nie ma tam za wiele ustawiania. problem jest z samą obsługą programu i tu się przydaje znajomość angielskiego, bo w "tutku" samego programu jest, jak krok po kroku zacząć przygodę z tym świetnym programem.
w dużym skrócie:
wchodzisz w preferencje programu i po wyskoczeniu okienka (musisz mieć włączony wzmacniacz i podłączony do kompa via USB) przechodzisz do pozycji Audio. tam w pozycji Driver Type musisz ustawić ASIO. w następnej pozycji, czyli Audio Device upewniasz się, że masz ustawione Fender Universal ASIO. następnie klikasz na Hardware Setup i uaktywniasz pozycję Mustang Amplifier, to tyle. na wszelki wypadek w pozycji Test Tone przełącz na ON aby upewnić się, że słyszysz jakiś sygnał.
zabawa zaczyna się dopiero teraz :)
nie wiem jak ci to opisać dlatego wrzucam zrzut:

wszystko co jest podświetlone na żółto i czerwono jest aktywne, ty musisz uaktywnić, jeżeli nie jest.
interesującymi pozycjami dla ciebie są:
w dolnym prawym rogu kontrolka I-O - musi być aktywna, czyli na żółto, oraz kontrolka M - też na żółto.
w górnym prawym rogu pozycji 1Audio wciskasz przycisk odpowiedzialny za nagrywanie (czerwony przycisk z czarnym kółkiem po naciśnięciu) sprawdzasz czy w tym momencie Ableton przechwytuje sygnał. widzisz to po pionowym pasku obok tego przycisku. grając, ten pasek reaguje.
gdy wszystko jest ok, to patrzysz na górną belkę, tam gdzie masz przyciski play, stop, record i OVR. OVR ma być aktywny (żółty kolor) wciskasz dla pewności Stop, a następnie wciskasz przycisk nagrywania (musi się palić na czerwono), gdy jesteś gotowy do nagrywania to wciskasz Play i jedziesz z koksem :) w tym momencie się nagrywa. gdy zarejestrowałeś co chciałeś to wciskasz stop. po tym wszystkim musisz widzieć coś takiego jak na tym zrzucie. ponownie wciskasz Play, aby usłyszeć co się nagrało.
to jest najbardziej podstawowa obsługa tego świetnego programu. bardziej zaawansowane funkcje trzeba sobie wyczytać z dołączonego "tutka", albo samemu dojść :)
ja sam Abletona używam jako loopera.
mam nadzieję, że pomogłem.
<<Cort KX5 Katana po zmianach na klucze Planet Waves Auto Trim, mostek GOTOH GE103B, DiMarzio DP 207FBK D Sonic>>
<<Marshall The JackHammer JH-1>>