Krzyniu
Posty: 7
Rejestracja: 25-04-2012 21:12

25-04-2012 21:53

Ale patent z piecem nie wypali. U kumpla próbowaliśmy i lipa... Z monitora się zrobiła dyskoteka, a w kompie się spaliła karta dźwiękowa :(

Awatar użytkownika
kazik0047
Posty: 1
Rejestracja: 26-08-2010 19:39

28-04-2012 11:00

Mógłby ktoś pomóc ? Zacząłem przygodę z audiacity. Wszystko pięknie ładnie ale dzwięk jest momentami przyciszany przez program . Niewiem dlaczego.;(

Awatar użytkownika
Cyssiek
Posty: 927
Rejestracja: 22-07-2009 13:14

17-05-2012 00:21

kazik0047 pisze:Mógłby ktoś pomóc ? Zacząłem przygodę z audiacity. Wszystko pięknie ładnie ale dzwięk jest momentami przyciszany przez program . Niewiem dlaczego.;(


Ty Audacity to usuń z systemu i instalnij sobie Reapera. Dużo fajniej będzie wtedy, naprawdę. Audacity to zabawka, Reaper to zabawka z możliwościami.
Fender Stratocaster Korea '92, Peavey JF1EX, Alesis iO|2, T.Bone SC450, Shure SM58, CME M-Key
Pomogłem? Kliknij 'pomógł'

Awatar użytkownika
mateoz555
Posty: 2
Rejestracja: 06-12-2011 20:50

06-06-2012 18:52

Witam
Nie znalazłem rozwiązania a nie chce zakładać kolejnego tematu związanego z Guitar Rig, więc pisze na szybko tutaj.
Guitar Rig 5 nie trzeszczy i działa jak należy, ale ... do czasu. Po ok 30, 45s zaczyna "pykać" gdy gram. Po ponownym uruchomieniu Riga, lub zaznaczeniu jakiejś funkcji w ASIO2 na pasku znów działa poprawnie przez pół minuty. Czego to moze być wina? ASIO? mam najnowszą wersję, nawet sprawdziłem nową betę. Kiedyś RIG na Win XP chodził poprawnie, a teraz na 7 to co pisze. Może ktoś się z tym spotkał.

Przemek97
Posty: 74
Rejestracja: 08-10-2011 22:03

09-06-2012 18:50

Witam wytłumaczy mi ktoś jak nagrac takie cos?:P http://www.youtube.com/watch?v=8XMxli3m ... re=g-all-u

Wybrałem pierwsze lepsze dla przykładu.

Dysponuję tym:
Gitara Elektr. --> to wiadome;p
Guitar Link UCG102 z Behringer'a
Programy
EnergyXT2
Pleci&Twag%AC Box Combo


Jak ktoś mi to wytłumaczy krok po koku jak nagrać coś podobnego to będzie
zajebisty^^.

Pozdro!:d
Instrumenty :
Ibanez S 420, Fender CD60, Fender Frontman 212r, Dean VX

-------------------------------
Dostałem się do finału Opolskiego Mam talent.

Awatar użytkownika
mateoz555
Posty: 2
Rejestracja: 06-12-2011 20:50

16-06-2012 13:05

Dwa posty wyżej miałem problem. Odpowiem bo może się komuś przyda. Problem polegał na tym że po 30 s zaczęło trzeszczeć i pykać. A przyczyną tego było coś skopane w outpucie, a dokładnie po włączane wszystkie outputy w ASIOO4. Należy zostawić włączone tylko dwie opcje w ASIO. Audio input i output a wszystkie inne digitale i td.. powyłączać.

Awatar użytkownika
case
Posty: 64
Rejestracja: 14-10-2010 13:28

25-06-2012 15:35

No dobra, to teraz ja. Przejrzałem cały temat, (serio!) i nie widziałem nigdzie takiego problemu. W zasadzie dwóch, ale po kolei, jak mawiali Indianie podkładając dynamit pod tory.

