Awatar użytkownika
mnts
Posty: 173
Rejestracja: 07-08-2012 15:07

20-02-2013 21:41

Aoi pisze:podłanczam


ale powiedz konkretnie jak to PODŁĄCZASZ. Laptop czy komputer ? karta zewnętrzna czy zintegrowana ? A może sam głośnik jest zepsuty.

Epiphone Les Paul Standard Korea 2001, Mayoness Flame Telecaster
Marshall JCM 800 2204 DIY
2x12 Eminence GB12 DIY
TC Polytune 2, BOSS SD-1, ME-70

Aoi
Posty: 41
Rejestracja: 18-11-2012 11:12

20-02-2013 21:49

Nie wydaje mi się ze jest zepsuty podłączam pod Zielone wejscie (karta zintegrowana komputer stacionarny)

Aoi
Posty: 41
Rejestracja: 18-11-2012 11:12

21-02-2013 10:42

Działają wszystkie ale strasznie cicho gra ... ;/ Na wyjsciu takim (Mocno Niebieski nie gra jeden albo strasznie cicho)
A na wysjciu zielonym jest juz lepiej ale to i tak kicha.

Awatar użytkownika
mnts
Posty: 173
Rejestracja: 07-08-2012 15:07

21-02-2013 21:15

A jak po prostu puścisz coś z komputera to też tak słabo słychać ?
I czy próbowałeś podłączyć kolumnę pod coś innego ?

Epiphone Les Paul Standard Korea 2001, Mayoness Flame Telecaster
Marshall JCM 800 2204 DIY
2x12 Eminence GB12 DIY
TC Polytune 2, BOSS SD-1, ME-70

Aoi
Posty: 41
Rejestracja: 18-11-2012 11:12

22-02-2013 11:04

Właśnie puszczam z kompa zwyklą muzyke , bo nie mam chwilowo gitary , robiłem to róznymi porgramami i jest to samo wiec z gitarą bedzie podobnie.Nie nie próbowałęm podpinać jej pod co innego bo nie mam pod co .

Awatar użytkownika
mnts
Posty: 173
Rejestracja: 07-08-2012 15:07

22-02-2013 13:04

Samo wyjście działa dobrze, jak np. słuchawki podłączasz to dobrze słychać ? Winą może być albo właśnie wyjście, albo sama kolumna.

Epiphone Les Paul Standard Korea 2001, Mayoness Flame Telecaster
Marshall JCM 800 2204 DIY
2x12 Eminence GB12 DIY
TC Polytune 2, BOSS SD-1, ME-70

Aoi
Posty: 41
Rejestracja: 18-11-2012 11:12

22-02-2013 22:34

Gniazdo jest okej.

Mardok
Posty: 1
Rejestracja: 18-04-2013 10:48

18-04-2013 11:57

Mam laptopa z V7 i program Guitar RIg .Jest taki problem:jak podepnę gitarę do wejścia mikrofonowego to wbudowany mikrofon w komputerze powinien przestać działać.Niestety tak nie jest.Dźwięk jest słyszalny po kablu i z wbudowanego mikrofonu w laptopie,przez co są okropne zakłócenia.Może ktoś wie jak ten mikrofon wbudowany wyłączyć w programie?

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2313
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

20-04-2013 13:21

No najlepiej w ustawieniach karty dzwiekowej - wyłączasz odsłuch mikrofonu.

AndBuhhery
Posty: 107
Rejestracja: 03-06-2013 18:22

03-06-2013 19:25

Ja mam spory problem.
Podłączam gitarę pod multiefekt Digitech RP100 i efekt pod komputer.
Nom gitara mi gra. Ale brzmi okropnie. U znajomego brzmiało ładnie, ale u mnie brzmi okropnie.
Gitarę podłączam do wejścia liniowego.

Awatar użytkownika
RIITIIR
Posty: 2
Rejestracja: 21-06-2013 15:00

21-06-2013 15:13

Możliwe, że masz przesterowany poziom sygnału. Sprawdź poziom czułości wejścia liniowego (karta dźwiękowa). Radziłbym też sprawdzić co dajesz z podłogi do kompa (zmniejsz volume na multi-efekcie).

