

02-05-2007 12:03

Co drugi temat o tym samym, więc najlepiej więc zrobić małe kompendium najważniejszych faktów - jeśli macie jakieś pomysły co jeszcze umieścić, albo jak inaczej coś napisać, to piszcie. Zobaczymy, które będą pasowały - chodzi mi głównie o podstawy i częste problemy natury ogólnej.

Jak podpiąć gitarę do komputera?

1. gitara=>karta dźwiękowa

Do podłączenia gitary do komputera wystarczy kabel gitarowy i przejściówka z dużego jacka na mały. Przy gitarach elektrycznych najlepiej podpinać do wejścia mikrofonowego - sygnał w wejściu liniowym bez wzmocnienia może być zbyt mały. Gitary z aktywnymi przetwornikami lub preampem (elektroakustyki) lepiej będzie podpiąć najpierw w wejście liniowe i jeśli sygnał będzie zbyt słaby, dopiero do mikrofonowego.
Oczywiście dźwięk gitary będzie brzmiał sucho. W wielu kartach dźwiękowych można dodać pogłos (reverb), który pogłębi brzmienie instrumentu. Wciąż jednak może być problem z przesterem

2. gitara=>piec=>karta dźwiękowa
Jeśli piec ma wyjście liniowe, można podpiąć go do komputera w wejście liniowe, wtedy dźwięk będzie szedł już z przerobionym brzmieniem - dodanym przesterem i efektami z pieca. Nie będzie to jednak brzmieć aż tak dobrze.

3. gitara=>multiefekt=>karta dźwiękowa
Jeśli macie multiefekt, to będzie najlepsza metoda nagrywania gitary na kompie małym kosztem - bez wydawania forsy na głośniki. Pod 2.0, PodXT, Guitarport, Toneport - to akurat efekty jednej firmy - Line6 - ale z pewnością potrafią dać doskonałe brzmienie, w bardzo przystępnej cenie - gitara będzie miała profesjonalny zestaw symulacji efektów, wzmacniaczy i kolumn - nagrywana i na żywo będzie brzmieć tak samo jak w nagraniu - oczywiście najlepiej mieć dobre głośniki do kompa (ja sam miałem Guitarport i na podłączonej do kompa wieży brzmiał świetnie).

4. Nie słychać dźwięku (Windows)
a) kliknij dwukrotnie głośniczek w prawym dolnym rogu ekranu
b) w zakładce "wejście liniowe" lub "mikrofon" wyłącz wyciszenie i przesuń suwak do góry
c) jeśli nie pomogło, wejdź do panelu sterowania->dźwięk i urządzenia audio->głos->nagrywanie głosu/głośność->sprawdźcie, czy suwaczki są ustawione na maksa do góry.
d) jeśli to nie pomogło, włączcie "Mic boost" w ustawieniach zaawansowanych.
e) jeśli nadal nie ma dźwięku sprawdźcie jeszcze raz połączenie - czy wszystko jest dociśnięte, czy właściwie wejścia są podłączone, czy są włączone głośniki, czy odkręcone na maksa potencjometry w gitarze (bardzo często się o nich zapomina)
f) jeśli wciąż nic nie ma, sprawdźcie, czy inne urządzenia podłączone do linii/mikrofonu zadziałają

Jak sam podłączam gitarę do wejścia, to ona nigdy nie jest super-hiper głośno, zawsze trzeba trochę mocniej odkręcić głośniki niż normalnie. Do tego zawsze też można użyć opcji wzmocnienia (amplify) w programie do nagrywania. Mogą się wybić szumy z tła, ale można spróbować je usunąć. Na domowe potrzeby wystarczy. Na coś lepszej jakość patrz punkt 3.

5. Programy do nakładania efektów real-time.
Zazwyczaj warunkiem prawidłowego działania programu jest posiadanie karty dźwiękowej, która obsługuje ASIO - na kartach zintegrowanych na płycie głównej granie w czasie rzeczywistym jest praktycznie niemożliwe - dzięki sterownikom Asio4All można symulować prawdziwe ASIO, ale najmniejsze opóźnienie jakie miałem, to 25ms - o wiele za dużo dla komfortowej gry.
Jeśli macie dobrą kartę obsługującą ASIO możecie spróbować pobawić się programami w stylu Amplitube czy Guitar Rig. Moim zdaniem jednak nie warto się w to bawić, bo efekty nie będą zbyt dobre. Znacznie lepiej niż w nową kartę dźwiękową zainwestować w używanego Guitarporta (~350 pln na allegro, jak ktoś ma odwagę i chce sprowadzić ze stanów i uda się używkę bez cła to wyjdzie ~250 złotych).
Tutaj przydałyby się informacje od kogoś, kto z tego korzysta z powodzeniem

