Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez trzcinapl » 2012-01-24, 15:34

Witam,
Chciał bym się was zapytać jaką gitare klasyczną do 300 zł polecacie na początek nauki? Chodzi o taką żeby miała jako tako dobra. Mogą być z allegro.
Pozdro,
Ostatnio edytowano 2012-01-24, 15:36 przez trzcinapl, łącznie edytowano 1 raz
trzcinapl

Sztuka improwizacji na gitarzeImprowizacja harmoniczna: skale, pozycje, techniki
20,00 złksiążka 54 strony A4
Śpiewnik gitarowyNajwiększy polski śiewnik rockowy. 2 części + śpiewnik WILKI gratis
65,00 złponad 600 stron
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez jarekosm » 2012-01-24, 15:35

Przede wszystkim nie napisałeś jaki typ Cie interesuje. Elektryk, bas, akustyk, klasyk?
Obrazek
1960's Hagstrom III (1966)
jarekosm

Pochwały: 27

Postprzez mice » 2012-01-24, 15:48

ja polecam poszukać pomocy u jakiegoś dobrego, znajomego gitarzysty. Przy budżecie 300zł bardzo trudno kupić gitarę i trzeba ogrywać wszystkie po kolei aż trafimy na właściwą. Jest po prostu tak, że niezależnie od marki, modelu każda gitara zagra inaczej.
Obrazek
mice

Pochwały: 17

Postprzez trzcinapl » 2012-01-24, 19:06

trzcinapl

Postprzez bartosz » 2012-01-24, 19:12

Obrazek
bartosz

Pochwały: 3

Postprzez trzcinapl » 2012-01-24, 19:32

chyba że lepiej akustyk?
trzcinapl

Postprzez rocho211 » 2012-01-24, 21:02

Jak zaczynacz od zera, a w przyszłości chcesz przesiąść się się na elektryczną to bierz akustyka, jest bardziej uniwersalny. Klasycznej nie polecam na początek, chyba, że idziesz do muzycznej albo po prostu chcesz... Celuj w tańsze modele marki Epiphone (DR, AJ). Ostatnio Washburn wprowadził fajne zestawy z gitarką, akcesoriami i lekcjami na DVD w niedrogiej cenie...
Obrazek
Epi 3< ; ))
rocho211

Pochwały: 3

Postprzez mice » 2012-01-24, 21:26

jeżeli chodzi o valencie, to taką właśnie posiadam, tyle, że model cg190. Jak na kwote 300zl za uzywana(tyle zaplacilem) to gitara zdatna. Niestety nie moge wyrazic pelnej opinii, bo po prostu nie umiem jeszcze dobrze grac i dodatkowo dzwieki nylonowych strun mi sie kompletnie nie podobaja i doluja.
Obrazek
mice

Postprzez Verethill » 2012-01-24, 22:42

mice napisał(a):jeżeli chodzi o valencie, to taką właśnie posiadam, tyle, że model cg190. Jak na kwote 300zl za uzywana(tyle zaplacilem) to gitara zdatna. Niestety nie moge wyrazic pelnej opinii, bo po prostu nie umiem jeszcze dobrze grac i dodatkowo dzwieki nylonowych strun mi sie kompletnie nie podobaja i doluja.

Jest to instrument idealny zarówno dla początkujących jak i zaawansowanych gitarzystów.

Idealny do palenia w kominku, ale to pewnie też nie, bo śmierdzi i nieekologicznie. Dziękuję.

Najlepiej, jeśli jakoś spróbujesz dozbierać ze 100zł i wtedy się decydować, albo się zadłużyć u przyjaciela, który ma w zwyczaju zapominać :P
No chyba, że Cię korci, to kupuj ten, albo naprawdę znajdź kogoś, kto się zna, nie wstydź się i poproś, o ogranie czegoś ;)
"The perfect words never crossed my mind
'Cause there was nothing in there but you"

Obrazek
Verethill

Pochwały: 5

Postprzez mice » 2012-01-24, 22:49

Verethill napisał(a):Idealny do palenia w kominku, ale to pewnie też nie, bo śmierdzi i nieekologicznie. Dziękuję.

kurcze a już myslalem, ze mam na nia kupca, szkoda - moze i racja, szlachta takim smieciem w piecu nie pali.
Mojej Valencii nie mozesz nic zarzucic, byla odpowiednio ograna i dobrana przez nauczyciela - co najmniej dobrze dobrana. Nauczyciel naprawdę godny zaufania. Teraz przeszedlem na elektryka i gitare oddalem temu samemu nauczycielowi, bo znalazl osobe, ktorej bardziej sie przyda(szkola muzyczna).
Obrazek
mice