Awatar użytkownika
RIITIIR
Posty: 2
Rejestracja: 21-06-2013 15:00

21-06-2013 15:20

Aoi pisze:Gitara->Kabel->Komputer->Kabel->Kolumna Gitarowa.
Czy Kolumna gitarowa bedzie działać ? Bo właśnie kupiłem a nie wiem czy tak bedzie działać stoi juz u mne tylko mi brakuje drugiej przejśiówki z J na j . Nie stać mnie było na Combo 50 Wat to kupiłem własnie kolumne i nie wiem czy bedzie działać :(


A gdzie zgubiłeś stopień wzmocnienia sygnału z kompa? No, chyba że wspomniana przez ciebie "kolumna gitarowa" to wzmacniacz combo, a nie sam głośnik, hehe.

Awatar użytkownika
Cyssiek
Posty: 924
Rejestracja: 22-07-2009 13:14

26-07-2013 13:14

Czyli że potrzebujesz kolego wzmacniacz do tej kolumny, nie pograsz na samej kolumnie podłączonej do kompa.
Fender Stratocaster Korea '92, Peavey JF1EX, Alesis iO|2, T.Bone SC450, Shure SM58, CME M-Key
Pomogłem? Kliknij 'pomógł'

Awatar użytkownika
boongo
Posty: 80
Rejestracja: 13-03-2010 14:37

06-09-2013 01:04

Dobra ja też mam pewien problem. Podłączam wzmacniacz -> komp ale przez wbudowane wejście USB i z nagrywaniem jest wszystko elegancko, ale jak chce sobie pograć real-time, to nie mam pojęcia jak to ustawić, żeby to co gram słyszeć w słuchawkach...

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

06-09-2013 08:45

Jakiego programu uzywasz? Sprawdz czy odsluch nagrywanej sciezki masz wlaczony.

Sent from mobile

Awatar użytkownika
boongo
Posty: 80
Rejestracja: 13-03-2010 14:37

06-09-2013 14:23

Używam Reapera/Audacity. Ale nie chodzi mi o odsłuch nagrywanej ścieżki, bo z tym nie ma problemu. Chce po prostu sobie pograć "live" i słyszeć jak gram, tak jakbym słyszał w słuchawkach mówiącego do siebie przez mikrofon.

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

06-09-2013 17:27

Wlaczenie odsluchu nie ma zwiazku z koniecznoscia nagrywania.

http://forum.magazyngitarzysta.pl/viewt ... =6&t=21631

Sent from mobile

Awatar użytkownika
boongo
Posty: 80
Rejestracja: 13-03-2010 14:37

06-09-2013 18:47

Dobra jest git dzięki wielkie ;)

Awatar użytkownika
MuzykaMoimBogiem
Posty: 118
Rejestracja: 31-10-2011 14:46

16-09-2013 21:38

Zwracam się do ekspertów z pytaniem czy takie podłączenie będzie prawidłowe. Niedługo zaczyna się rok akademicki i niestety będę miał jedynie swojego laptopa do którego nie posiadam żadnych sensownych głośników. Dlatego pytam czy po podłączeniu do laptopa mojego POD'a GX, do którego będzie podłączona gitara, mógłbym jeszcze podpiąć wzmacniacz spidera IV, tak abym to właśnie z niego słyszał grany dźwięk a nie z głośników laptopa. Gdyby ktoś mógłby mi wytłumaczyć łopatologicznie , czy schemat ten zadziała: laptop-->pod--->gitara i do laptopa--->wzmacniacz.
Obrazek

akustycznie - T. Burton Greengo W-C
elektrycznie - Washburn PX Solar 16 TBLM + Line 6 POD HD400

Awatar użytkownika
letsgamble
Posty: 205
Rejestracja: 18-12-2010 16:55

16-09-2013 22:19

MuzykaMoimBogiem pisze:Zwracam się do ekspertów z pytaniem czy takie podłączenie będzie prawidłowe. Niedługo zaczyna się rok akademicki i niestety będę miał jedynie swojego laptopa do którego nie posiadam żadnych sensownych głośników. Dlatego pytam czy po podłączeniu do laptopa mojego POD'a GX, do którego będzie podłączona gitara, mógłbym jeszcze podpiąć wzmacniacz spidera IV, tak abym to właśnie z niego słyszał grany dźwięk a nie z głośników laptopa. Gdyby ktoś mógłby mi wytłumaczyć łopatologicznie , czy schemat ten zadziała: laptop-->pod--->gitara i do laptopa--->wzmacniacz.


wzmacniacz do poda kablem mini jack - duzy jack
poda do lapka przez usb

Awatar użytkownika
MuzykaMoimBogiem
Posty: 118
Rejestracja: 31-10-2011 14:46

16-09-2013 22:34

dzięki wielkie, o taką instrukcje mi chodziło :)

ps. liczę że dźwięk z takiego podłączenia będzie w miarę przyzwoity.
Obrazek

akustycznie - T. Burton Greengo W-C
elektrycznie - Washburn PX Solar 16 TBLM + Line 6 POD HD400

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2313
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

03-11-2013 14:55

Zapewne nie uzywasz sterownikow i programu, przez ktory ten dzwiek mialby isc.