6. Programy do nagrywania
Najpopularniejszy i darmowy - Audacity. Równie popularny i najczęściej piracony - Cool Edit Pro 2. Można też korzystać z jeszcze droższych, ale obsługujących VST - np. Cubase, ale jak Was złapią z piratami tego, to do końca życia się nie spłacicie. ;) Wszystkie one są wielościeżkowe - możecie sobie nagrać podkład, albo wstawić gotowy i nagrywać do niego.
Ktoś chce coś napisać o poszczególnych programach?

7. Nagrywanie gitary przez mikrofon.
za około 1000-1200 złotych można nagrać gitarę akustyczną w świetnej jakości. Tutaj może Bluegrass się wypowie, bo on przetestował już dwa sposoby w tej cenie. Jeden to Toneport UX2 + dwa mikrofony pojemnościowe (niestety trzeba sprowadzać z USA, bo w Polsce o wiele za drogo). Drugi to nagrywarka ręczna - Zoom H4.
Chce ktoś napisać coś jeszcze? Może jakieś tańsze sposoby?
1977 Martin M-38 + 2007 Gibson Les Paul BFG
Obrazek            Obrazek

Awatar użytkownika
PanKracy
Posty: 33
Rejestracja: 01-05-2007 14:25

02-05-2007 15:10

A ja mam takie zapytanie kiedy podłączam gitara-->komputer. Podłączam przejsciówke J/j przy karcie dzwiękowej (mam SB live! ) i nie wykrywa mi wtedy zadnego dzwięku dopiero jak np przez tuner podlącze i przejściówke dam przy stroiku to mi wykrywa miał ktoś może podobny problem i wie co zaradzić żeby nie kupować dodatkowego okablowania ?
Obrazek

Awatar użytkownika
Nauthiz
Posty: 1
Rejestracja: 30-04-2007 15:20

02-05-2007 15:54

Na pewno włączasz w dobre gniazdo? może spróbuj pomacać kompa w ustawieniach dźwięku...
It's not so far... It's behind a corner and he's waiting for you...

GRUNT TO BUNT

Awatar użytkownika
PanKracy
Posty: 33
Rejestracja: 01-05-2007 14:25

02-05-2007 15:59

Musi być dobre skoro kiedy przejsciówke podłączam przy stroiku i w to samo gniazdo kabel z malym j to działa co do ustawień w komputerze to nei wydaje mi się żeby było źle ustawione jeśli działa tylko z przejściówką nie przy komputerze chyba że się myle i dochądzą jakieś skąplikowane technologie których mój umysł nie pojmuje :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Art
Posty: 28
Rejestracja: 26-01-2007 20:20

02-05-2007 19:38

Paavali, ale o co dokładnie chodzi? Po pierwsze - pisz jaśniej i z jakimiś znakami przestankowymi, bo się zlewa w jedno, a po drugie napisz więcej szczegółów.
Używasz tego samego kabla do podłączania obu?
Jakie masz ustawienia systemowe? Próbowałeś tam zmienić?
Do którego wejścia wpinasz?
Co to za tuner? Jak go wpinasz?
Jeśli do liniowego, to sygnał może być prawie niesłyszalny, a tuner działa jak preamp, ale bardzo w to wątpię.
Narysuj schemat połączenia:
gitara--->kabel nr 1-->przejściówka-->wejście liniowe
1977 Martin M-38 + 2007 Gibson Les Paul BFG
Obrazek            Obrazek

Awatar użytkownika
PanKracy
Posty: 33
Rejestracja: 01-05-2007 14:25

02-05-2007 20:02

Postaram się trzymać na wodzy swój anlfabetyzm i pisać przejrzyście :P

Schemat który napisałes
"gitara--->kabel nr 1-->przejściówka-->wejście liniowe" nie działa mi podobnie jak
"gitara--->kabel nr 1-->przejściówka-->wejście mikrofonowe"
Działa dopiero gdy podłącze w nast sposób
gitara--->kabel 1--->stroik--->przejsciówka--->kabel2--->wescie microfonowe bądz liniowe wtedy działa pod obydwa. W systemie probowalem i zupa.