1. ASIO
Zainstalowałem najnowsze stery ASIO4ALL (Win7 64). Wszystko pięknie i bezproblemowo. Poza jednym. Stery ASIO jako Input widzą tylko front mic i rear mic, a jako output - głośniki (to akurat ok ;)). Jak może zauważył ktoś ze sprawnym okiem, ASIO twierdzi, że mój komputer nie jest wyposażony w line-in. Odpowiadając z góry na pytanie, które zaraz padnie - tak, jest wyposażony w DZIAŁAJĄCE wejście line-in (nagrywając przez sterowniki DirectSound albo Wave, line-in śmiga).
Łotdafak?

2. GuitarRig
Napisałem GuitarRig, ale cholera wie, czy to z tym problem.

Testowałem łącznie 4 konfiguracje. Przetestowałbym więcej, ale mam zwalone gniazdo słuchawkowe w piecu.
1. Gitara -> line-in, sterowniki DirectSound albo Wave (nie ASIO - z powodów jak wyżej)
2. Gitara - > mic -> sterowniki ASIO
3. Gitara - > multiefekt - > linein -> DirectSound
4. Gitara - > multi -> mic -> ASIO

W przypadku 1 i 2 nagrywałem czystą gitarę, z modulacją jej w GuitarRig 5 w realtime. Wszystko fajnie, nawet latencja spoko, ale brzmi to dobrze tylko, kiedy się tego nie słucha ;) Co się mianowicie dzieje - po dołożeniu jakiegokolwiek presetu GuitarRig (przestera), gitara na nagraniu - tam gdzie gram - brzmi pięknie. W momentach, kiedy przytrzymuję (wypuszczam) dłuższy dźwięk, albo jest pauza, szum odrywa głowy okolicznym gołębiom. Nie ma go tylko na efektach GR typu "acoustic simulator", na pozostałych - tragedia.
Ale tu - co kluczowe - w grę wchodzi kwestia tego typu, że już na oko - na podstawie spektrum - widać, że sygnał gitarowy wchodzi bardzo, bardzo, bardzo cicho. Tak cicho, że w REAPERZE wygląda jak linia prosta z niewielkimi punkcikami w peakach. Tak, kombinowałem z ustawieniami I/O na karcie i w ustawieniach systemowych.
A najciekawsze jest to, że mimo, iż wizualnie nie powinno być tej gitary słychać - słychać ją świetnie.

Przypadek 3 i 4 to osobna kwestia, bo tu z kolei wszystko nagrywa się praktycznie bezszumowo i bez latencji, no ale... raz, że brzmienie, którego normalnie (próby, koncerty) używam ssie - w porównaniu z tymi z GR - dwa, że nie idzie zagrać długich, wypuszczonych dźwięków, bo sygnał ucina po max. sekundzie-dwóch. Pewnie noise gate, którego nie umiem wyłączyć, nie wiem.

To teraz nadszedł czas na pytanie debila (dotyczy punktów 1 i 2): czy wpięcie między gitarę a kompa swojego multi z bypassem (po ludzku - bez efektów, po prostu jako... nie wiem, preamp?) może pomóc?

Endrius77
Posty: 1
Rejestracja: 26-06-2012 13:54

06-07-2012 11:57

Witam, mam pewien problem i licze na wasza pomoc...

Otoz zalezalo mi nagrywaniu gitarki (gitara - line in - reaper) i video za pomoca kamery internetowej jednoczesnie, aby pozniej polaczyc sciezke audio i video za pomoca progeamu do edycji video. Oczywiscie taki zabieg w celu lepszej jakosci dzwieku zeby nie nagrywac z pieca mikrofonem.
Kiedy nagrywam sama gitare reaperem jest ok, ale jak odpale tez nagrywanie kamerą, slysze piski, trzaski, obraz klatkuje, wiec wychodze z zalozenia ze karta dzwiekowa nie wyrabia w tym wypadku...
i Pytanie czy interfejs typu POD Studio GX ( z tego co wiem to pelni jakby funkcje zewnetrznej karty dzwiekowej) spelnil by tutaj funkcje i odciazyl moj PC abym mogl plynnie nagrywac obraz i audio jednoczesnie???

moj PC to : dual core 2.8Hgz, 4GB ram, SB XFi Titanium.

