Jak podłączyć gitarę komputera. Nagrywanie, obróbka i realizacja dźwięku.

Postprzez Kharn » 2011-10-06, 20:32

Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Jak podpiąć gitarę do WIEŻY?

Czy to jest w ogóle możliwe?
Jeśli tak, to czy będę potrzebował dokupić coś?
Gdzie mam podpiąć?
Proszę o wytłumaczenie to jak totalnemu laikowi, którym jestem jeśli chodzi o elektronikę.
Kharn

Gitarowe wyzwania 2Szkoła gry na gitarze na 3 płytach DVD
47,00 zł7 godzin video
Gitarowe wyzwania + Śpiewnik gitarowySzkoła gitarowa na 5 płytach DVD i ponad 600 stron śpiewnika
142,00 zł600 str + 5xDVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez hades » 2011-10-07, 08:45

Kharn napisał(a):Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Jak podpiąć gitarę do WIEŻY?

Czy to jest w ogóle możliwe?
Jeśli tak, to czy będę potrzebował dokupić coś?
Gdzie mam podpiąć?
Proszę o wytłumaczenie to jak totalnemu laikowi, którym jestem jeśli chodzi o elektronikę.

Zewnętrzne źródło dźwięku w wieży, może być zazwyczaj pobierane z wejścia AUX, lub mikrofonowego.
Co do podpinania gitary, nie jest to dobry pomysł. Spieprzysz sobie głośniki w wieży i zabawa się skończy.
Chyba, że używasz multiefektu z symulacją kolumn, wtedy i z brzmienia będziesz zadowolony i nic nie popsujesz.
Jeśli takiego nie posiadasz lepszym wyborem by było podłączenie gitary do komputera, a komputera do wieży i użycie jakichś wtyczek.
hades

Pochwały: 10

Postprzez Harcownikov » 2011-11-08, 17:46

Cześć,
Niezrozumiałem za bardzo, ale czy moge podpiąć mojego elektroakustyka prosto do wejścia mikrofonowego? (mam netbooka)
Harcownikov

Postprzez hades » 2011-11-09, 00:32

Harcownikov napisał(a):Cześć,
Niezrozumiałem za bardzo, ale czy moge podpiąć mojego elektroakustyka prosto do wejścia mikrofonowego? (mam netbooka)

Możesz ale wyreguluj, przed podłączaniem poziom wejścia mikrofonowego na minimalny, a później sobie dostosuj.
hades

Postprzez Peppers » 2011-11-09, 15:58

Możecie podać jakąś tanią w miarę, kartę dźwiękową obsługującą już tą technologie co umożliwia gry bez opóźnienia? :D
Bardzo by mi się ta informacja przydała ;)
Obrazek Blade RH-2 <3
Peppers

Pochwały: 2

Postprzez reth » 2011-12-16, 21:24

No dobra, przez multi da się grać na PC, a przez schemat gitara->kabel->kostka->kabel->wejście liniowe ?
Cort Katana KX-5, Randall RG8040, Digitech Metal Master
Sprzedam Randalla i Digitecha
550 PLN 180 PLN
reth

Pochwały: 26

Postprzez Lyrium » 2011-12-20, 19:52

Witam, przeczytałam cały temat... lecz nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie.

Mam Guitar Rig 5, system to Vista, co do karty dźwiękowej nie jetem pewna, jednak komputer jest jeszcze nowy.
Podłączyłam gitarę do wejścia mikrofonowego (różowe), ustawiłam:
http://imageshack.us/photo/my-images/853/obrazek11o.jpg/ i

http://imageshack.us/f/846/obrazek1z.jpg/. Słyszę szum z głośników, ale gitary nie. W suwaczkach wszystko dobrze ustawione. Nawet, gdy próbą błędów itp. coś wyłączam, włączam - lipa.