Wolalbym tak nie podłączać bo musze dokupic kabel z malymi jackami po obu stronach i odwrotna przejsciowke gdzie wkladam malego j a wyjscie jest na duzy J.
Obrazek

Awatar użytkownika
Art
Posty: 28
Rejestracja: 26-01-2007 20:20

02-05-2007 20:20

Zaraz - nie łapię
Wygląda na to, że masz dwie przejściówki?
Ze schematu wygląda tak, że pierwsza przejściówka ma bolec na duży jack i wejście na mały, a druga ma z jednej bolec na duży jack, który wpinasz do tunera, a z drugiej wejście na mały jack.

I wygląda na to, że ta pierwsza przejściówka się zepsuła.

z pierwszego schematu wydaje mi się:

kabel 1 - dwa duże jacki - bolec
przejściówka - damski duży jack, męski mały jack

Ale z drugiego wygląda to tak:
kabel 2 -dwa małe jacki - bolce
tuner - wejście na duży jack, wyjście na duży jack
przejściówka - męski duży jack, damski mały jack.
1977 Martin M-38 + 2007 Gibson Les Paul BFG
Obrazek            Obrazek

Awatar użytkownika
PanKracy
Posty: 33
Rejestracja: 01-05-2007 14:25

02-05-2007 21:51

Zgadza się tylko przejściówka męski duży jack, damski mały jack. i kabel podpięty od niej do karty nie były moje tylko kumpla do sprawdzenia .
Co do zepsutej przejsciówki to nie pomyślałem ale kurde żeby nówka ze sklepu nie dla idiotów i zepsuta odrazu :P
Obrazek

Awatar użytkownika
Art
Posty: 28
Rejestracja: 26-01-2007 20:20

03-05-2007 00:29

Bardzo możliwe. Czasami tak bywa. Innego wytłumaczenia dla niedziałania nie ma. 99% dla przejściówki 1% dla efektu motyla.
1977 Martin M-38 + 2007 Gibson Les Paul BFG
Obrazek            Obrazek

jimi2661

20-05-2007 15:34

Cześć!
Jakiś czas temu kupiłem interfejs(focusrite saffire
http://www.e-muzyk.pl/muzyk/servlet/Ind ... _article=0 ).
Kilka dni temu spadł mi na podłogę i przestał działać ( gdy go podłączę kontrolka INST nie przeskakuje na LINE i jest nie aktywny na nic nie reaguje).
Moje pytanie brzmi czy wiecie co się mogło w nim zepsuć? I czy znacie kogoś kto mógłby to naprawić ?
Za wszelką pomoc dziękuje!

PS Gwarancja się już skończyła. :cry:
:-(

Awatar użytkownika
whity
Stara Gwardia
Posty: 106
Rejestracja: 26-01-2007 22:05

06-07-2007 13:10

Jak radzicie sobie z takim problemem:

Podłączam gitarę wg. schematu: Gitara-->multiefekt-->komputer.

Niestety gitarę słychać tylko w jednym głośniku. Mam zestaw Creative 2.1 Słychać jeden mały głośnik i subwoofer. Co zrobić, żeby było słychać jeszcze drugi głośnik?

Pozdrawiam!
+ =
Kto się nie buntuje, ten nie istnieje...

Awatar użytkownika
PanKracy
Posty: 33
Rejestracja: 01-05-2007 14:25

06-07-2007 13:14

może spróbuj przestawić głośniki na mono
Obrazek

Awatar użytkownika
zielonerajtuzki
Posty: 85
Rejestracja: 13-03-2007 18:09

06-07-2007 16:36

Ja robie tak. Niewiem jak to się nazywa ale to jest taka jedna wtyczka jack z 2 gniazdami jack. Podpinam to do multiefektu "output" i w jedno gniazdo tego czegoś wkładam kabelek który idzie do kompa a w drugą dziurke wkładam kabelek który idzie do wzmacniacza :)
Religia to opium dla mas.

Obrazek

Awatar użytkownika
whity
Stara Gwardia
Posty: 106
Rejestracja: 26-01-2007 22:05

06-07-2007 17:37

Rejtuzie Zielony...mi nie o to chodzi...Ja nie podpinam do wzmacniacza...Chodzi mi o podłączenie układu: gitara-->multiefekt--> komputer.
+ =
Kto się nie buntuje, ten nie istnieje...

szymonkas
Doradca
Posty: 79
Rejestracja: 24-10-2007 01:08

02-01-2008 18:13

whity pisze:Niestety gitarę słychać tylko w jednym głośniku. Mam zestaw Creative 2.1 Słychać jeden mały głośnik i subwoofer. Co zrobić, żeby było słychać jeszcze drugi głośnik?


