Harcownikov
Posty: 5
Rejestracja: 22-10-2011 19:48

08-11-2011 16:46

Cześć,
Niezrozumiałem za bardzo, ale czy moge podpiąć mojego elektroakustyka prosto do wejścia mikrofonowego? (mam netbooka)
ObrazekObrazekObrazek
Gitary: Vintage V100IT, Fender CD-140SCE/NAT
Piec: Cube GX40

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

08-11-2011 23:32

Harcownikov pisze:Cześć,
Niezrozumiałem za bardzo, ale czy moge podpiąć mojego elektroakustyka prosto do wejścia mikrofonowego? (mam netbooka)

Możesz ale wyreguluj, przed podłączaniem poziom wejścia mikrofonowego na minimalny, a później sobie dostosuj.

Awatar użytkownika
Peppers
Posty: 2
Rejestracja: 08-09-2011 18:39

09-11-2011 14:58

Możecie podać jakąś tanią w miarę, kartę dźwiękową obsługującą już tą technologie co umożliwia gry bez opóźnienia? :D
Bardzo by mi się ta informacja przydała ;)
Obrazek Blade RH-2 <3

Awatar użytkownika
Lyrium
Posty: 1
Rejestracja: 20-12-2011 18:30

20-12-2011 18:52

Witam, przeczytałam cały temat... lecz nie znalazłam odpowiedzi na moje pytanie.

Mam Guitar Rig 5, system to Vista, co do karty dźwiękowej nie jetem pewna, jednak komputer jest jeszcze nowy.
Podłączyłam gitarę do wejścia mikrofonowego (różowe), ustawiłam:
http://imageshack.us/photo/my-images/853/obrazek11o.jpg/ i

http://imageshack.us/f/846/obrazek1z.jpg/. Słyszę szum z głośników, ale gitary nie. W suwaczkach wszystko dobrze ustawione. Nawet, gdy próbą błędów itp. coś wyłączam, włączam - lipa.

Postanowiłam, że zrobię tak, jak radził ktoś inny. Line in gitara, Asio i hej. No ale kolorowo nie jest, bo nie słyszę zupełnie nic. Nie ma w ustawieniach opcji "głośnik L", "głośnik P", a do takiego wejścia mam moje podpięte (dokładnie, to wieża). Próbowałam podpinać w różnych kombinacjach, bawię się od wczoraj... a wygląda to tak (line in, asio):

http://imageshack.us/f/14/62665328.jpg/

http://imageshack.us/f/859/obrazek2x.jpg/

http://imageshack.us/f/197/obrazek22i.jpg/

http://imageshack.us/f/856/obrazek222.jpg/

Liczę na Waszą pomoc : ). Nie wyświetla mi się nazwa mojej karty, ani nic z tych rzeczy, same wejście HDMI tudzież SPEDFI.
Obrazek Obrazek

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

20-12-2011 20:00

Zanim zaczniesz kombinować z ustawieniami w guitar rigu, spróbuj podłączyć gitarę i tak ją nagrać w jakimś programie, jeśli Ci się to uda, to pokombinujemy dalej.

Sickboy
Posty: 1
Rejestracja: 10-01-2012 13:08

19-01-2012 22:05

Koleżanko, w ustawieniach audio Gitar Rig'a wybierz jako Driver ASIO, dalej wejdź w ASIO config, rozwiń swoje audio jak na tym zdjęciu masz: http://imageshack.us/f/856/obrazek222.jpg/ i najedź na HD Audio - głośnik. Powinien się wyświetlić status (jak nie to poklikaj inne, po najeżdżaj też, się wyświetli). Ja bym obstawił że masz jakiś inny program otwarty - np. winamp, coś do nagrywania, nawet youtube.

Pozdrawiam.

PS. Dodam że możliwość sprawdzenia można przeprowadzić na mikrofonie (w przypadku wejścia mic, pewniej).

Awatar użytkownika
BlackSoul
Posty: 22
Rejestracja: 08-03-2011 14:42

29-01-2012 11:11

Witam. Jeśli ktoś ten temat w ogóle jeszcze czyta to prosiłbym o pomoc.

