Witam, przymierzam się do zakupu gitary akustycznej.
Chcę grać na niej slapem link do stylu: http://www.youtube.com/watch?v=ZIGbb5yqklA
Nie znam się zbyt dobrze na akustykach, parę przeszło przez moje łapy, interesuje mnie raczej coś DN.
Nie wiem z jakiego rodzaju drewna powinna być zrobiona itp, dlatego tutaj napisałem.
Myśle, że powinna miec "ciemniejsze" glebokie brzmienie, wiec pewnie nie klon. Musi byc głośna.
Niekiedy miałem w rękach jakies tam gitare kumpli i zupełnie do tego stylu sie nie nadają, po prostu ich nie słychac, juz nawet moja pierwsza chinska gitara byla glosniejsza. Cena, którą chcę przeznaczyc to jakieś 1200zł. Nie potrzebuje w niej elektroniki, nie gram na wielkich scenach, mozna ja naglosnic przez mikrofon, a wiadomo elektronika kosztuje. W gre wchodza nowe i uzywane, jednak wolalbym ograc w sklepie taka gitare (tutaj problem, bo najblizej mam do Olsztyna, tam na starowce jest Riff nie pamietam jakim tam asortymentem 'władają'.
Proszę o poradę na jakie gitary patrzec, jakich sie wystrzegac. Z jakiego drewna powinny byc zrobione.
Konkretne modele do ogrania tez nie zawadza. Na jakie firmy nie zwracac uwagi?
Z gory dziekuje za Wasza pomoc.
Pozdrawiam,
Yuki
PS. Wpadlem przed chwila na to, ze byc moze gitara pod ten styl potrzebuje jednak elektroniki jako wzmocnienia. Co o tym sadzicie?