Postprzez PsotnyJasio » 2012-01-24, 23:44

W podobnej kwocie masz klasyka Hohnera. Miałem takiego kiedyś w ręce i nie był zły. Moim zdaniem do nauki w sam raz :) Pozdro
Line6 Variax300+Pod xt live,Mensfeld,Oscarek Schmidt by Washburn Martusi, dużo chęci :)
PsotnyJasio

Pochwały: 26

Postprzez Verethill » 2012-01-25, 01:35

@mice - po prostu twierdzę, że gitarę w takiej cenie lepiej przesłuchać, niż kupić byle co za równowartość kilku fajnych imprez (Albo jednej, jeśli liczyć dodatki) ... Na które niestety nie chodzę, bo na gitarę zbieram :/

Edit: Ogólnie gitary najlepiej jest ograć, osłuchać ;)

Obrazek
Verethill

Postprzez PsotnyJasio » 2012-01-25, 12:26

Verethill napisał(a):@mice - po prostu twierdzę, że gitarę w takiej cenie lepiej przesłuchać, niż kupić byle co za równowartość kilku fajnych imprez (Albo jednej, jeśli liczyć dodatki) ... Na które niestety nie chodzę, bo na gitarę zbieram :/

Edit: Ogólnie gitary najlepiej jest ograć, osłuchać ;)

Żeby sprawdzic gitarę to trzeba wiedzieć jak, więc dla każdego młodego jest to niewykonalne. Musiałby kogoś zabrać.
Dawno,dawno temu jak kupowałem pierwszego elektryka, nie było netu. Zobaczyłem , że wisi jeden w pobliskim komisie i kupiłem. Zacząłem się uczyć, parę rzeczy się dowiedziałem, troskę gite tuningowałem ;) itd, po następnego pojechałem do większego miasta, podobał mi się więc kupiłem, bez 100 pytań na forum i rozważań co kupić za pieniądze gdzie ciężko coś kupić, bo do wydania miałem 200zł. W takiej cenie bierze się co jest, a potem można już z własnego doświadczenia według własnych preferencji kupować kolejne i iść dalej. Tutaj mi się udało, bo tego Mensfelda po małych przeróbkach mam do dzisiaj. Miał popękany lakier i dlatego był taki tani ale gra całkiem ok jak za tą kasę wręcz genialnie ;) Kolejne gitary ogrywałem już z wiedzą i własnymi upodobaniami i nie potrzebowałem forumowych rad. Oczywiście rady się przydają żeby wiedzieć jakie jest prawdopodobieństwo kupienie słabej gitary w danej marce i modelu, jak często zdarza się szit... ale i tak więksość zależy od wykonania danej sztuki, więc lepiej nie kombinować z jakimiś "noł nejmami". Jak chcesz kupować przez neta, nie możesz ograć to weź tego Hohnera, to jest marka zajmująca się sprzętem od lat, może mniej popularna ale chociaż nie kasują tak za logo , a trzymają w miarę poziom. Pozdro
Line6 Variax300+Pod xt live,Mensfeld,Oscarek Schmidt by Washburn Martusi, dużo chęci :)
PsotnyJasio

Postprzez Verethill » 2012-01-25, 18:01

@PsotnyJasio - Wspomniałem tam, by się nie wstydził i poprosił o ogranie gitarki kogoś kto się na tym zna, ale niespecjalnie to rozwinąłem i mało szczegółowo, więc rozumiem konsternację.
+
Podzielam twoje zdanie ;)
Mielnego Dnia - Ja.

Obrazek
Verethill

Postprzez PsotnyJasio » 2012-01-25, 18:15

Verethill napisał(a):@PsotnyJasio - Wspomniałem tam, by się nie wstydził i poprosił o ogranie gitarki kogoś kto się na tym zna, ale niespecjalnie to rozwinąłem i mało szczegółowo, więc rozumiem konsternację.
+
Podzielam twoje zdanie ;)
Mielnego Dnia - Ja.

W żaden sposób nie podważam Twojego zdania, które wczesniej czytałem ale tak to jest , że dostaje powidomienie i czyatm ostatnie posty tylko ;) Masz rację, jak ma kogoś to zabierać do sklepu.Tylko niech sprzedawca nie ogrywa, bo większość widząc "zielonego" wciska najgorszą sztukę na sklepie twierdząc, że lepszej nie znajdzie :/ Pozdrówka
PsotnyJasio

Reklama