Dyskusje, porady, ćwiczenia dla gitarzystów basowych
ObrazekObrazekObrazek

Postprzez SzanownaObywatelka » 2011-02-13, 20:46

Witam, mam pytanie, które może wydać się niektórym może trochę głupie, ale odpowiedź jest dla mnie bardzo istotna, mianowicie- od dłuższego czasu chcę przerzucić się z gitary elektrycznej na basową (zależy mi bardzo na grze w zespole, a basiście łatwiej jest znaleźć dobry skład, który nie gra jakichś pierdów szatana, poza tym ten instrument wydaje mi się dużo ciekawszy). Problem leży w tym, że bardzo dużo osób mówi mi, że bas dla mnie jako kobiety się nie sprawdzi, bo mam za małe dłonie i będzie mi się źle grało i że niby jest za ciężki. Co o tym myślicie? Pytanie kieruję głównie do osób, które grają na basie
Obrazek
NO I GDZIE JA ZNOWU J****M KOSTKĘ?!?!?!
Najważniejsze w moim życiu:
1. rozwój
2. niezależność
3. przyjaźń
SzanownaObywatelka

Improwizacja na gitarzePoznaj tajniki improwizacji melodycznej, zagraj jak oni!
20,00 zł56 str. A4
Rzemiosło i sztuka Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez wronaf » 2011-02-13, 21:12

takie pitolenie. Nie ma przeszkody grać na basie z małymi rękami potrzeba tylko zapału i będziesz grać.
Obrazek ObrazekObrazek
wronaf

Pochwały: 6

Postprzez SzanownaObywatelka » 2011-02-13, 21:21

no nie wiem czy pitolenie. słyszało się o muzykach, którzy porzucali instrumenty, bo nie mieli predyspozycji fizycznych, chociaż nie wiem czy w przypadku basu. nie chcę wywalić kasy na coś, co bardziej będzie mnie męczyć niż rozwijać. bardziej interesuję się samą muzyką niż konkretnymi instrumentami, więc mam jeszcze w opcji flety albo bębny i nie wiem czy to nie będzie lepsze dla mnie. poza tym prawie całkowity brak basistek też jest zastanawiający :P
Obrazek
NO I GDZIE JA ZNOWU J****M KOSTKĘ?!?!?!
Najważniejsze w moim życiu:
1. rozwój
2. niezależność
3. przyjaźń
SzanownaObywatelka

Postprzez Geohound » 2011-02-13, 22:52

To nie jest pitolenie. Przy 35 calach menzury i 20 progach odległosci miedzy pierwszymi 4 progami sa znaczne. Odległosci miedzy strunami w takiej czwórce również. Przyznam ze łapiac na LP wszystko co chciałem, to na durnym 4strunowym Visionie miałem problemy z ogarnieciem pierwszych progów. Nie mam małej dłoni, duzej tez nie, aczkolwiek z naprawdę mała dłonią chyba bym sie w to nie bawił. Najprosciej jednak isc do muzycznego, poprosic najzwyklejszą czwórke i to sprawdzic.

Brak basistek jest zastanawiający... hmm szczerze nawet sie nad tym nie zastanawialem :D Moze tu chodzi o to ze dziewczyny chca grywac 'pierwsze skrzypce' i wolą byc słyszane dokladnie wszem i wobec. Inna sprawa ze bas czesto uwazany jest za instrument zespołowy a dziewczyny moze nie lubia grac w meskich kapelach. Trudno mi tu cos powiedziec. Moja Pani np chciałaby bas... no ale akustyka tez chciala i przynajmniej ładnie kurz zbiera.
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Pochwały: 220

Postprzez BoCarter » 2011-02-21, 15:13

http://www.guitarlifestyle.com/wp-conte ... 07/tal.png basistka Jeff Beck'a, Tal Wilkenfeld
http://farm4.static.flickr.com/3589/377 ... d65ccb.jpg Lynn Louise Lowrey, Vixen
http://www.yoko-oshin.info/bodacious_ba ... go_gos.jpg Kathy Valentine,The Go-Go's
http://blog.so-net.ne.jp/_images/blog/p ... 199907.jpg Enid Williams, Girlschool

Dziewczyny są drobne a jednak dają radę. A trudności typu małe dłonie, duży ciężar można przezwyciężyć. Jak chcesz bas to bierz się za bas. Chcesz flet to bierz się za flet. A najlepiej i za to i za to. Jak będziesz ciężko ćwiczyć to dasz rade. A takie właśnie "męczenie" właśnie może Cię "rozwinąć". Nikt nie mówił że jest łatwo.

btw ciach <napalony>
"Death to Papa Roach, Blink 182
All those fucking pussies sounds like doggy-doo
Wearing baggy pants, spiking up their hair
They're not worth the crust on my underwear "

http://a.bestmetronome.com/
BoCarter

Pochwały: 5

Postprzez Geohound » 2011-02-21, 16:21

BoCarter napisał(a):A najlepiej i za to i za to.