Z gory dziekuje za odpowiedz

Awatar użytkownika
case
Posty: 64
Rejestracja: 14-10-2010 13:28

10-07-2012 14:23

Endrius77 pisze:Witam, mam pewien problem i licze na wasza pomoc...
(...)

Z gory dziekuje za odpowiedz


Możesz zrobić prościej... tzn tak mi się wydaje, że prościej, jeśli nagrywasz totalną improwizację, to nie wyjdzie, ale jeśli coś, co jesteś w stanie powtórzyć, to będzie ok.

Kawałek, który chcesz nagrać na pewno ma jakieś tempo. Ustaw sobie takowe w reaperze, włącz metronom.
Włącz nagrywanie i zostaw dokładnie 8 (albo 16 jak Ci wygodnie) pustych "klików". I dokładnie po tylu powinno się zacząć nagranie. Aha, tylko koniecznie 24 BIT, 48000 Hz.
Jak już to nagrasz, renderujesz do pliku Wav. Potem odpalasz to, żeby grało, włączasz kamerkę i grasz ponownie, tylko tym razem nie nagrywasz. Po usunięciu ciszy z początku obu nagrań, nawet w Windows Movie Makerze powinny Ci się idealnie zejść ścieżki.

grayfoxpoland
Posty: 3
Rejestracja: 02-04-2011 15:07

26-07-2012 12:11

Witam, postanowiłem się w końcu pobawić Guitar Rig'iem 5, zakupiłem przejściówkę i wpinam do kompa. Gdy wpinam ją do wejścia Line In, bądź wejścia od mikrofonu gitara jakby wydaje stały dźwięk, widać to gdy wlączam AP Tunera (dźwięk wciąż oscyluje na poziomie +31 dźwięku G1), tak samo przy Guitar Rig, gdzie to samo występuje pod postacią szumu, brzęczenia, ogólnie hałasu (tak samo szaleje pasek głośności). Zauważyłem także, że po wpięciu do wejscia mikrofonu można w tle tych szumów usłyszeć gitarę, to co sam gram. Przy wpięciu do Line In słychać tylko te zakłócenia. Czy ma ktoś pojęcia o co tutaj chodzi? Gitara to Schecter Damien Elite na aktywnych EMG, karta zintegrowana Realtek HD Audio. Asio4all zainstalowane.

pozantauri
Posty: 1
Rejestracja: 17-08-2012 16:40

17-08-2012 16:43

a jaką przejściówkę kupiłeś i ile kosztowała ???

grayfoxpoland
Posty: 3
Rejestracja: 02-04-2011 15:07

18-08-2012 17:34

Przejściówka taka jak ma być z dużego na mały, kosztowała...koło 2 zł? Sklep elektroniczny z masą takich pierdółek.

Ravo
Posty: 209
Rejestracja: 15-05-2012 20:20

18-09-2012 20:30

Powie mi ktoś co najważniejsze jest, aby w guitar rigu uzyskać w miare ładny przester?
tzn. dobra karta dźwiękowa, głośniki, kabel? czy coś specjalnego jest potrzebne?

