superpiter
Posty: 1
Rejestracja: 18-03-2011 12:53

18-03-2011 13:52

Kolego komuter to nie wzmacniacz. można podłaczyć gitarę samym tylko kabelkiem ale żeby działało to musisz mieć program. np. program do nagrywania (cyfrowy magnetowid) po przyłACZENIU I uruchomieniu programu w trybie nagrywaj od razu będziesz miał pokazany poziom sygnału na pasku poziomu nagrywania tylko nie bedzie podsłuchu. W czasie rzeczywistym żeby był podsłuch to musi być specjalny program. pobaw się sam zobaczysz

kryszan
Posty: 3
Rejestracja: 30-07-2010 11:26

21-03-2011 18:23

Najpopularniejszy i darmowy - Audacity. Równie popularny i najczęściej piracony - Cool Edit Pro 2. Można też korzystać z jeszcze droższych, ale obsługujących VST


O ile mi wiadomo Audacity obsługuje VST (sprawdzone na Amplitube).
Squier Bullet Strat + Roland Cube 20x + Guitar Rig Mobile | akustyk StarSound

Awatar użytkownika
conscious
Doradca
Posty: 1379
Rejestracja: 22-09-2009 02:30

21-03-2011 22:13

Gorzej jak ktoś ma Win 7. - odnośnie audy i cool edita... Chociaż zawsze można zainstalować xp na boxie itd.
Furch G23CR Elite - cedr palisander
Furch S20CM - cedr mahoń
Vintage V100 Lemon Drop - Seymour SH2 SH4
Line 6 Pod HD 500

Dawid959
Posty: 13
Rejestracja: 05-12-2009 08:49

30-03-2011 15:39

Istnieje jakiś sposób na polepszenie jakości nagrywania gitara-piec-komputer?
Oczywiście jak najmniejszym kosztem ;d
Ibanez RG 2550Z

Awatar użytkownika
conscious
Doradca
Posty: 1379
Rejestracja: 22-09-2009 02:30

30-03-2011 15:56

Lepsza gitara, piec i komputer(dźwiękówka) :)
Furch G23CR Elite - cedr palisander
Furch S20CM - cedr mahoń
Vintage V100 Lemon Drop - Seymour SH2 SH4
Line 6 Pod HD 500

Dawid959
Posty: 13
Rejestracja: 05-12-2009 08:49

08-04-2011 15:31

Zastanawiam się nad kupnem jakiegoś taniego multi do nagrywania.
Docelowo chciałbym po prostu podłączyć go tak, żebym brzmienie czerpał z pieca a w multi nic nie było włączone tylko chciałbym przez niego nagrywać. W jakiej jakości jest możliwe takie nagranie? Czy po prostu kupić multi i nagrywać z jego brzmieniem i dać sobie spokój z nagrywaniem wzmacniacza?
Ibanez RG 2550Z

Patrick
Posty: 1
Rejestracja: 26-10-2010 19:13

12-04-2011 19:50

A o co chodzi z tym przesterem? Gitarkę będę miał w czwartek więc wole się przygotować a na piecyk nie mam kasy na razie ;)

arachnofobia
Posty: 2
Rejestracja: 13-04-2011 20:10

13-04-2011 20:15

Witam. Zaczynam dopiero przygodę z gitarą i mam pewien problem. Nabyłem ostatnio pickup gitarowy i nie wiem co zrobić żeby zadziałał... może ktoś z was mógłby mi pomóc?

Awatar użytkownika
conscious
Doradca
Posty: 1379
Rejestracja: 22-09-2009 02:30

13-04-2011 20:36

Może jaśniej? Pickup montuje się w gitarze.
Furch G23CR Elite - cedr palisander
Furch S20CM - cedr mahoń
Vintage V100 Lemon Drop - Seymour SH2 SH4
Line 6 Pod HD 500

arachnofobia
Posty: 2
Rejestracja: 13-04-2011 20:10

14-04-2011 22:40

pickup jest podłączony. niby wszystko jest tak, jak powinno być, ale w głośnikach nic nie słychać

ryyba
Posty: 35
Rejestracja: 25-02-2011 18:43

15-04-2011 20:13

Istnieje jakiś sposób na polepszenie jakości nagrywania gitara-piec-komputer?
Oczywiście jak najmniejszym kosztem ;d


Tak. Znośnej jakości (czyli taki za więcej niż 10zł) mikrofon. Nawet nagranie wykonane tanim niedrogim mikrofonem będzie bedzmieć 100x lepiej niż podłączenie pieca kablem do komputera.

