Jak podłączyć gitarę komputera. Nagrywanie, obróbka i realizacja dźwięku.

Postprzez Sekal22 » 2012-01-29, 03:36

Witajcie,
Przejrzałem chyba tysiące wątków na ten temat i w żadnym nie jest napisane łopatologicznie i zwięźle co człowiekowi jest potrzebne do nagrania gitary.
Jeśli ktoś byłby tak miły i pomógłby mi ogarnąć jak się zabrać na nagrywanie przez mikrofon.
Posiadam zestaw Gibson Les Paul Studio, Marshall JCM 900 2501 i Shure SM 57 i komputer oczywiście
Co do tego mi jest jeszcze jest potrzebne? Jaki program najlepiej wybrać?

Pozdrawiam
Sekal22

Tapping oburęcznyAdam Fulara, DVD i szkoła tappingu oburęcznego
41,00 złDVD + książka 54 str. A4
Fingerstyle Nauka gryWarsztaty gitarowe 50 ćwiczeń na gitarę solo
35,00 złCD + książka 60 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez sadyslaw » 2012-01-29, 17:49

Do tego należałoby kupić M-audio Fast Track. Do interface będzie już dołączone całe profesjonalne oprogramowanie.

http://www.djshop.pl/i4919,maudio,m-aud ... ls-se.html

Albo inny interface audio, ale przy Fast Tracku konkurencja w tym przedziale cenowym wypada słabo.
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

Do sprzedania Alesis Quadraverb
sadyslaw

Pochwały: 65

Postprzez Sekal22 » 2012-01-29, 19:29

I fast track rozwiąże problem szumów na przykład? Czy będę dzięki niemu mógł osiągnąć niemal studyjne brzmienie jak na tym filmie? http://www.youtube.com/watch?v=-q5AguHXFns

A wpinanie mikrofonu w line in jest poprostu amatorką?

Znalazłem takie rzeczy, szukam poprostu tańszych alternatyw dla fast tracka, pracowałem ostatnio z nim i jest świetny i prosty w obsłudze, ale w tej chwili ciężko z budżetem, plus jest taki że mam możliwość ściągnięcia sobie sprzętu ze Stanów.

http://www.mxlmics.com/microphones/usb/MicMate-Classic/
http://www.zzounds.com/item--LEXALPHA

Pozdrawiam
Sekal22

Postprzez sadyslaw » 2012-01-29, 20:17

Wpinanie mikrofonu do kompa ma sens, gdy posiadasz bardzo dobrą kartę dźwiękową.
Moim zdaniem jednak taki mały interface USB, będzie najlepszym i najtańszym wyjściem (niekoniecznie Fast Track jeśli jest dla ciebie za drogi).

Nagranie na Fast Tracku będzie na pewno brzmiało profesjonalnie, nie będzie on wprowadzał do nagrania żadnych szumów. Mikrofon masz dobry więc moim zdaniem taki zestaw w zupełności wystarczy do nagrywania w warunkach domowego studia.

Jeśli Fast Track jest dla ciebie za drogi to możesz pomyśleć o produktach konkurencji. Jak już pisałem wcześniej nie będą tak dobre, ale też niczego sobie. Zobacz jak tam Fast Track w USA skoro masz taką możliwość. Może wychodzi taniej. Proponuje również rozglądać się za używkami na ebay.

Plusem Fast Tracka jest dołączone do niego Pro Tools, które osobno też swoje kosztuje, a jest to już profesjonalne oprogramowanie. Weź to pod uwagę. Odejmując cenę sklepową oprogramowania już wcale nie wychodzi tak drogo.

Niestety nie znam tego sprzętu do którego podałeś linki więc nie potrafię nic o tym powiedzieć.
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

sadyslaw

Postprzez Sekal22 » 2012-01-29, 20:43

Używanego fast tracka można dostać za około 260-280 zł.
A te co ja podałem to nie więcej niż 150. Nie ukrywam że zależy mi na jakości. Fast track ma taki plus że ma phantoma który może się w przyszłości przydać.
Sekal22

Postprzez sadyslaw » 2012-01-29, 20:50

Zaczekaj jeszcze na inne propozycje. Ja jestem pewny tego M Audio. Wielu innych nie testowałem.
Line 6 UX1 i UX2 również są przyzwoite, ale to droga sprawa. Polecam szukać różnych porównań na innych forach (też zagranicznych) może znajdziesz coś równie dobrego w niższej cenie.