Nagrywałem się przez długi czas na pececie w schemacie gitara>piec>komputer ( Line in ). I ogółem było dobrze, na jakość dźwięku nie narzekałem bo się nauczyłem odpowiednio dobierać volume żeby jakoś właśnie była dobra :]. Ostatnio jednak podłączyłem się, dałem jeden dźwięk i coś strzeliło. Komputer się zresetował sam, a gdy się włączył, ponownie się zresetował. I od tamtej pory nie mam dźwięku - karta dźwiękowa poszła w piłsdu (pragnąłbym wspomnieć - zintegrowana).

A więc co zrobić w przyszłości aby taki problem się nie powtórzył? Zmniejszyć moc w piecu a zwiększyć w audacity? Czy to w ogóle poskutkuje?
ObrazekEpiphone Goth Explorer Obrazek Vox Valvetronix AD50VT

Awatar użytkownika
Rychar
Posty: 3
Rejestracja: 30-08-2011 00:17

29-01-2012 11:43

BlackSoul pisze:Witam. Jeśli ktoś ten temat w ogóle jeszcze czyta to prosiłbym o pomoc.

Nagrywałem się przez długi czas na pececie w schemacie gitara>piec>komputer ( Line in ). I ogółem było dobrze, na jakość dźwięku nie narzekałem bo się nauczyłem odpowiednio dobierać volume żeby jakoś właśnie była dobra :]. Ostatnio jednak podłączyłem się, dałem jeden dźwięk i coś strzeliło. Komputer się zresetował sam, a gdy się włączył, ponownie się zresetował. I od tamtej pory nie mam dźwięku - karta dźwiękowa poszła w piłsdu (pragnąłbym wspomnieć - zintegrowana).

A więc co zrobić w przyszłości aby taki problem się nie powtórzył? Zmniejszyć moc w piecu a zwiększyć w audacity? Czy to w ogóle poskutkuje?


Musisz kupić sobie lepszą kartę dźwiękową i upewnić się gdy będziesz grał, kabel będzie dobrze przymocowany do wejścia line. Przez latanie kabla mogło dojść do spięcia.
Obrazek
Obrazek

Awatar użytkownika
Radzimex
Posty: 417
Rejestracja: 04-06-2011 20:45

11-02-2012 15:46

Peppers pisze:Możecie podać jakąś tanią w miarę, kartę dźwiękową obsługującą już tą technologie co umożliwia gry bez opóźnienia? :D
Bardzo by mi się ta informacja przydała ;)

Podpinam się pod tym zapytaniem. Mógłby ktoś polecić jakąś dobrą kartę dźwiękową, żeby można było pograć bez opóźnienia? Z góry dziękuję.

Max80
Posty: 11
Rejestracja: 25-02-2012 00:02

26-02-2012 00:22

Wydaję mi się, że temat już nie raz się pojawił na tym forum...

...ale odpowiadając na pytanie - każda karta z obsługą sterowników ASIO / ASIO 2.
Opóźnienie ok. 2-5ms czyli nie wyczuwalne. Nawet 12-16ms jest całkiem przyzwoite. Dużo zależy od mocy samego kompa.
IMHO 'Asio4All' to jest pomyłka - programowa emulacja ASIO. Każdy wie, że hardwarowe rozwiązania są lepsze niż emulatory.
Na początku korzystałem z Asio4All z programem ReValver - grało jakoś, ale dopiero jak odpaliłem ten sam program przez kartę MAYA 44 PCI ze sprzętową obsługą ASIO 2 - różnica w brzmieniu i jakości tego samego efektu była o niebo lepsza.

Osobiście w kompie mam MAYA 44 e-PCI + I/O MIDI a w laptopie korzystam z M-AUDIO Fast Track Pro na USB. Na moje potrzeby wystarcza. Karty doskonale się sprawdzają z odtwarzaniem piosenek i korzystanie z GR lub Amplitube w tym samym czasie. Z nagrywaniem MAYA jest trochę lepsza ale M-Audio też daje rady bez problemów.