kryszan
Posty: 3
Rejestracja: 30-07-2010 11:26

16-04-2011 16:24

Ja ze swej strony mogę polecić dystrybucję Linuksa KXStudio. Po kilku minutach konfiguracji dostajemy system, z którym można grać z niewyczuwalną latencją + jakimiś efektami z rakarrack. Ale to dla geeków raczej ;) U mnie dało się grać na stockowym Realteku bez znieczulenia i działało. Teraz gram na Guitar Rigu Mobile, więc na Windows siedzę, ale na pytania odnośnie KXStudio mogę w miarę możliwości odpowiedzieć (byle nie takie typu 'jak to zainstalować', bo pomyśleć też trzeba umieć).
Squier Bullet Strat + Roland Cube 20x + Guitar Rig Mobile | akustyk StarSound

Awatar użytkownika
galasius999
Posty: 3
Rejestracja: 05-01-2011 08:49

19-04-2011 18:12

Cześć!

Piszę z konta kumpla jak coś.

Dzisiaj przyszła kurierem gitarka - Dean Vendetta 1.0 i do tego dołączony był kabel fabryczny, kabel proela który zamówiłem i przejściówka jacka na 3,5 mm. Podłączam gitarę do mojej karty - Soundblaster Audigy (Creative SB0570) pod wejście mikrofonowe.. zakładam słuchawki - nic nie słychać ;/. Nawet mic-boosta włączyłem, wszystko na max i ni chuchu nic nie ma w słuchawkach słychać, mimo że w właściwościach odtwarzania mam na max ustawione odtwarzanie mikrofonu. To samo w audacity - nic się nie nagrywa po trąceniu w struny. Co się dzieje :/?

Pozdrawiam i liczę na szybką odpowiedź co to mogłoby być! :)
ObrazekObrazek
Jackson DKMG Dinky + Peavey Bandit 112

Dawid959
Posty: 13
Rejestracja: 05-12-2009 08:49

22-04-2011 10:18

Ma ktoś taki Line 6 Backtrack? http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/e ... -backtrack
Zastanawiam się nad kupnem tego, żeby nagrywać piec.

Jeszcze zapytam o Poda 2.0.
Czy jak mam w wieży mam tylko czincze to dobrze to zagada? Nie znam się na takim sprzęcie. Wkleić zdjęcia naklejek z parametrami wieży i głośników? Czy wieża zagra głośno z tym Podem?
Mam dostęp do porządnego kina domowego czy warto byłoby do niego podlączać Poda?

A jakbym chciał zagrać koncert na podzie to jaki wzmak należy kupić?
Ibanez RG 2550Z

Awatar użytkownika
Daimonos
Posty: 1
Rejestracja: 12-04-2011 21:50

13-05-2011 22:40

Śmiało mogę Ci polecić Backtracka. Sprawuje się fajnie, nie ma większego problemu ze zbieraniem dźwięku. Ogólnie, to pliki dźwiękowe, które zarejestrujesz, przeważnie po zgraniu na dysk musisz obrobić w programie bo są bardzo cicho.

Z drugiej strony, dobrym wyborem byłoby kupno POD'a GX, jeśli już jesteśmy w temacie Line 6ów, bo wtedy nagrywałbyś dźwięk od razu do programu rejestrującego(np. Sonar, czy Cubase) i miałbyś bardzo duży wachlarz brzmień. To taka moja mała sugestia.

Co do POD'a 2.0: Na wieży efekt gitarowy nigdy dobrze nie zabrzmi, bo nie jest do tego przeznaczona. Fakt faktem - jest to ostateczne rozwiązanie, kiedy nie masz pieca, a chcesz się usłyszeć trochę głośniej, niż na słuchawkach(jak to mam zwyczaj mówić - w powietrzu). Nie spodziewaj się żadnego mięsą, czy czegokolwiek, ale na pewno będzie to dźwięk znośny : )
POD sprawdzi się z każdym wzmakiem, więc to już tylko kwestia marki i parametrów oraz ilości środków, jakie masz do dyspozycji.
"Graj, bo to nie wiadomo co i jak"

http://www.facebook.com/wrdbstudio

Jeva1223
Posty: 184
Rejestracja: 12-12-2010 15:58

30-05-2011 15:44

A ja mam pytanie co do Guitar Rig 4
Zanim dźwięk dotrze do komputera i z komputera do sluchawek mija pewien czas.Jest bardzo krotka chwila jednak bardzo mi to przeszkadza z rytmem.
Powiedziano mi zebym przesunal suwak "Latency"
Jednak kolo "Latency" nie ma zadnego suwaka.
Ktoś ma pomysł?