Prawdopodobnie podłączasz do kompa przez kabel monofoniczny (a powinieneś z multiefektu wychodzić kablem stereofoniczny) Gniazdo mokrofonu w kompie obsługuje mono (bo mikrofon jest monofoniczny), dlatego przy podłączaniu do tego gniazda wystarczy kabel monofoniczny. Line in jest gniazdem stereofonicznym i dlatego jak podłączasz się do kompa kablem monofonicznym to gra tylko jeden głośnik.

Ufff... Wiem, że to stare i pewnie już nie ma problemu, ale może komuś się to info przyda;)
Obrazek
Prototyp Washburn Mercury Series o nazwie MG800
Prawdziwy Biały Kruk!

Awatar użytkownika
kagus72
Posty: 10
Rejestracja: 12-09-2007 22:21

02-02-2008 21:27

witam ;)
jako że whity nie dał rady mi pomóc więc powiem tak:
mam ten sam problem, gitarkę słyszę tylko w jednej słuchawce,
a kabel stereofoniczny nie pomaga (z doświadczeń withiego)

może ma ktoś jakieś pomysły? ;>

Awatar użytkownika
huberdt
Moderator
Posty: 545
Rejestracja: 31-01-2007 08:38

02-02-2008 21:29

zepsute słuchawki? :-)
a jak to podłączasz? do multiefektu? może masz wyjście monofoniczne w multiefekcie i dlatego stereofoniczny kabel nie pomaga?

Awatar użytkownika
kagus72
Posty: 10
Rejestracja: 12-09-2007 22:21

02-02-2008 22:54

no właśnie podłączam przez mono, i przez right, bo mam coś takiego dwa wejśćia:

left(mono) i right

podłączam do jednego i drugiego, i to samo
ale to nie jest wina multi, bo podłączałem samą gitarę i to samo, tylko w jednej słuchawce słychać.

a słuchawki na pewno nie zepsute ;

vbman
Stara Gwardia
Posty: 192
Rejestracja: 25-09-2007 19:12

02-02-2008 23:32

Czemu w przyklejonym temacie? Grr. Dobra, rozwiążcie problem i wydzielę.

Awatar użytkownika
huberdt
Moderator
Posty: 545
Rejestracja: 31-01-2007 08:38

03-02-2008 09:43

vbman pisze:rozwiążcie problem
łatwo powiedzieć.. już się pomysły skończyły ;-)

Awatar użytkownika
andrjej
Posty: 1
Rejestracja: 02-12-2007 08:42

05-03-2008 20:21

Ostatnio "bawię" sie troche Amplitube 2 , mam sterowniki ASIO , latencja jest prawie niesłyszalna, za to mam problem z zacinaniem się.
"Siepie" dzwięk, urywa na ułamek sekundy - TNIE.
Mam kartę Audigi SB, 512 + 128 RAM , procek 1.2 AMD. Cudowny sprzęt to nie jest :/Ale jest sposób by to sie tak nie cieło. Czy to wina procesora, czy może coś trzeba przestawiać. Z góry dzieki
Washburn X 12
Peavey Solo

vbman
Stara Gwardia
Posty: 192
Rejestracja: 25-09-2007 19:12

24-03-2008 23:55

Przeczytaj pierwszy post. I co to za różnica, czy jeździsz ciężarówką, czy nie?

bereska
Posty: 1
Rejestracja: 23-03-2008 23:40

25-03-2008 14:48

Dzięki za informacje. Taka różnica,że jeżdżę ciężarówką,że w kabinie jestem skazany jedynie na laptopa,a wiadomo,że lapek jest cieńszy od stacjonarnego komputera i chciałem się dowiedzieć czy w ogóle warto zaczynać się w to bawić... czy laptop sie nie przymuli itp. Pozdowienia i raz jeszcze dzięki

Awatar użytkownika
minek
Posty: 38
Rejestracja: 27-01-2007 21:54

25-03-2008 15:00

Ale co, masz zamiar robić muzykę jeżdząć tirem ?

Awatar użytkownika
Marcinnnn
Posty: 2
Rejestracja: 19-03-2008 23:00

25-03-2008 18:08

może ma . Ale lepiej kupić piecyk mały zasilany pod zapalniczkę :) W laptopie będziesz miał brzmienie typu pegazus

Awatar użytkownika
Guitarchief
Posty: 17
Rejestracja: 12-05-2007 14:09

25-03-2008 20:35

Wiecie koledzy jak wygląda kabina Tira (wogóle wiecie, że słowo Tir oznacza jakiś tam certyfikat czy coś w tym stylu pozwalający ciężarówce przekraczać granicę)?? Jest duża i przestronna - do tego z tyłu ma miejsce do spanka itp - jest gdzie schować gitarkę.

