Opinie i dyskusje o gitarach akustycznych i klasycznych

Postprzez sunshine » 2012-01-12, 10:08

Witam,

mam problem odnośnie wyboru gitary. Dopiero zamierzam zacząć przygodę z tym instrumentem, który od dawna bardzo mi się podobał, a muzyka wypełnia moją codzienność :)
Jestem praworęczna, ale trzymam odruchowo gitarę jak leworęczny, gdyż tak mi wygodniej i lepiej, dlatego rozważyłam wszystkie za i przeciw, i wiem, że tylko leworęczna mnie interesuje.

Poszukuję gitary akustycznej do 500zł. Dostałam jedną propozycję od znajomego: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... -left-hand. Czy jest ona dobra? Czy za tą cenę jest coś lepszego dostępnego?

Z góry dziękuje za odpowiedź.
sunshine

Gitarowe wyzwania + Śpiewnik gitarowySzkoła gitarowa na 5 płytach DVD i ponad 600 stron śpiewnika
142,00 zł600 str + 5xDVD
Łatwy kolędy gitaręDruga część śpiewnika z kolędami na gitarę
25,00 złksiążka 48 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Edwin » 2012-01-12, 23:17

sunshine napisał(a):Witam,

mam problem odnośnie wyboru gitary. Dopiero zamierzam zacząć przygodę z tym instrumentem, który od dawna bardzo mi się podobał, a muzyka wypełnia moją codzienność :)
Jestem praworęczna, ale trzymam odruchowo gitarę jak leworęczny, gdyż tak mi wygodniej i lepiej, dlatego rozważyłam wszystkie za i przeciw, i wiem, że tylko leworęczna mnie interesuje.

Poszukuję gitary akustycznej do 500zł. Dostałam jedną propozycję od znajomego: http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/g ... -left-hand. Czy jest ona dobra? Czy za tą cenę jest coś lepszego dostępnego?

Z góry dziękuje za odpowiedź.

Nie taki zły Wash jak na początek. Sam mam Washa, ale już trochę starszego i z wyższej półki, w dodatku ma wejście pod piec i brzmi świetnie. Ogólnie ich gitary są dobre.
E-akustyk Washburn z zeszłego stulecia i włoska kopia Strata.
Edwin

Pochwały: 1

Postprzez sunshine » 2012-01-13, 10:12

Dziękuję za szybką odpowiedź. Czyli z czystym sumieniem mogę ją brać? :)

A jeśli chodzi o kostki jakiej grubości wziąć na początek? czy to ma jakieś znaczenie?
sunshine

Postprzez sunshine » 2012-01-17, 15:49

Dzwoniłam do sklepów muzycznych, ale niestety już jej nie mają na stanie, a zamówienie także nie jest możliwe. Dystrybucja zostanie wznowiona dopiero marzec/kwiecień, a do tego czasu chciałabym już coś umieć grać.
Czy możecie mi doradzić jakieś inne akustyki leworęczne? mogą wyjść ponad budżet, tak do 600zł, ale to już maks. Proponowano mi lag tl 66 d za 589zł, a znalazłam jeszcze Samick Gold Rush D1 LH N 509zł...
Bardzo proszę o pomoc i z góry dziękuję.
sunshine

Postprzez sek550ics » 2012-01-17, 17:57

Ale jesteś pewna, że chcesz leworęczną? Grałaś na leworęcznej, czy tylko wydaje Ci się, że lepiej pudło leży?
Obrazek Obrazek
Vintage V100 WR | Roland Cube 15 | ZooM G2.1Nu
sek550ics

Pochwały: 44

Postprzez sunshine » 2012-01-17, 18:57

sek550ics napisał(a):Ale jesteś pewna, że chcesz leworęczną? Grałaś na leworęcznej, czy tylko wydaje Ci się, że lepiej pudło leży?

Tak, grałam na praworęcznej i mi nie leży trzymanie gryfu w lewej łapie. Odruchowo gitarę trzymam jak leworęczny, jest mi tak po prostu łatwiej i normalniej. Tak samo miałam z trzymaniem kija hokejowego itp., więc to nie jedyny dziwny wyjątek.
Wiem, że to trochę drogą pod górkę, taki wybór, ale wole tak żeby nauka była przyjemniejsza.
sunshine

Reklama