Jak podłączyć gitarę komputera. Nagrywanie, obróbka i realizacja dźwięku.

Postprzez Art » 2007-05-02, 12:03

Co drugi temat o tym samym, więc najlepiej więc zrobić małe kompendium najważniejszych faktów - jeśli macie jakieś pomysły co jeszcze umieścić, albo jak inaczej coś napisać, to piszcie. Zobaczymy, które będą pasowały - chodzi mi głównie o podstawy i częste problemy natury ogólnej.

Jak podpiąć gitarę do komputera?

1. gitara=>karta dźwiękowa

Do podłączenia gitary do komputera wystarczy kabel gitarowy i przejściówka z dużego jacka na mały. Przy gitarach elektrycznych najlepiej podpinać do wejścia mikrofonowego - sygnał w wejściu liniowym bez wzmocnienia może być zbyt mały. Gitary z aktywnymi przetwornikami lub preampem (elektroakustyki) lepiej będzie podpiąć najpierw w wejście liniowe i jeśli sygnał będzie zbyt słaby, dopiero do mikrofonowego.
Oczywiście dźwięk gitary będzie brzmiał sucho. W wielu kartach dźwiękowych można dodać pogłos (reverb), który pogłębi brzmienie instrumentu. Wciąż jednak może być problem z przesterem

2. gitara=>piec=>karta dźwiękowa
Jeśli piec ma wyjście liniowe, można podpiąć go do komputera w wejście liniowe, wtedy dźwięk będzie szedł już z przerobionym brzmieniem - dodanym przesterem i efektami z pieca. Nie będzie to jednak brzmieć aż tak dobrze.

3. gitara=>multiefekt=>karta dźwiękowa
Jeśli macie multiefekt, to będzie najlepsza metoda nagrywania gitary na kompie małym kosztem - bez wydawania forsy na głośniki. Pod 2.0, PodXT, Guitarport, Toneport - to akurat efekty jednej firmy - Line6 - ale z pewnością potrafią dać doskonałe brzmienie, w bardzo przystępnej cenie - gitara będzie miała profesjonalny zestaw symulacji efektów, wzmacniaczy i kolumn - nagrywana i na żywo będzie brzmieć tak samo jak w nagraniu - oczywiście najlepiej mieć dobre głośniki do kompa (ja sam miałem Guitarport i na podłączonej do kompa wieży brzmiał świetnie).

4. Nie słychać dźwięku (Windows)
a) kliknij dwukrotnie głośniczek w prawym dolnym rogu ekranu
b) w zakładce "wejście liniowe" lub "mikrofon" wyłącz wyciszenie i przesuń suwak do góry
c) jeśli nie pomogło, wejdź do panelu sterowania->dźwięk i urządzenia audio->głos->nagrywanie głosu/głośność->sprawdźcie, czy suwaczki są ustawione na maksa do góry.
d) jeśli to nie pomogło, włączcie "Mic boost" w ustawieniach zaawansowanych.
e) jeśli nadal nie ma dźwięku sprawdźcie jeszcze raz połączenie - czy wszystko jest dociśnięte, czy właściwie wejścia są podłączone, czy są włączone głośniki, czy odkręcone na maksa potencjometry w gitarze (bardzo często się o nich zapomina)
f) jeśli wciąż nic nie ma, sprawdźcie, czy inne urządzenia podłączone do linii/mikrofonu zadziałają

Jak sam podłączam gitarę do wejścia, to ona nigdy nie jest super-hiper głośno, zawsze trzeba trochę mocniej odkręcić głośniki niż normalnie. Do tego zawsze też można użyć opcji wzmocnienia (amplify) w programie do nagrywania. Mogą się wybić szumy z tła, ale można spróbować je usunąć. Na domowe potrzeby wystarczy. Na coś lepszej jakość patrz punkt 3.

5. Programy do nakładania efektów real-time.
Zazwyczaj warunkiem prawidłowego działania programu jest posiadanie karty dźwiękowej, która obsługuje ASIO - na kartach zintegrowanych na płycie głównej granie w czasie rzeczywistym jest praktycznie niemożliwe - dzięki sterownikom Asio4All można symulować prawdziwe ASIO, ale najmniejsze opóźnienie jakie miałem, to 25ms - o wiele za dużo dla komfortowej gry.
Jeśli macie dobrą kartę obsługującą ASIO możecie spróbować pobawić się programami w stylu Amplitube czy Guitar Rig. Moim zdaniem jednak nie warto się w to bawić, bo efekty nie będą zbyt dobre. Znacznie lepiej niż w nową kartę dźwiękową zainwestować w używanego Guitarporta (~350 pln na allegro, jak ktoś ma odwagę i chce sprowadzić ze stanów i uda się używkę bez cła to wyjdzie ~250 złotych).
Tutaj przydałyby się informacje od kogoś, kto z tego korzysta z powodzeniem