Jeśli kolega jeździ sam i to w dłuższe trasy - to zapewne czasem musi trochę postać - nieraz zmusza do tego tachograf... albo w jakiejś firmie jest kolejka... wtedy wyciąga się gitarkę - podłancza do laptopka i można działać:)

Sprzęt masz dobry - chodzi mi o laptopa. Pewnie z Ramem jesteś na poziomie 1 giga albo więcej - na pewno nie mniej:) Więc sprzęt jest dobry... zresztą najważniejszy jest procek - no i karta muzyczna...

Co do karty muzycznej to mając ten efekt (to jest multiefekt czy kostka??) to możesz gitarę podłaczyć do tego efektu - a efekt do karty... powinno działać - i co ważne - nawet zintegrowana da radę.

Lecz jeśli planujesz wykorzystywać jakieś programy to polecam kupić sobie jakąś kartę pod USB - coś z ESI albo Audiotraka - np coś takiego http://www.allegro.pl/item328712496_esi ... mport.html

To porządna karta - da sobie bez problemu radę. Musisz tylko kupić sobie przejściówkę z dużego jacka na małego (chyba kosztuje 2 zł) - i możesz podłączyć gitarkę do tej karty muzycznej.

Zależy też ile masz kasy na kartę muzyczną - możesz też poszukać na allegro jakiejś karty pod PCMCIA np coś takiego: http://www.allegro.pl/item330705181_sou ... book_.html

Tak czy siak mając już sprzęt ważny jest program... polecam Amplitube lub Amplitube2. Świetny programik. Ładne brzmienia w nim ukręcisz i nie muli kompa. Do składania kawałka polecam programik REAPER. Tam otworzysz ten program Amplitube i nagrasz w czasie rzeczywistym podkładzik na jedną ścieżkę. Na drugiej dograsz sobie solo do tego... wszystko zapiszesz do mp3:)
http://www.guitarchief.muzzo.pl/

Obrazek
Ibanez GRG170 DXBK

Munek1
Posty: 8
Rejestracja: 31-03-2008 22:19

04-04-2008 11:42

bereska pisze:Dzięki Guitarchief za pomoc -postaram się to wszystko powoli przetestować i mam nadzięje,że coś z tego wyjdzie (być może nawet wyślę Ci próbkę :-) ). Jak widać, jesteś w temacie -o Tirach ...i dzięki ,że niektórym wyjaśniłeś jak to wygląda od kuchni. Ja jeżdżę tylko po kraju i do 200 km od domu,ale zdaża się,że stoję w kolejce ...naście albo ...dzieści godzin i wtedy nie ma lepszego zajęcia. Na razie


Według mnie najlepszym rozwiązaniem dla Ciebie jest kupno TonePort UX1 lub UX2 firmy LINE 6 ,podepniesz to do laptopa bez problemów ,a dodatkowo masz tam dołączony program firmy ableton /studio nagrań/ urządzenie jest zasilane z laptopa przez USB. Pozdrawiam

crixu
Posty: 1
Rejestracja: 01-05-2008 19:18

01-05-2008 19:30

Witam mam ten sam problem, mam gitarę elektryczną i mam zewnętrzną kartę dźwiękową, SB LIVE 24-Bit External. Podłączam do mikrofonowego wejścia, do Line-in i nic mam podłączenie
Gitara->kabel 1-> przejściówka jack-m.jack->komp.
I nie słychać nic... przejściówka jest ok bo u mojego kumpla działa co mam zrobić. ustawienia kompa też są ok bo ze 3 razy sprawdzałem. Prosze o pomoc na GG. Albo na pw GG:5202682

Awatar użytkownika
PanKracy
Posty: 33
Rejestracja: 01-05-2007 14:25

01-05-2008 20:54

Spróbuj podłączyć kablem z dwoma małymi jackami i przejściówką na duży przy gitarze, mi z przejściówką przy karcie też nie działało, a z przejściówką przy gitarze tak.
Obrazek

Awatar użytkownika
Heele
Posty: 1
Rejestracja: 20-03-2008 10:47

27-06-2008 11:59

A ja mam takie może i prymitywne pytanie, ale co tam :) .

Mam Marshalla MG 15DFX i żeby grać z podkładem perkusji, to mogę sobię np. nagrać podkład na mp3 i potem do pieca? Tylko trzeba chyba mieć 2 kabel? A ja mam niestety tylko jeden...
Z góry dzięki za odp.
Epiphone Les Paul 100

Wróć do „Gitara i komputer”