Może ktoś będzie miał jeszcze inny pomysł (niekoniecznie interface USB).

sadyslaw

Postprzez Sekal22 » 2012-01-29, 21:13

O tym ktoś wspomniał tutaj na przykład.
http://answers.yahoo.com/question/index ... 437AAg73Vw

A na teraz czym najlepiej sobie nagrywać jeśli nie posiadam w chwili obecnej jakiegokolwiek interfejsu tylko zintegrowaną kartę? Mam Cool Edit Pro i Reapera ale jakoś chyba średnio mi idzie ich obsługa.
Sekal22

Postprzez sadyslaw » 2012-01-29, 21:57

Ja mam kompa Apple więc korzystam czasem z Garage Band. Dawno temu jak miałem PC to bawiłem się z Audacity, ale nie miałem wtedy pojęcia co robię. Ogólnie to mało rozbudowany program, ale ważnymi zaletami jest 1. cena (darmowy) 2. łatwy w obsłudze (w sam raz dla kogoś kto pierwszy raz styka się z nagrywaniem)

Dobrym programem jest też Cool Edit, ale tutaj trzeba spędzić trochę czasu na nauce (osobiście nie opanowalem go, wymiękłem po kilku dniach). Wszelkie Pro Tools są jeszcze bardziej rozbudowane (też nie czuję się w nich swobodnie). Wszystkie te programy sprawdzałem u znajomych tylko z ciekawości i nie spędzałem dłuższego czasu na naukę ich obsługi.

Nie mam wielkich potrzeb, czasami chcę sobie nagrać dla czystej frajdy jakiegoś riffa więc korzystam z Garage Band, a gitarę wpinam do Pocket POD'a i kablem jack-jack do line in w laptopie. Do jakości studyjnej brakuje w takim przypadku dużo, ale na moje potrzeby (zabawa) wystarcza.

Jeśli chcesz zajmować się nagrywaniem na wysokim poziomie to sugeruję naukę jakiegoś konkretnego programu. Trochę to potrwa, ale nie będzie to czas zmarnowany, bo na porządnym oprogramowaniu osiągniesz znakomite efekty

Może to jakieś wyjście najpierw zająć się opanowaniem na przykład Cool Edit'a i wpinać się do karty dźwiękowej, a później gdy będziesz zorientowany co da się osiągnąć z tym oprogramowaniem to zająć się kupowaniem interface. Możesz kupić jakiś mały tani mixer np. Behringera, który wstępnie wzmocni sygnał z mikrofonu i poda go dalej do kompa. Będzie troszkę szumów, ale może jakoś się je uda wyciąć już w nagraniu. Oczywiście będą to tylko rozwiązania budźetowe do ćwiczeń. Do czegoś poważniejszego to nie wystarczy.

sadyslaw

Postprzez Sekal22 » 2012-02-20, 18:39

Hej,
a coś o takiej nazwie się nada?

BEHRINGER XENYX 302 USB

Jeśli chodzi o zastąpienie fast tracka czy jakiejkolwiek innej karty usb
Sekal22

Postprzez podrazix » 2012-02-20, 19:54

Sekal22 napisał(a):A na teraz czym najlepiej sobie nagrywać jeśli nie posiadam w chwili obecnej jakiegokolwiek interfejsu tylko zintegrowaną kartę? Mam Cool Edit Pro i Reapera ale jakoś chyba średnio mi idzie ich obsługa.

Możesz spróbować nagrać prze linię (o ile masz wyście). Nie będzie to wprawdzie to samo co przez mic, ale nagranie mojego JCM2000 są satysfakcjonujące. Ja póki co używam programu Adobe Audition i w moim odczuciu jest bardzo przyzwoity i dosyć dobre wtyczki.

A co do karty, to ja przykładowo przymierzam się do zakupu karty M-audio Audiophile 2496 - polecano mi ją jako dobrą na początek do domowych nagrań :)
Obrazek

Ibanez rg350 + DiMarzio Evo ; Takamine eg360sc ; Marshall JCM2000 TSL122
podrazix

Pochwały: 3

Postprzez Sekal22 » 2012-02-20, 21:55

Mam linię, ale nie do tego dążę, kupiłem mikrofon po to żeby go użyć, i chodzi o to że szukam jakiegoś w miare dobrego i taniego rozwiązania jeśli chodzi o kartę dźwiękową. Znalazłem ten mikser i się zastanawiam czy można go użyć zamiast jakiegoś interfejsu USB np. Fast Tracka. Czy da to ten sam efekt?
Sekal22

Postprzez podrazix » 2012-02-21, 00:33

Sekal22 napisał(a):Mam linię, ale nie do tego dążę, kupiłem mikrofon po to żeby go użyć, i chodzi o to że szukam jakiegoś w miare dobrego i taniego rozwiązania jeśli chodzi o kartę dźwiękową. Znalazłem ten mikser i się zastanawiam czy można go użyć zamiast jakiegoś interfejsu USB np. Fast Tracka. Czy da to ten sam efekt?

Jeśli podpinasz się przez USB, to ten mikser działa jak karta dźwiękowa. Nie słyszałem go w akcji więc nie wypowiem się na temat jego brzmienia. Ale generalnie mini miksery tej firmy są raczej dość dobre.
Obrazek

Ibanez rg350 + DiMarzio Evo ; Takamine eg360sc ; Marshall JCM2000 TSL122
podrazix

Pochwały: 3

Reklama