Postanowiłam, że zrobię tak, jak radził ktoś inny. Line in gitara, Asio i hej. No ale kolorowo nie jest, bo nie słyszę zupełnie nic. Nie ma w ustawieniach opcji "głośnik L", "głośnik P", a do takiego wejścia mam moje podpięte (dokładnie, to wieża). Próbowałam podpinać w różnych kombinacjach, bawię się od wczoraj... a wygląda to tak (line in, asio):

http://imageshack.us/f/14/62665328.jpg/

http://imageshack.us/f/859/obrazek2x.jpg/

http://imageshack.us/f/197/obrazek22i.jpg/

http://imageshack.us/f/856/obrazek222.jpg/

Liczę na Waszą pomoc : ). Nie wyświetla mi się nazwa mojej karty, ani nic z tych rzeczy, same wejście HDMI tudzież SPEDFI.
Obrazek Obrazek
Lyrium

Postprzez hades » 2011-12-20, 21:00

Zanim zaczniesz kombinować z ustawieniami w guitar rigu, spróbuj podłączyć gitarę i tak ją nagrać w jakimś programie, jeśli Ci się to uda, to pokombinujemy dalej.
hades

Postprzez Sickboy » 2012-01-19, 23:05

Koleżanko, w ustawieniach audio Gitar Rig'a wybierz jako Driver ASIO, dalej wejdź w ASIO config, rozwiń swoje audio jak na tym zdjęciu masz: http://imageshack.us/f/856/obrazek222.jpg/ i najedź na HD Audio - głośnik. Powinien się wyświetlić status (jak nie to poklikaj inne, po najeżdżaj też, się wyświetli). Ja bym obstawił że masz jakiś inny program otwarty - np. winamp, coś do nagrywania, nawet youtube.

Pozdrawiam.

PS. Dodam że możliwość sprawdzenia można przeprowadzić na mikrofonie (w przypadku wejścia mic, pewniej).
Sickboy

Postprzez BlackSoul » 2012-01-29, 12:11

Witam. Jeśli ktoś ten temat w ogóle jeszcze czyta to prosiłbym o pomoc.

Nagrywałem się przez długi czas na pececie w schemacie gitara>piec>komputer ( Line in ). I ogółem było dobrze, na jakość dźwięku nie narzekałem bo się nauczyłem odpowiednio dobierać volume żeby jakoś właśnie była dobra :]. Ostatnio jednak podłączyłem się, dałem jeden dźwięk i coś strzeliło. Komputer się zresetował sam, a gdy się włączył, ponownie się zresetował. I od tamtej pory nie mam dźwięku - karta dźwiękowa poszła w piłsdu (pragnąłbym wspomnieć - zintegrowana).

A więc co zrobić w przyszłości aby taki problem się nie powtórzył? Zmniejszyć moc w piecu a zwiększyć w audacity? Czy to w ogóle poskutkuje?
ObrazekEpiphone Goth Explorer Obrazek Vox Valvetronix AD50VT
BlackSoul

Postprzez Rychar » 2012-01-29, 12:43

BlackSoul napisał(a):Witam. Jeśli ktoś ten temat w ogóle jeszcze czyta to prosiłbym o pomoc.

Nagrywałem się przez długi czas na pececie w schemacie gitara>piec>komputer ( Line in ). I ogółem było dobrze, na jakość dźwięku nie narzekałem bo się nauczyłem odpowiednio dobierać volume żeby jakoś właśnie była dobra :]. Ostatnio jednak podłączyłem się, dałem jeden dźwięk i coś strzeliło. Komputer się zresetował sam, a gdy się włączył, ponownie się zresetował. I od tamtej pory nie mam dźwięku - karta dźwiękowa poszła w piłsdu (pragnąłbym wspomnieć - zintegrowana).

A więc co zrobić w przyszłości aby taki problem się nie powtórzył? Zmniejszyć moc w piecu a zwiększyć w audacity? Czy to w ogóle poskutkuje?

