ZakamarkiAudio
Sklep Muzyczny
Posty: 2
Rejestracja: 14-05-2011 00:02

17-07-2011 20:40

Musisz 'uzbroić' (przygotować) konkretną ścieżkę do nagrywania klikając na czerwone kółeczko symbolizujące guzik do nagrywania, wybrać konkretne wejście i wio.
ObrazekObrazek
zakamarkiaudio.pl - domowe studio nagrań

Gveir
Posty: 431
Rejestracja: 19-07-2010 19:05

18-07-2011 10:24

Uzbrojone i niebezpieczne.
Sęk w tym że nic się nie nagrywa.Device jaki wybrałem to ASIO4ALL
http://muzycznymajdan.blogspot.com/ - płytowy zakątek muzyczny

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

24-07-2011 03:59

Przeleć sobie po opcjach systemowego ustawiania dźwięku. Powinieneś móc wybrać nagrywanie i zaznaczyć odpowiednie źródło dźwięku.

Jimix
Posty: 1
Rejestracja: 10-11-2010 16:59

08-08-2011 10:54

Cześć. Od niedawna mam dziwny problem. Kupiłem wzmacniacz Hughes & Kettner 50W Metroverb i gitara po podłączeniu do POD-a 2.0 dziwnie brzmiałą. Teraz kiedy podłączam gitare do PC przez PODa jest tragedia, bo ciaglę z głośników mam dziwny szum, dźwięk nie jest czysty i na dodatek bardzo cichy. Nie wiem, co jest grane.

eXplosiVe
Posty: 6
Rejestracja: 11-05-2011 21:57

09-08-2011 22:07

Siema !

MAm Reapera i chce nim nagrywać gitare, lecz z przesterem... Najlpeiej w amplitube, więc mam pytanie..
JAk dodać amplitube jako Vst do Reapera ?? I czy to coś da, tzn czy bede nagrywał z przesterem?

Z góry dzięki.
Obrazek Obrazek

Awatar użytkownika
TomaszM81
Doradca
Posty: 988
Rejestracja: 29-03-2010 05:25

09-08-2011 22:14

Tak będziesz nagrywał z przesterem.

Katalog Repera ( c/Program files/reaper/plugins/FX) tam wklejasz wtyczki VST. Przy uruchomieniu Reaper sam wyszukuje nowe wtyczki, TY musisz je jedynie wybrać w ścieżce nagrania.
Jackson DK2T Dinky Black
Blackstar HT100 Stage
Alien Cab 2x12 (Legend+Texas heat) White
.... mayby baby....

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

09-08-2011 22:24

Wrzucasz wtyczkę Amplitube do katalogu z wtyczkami, z którego korzysta reaper, albo dodajesz katalog wtyczki do sciezek vst reapera. Możesz sprawdzić lub dodać ścieżkę w option -> preferences -> fx plugins. (A jak dodasz rescan.)
Przy instalacji amplitube pewnie pytal jakie wtyczki chcesz zainstalowac i gdzie masz katalog z nimi.
Czy będziesz mógł nagrywać z przesterem? Jeśli standalone amplitube działa Ci bez problemu i nie masz dużej latencji, czyli Cie zadowala, to podobnie powinno być w reaperze.
Z tym, że pamiętaj, że przester będzie słychać poprzez wtyczkę, a nagrywać się będzie czysta gitara. Ale daje Ci zawsze to możliwość zmiany wtyczki i przesłuchanie brzmienia, a później możesz zastosować wtyczkę do nagranej gitary, żeby nie muliło.
Co do zaznaczania wtyczki to klikasz w sciezce FX, zaznaczasz efekt, ustawiasz głośniczek (cycle input monitoring mode) na on, uzbrajasz scieżkę i możesz nagrywać :)

eXplosiVe
Posty: 6
Rejestracja: 11-05-2011 21:57

10-08-2011 15:36

Wielkie Dzięki ! Już mam.
Obrazek Obrazek

Kuczylas
Posty: 7
Rejestracja: 14-09-2011 21:34

14-09-2011 21:40

Mam VOX Tonelab ST. Podłączam do niego gitare i przez USB do kompa. Zainstalowalem wszystkie sterowniki ..wszstko dziala moge dagrywac w audacity tylko problem jest taki ze opoznia sie o przenajmniej 1 sekunde dzwiek. Kiedys podlaczalem przez minjacka sama gitare, myslalem ze przez USB bedzie bez problemu ale opoznienie nadal jest. Wie ktos czego to wina? Mam za słąbą kartę dzwiekową? Da sie to jakos naprawic?

dominont
Posty: 205
Rejestracja: 30-11-2010 22:04

14-09-2011 22:14

W jakim sklepie dostane przejściówki? Chodzi mi o typ sklepu.
Schecter Demon -> Marshall Valvestate 8100 -> Marshall 1936

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

16-09-2011 17:44

dominont pisze:W jakim sklepie dostane przejściówki? Chodzi mi o typ sklepu.

