przez sadyslaw » 2012-01-29, 21:57
Ja mam kompa Apple więc korzystam czasem z Garage Band. Dawno temu jak miałem PC to bawiłem się z Audacity, ale nie miałem wtedy pojęcia co robię. Ogólnie to mało rozbudowany program, ale ważnymi zaletami jest 1. cena (darmowy) 2. łatwy w obsłudze (w sam raz dla kogoś kto pierwszy raz styka się z nagrywaniem)
Dobrym programem jest też Cool Edit, ale tutaj trzeba spędzić trochę czasu na nauce (osobiście nie opanowalem go, wymiękłem po kilku dniach). Wszelkie Pro Tools są jeszcze bardziej rozbudowane (też nie czuję się w nich swobodnie). Wszystkie te programy sprawdzałem u znajomych tylko z ciekawości i nie spędzałem dłuższego czasu na naukę ich obsługi.
Nie mam wielkich potrzeb, czasami chcę sobie nagrać dla czystej frajdy jakiegoś riffa więc korzystam z Garage Band, a gitarę wpinam do Pocket POD'a i kablem jack-jack do line in w laptopie. Do jakości studyjnej brakuje w takim przypadku dużo, ale na moje potrzeby (zabawa) wystarcza.
Jeśli chcesz zajmować się nagrywaniem na wysokim poziomie to sugeruję naukę jakiegoś konkretnego programu. Trochę to potrwa, ale nie będzie to czas zmarnowany, bo na porządnym oprogramowaniu osiągniesz znakomite efekty
Może to jakieś wyjście najpierw zająć się opanowaniem na przykład Cool Edit'a i wpinać się do karty dźwiękowej, a później gdy będziesz zorientowany co da się osiągnąć z tym oprogramowaniem to zająć się kupowaniem interface. Możesz kupić jakiś mały tani mixer np. Behringera, który wstępnie wzmocni sygnał z mikrofonu i poda go dalej do kompa. Będzie troszkę szumów, ale może jakoś się je uda wyciąć już w nagraniu. Oczywiście będą to tylko rozwiązania budźetowe do ćwiczeń. Do czegoś poważniejszego to nie wystarczy.
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30
Do sprzedania Alesis Quadraverb