Awatar użytkownika
Ero
Posty: 29
Rejestracja: 08-12-2011 20:33

19-09-2012 20:00

Mam problem, mianowicie po podłączeniu gitary do komputera dźwięk jest opóźniony. Zwykły mikrofon działa bez zarzutu, ale w przypadku gitary się opóźnia i to troche irytuje bo łatwo idzie zgubić rytm a przy okazji kilka dźwięków. Ktoś też tak miał? Jakieś rady na to? W ustawieniach dźwięku w win7 szukałem przyczyny ale nic nie znalazłem
Obrazek Obrazek Obrazek
Cort x2 + Squier Bullet + BOSS DS-1

Pawegio
Posty: 13
Rejestracja: 14-02-2007 21:39

19-09-2012 21:49

Przyczyny latencji możesz się doszukiwać jedynie w karcie dźwiękowej, ale to standard. Poczytaj o interfejsach do nagrywania gitary i ASIO.

Cookill
Posty: 6
Rejestracja: 26-08-2011 20:14

04-11-2012 21:35

Hej.
Mam lapka z Guitar RIg 4. Karta dźwiękowa jest słaba, po podłączeniu gitary masa szumów, przester jest do kitu. Mam gdzieś kupioną zewnętrzną kartę Creative Sound Blaster Live! Warta zachodu zabawa z instalacją doń sterowników i próbowanie połączenia? :)

Karta kosztowała ok. 70 zł. Nie chodzi oczywiście o nagrywanie muzyki, żeby była pro jakość, ale taka, żeby dało się pograć.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
case
Posty: 64
Rejestracja: 14-10-2010 13:28

06-11-2012 14:08

Cookill pisze:Hej.
Mam lapka z Guitar RIg 4. Karta dźwiękowa jest słaba, po podłączeniu gitary masa szumów, przester jest do kitu (...)


Ale od razu po podłączeniu masz szumy, czy dopiero jak używasz GR?
Jeśli to drugie, to rozwiązanie może być banalnie proste... w panelu sterowania każdym efektem masz na górze "gałkę" GATE. Odkręć ją tak do połowy i powinno być ok. Więcej nie, bo uciacha Ci sustain, a przy mniejszym szum będzie nadal. U mnie był ten sam problem, dokładnie połowa GATE i śmiga :)

Cookill
Posty: 6
Rejestracja: 26-08-2011 20:14

06-11-2012 16:56

Szumy mniejsze jak skręcę właśnie gałkę, ale wtedy sustain i legato strasznie słabe ;/

Teraz mam problem, bo mi GR nie wyszukuje gitary przez kartę.
Obrazek Obrazek

keci
Posty: 1
Rejestracja: 10-06-2011 01:06

20-11-2012 00:54

Witam!! ja ma taki problem z ktorym walcze w sumie dopiero pare godzin ale pomysły mi sie skonczyly gdyz slabo znam win 7 :( otóż gitara podłączona jest pod piec a w nim mam tylko wyjscia: cd/mp3, footswitch i słuchawkowe. wiec naturalnie uzywam słuchawkowego do którego wpiąłem kabel jack na mini jack i kombinowałem. jak podłączyłem pod mikrofonowe to jest dzwiek ale strasznie trzeszczy.jak podłączyłem pod liniowe to jest czysty dzwiek ale tylko mono w lewej słuchawce :( prosze o pomoc!!! z gory dzieki

31TVersus
Posty: 15
Rejestracja: 04-01-2013 19:52

05-01-2013 12:17

Witam!!!
Czy można odtwarzać dźwięk z gitary na komputerze bez programów typ guitar rig i żadnych tone potrów? Zależy mi na tym bo chcę się uczyć grać na gitarze, a comba od razu nie chcę kupować, bo mam za mało kasy.

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2340
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

05-01-2013 19:52

W takim razie po co chcesz podlaczac gitare do kompa, skoro nie chcesz programow? Podlaczyć to mozesz i do odtwarzacza MP3, tylko co z tego?

31TVersus
Posty: 15
Rejestracja: 04-01-2013 19:52

06-01-2013 11:28

Znaczy mi chodzi głównie o to by odtwarzać jakoś dźwięk i tyle.

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2340
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

06-01-2013 15:03

No więc pytam - po co? Przeciez dzwiek sam z siebie (bez programow) bedzie praktycznie identyczny jak wydobywany na sucho. Gdzie tu jest sens podlaczania bez modulacji?