6. Programy do nagrywania
Najpopularniejszy i darmowy - Audacity. Równie popularny i najczęściej piracony - Cool Edit Pro 2. Można też korzystać z jeszcze droższych, ale obsługujących VST - np. Cubase, ale jak Was złapią z piratami tego, to do końca życia się nie spłacicie. ;) Wszystkie one są wielościeżkowe - możecie sobie nagrać podkład, albo wstawić gotowy i nagrywać do niego.
Ktoś chce coś napisać o poszczególnych programach?

7. Nagrywanie gitary przez mikrofon.
za około 1000-1200 złotych można nagrać gitarę akustyczną w świetnej jakości. Tutaj może Bluegrass się wypowie, bo on przetestował już dwa sposoby w tej cenie. Jeden to Toneport UX2 + dwa mikrofony pojemnościowe (niestety trzeba sprowadzać z USA, bo w Polsce o wiele za drogo). Drugi to nagrywarka ręczna - Zoom H4.
Chce ktoś napisać coś jeszcze? Może jakieś tańsze sposoby?
Yamaha LL-6 + AER AK15          Martin 00-15
Obrazek            Obrazek
Art
Moderator

Pochwały: 11

Skale gitaroweNaucz się skal modalnych i harmonii w grze na gitarze
33,00 zł40 str książka + CD
Sztuka improwizacji na gitarzeImprowizacja rytmiczna: skale, pozycje, techniki
20,00 złksiążka 64 strony A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez PanKracy » 2007-05-02, 15:10

A ja mam takie zapytanie kiedy podłączam gitara-->komputer. Podłączam przejsciówke J/j przy karcie dzwiękowej (mam SB live! ) i nie wykrywa mi wtedy zadnego dzwięku dopiero jak np przez tuner podlącze i przejściówke dam przy stroiku to mi wykrywa miał ktoś może podobny problem i wie co zaradzić żeby nie kupować dodatkowego okablowania ?
Obrazek
PanKracy

Pochwały: 4

Postprzez Nauthiz » 2007-05-02, 15:54

Na pewno włączasz w dobre gniazdo? może spróbuj pomacać kompa w ustawieniach dźwięku...
It's not so far... It's behind a corner and he's waiting for you...

GRUNT TO BUNT
Nauthiz

Postprzez PanKracy » 2007-05-02, 15:59

Musi być dobre skoro kiedy przejsciówke podłączam przy stroiku i w to samo gniazdo kabel z malym j to działa co do ustawień w komputerze to nei wydaje mi się żeby było źle ustawione jeśli działa tylko z przejściówką nie przy komputerze chyba że się myle i dochądzą jakieś skąplikowane technologie których mój umysł nie pojmuje :P
Obrazek
PanKracy

Postprzez Art » 2007-05-02, 19:38

Paavali, ale o co dokładnie chodzi? Po pierwsze - pisz jaśniej i z jakimiś znakami przestankowymi, bo się zlewa w jedno, a po drugie napisz więcej szczegółów.
Używasz tego samego kabla do podłączania obu?
Jakie masz ustawienia systemowe? Próbowałeś tam zmienić?
Do którego wejścia wpinasz?
Co to za tuner? Jak go wpinasz?
Jeśli do liniowego, to sygnał może być prawie niesłyszalny, a tuner działa jak preamp, ale bardzo w to wątpię.
Narysuj schemat połączenia:
gitara--->kabel nr 1-->przejściówka-->wejście liniowe
Art
Moderator

Postprzez PanKracy » 2007-05-02, 20:02

Postaram się trzymać na wodzy swój anlfabetyzm i pisać przejrzyście :P

Schemat który napisałes
"gitara--->kabel nr 1-->przejściówka-->wejście liniowe" nie działa mi podobnie jak
"gitara--->kabel nr 1-->przejściówka-->wejście mikrofonowe"
Działa dopiero gdy podłącze w nast sposób
gitara--->kabel 1--->stroik--->przejsciówka--->kabel2--->wescie microfonowe bądz liniowe wtedy działa pod obydwa. W systemie probowalem i zupa.