Awatar użytkownika
VaderPeter
Posty: 82
Rejestracja: 30-12-2013 16:45

24-07-2014 19:08

Cześć.
Jestem początkującym gitarzystom (1,5 roku) i zacząłem od pewnego czasu myśleć by moją gitarkę elektryczną podłączyć do kompa. Nie do końca rozumiem instrukcji... ;/ Wiem że mogę podłączyć gitarkę przez przejściówkę z małego na dużego jacka im wiem że będzie suchy dźwięk co zresztą już sprawdziłem :)
I się zastanawiam jak zrobić efekt przesteru by mi grało jak przez wzmacniacz a niestety nie mam możliwości podłączenia :( Od mojego znajomego a zarazem mojego nauczyciela (jak by co gra ponad 4 lata) wiem że nie muszę nic kupować by mieć ten efekt... powiedział żebym grzebał na własną rękę i nic mi się do tej pory nie udało a tych wszystkich poradników nie rozumiem albo mówią zupełnie o czymś innym :C
nie wiem co mam robić... program? Nic nie wiem zupełnie nic. Liczę o wyrozumiałość i proszę kolegów gitarzystów o pomoc.
P.S w pełni rozumiem jak denne może być odpowiadanie na to samo pytanie no ale jak jak nie tak? :(
Jak potrzebujecie jakiś informacji czy coś to pisać i jeszcze raz proszę o pomoc! :o
I am the most conquering One

Obrazek

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2313
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

24-07-2014 19:58

Przeczytanie Cie ze zrozumieniem wymagało chwili, ale odpowiedz jest banalna - oczywiście ze program i nie wiem w jaki sposob czytales dzial, ze na to nie natrafiles.

Jeden z najpopularniejszych - guitar rig.

Awatar użytkownika
VaderPeter
Posty: 82
Rejestracja: 30-12-2013 16:45

25-07-2014 17:28

Sorrka pisałem w pośpiechu..
Gdzie mogę pobrać za darmo w pełnej wersji?
I am the most conquering One

Obrazek

Awatar użytkownika
22november
Posty: 13
Rejestracja: 09-10-2011 22:27

17-09-2015 15:20

Witam brać gitarową,
żeby tematu nie tworzyć nowego to tutaj napisze

Mam problem z podkładem do gitary, dźwięk chcę podłączyć z kompa/telefonu/empetrójki do wzmaka Cube 15xl. Podłączam kablem Fender California z dwoma przejściówkami typu duży jack-mały jack, bo komputer jak i piec mają wyjścia mini jack. I tu problem, bo bardzo często nie ma sygnału lub jest przerywany. Początkowo myślałem że to problem kabla, wymieniłem go, bez rezultatu, potem myślałem że to wejście we wzmacniaczu jest rozwalone czy coś ale wszystko wskazuje na to że nie.
Teraz myślę, że wszystko wskazuje że to przejściówki którymi podpinam są do bańki, jednak po pierwsze za dwa dobre neutriki zapłaciłbym z 5 dych a nie wiem czy jest sens, a po drugie jakoś nie mogę nigdzie znaleźć, wszędzie chińska lipa po kilka zł. (tak na marginesie przestrzegam przed kupowaniem przejściówek plastykowych, kupiłem taką i w trakcie 1 użycia końcówka została mi w wyjściu słuchawkowym w laptopie, skutek jest taki że jest ona nie do wyciągnięcia i wejście mam trwale zablokowane...)
Także poznałbym wasze zdanie na ten temat, a może macie jakieś lepsze sposoby na podłączanie sygnału z kompa do wzmaka?
Obrazek Yamaha Pacifica 112M Obrazek Roland Cube 15-XL

Mario704
Posty: 2
Rejestracja: 29-11-2015 17:33

29-11-2015 17:37

Panowie potrzebuję jakiś interfejs by podpiąć wiosło(które nabęde) do kompa.W oko wpadł mi
Behringer ucg102 lecz znajomy mówi że to straszna lipa i poleca mi droższego lexicona alphe.Dodam że gram w domu sam dla siebie,głównie rock i metal.
Czy ten behringer faktycznie aż taki zły?nie ukrywam że poszukuje czegoś w miarę taniego ale żebym też nie stracił przez to na jakości dźwięku

Wróć do „Gitara i komputer”