Musisz kupić sobie lepszą kartę dźwiękową i upewnić się gdy będziesz grał, kabel będzie dobrze przymocowany do wejścia line. Przez latanie kabla mogło dojść do spięcia.
Obrazek
Obrazek
Rychar

Postprzez radzimex » 2012-02-11, 16:46

Peppers napisał(a):Możecie podać jakąś tanią w miarę, kartę dźwiękową obsługującą już tą technologie co umożliwia gry bez opóźnienia? :D
Bardzo by mi się ta informacja przydała ;)

Podpinam się pod tym zapytaniem. Mógłby ktoś polecić jakąś dobrą kartę dźwiękową, żeby można było pograć bez opóźnienia? Z góry dziękuję.
Epiphone Les Paul Junior & Yamaha F310
co-to-za-utwor-t49418.html#p567833?view=unread
radzimex

Pochwały: 37

Postprzez Max80 » 2012-02-26, 01:22

Wydaję mi się, że temat już nie raz się pojawił na tym forum...

...ale odpowiadając na pytanie - każda karta z obsługą sterowników ASIO / ASIO 2.
Opóźnienie ok. 2-5ms czyli nie wyczuwalne. Nawet 12-16ms jest całkiem przyzwoite. Dużo zależy od mocy samego kompa.
IMHO 'Asio4All' to jest pomyłka - programowa emulacja ASIO. Każdy wie, że hardwarowe rozwiązania są lepsze niż emulatory.
Na początku korzystałem z Asio4All z programem ReValver - grało jakoś, ale dopiero jak odpaliłem ten sam program przez kartę MAYA 44 PCI ze sprzętową obsługą ASIO 2 - różnica w brzmieniu i jakości tego samego efektu była o niebo lepsza.

Osobiście w kompie mam MAYA 44 e-PCI + I/O MIDI a w laptopie korzystam z M-AUDIO Fast Track Pro na USB. Na moje potrzeby wystarcza. Karty doskonale się sprawdzają z odtwarzaniem piosenek i korzystanie z GR lub Amplitube w tym samym czasie. Z nagrywaniem MAYA jest trochę lepsza ale M-Audio też daje rady bez problemów.

U mnie sprawdza się taki układ:
Gitara -> M-Audio -> Laptop z GR -> Line Out z M-Audio do Line In w Mayce w kompie.
Efekty obsługuje Laptop (PC wtedy lżejszy), dalej sygnał przetworzony leci do Mayki w PC-cie gdzie dalej można dograć linie basu, bębny i inne instrumenty z wtyczek VST.

Nagrywam wszystko na kompie w Cubase 5, komp z CPU Core2-Quad/4GB Ramu.
Max80

Pochwały: 6

Postprzez sirGio » 2012-02-26, 01:41

Cześć,
Sorka, że tak pesymistycznie, ale muszę dać upust mojej wściekłości.
Przypominam, że jest XXI wiek, XXX tysiąclecie (a nie np. rok 1982 kiedy powstał MS-DOS). I do tej pory nie można spokojnie załatwić najprostszej rzeczy jaką jest podłączenie zasr--ego mikrofonu, albo gitary do komputera. A to nie takie kable, nie ta impedancja, nie te sterowniki, jakieś szumy, czkawki, albo cisza. Próbowałem już wszystkiego o czym mówiono na tym forum i nie tylko na tym i... nic. Szum, albo cisza. Jedyne na co komputer reaguje to tani mikrofon komputerowy. Jeżeli wyłączę głośniki, żeby nie było gwizdu na cały blok, to coś tam nagrywa. PRZECIEŻ MNIE TO WSZYTKO NIE POWINNO ZAJMOWAĆ WIĘCEJ NIE 3 MINUTY !!!. Od tego jest komputer, żeby mi takie sprawy sam załatwił ! Co mnie to wszystko obchodzi ! Mam teorię, że to jest na rękę producentom sprzętu.
Wiem, że ten post nic do dyskusji nie wnosi, ale po kilku dniach bezskutecznej walki musiałem się wypłakać. Tym bardziej, że widzę, że mnóstwo ludzi się z tym męczy. Gdybym przynajmniej był pewien, że jak coś dokupię (np. lepszą kartę), to zacznie działać.
Pozdrawiam
sirGio

Postprzez Max80 » 2012-02-26, 02:10

Przestań się mazać i napisz w czym problem.
Max80

Pochwały: 6

Reklama