Awatar użytkownika
kazik
Posty: 15
Rejestracja: 02-01-2013 15:51

11-01-2013 15:18

Cookill pisze:Szumy mniejsze jak skręcę właśnie gałkę, ale wtedy sustain i legato strasznie słabe ;/

Teraz mam problem, bo mi GR nie wyszukuje gitary przez kartę.



Spróbuj GUITAR FX 2.6 i w Advenced zmien z Fast na Compatibility .

Jeżeli szumy znikną to problem tkwi w koaligacji.
Włącz może przyspieszenie sprzętowe dla aplikacji Guitar Rig. Postaraj się dać mu jak najwięcej miejsca i wyczyscic dźwięk. Dodatkowo napisz jaki masz kabel, dla najlepszej jakości , krótki kabel ekranowany 2 kanałowy z przejsciowka J/j
Vintage v100BB
Obrazek

Zapraszam do odsłuchu :)

Awatar użytkownika
SadeQ
Posty: 14
Rejestracja: 03-02-2013 11:50

05-02-2013 22:05

A jak zrobić żebym mógł zamiast kabla użyć mikrofonu? Tzn. mikrofon jako taki jakby kabel (chodzi o akustyka żebym przez głośniki słyszał taki jakby (metal stack) :)
Obrazek Obrazek
Epiphone Les Paul Special II HS + Dimavery GA-40 + EXAR metal mind Md-04

Wilczar
Posty: 17
Rejestracja: 07-02-2013 11:36

19-02-2013 19:12

Witam!!!
Czy głośniki wieżowe psują się od grania na gitarze elektrycznej??

Aoi
Posty: 41
Rejestracja: 18-11-2012 11:12

19-02-2013 22:45

Witam !
Otóż taki mam porblem.
Gitara->Kabel->Komputer->Kabel->Kolumna Gitarowa.
Czy Kolumna gitarowa bedzie działać ? Bo właśnie kupiłem a nie wiem czy tak bedzie działać stoi juz u mne tylko mi brakuje drugiej przejśiówki z J na j . Nie stać mnie było na Combo 50 Wat to kupiłem własnie kolumne i nie wiem czy bedzie działać :(

Awatar użytkownika
mnts
Posty: 173
Rejestracja: 07-08-2012 15:07

19-02-2013 23:36

sprawdzisz to zobaczysz...

Jeżeli dobrze poustawiasz kartę dźwiękową w komputerze, to nie powinno nie działać.

Epiphone Les Paul Standard Korea 2001, Mayoness Flame Telecaster
Marshall JCM 800 2204 DIY
2x12 Eminence GB12 DIY
TC Polytune 2, BOSS SD-1, ME-70

wafelo
Posty: 2
Rejestracja: 29-12-2009 21:51

20-02-2013 11:10

Witam ! Mam takie pytanie, na które nie mogłem znaleźć tu odpowiedzi; otóż, podłączyłem sobie do komputera Rolanda Cube 20x, z wejścia "Recording Out" do Line-In w komputerze - działa elegancko, mogę nagrywać i słyszę dźwięk z głośników; i tu pojawia się moje pytanie - czy są programy które zawierają efekty tak, by działały 'na żywo' ? Gdy podłączałem gitarę bezpośrednio do komputera, to bawiłem się efektami, tylko pytanie jaki program będzie obsługiwał i przetwarzał sygnał który idzie ze wzmacniacza ? [schemat: gitara -> wzmacniacz -> komputer]

Pozdrawiam

Aoi
Posty: 41
Rejestracja: 18-11-2012 11:12

20-02-2013 21:33

Mam Kolumne Gitarową , o tą http://allegro.pl/kolumna-50-w-i3011691744.html.
I jak podłanczam ją pod kompa to nie gra mi ten największy głośnik. Jak to zrobić by on grał ?

Wróć do „Gitara i komputer”