Awatar użytkownika
conscious
Doradca
Posty: 1379
Rejestracja: 22-09-2009 02:30

30-05-2011 15:49

Lepsza karta dźwiękowa i problem zniknie. Sterowniki Asio4All jeśli nie masz Asio jeszcze.
Furch G23CR Elite - cedr palisander
Furch S20CM - cedr mahoń
Vintage V100 Lemon Drop - Seymour SH2 SH4
Line 6 Pod HD 500

Falc0n
Posty: 1
Rejestracja: 13-04-2011 16:37

19-06-2011 22:38

Może mi ktoś powiedzieć jak zmusić windows 7 do odtwarzania dźwięku w mono a nie stereo?

Awatar użytkownika
Czyps
Posty: 20
Rejestracja: 02-04-2011 19:07

20-06-2011 19:23

Hej mam problem.
Kupiłem dodatkowy kabel.
Połączenie wygląda następująco :
gitara->kabel->piec->(przez wyjście słuchawkowe)kabel->line in w kompie
nie słychać dźwięku gitary ani nic tylko takie popierdywanie co chwile
kiedy podłączam tak same ale w wejscie mikorofonowe w kompie słychać jednostajny szum
wtf?

Piec to laney lx12 jedyne wyjscie out jakie ma to phones

jeszcze jedno:
kiedy podlączam gitarę bezpośrednio do kompa wszystko raczej działa (co pare minut występuje dziwne zjawisko, mianowicie wszystko działa i nagle zamiast dźwięku jest jednostajny szum, wypinam gitarę szum dalej tylko cichszy, wpinam spowrotem znowu wszystko ok, i po paru chwilach tak sama sytacja wtf? ). mogę wtedy nagrywać przez audacity ale oczywiście tylko na cleanie. przez guitar rig otrzymuje efekty lecz kiedy nagrywam razem z guitar rigiem dalej nagrywa mi się czysty dźwięk. Co zrobić aby audacity podczas nagrywania brała pod uwagę guitar rig. Jedyne wyjście jakie ja widze to nagrywanie przez mikrofon ale tego chcę uniknąć. Czy jest inny sposób?
ObrazekObrazek
Schecter Revenger | Peavey Bandti 112


...po prostu nie ufam osobom bez avataru...

Anubis94
Posty: 2
Rejestracja: 23-12-2008 22:32

25-06-2011 18:05

Witam. Mam pewien problem, z którym nie umiem sobie poradzić. Szukałem, ale niestety nie znalazłem czegoś podobnego. Podłączam gitarę pod piec, piec mini jackiem do PC, wejście mikrofonowe. Gitarę słychać, problem polega jednak na tym, że przez 1-2 sekundy nagrywa w porządku, po czym się ścisza i nagrany dźwięk ma metalowy pogłos. Piec to Line 6 Spider IV. Wszystko na pewno śmiga, bo kiedyś już jakoś poradziłem sobie z tym, ale pojęcia już nie mam jak...

rybazmarsa
Posty: 72
Rejestracja: 13-06-2010 20:21

26-06-2011 09:38

Czyps pisze:Hej mam problem.
Kupiłem dodatkowy kabel.
Połączenie wygląda następująco :
gitara->kabel->piec->(przez wyjście słuchawkowe)kabel->line in w kompie
nie słychać dźwięku gitary ani nic tylko takie popierdywanie co chwile
kiedy podłączam tak same ale w wejscie mikorofonowe w kompie słychać jednostajny szum
wtf?

Piec to laney lx12 jedyne wyjscie out jakie ma to phones

jeszcze jedno:
kiedy podlączam gitarę bezpośrednio do kompa wszystko raczej działa (co pare minut występuje dziwne zjawisko, mianowicie wszystko działa i nagle zamiast dźwięku jest jednostajny szum, wypinam gitarę szum dalej tylko cichszy, wpinam spowrotem znowu wszystko ok, i po paru chwilach tak sama sytacja wtf? ). mogę wtedy nagrywać przez audacity ale oczywiście tylko na cleanie. przez guitar rig otrzymuje efekty lecz kiedy nagrywam razem z guitar rigiem dalej nagrywa mi się czysty dźwięk. Co zrobić aby audacity podczas nagrywania brała pod uwagę guitar rig. Jedyne wyjście jakie ja widze to nagrywanie przez mikrofon ale tego chcę uniknąć. Czy jest inny sposób?


miałem podobny problem kiedyś;/ i też go nie rozwiązałem..;/ to moze być coś z wejściem liniowym jak i przejsciowką czy elektroniką.. ja u mnie wykluczyłem elektronikę.. ale jak podlaczam np mikrofon jakiś zwykły to normalnie mi nagrywa przez wejscie liniowe, a jak gitare to też mam szumy i nic wiecej..

