Dyskusje o wzmacniaczach, combo, head. Porady i recenzje

Postprzez Michowek » 2011-06-16, 16:32

Witam, mam zespół i mamy zamiar kupić Powermixera + kolumny do wokalu i keyboarda.
Czy jest możliwość wpięcia gitary do powermixera ,ponieważ jakiś czas grałem na jakimś gównianym power mixerze i było dobrze. I czy jest możliwość zrobienia tak: Gitara - Boss DS-1 - Powermixer?Bo na jakiś czas nie musiałbym kupować lepszego wzmacniacza tylko grałbym na cleanie, a jak chciałbym ostrego brzmienia to na kostke bym depnął.
Michowek

Rzemiosło i sztuka Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
Nauka gry na gitarze elektrycznejKilka Riffów, Kilka Technik
25,90 złDVD + książka 96 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez sadyslaw » 2011-06-17, 12:39

Da się to zrobić, ale brzmienie z Bossa przy takim sprzęcię będzie gówniane (siara, piski itd).

Jeśli konieczie chcesz podłączyć gitarę do powermixera to kup jakiś multiefekt (choćby nawet Line 6 Pocket Pod), albo jeśli nie masz pieniędzy to Vox Amplug. Ważne żeby miało symulację brzmienia kolumny gitarowej bo na kolumnach szerokopasmowych będzie kupa. Dobrze by było kupić jakiś lampowy preamp/overdrive w kostce, ale to już bardzo duża kasa i starczyłoby spokojnie na jakiś mały piec.
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

Do sprzedania Alesis Quadraverb
sadyslaw

Pochwały: 65

Postprzez blitz » 2011-06-17, 16:25

Jeśli chcesz tak grać na próbach to nie widzę problemu. W końcu nie zawsze trzeba tachać wzmacniacz ze sobą. Wiadomo nie jest to te brzmienie, które by się chciało, ale za to mobilność bardzo wzrasta ;)
Jednak, każdy w miarę ogarnięty akustyk wyśmieje cię za nagłaśnianie przez linię na koncercie (chyba, że się ma jakiś super sprzęt symulujący to chyba nie będzie problemów z jakością brzmienia).
W każdym razie polecam klasyczne nagłośnienie piec -> mikrofon + ustawianie fajnego brzmienia i wszystkiego tak aby nie sprzęgało, warto nad tym posiedzieć, żeby nie było później niespodzianek na koncertach. Sam to już przerobiłem ;)
Jackson Dinky HSH + Marshall Valvestate
blitz

Pochwały: 6

Postprzez fws » 2011-06-17, 17:14

fws
Doradca

Pochwały: 77

Postprzez sadyslaw » 2011-06-17, 17:29

blitz napisał(a):Jednak, każdy w miarę ogarnięty akustyk wyśmieje cię za nagłaśnianie przez linię na koncercie

Niekoniecznie ;) myślę, że będzie bardzo zadowolony, że nie musi ustawiać mikrofonów itd ;: hehe :D
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

sadyslaw

Postprzez blitz » 2011-06-17, 18:31

Stary nie chcę się wymądrzać czy coś, ale grałeś kiedyś na scenie?
Jakby nie było to im płacą właśnie za to, by koncert był dobrze nagłośniony.
Koncertowanie w klubach czy na większych imprezach to nie zabawa taka jak małe szkolne pseudowystępy (od których jednak każdy zaczyna ;) ), gdzie nawet jak ustawisz sobie sprzęgający przester z dupy, to będzie dobrze.
Jackson Dinky HSH + Marshall Valvestate
blitz

Pochwały: 6

Postprzez sadyslaw » 2011-06-17, 18:53

Grałem na scenie, ale niestety nie na takiej z prawdziwego zdarzenia. To był żart z tym akustykiem ;) Rozumiem, że im się płaci za to żeby brzmiało jak najlepiej bo w końcu po to jest akustyk.

Ja grałem na takim występie gdzie pan, którego nazywali akustykiem (swoją drogą nie miał pojęcia o nagłośnieniu) miał się za wielkiego boga i po delikatnym zasugerowaniu żeby dodał troszkę basu do gitary pierdzielnął słuchawkami i powiedział, że jak się nie podoba to żeby spier.....

Poza tym grywałem tylko na imprezach gdzie nagłośnienie zależało od nas i od zespołów, które z nami grały. Teraz już nie gram w ogóle, tylko w domu... :(

sadyslaw

Reklama