I nie potraf potem niz konkretnego i tu i tu.

Btw - jest Ci znajomy regulamin czy raczej niezbyt?
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Pochwały: 220

Postprzez BoCarter » 2011-02-21, 17:30

To że jeździsz samochodem nie przeszkadza w tym żebyś mógł jeździć rowerem. Są takie dyscypliny sportowe jak triatlon, kombinacja norweska, dziesięciobój itp. itd.

btw. nie
"Death to Papa Roach, Blink 182
All those fucking pussies sounds like doggy-doo
Wearing baggy pants, spiking up their hair
They're not worth the crust on my underwear "

http://a.bestmetronome.com/
BoCarter

Pochwały: 5

Postprzez urbanka » 2011-03-08, 01:44

SzanownaObywatelka napisał(a):. poza tym prawie całkowity brak basistek też jest zastanawiający :P

oj tam oj tam :)
po prostu spróbuj, albo ci to "zagada" i stwierdzisz że to instrument twojego życia albo nie
też przez parę chwil grałam na zwykłej gitarze i mi to nie zagadało :)

pozdr
Alicja
urbanka

Postprzez conscious » 2011-03-08, 02:40

http://www.youtube.com/watch?v=m3gMgK7h-BA a ty się zastanawiasz czy nie przeszkodzą ci małe ręce?? Z takim podejściem to może na prawdę lepiej daj sobie spokój z instrumentami :)
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Pochwały: 217

Postprzez Viceroy » 2011-03-21, 13:03

Nasza stara basistka, dawno temu za górami za lasami.
Bardzo niewielkich rozmiarów kobitka. Do dzisiaj wydaje mi się to niewykonalne, żeby taka mała osoba grała na takiej wielkiej gitarze. Na domiar złego nie wybierała sobie basów o małej menzurze, tylko największe i najcięższe precissiony jakie istnieją. I dawała radę. Nie byle jak zresztą, bo skończyła w bardzo poważnym zespole jazzowym.

Obrazek

"Nie da rady"
Ale jak się bardzo chce, to można.
Viceroy

Pochwały: 28

Postprzez TheDarkAngel » 2011-03-25, 22:56

Jestem dziewczyną gram na basie.(m.in) Moze jakiejs malutkiej reki nie mam, ale uwazam ze to nie problem. Uwazam jednak, ze jak czegos chcesz to do tego dąż i to sprecyzuj, a nie zabieraj sie za wszystko bo jak ktos jest od wszystkiego, to ZAZWYCZAJ jest od niczego (chociaz zdarzaja sie mulitiinstrumentaliści - geniusze).
Ciężar basu? Jakaś ściema. Że nie doniesiesz czy nie utrzymasz? nie rozumiem :) Ogolnie jak ciezki to szeroki pasek i czadu ;)
A co do dziewczyn w zespolach to moim zdaniem czesto nie są porzadane w meskich skladach. Np moga naruszyc image zespolu swoja delikatnoscia (np. metalowego). Taki mega przyziemny przykład. A nie wiem, moze to tylko takie moje wrazenie. :-) Pozdrawiam.
Obrazek
Tania Kopia Stratocastera , Peavey VYPYR 15
Obrazek
Po Strunach Do Nieba ♪ :)
TheDarkAngel

Pochwały: 8

Postprzez nyrafas » 2011-03-28, 14:38

przecież baśki mają wąziutki gryf(mówie o 4-5 strunowych) ;) dzieciak mały by na nich grał ;) jednak fajnie jest mieć do tych strun w miare normalne lub takie masywniejsze paluchy ;)
Obrazek
"Tu prawda na jaw wyjdzie, jak wiosną gówno spod śniegu"
Niekomercyjność też ma wartość komercyjną
nyrafas
Moderator

Pochwały: 64

Postprzez Pietrasek » 2011-03-28, 21:05

Co innego grubość gryfu a co innego mocne palce z możliwością szerokiego rozstawienia przy dużej menzurze. Nie każdą piosenkę basista gra na 2 strunach
Amber Bat Audio
Sprzedam Krank Maximus
Pietrasek

Pochwały: 54

Reklama