Anubis94
Posty: 2
Rejestracja: 23-12-2008 22:32

26-06-2011 20:04

Anubis94 pisze:Witam. Mam pewien problem, z którym nie umiem sobie poradzić. Szukałem, ale niestety nie znalazłem czegoś podobnego. Podłączam gitarę pod piec, piec mini jackiem do PC, wejście mikrofonowe. Gitarę słychać, problem polega jednak na tym, że przez 1-2 sekundy nagrywa w porządku, po czym się ścisza i nagrany dźwięk ma metalowy pogłos. Piec to Line 6 Spider IV. Wszystko na pewno śmiga, bo kiedyś już jakoś poradziłem sobie z tym, ale pojęcia już nie mam jak...


Okej, sam rozwiązałem problem. W ustawieniach Realtek'a trzeba było odznaczyć Tłumienie zakłóceń i Usuwanie akustycznego echa.

Awatar użytkownika
ArturKomorowski
Posty: 34
Rejestracja: 11-12-2010 21:52

27-06-2011 11:44

Wyjściem słuchawkowym nie nagrywa się gitary ;)

Awatar użytkownika
Czyps
Posty: 20
Rejestracja: 02-04-2011 19:07

27-06-2011 15:49

Też tak z słyszałem ale z braku laku musi być słuchawkowe
ObrazekObrazek
Schecter Revenger | Peavey Bandti 112


...po prostu nie ufam osobom bez avataru...

Karlos18
Posty: 1
Rejestracja: 12-07-2011 17:32

14-07-2011 16:00

Siema , 1. mam podłączone gitarę do komputera , z dużego na mały jack , do wejścia mikrofonowego , ale nie mam tunera , i chciałbym się zapytać czy jest potrzebne coś oprócz gitary i komputera żeby zagrać? .2 Grać można normalnie przy podłączeniu czy trzeba nagrać? np w audacity? .

Gveir
Posty: 434
Rejestracja: 19-07-2010 19:05

16-07-2011 18:14

Mam takie pytanie.
Otóż chciałbym nagrać coś od siebie.Chcę to zrobić za pomocą mojego Amplitube X-Gear który scala Amplitube 2,Amplitube Metal i Amplitube Jimmi Hendrix więc mam trochę możliwości.
Moje pytanie kieruje głównie do ludzi którzy mieli styczność z tym programem.
Jak używając tego programu nagrać swoje "wyczyny" ? Zaznaczę że nie jestem kompletnie zielony i umiem się posługiwać Amplitube jednak nigdy nie myślałem aby coś przez niego zagrać.
Gitarę podpinam pod wejście mikser.Karta to integra Realteka.
Może mi ktoś prosto i krok po kroku wyjaśnić jak to zrobić?
http://muzycznymajdan.blogspot.com/ - płytowy zakątek muzyczny

ZakamarkiAudio
Sklep Muzyczny
Posty: 2
Rejestracja: 14-05-2011 00:02

16-07-2011 23:05

Gveir pisze:Mam takie pytanie.
Otóż chciałbym nagrać coś od siebie.Chcę to zrobić za pomocą mojego Amplitube X-Gear który scala Amplitube 2,Amplitube Metal i Amplitube Jimmi Hendrix więc mam trochę możliwości.
Moje pytanie kieruje głównie do ludzi którzy mieli styczność z tym programem.
Jak używając tego programu nagrać swoje "wyczyny"

Przede wszystkim potrzebujesz jakiegoś programu, w którym sobie możesz odpalić Amplitube jako wtyczki VST. Z najtańszych programów możesz spróbować Reapera (darmowe 30-dniowe demo jest do pobrania ze strony Cockos).
ObrazekObrazek
zakamarkiaudio.pl - domowe studio nagrań

Gveir
Posty: 434
Rejestracja: 19-07-2010 19:05

17-07-2011 13:35

No i zaczynają się problemy gdyż nie mam 64bitowej wersji Windowsa a jest wymagana aby program odpalił.
Jest jakiś inny program?
http://muzycznymajdan.blogspot.com/ - płytowy zakątek muzyczny

gitt999
Posty: 441
Rejestracja: 02-03-2011 17:16

17-07-2011 14:04

Zainstaluj wersję Reapera 3.75 Innych programów szukaj pod hasłem DAW

Gveir
Posty: 434
Rejestracja: 19-07-2010 19:05

17-07-2011 15:28

Dzięki,działa.
Teraz inne pytanie.Gdy wciskam record wyskakuje can't record - to track armed for recording.
Zaznaczę że gdy Reaper prosił chyba o plugin czy coś wybrałem ASIO.
http://muzycznymajdan.blogspot.com/ - płytowy zakątek muzyczny

Wróć do „Gitara i komputer”