Zależy od typu przejściówki.. popularne w większości elektronicznych. Nie popularne, typ przejściówki (zastosowanie) == typ sklepu.

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

16-09-2011 17:49

Kuczylas pisze:Mam VOX Tonelab ST. Podłączam do niego gitare i przez USB do kompa. Zainstalowalem wszystkie sterowniki ..wszstko dziala moge dagrywac w audacity tylko problem jest taki ze opoznia sie o przenajmniej 1 sekunde dzwiek. Kiedys podlaczalem przez minjacka sama gitare, myslalem ze przez USB bedzie bez problemu ale opoznienie nadal jest. Wie ktos czego to wina? Mam za słąbą kartę dzwiekową? Da sie to jakos naprawic?


Musisz mieć spieprzone ustawienia. Nie możliwe jest, żeby nie używając dodatkowego programowego przetwarzania dźwięku, sygnał z line in karty szedł sekundę do wyjścia. Powyłączaj wszystkie bajery, efekty. Wgraj sobie czysty sterownik i powinno być dobrze.

Kuczylas
Posty: 7
Rejestracja: 14-09-2011 21:34

16-09-2011 17:56

No to wychodzi na to ze zeby nagrywac na kompie musze nie uzywac pedała? Sterowniki sciagniete sa ze strony VOXa takze powinny byc dobre. A co do ustawien to gdzie je pozmieniac? Czytalem na necie ze ktos mial taki problem na Win 7 i mowil ze na Xp wszystko bylo dobrze ale to chyba nie przez to. Prosze o odpowiedzi jak to naprawic. Z góry dziękuję.

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

16-09-2011 18:40

Kuczylas pisze:No to wychodzi na to ze zeby nagrywac na kompie musze nie uzywac pedała? Sterowniki sciagniete sa ze strony VOXa takze powinny byc dobre. A co do ustawien to gdzie je pozmieniac? Czytalem na necie ze ktos mial taki problem na Win 7 i mowil ze na Xp wszystko bylo dobrze ale to chyba nie przez to. Prosze o odpowiedzi jak to naprawic. Z góry dziękuję.

A jak podłączasz gitare normalnie do karty bez tonelaba to jest ok?

Kuczylas
Posty: 7
Rejestracja: 14-09-2011 21:34

16-09-2011 22:20

Nie jak podłączam przez minijacka gitare samą to jest tak samo.

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

16-09-2011 23:14

no to vox nie ma nic do tego, masz coś walniętego w systemie.

Kuczylas
Posty: 7
Rejestracja: 14-09-2011 21:34

17-09-2011 08:55

Nie wie ktoś co i gdzie zmienic zeby bylo dobrze? Czy moze moja karta dzwiękowa jest za słaba, jak to sprawdzić?

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

17-09-2011 22:27

nie spotkałem się nigdy z kartą, do której podłączając mikrofon, lub jakiekolwiek inne źródło dźwięku, sama z siebie generowała by opóźnienia. Może wgrałeś jakieś programy wraz ze sterownikiem, które nie działają jak powinny. A może sam też wgrałeś jakieś inne programy, które działają gdzieś w tle i przetwarzają dźwięk. Najlepiej poodegrywaj wszystko co na to wpływa i zainstaluj sam sterownik, albo wgraj sobie czysty system. Powinieneś wtedy mieć domyślny (podstawowy) sterownik dźwięku, na którym wyjścia i wejścia z karty też działają.

Kuczylas
Posty: 7
Rejestracja: 14-09-2011 21:34

18-09-2011 13:41

A da sie gdzies latwo sprawdzic gdzie sa te sterowniki ktore moze zainstalowalem? Albo jak sprawdzic co moze powodowac to jaki probram czy sterownik? Mikrofon dziala normalnie przez sam mikrofon nie mie opoznienia. Tylko jak podłączam gitare przez kabel i przejscie minijack albo usb tonelaba.

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

18-09-2011 14:16

a jak podłączysz gitare do mic in, to nie masz opóźnień?

Kuczylas
Posty: 7
Rejestracja: 14-09-2011 21:34

19-09-2011 22:33

Mam nawet większe.

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

20-09-2011 19:21

Kuczylas pisze:Mam nawet większe.


Więc podsumujmy. Mikrofon do mic -> brak opóźnień. Gitara do mic -> opóźnienia.
Wniosek: albo sobie jaja robisz, albo dokonałeś czegoś niemożliwego. Mając identyczne ustawienia i zmieniając tylko podłączenie (mic albo gitara), to gitara, albo kabel musiałyby generować Tobie opóźnienie..