U mnie sprawdza się taki układ:
Gitara -> M-Audio -> Laptop z GR -> Line Out z M-Audio do Line In w Mayce w kompie.
Efekty obsługuje Laptop (PC wtedy lżejszy), dalej sygnał przetworzony leci do Mayki w PC-cie gdzie dalej można dograć linie basu, bębny i inne instrumenty z wtyczek VST.

Nagrywam wszystko na kompie w Cubase 5, komp z CPU Core2-Quad/4GB Ramu.

sirGio
Posty: 1
Rejestracja: 26-02-2012 00:11

26-02-2012 00:41

Cześć,
Sorka, że tak pesymistycznie, ale muszę dać upust mojej wściekłości.
Przypominam, że jest XXI wiek, XXX tysiąclecie (a nie np. rok 1982 kiedy powstał MS-DOS). I do tej pory nie można spokojnie załatwić najprostszej rzeczy jaką jest podłączenie zasr--ego mikrofonu, albo gitary do komputera. A to nie takie kable, nie ta impedancja, nie te sterowniki, jakieś szumy, czkawki, albo cisza. Próbowałem już wszystkiego o czym mówiono na tym forum i nie tylko na tym i... nic. Szum, albo cisza. Jedyne na co komputer reaguje to tani mikrofon komputerowy. Jeżeli wyłączę głośniki, żeby nie było gwizdu na cały blok, to coś tam nagrywa. PRZECIEŻ MNIE TO WSZYTKO NIE POWINNO ZAJMOWAĆ WIĘCEJ NIE 3 MINUTY !!!. Od tego jest komputer, żeby mi takie sprawy sam załatwił ! Co mnie to wszystko obchodzi ! Mam teorię, że to jest na rękę producentom sprzętu.
Wiem, że ten post nic do dyskusji nie wnosi, ale po kilku dniach bezskutecznej walki musiałem się wypłakać. Tym bardziej, że widzę, że mnóstwo ludzi się z tym męczy. Gdybym przynajmniej był pewien, że jak coś dokupię (np. lepszą kartę), to zacznie działać.
Pozdrawiam

Max80
Posty: 11
Rejestracja: 25-02-2012 00:02

26-02-2012 01:10

Przestań się mazać i napisz w czym problem.

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2287
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

26-02-2012 11:51

Tak sie sklada ze po zassaniu Asio, podlaczeniu gitary i wlaczeniu Guitar Riga brzeczy/trzeszczy praktycznie kazdemu. Tylko np ja zamiast siedziec i czekac na pomoc, ktora 'korespondencyjnie' jest niezwykle trudna - siedze, krece i wychodzi. Odpalilem Riga na 3 roznych konfiguracjach z czego 2 to laptopy. Kupilem 2 lata temu obecnego lapka, win 7 64, wlaczylem Riga, zastosowalem Asio - piszczalo. 15 min grzebania, 2 resety i smiga do dzis.

jarekosm
Posty: 190
Rejestracja: 24-10-2011 14:03

27-02-2012 08:48

sirGio pisze:XXX tysiąclecie


No chyba raczej nie :P

sirGio pisze:Gdybym przynajmniej był pewien, że jak coś dokupię (np. lepszą kartę), to zacznie działać.


Jak coś dokupisz, to na pewno zacznie działać. Musisz tylko wiedzieć co Ci nie działa :P
Obrazek
1960's Hagstrom III (1966) + Marshall ED-1 (kompresor) + Marshall MG 50 DFX

http://www.facebook.com/KonkursyzGitarami - polub stronę, aby być na bieżąco z konkursami i wygrywać gitary i akcesoria!

Awatar użytkownika
mlyneek
Posty: 71
Rejestracja: 17-02-2012 16:12

27-02-2012 22:41

Witam, postanowiłem na początek podłączyć gitare pod pc ( integra :P ). Użyłem przejściówki i podlłączyłem do mic. No i tu jest problem, o ile gdy dotykam strun to jest to wykrywane przez mikrofon ( sygnał odpowiednio zwieksza sie gdu nacisne stune ) ale nie wydaje żadnego dźwięku przez głośniki oprocz szumów ... czy możliwe ze na tej integrze po prostu sobie nie pogram? xD
ObrazekObrazek
    Washburn N1 + Fender Frontman 10g

ryyba
Posty: 35
Rejestracja: 25-02-2011 18:43

27-02-2012 22:50

Przypominam, że jest XXI wiek, XXX tysiąclecie (a nie np. rok 1982 kiedy powstał MS-DOS). I do tej pory nie można spokojnie załatwić najprostszej rzeczy jaką jest podłączenie zasr--ego mikrofonu


50% użytkowników komputera nie potrzebuje mikrofonu wcale, a z pozostałych 50, 99% potrzebuje mikrofon wyłącznie do skajpaja.