Wolalbym tak nie podłączać bo musze dokupic kabel z malymi jackami po obu stronach i odwrotna przejsciowke gdzie wkladam malego j a wyjscie jest na duzy J.
Obrazek
PanKracy

Postprzez Art » 2007-05-02, 20:20

Zaraz - nie łapię
Wygląda na to, że masz dwie przejściówki?
Ze schematu wygląda tak, że pierwsza przejściówka ma bolec na duży jack i wejście na mały, a druga ma z jednej bolec na duży jack, który wpinasz do tunera, a z drugiej wejście na mały jack.

I wygląda na to, że ta pierwsza przejściówka się zepsuła.

z pierwszego schematu wydaje mi się:

kabel 1 - dwa duże jacki - bolec
przejściówka - damski duży jack, męski mały jack

Ale z drugiego wygląda to tak:
kabel 2 -dwa małe jacki - bolce
tuner - wejście na duży jack, wyjście na duży jack
przejściówka - męski duży jack, damski mały jack.
Art
Moderator

Postprzez PanKracy » 2007-05-02, 21:51

Zgadza się tylko przejściówka męski duży jack, damski mały jack. i kabel podpięty od niej do karty nie były moje tylko kumpla do sprawdzenia .
Co do zepsutej przejsciówki to nie pomyślałem ale kurde żeby nówka ze sklepu nie dla idiotów i zepsuta odrazu :P
Obrazek
PanKracy

Postprzez Art » 2007-05-03, 00:29

Bardzo możliwe. Czasami tak bywa. Innego wytłumaczenia dla niedziałania nie ma. 99% dla przejściówki 1% dla efektu motyla.
Art
Moderator

Postprzez jimi2661 » 2007-05-20, 15:34

Cześć!
Jakiś czas temu kupiłem interfejs(focusrite saffire
http://www.e-muzyk.pl/muzyk/servlet/Ind ... _article=0 ).
Kilka dni temu spadł mi na podłogę i przestał działać ( gdy go podłączę kontrolka INST nie przeskakuje na LINE i jest nie aktywny na nic nie reaguje).
Moje pytanie brzmi czy wiecie co się mogło w nim zepsuć? I czy znacie kogoś kto mógłby to naprawić ?
Za wszelką pomoc dziękuje!

PS Gwarancja się już skończyła. :cry:
:-(
jimi2661

Postprzez whity » 2007-07-06, 13:10

Jak radzicie sobie z takim problemem:

Podłączam gitarę wg. schematu: Gitara-->multiefekt-->komputer.

Niestety gitarę słychać tylko w jednym głośniku. Mam zestaw Creative 2.1 Słychać jeden mały głośnik i subwoofer. Co zrobić, żeby było słychać jeszcze drugi głośnik?

Pozdrawiam!
+ =
Kto się nie buntuje, ten nie istnieje...
whity
Stara Gwardia

Pochwały: 3

Postprzez PanKracy » 2007-07-06, 13:14

może spróbuj przestawić głośniki na mono
Obrazek
PanKracy

Postprzez zielonerajtuzki » 2007-07-06, 16:36

Ja robie tak. Niewiem jak to się nazywa ale to jest taka jedna wtyczka jack z 2 gniazdami jack. Podpinam to do multiefektu "output" i w jedno gniazdo tego czegoś wkładam kabelek który idzie do kompa a w drugą dziurke wkładam kabelek który idzie do wzmacniacza :)
Religia to opium dla mas.

Obrazek
zielonerajtuzki

Postprzez whity » 2007-07-06, 17:37

Rejtuzie Zielony...mi nie o to chodzi...Ja nie podpinam do wzmacniacza...Chodzi mi o podłączenie układu: gitara-->multiefekt--> komputer.
+ =
Kto się nie buntuje, ten nie istnieje...
whity
Stara Gwardia

Pochwały: 3

Postprzez szymonkas » 2008-01-02, 19:13

whity napisał(a):Niestety gitarę słychać tylko w jednym głośniku. Mam zestaw Creative 2.1 Słychać jeden mały głośnik i subwoofer. Co zrobić, żeby było słychać jeszcze drugi głośnik?

Prawdopodobnie podłączasz do kompa przez kabel monofoniczny (a powinieneś z multiefektu wychodzić kablem stereofoniczny) Gniazdo mokrofonu w kompie obsługuje mono (bo mikrofon jest monofoniczny), dlatego przy podłączaniu do tego gniazda wystarczy kabel monofoniczny. Line in jest gniazdem stereofonicznym i dlatego jak podłączasz się do kompa kablem monofonicznym to gra tylko jeden głośnik.

Ufff... Wiem, że to stare i pewnie już nie ma problemu, ale może komuś się to info przyda;)
Obrazek
Prototyp Washburn Mercury Series o nazwie MG800
Prawdziwy Biały Kruk!
szymonkas
Doradca

Pochwały: 6

Reklama