Kuczylas
Posty: 7
Rejestracja: 14-09-2011 21:34

20-09-2011 19:47

Dziwne sprawdzilem teraz na mic noralnie. No jednak jest te opoznienie. Pewnie cos przestawile tylko nie mam pojecia co, bo kiedys nagrywalem mikrofonem to bylo ok. Teraz pytanie co zmienilem czy macie jakies sugestie? Czy to moze byc cos ze sterownikami? Jak ta to wystarczy ze przeinstaluje i jakby sie zresetują czy trzeba jakies odinstalowywac? Mam Płytę glówną:ASRock M3A770DE ale nie znalazlem jaką karte dzwiekowa. Jakby ktos mogł powiedziec jak sprawdzic jaką mam karte dzwiekową to poprosze o pomoc bo nawet w AIDA 64 nie moge znalez (niewiem gdzie szukac a poza tym nawet nie wiem jaką to moze miec nazwe).

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

21-09-2011 19:47

nie wiem po co pytasz odinstaluj wszystko co zainstalowałeś do karty i już.. potem uruchom ponownie komputer, podłącz mikrofon i sprawdź czy jest ok.. jeśli nie ok i został stary sterownik, możesz spróbować wybrać manualnie inny i zainstalować. Chociaż przypuszczam, że razem ze sterownikiem powgrywałeś jakieś moduły DSP, których nie umiesz używać i coś przestawiłeś.

Kharn
Posty: 2
Rejestracja: 10-09-2011 18:32

03-10-2011 18:36

Wybaczcie, że się podpinam pod ten temat, ale szkoda chyba tworzyć nowego.

Jak podpiąć gitarę do WIEŻY?

Czy to jest w ogóle możliwe?
Jeśli tak, to czy będę potrzebował dokupić coś?
Gdzie mam podpiąć?
Proszę o wytłumaczenie to jak totalnemu laikowi, którym jestem jeśli chodzi o elektronikę.

Z góry bardzo dziękuję za pomoc.

Gutaa
Posty: 2
Rejestracja: 18-09-2011 16:49

04-10-2011 16:41

Nie chcę tworzyć nowego tematu, dlatego podpinam się pod ten.

Mam problem z podpięciem gitary do komputera. Są wielkie szumy/zakłócenia, gitarę słychać, ale gra mija się z celem (a gdy do tego dodać Guitar Riga to już w ogóle).
Mam kartę Realtek High Definition Audio, gitara yamaha eg303
(od niej kabel => jakaś tania przejściówka z dużego na mały jack => wejście mikrofonowe).
Próbowałam podpiąć się również pod wejście liniowe, jednak zakłócenia są większe, a gitary prawie nie słychać, zmieniałam różne ustawienia w głośności, bawiłam się suwakami (niestety większość rad dotyczy chyba Windows XP, wielu ustawień nie wiem gdzie szukać w Viście, bądź są one inaczej nazwane), bez efektu.

Z góry dziękuję za jakąkolwiek radę.

rietas
Posty: 12
Rejestracja: 23-02-2011 20:42

04-10-2011 17:33

A może droższa przejściówka?
Obrazek

Gutaa
Posty: 2
Rejestracja: 18-09-2011 16:49

04-10-2011 19:55

Wydaje mi się, że zwyczajnie nie umiem tego ustawić. Czy moje ustawienia są dobre?
http://imageshack.us/f/12/speakerstm.jpg/
http://imageshack.us/f/822/microphonee.jpg/
http://imageshack.us/f/851/stereomix.jpg/
Jeśli ma to jakieś znaczenie, to jest to laptop z wbudowanym mikrofonem, prawdopodobnie cały czas działa.

Kharn
Posty: 2
Rejestracja: 10-09-2011 18:32

06-10-2011 20:32

Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Jak podpiąć gitarę do WIEŻY?

Czy to jest w ogóle możliwe?
Jeśli tak, to czy będę potrzebował dokupić coś?
Gdzie mam podpiąć?
Proszę o wytłumaczenie to jak totalnemu laikowi, którym jestem jeśli chodzi o elektronikę.

hades
Posty: 110
Rejestracja: 17-08-2009 19:58

07-10-2011 08:45

Kharn pisze:Czy ktoś mógłby mi pomóc?
Jak podpiąć gitarę do WIEŻY?

Czy to jest w ogóle możliwe?
Jeśli tak, to czy będę potrzebował dokupić coś?
Gdzie mam podpiąć?
Proszę o wytłumaczenie to jak totalnemu laikowi, którym jestem jeśli chodzi o elektronikę.

Zewnętrzne źródło dźwięku w wieży, może być zazwyczaj pobierane z wejścia AUX, lub mikrofonowego.
Co do podpinania gitary, nie jest to dobry pomysł. Spieprzysz sobie głośniki w wieży i zabawa się skończy.
Chyba, że używasz multiefektu z symulacją kolumn, wtedy i z brzmienia będziesz zadowolony i nic nie popsujesz.
Jeśli takiego nie posiadasz lepszym wyborem by było podłączenie gitary do komputera, a komputera do wieży i użycie jakichś wtyczek.

Wróć do „Gitara i komputer”