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2287
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

27-02-2012 22:59

mlyneek pisze:czy możliwe ze na tej integrze po prostu sobie nie pogram? xD


Tak samo mozliwe jak to, ze gdy zaczniesz CZYTAC to forum to sie dowiesz jak to uruchomic.

Awatar użytkownika
mlyneek
Posty: 71
Rejestracja: 17-02-2012 16:12

28-02-2012 17:43

wow, przeczytałem cały temat, sprawdzałem różne kombinacje jednak cały czas to samo... Czy możliwe, że wszystkiemu winna jest tania przejsciówka z jacka na mini za 1zł?
ObrazekObrazek
    Washburn N1 + Fender Frontman 10g

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2287
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

28-02-2012 17:47

Moze byc winna ale nie musi. Ja rowniez nie mam zapewne pozlacanej za 20zł tylko cos, co znalazlem w domu lata temu.

Kafara89
Posty: 2
Rejestracja: 25-01-2012 15:09

17-03-2012 13:02

Witam!

Czy może mi ktoś powiedzieć jak podłączyc gitare do kompa? może smieszne pytanie ale ja za chiny nie moge wydobyc zadnego dzwieku jak gitara jest podłączona do kompa a robie to tak że po prostu podpinam ją do kompa we wszystkie wejscia pokolei i nic, jak jest w mikrofonowe podłączone to ustawiam glosnosc i wydajnosc na max decybeli i dalej nic... :( już trzecią noc z tym kombinuję i nic nie moge wykombinowac a przerobiłem już chyba wszystkie ustawienia w lapku.

Karta dzwiękowa: Realtek HD Audio (trzy gniazda niebieskie, rozowe i czarne)
Gitara: Samick Avion 3
Kabel: 4 m robiony Proel + dwa duze jacki mono Proel + przejsciówka mini stereo Die-hard
System: Windows 7

...tak jak mowie podpinam "na żywca" ale zaden dzwiek sie nie wydobywa jedynie trzaski i buczenie które cichnie gdy dotykam strun albo jacka. Nie wiem czy trzeba jakies oprogramowanie zeby gitara grała? Pomocy ludziska.

a no i nie mowcie mi ze na tej karcie dzwiekowej nie pojdzie bo czytalem na necie i normalnie kolesie podpinaja pod nia i gra.

hrabia9933
Posty: 2
Rejestracja: 10-03-2012 10:47

18-03-2012 21:09

powiedzcie mi jak ustawic w audacity zeby lecialo odtwarzanie z nagrywaniem rownolegle?
bo jak cos w tym programie odtwarzam to nie moge wcisnac record
Obrazek

Awatar użytkownika
Geohound
Moderator
Posty: 2287
Rejestracja: 19-06-2008 17:25

18-03-2012 21:25

Kafara89 pisze:Witam!

Czy może mi ktoś powiedzieć jak podłączyc gitare do kompa? może smieszne pytanie ale ja za chiny nie moge wydobyc zadnego dzwieku jak gitara jest podłączona do kompa a robie to tak że po prostu podpinam ją do kompa we wszystkie wejscia pokolei i nic, jak jest w mikrofonowe podłączone to ustawiam glosnosc i wydajnosc na max decybeli i dalej nic... :( już trzecią noc z tym kombinuję i nic nie moge wykombinowac a przerobiłem już chyba wszystkie ustawienia w lapku.

Karta dzwiękowa: Realtek HD Audio (trzy gniazda niebieskie, rozowe i czarne)
Gitara: Samick Avion 3
Kabel: 4 m robiony Proel + dwa duze jacki mono Proel + przejsciówka mini stereo Die-hard
System: Windows 7

...tak jak mowie podpinam "na żywca" ale zaden dzwiek sie nie wydobywa jedynie trzaski i buczenie które cichnie gdy dotykam strun albo jacka. Nie wiem czy trzeba jakies oprogramowanie zeby gitara grała? Pomocy ludziska.

a no i nie mowcie mi ze na tej karcie dzwiekowej nie pojdzie bo czytalem na necie i normalnie kolesie podpinaja pod nia i gra.


Przeczytaj cały temat od poczatku, a nie wcinaj się z pytaniem, na które odpowiedz jest WSZEDZIE w tym dziale.

Kafara89
Posty: 2
Rejestracja: 25-01-2012 15:09

22-03-2012 15:42

@up

kolego tak sie składa ze akurat przeczytałem wszystko a gdybym znalazł odpowiedz na moje pytanie to zapewne bym nie pisał bo posiadam pewne IQ którego tobie widać brakuje, bo forum jest chyba od tego żeby się "wcinać z pytaniami" a ty najechales na mnie jakbys był bystrzejszy niż woda w sedesie...

Pozdrawiam, a problem gitara + komp juz rozwiązałem.

Awatar użytkownika
Komornik
Posty: 12
Rejestracja: 18-03-2012 20:10

31-03-2012 23:58

Jeśli mój laptop nie posiada wejścia Line-in, gdy podepnę gitarę pod wejście mikrofonowe i odpalę program np Guiar FX Box 2.6, nie będzie opóźnień ani innych problemów?

Karta zintegrowana Conexant Smart Audio HD.


Jeśli już padało to pytanie to przepraszam, przeczytałem dużo postów z tego wątku i nie mogę znaleźć odpowiedzi.
Obrazek

Cort X2 BM

wwe619
Posty: 8
Rejestracja: 07-04-2012 17:34

07-04-2012 17:41

Witam jestem tu nowy i mam problem z podłączeniem gitary do komputera

od razu prosił bym żeby nie podawać odpowiedzi że jak przeczytam cały temat to się dowiem jak to naprawić bo nie znalazłem konkretnej odpowiedzi na moje pytanie

a więc
podłączam tak: gitara ------> kabel --------> Jack --------> komputer (wejście na mikrofon)

jak sprawdzam w ustawieniach dźwięku to niby wszystko gra ale nic nie słyszę tzn. podłączam słuchawki nic nie słychać włączam wierzę też nic z początku chciałem podłączyć do wierzy ale ona nie ma wejścia mikrofonowego nic nie jest wyciszone.


Bardzo proszę o pomoc.

Awatar użytkownika
Komornik
Posty: 12
Rejestracja: 18-03-2012 20:10

08-04-2012 11:31

Ściągnij jakiś program jak na przykład często polecany tu Guitar Rig lub nie wiem, Guitar FX Box.

Samo podłączenie gitary do komputera nic nie da, potrzeba program do tego.

Nie podłączałem nigdy elektryka do komputera, ale przez mikrofon klasyczną się bawiłem w przester :D
Obrazek

Cort X2 BM

wwe619
Posty: 8
Rejestracja: 07-04-2012 17:34

08-04-2012 13:51

Spoko już podłączyłem.


Ale teraz mam problem bo nie słyszę dźwięku w sensie nei zmienia mi dźwięku jak włączę gitar rig może ktoś wie jak to naprawić?

strat69
Posty: 36
Rejestracja: 02-02-2012 14:10

11-04-2012 15:50

sterowniki Asio masz na pokładzie ?

wwe619
Posty: 8
Rejestracja: 07-04-2012 17:34

11-04-2012 19:35

No w tym problem że mam i nie działa ;(

slashgun
Posty: 6
Rejestracja: 17-02-2012 16:24

17-04-2012 16:32

Mam les paula,rolanda cube i kabelek(mały jack-mały jack) i chciałbym nagrać pare piosenek.Czytałem żeby nagrać oddzielnie dzwięk i obraz. do dzwięku mam audacity a do obrazu movie makera.I co dalej?
P.S.wiem,ze podobne pytania(czytałem) już były ale nadal nie pojmuję o co chodzi.Proszę pomużcie;-).

Wróć do „Gitara i komputer”