Dyskusje o wzmacniaczach, combo, head. Porady i recenzje

Postprzez mateoz555 » 2012-01-24, 12:45

Witam. Mój problem który nie daje mi spać po nocach polega na uzyskaniu pewnego brzmienia czy barwy jakkolwiek to się nazywa. Wcześniej miałem śmieszny 15w piec na którym wszystko się grało na jednej regulacji i byłem szczęśliwy. Teraz zacząłem zabawę z Mustangiem i zwracam się do ludzi którzy znają się na tym dużo lepiej ode mnie. Chodzi o preset nad którym siedze dwa tygodnie i nie moge go uzyskać więc ostatni punkt listy to napisanie na tym forum. Chcę uzyskać brzmienie przypominające tego les paula customa za pomocą Mustang I + Washburn X10 MC
http://www.youtube.com/watch?v=Tl8M96wNngQ
Chcę sie przekonać że za wysokie progi na ten sprzęt czy może znajdzie się jakiś specjalista od Fender Fuse, który mi coś podrzuci bo dobry preset może dużo, a znalazłem pare takich porządnych presetów jak Gary Moore, Santana czy sam Bryan A, które mnie osobiście zadawalają, więc chyba można. Z góry dzięki za zainteresowanie.
mateoz555

Nauka gry na gitarze elektrycznejKilka Riffów, Kilka Technik
25,90 złDVD + książka 96 str
Gitarowe WyzwaniaPonad 4 godziny, ujęcia z różnych kamer, prawa i lewa ręka
34,00 zł2 płyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez kosmo99 » 2012-01-24, 15:34

Nie chce cie zniechęcać ale oni graja na sprzecie za 100 kafli jak nie więcej, i jakis marny programik nie odzwierciedli tego brzmienia nawet w 20 %, do tego dochodzi indywidualny styl gry każdego gitarzysty. Możesz jedynie co to zbliżyć sie nieznacznie do takiego brzmienia ale też nie gwarantuje cudów.

Może było by to możliwe w sprzęcie w klasie cenowej powyżej 2 tyś za sprzęt, ale nie uciągniesz tego na mustangu za 400 zł i na gitarze za 500. W tym przedziale wszystko będzie bardzo podobnie brzmiało więc nie oczekuj super uber pro soundu.
Obrazek Washburn X50 PROQ WB Obrazek Peavey Bandit 112
kosmo99

Pochwały: 19

Postprzez MagnusArias » 2012-01-24, 17:55

Żeby brzmienie takie jak na początku osiągnąć, to potrzebowałbyś przynajmniej kaczkę, o ile dobrze słyszę do tego przetwornik piezo
ObrazekObrazekObrazek
Vintage V100 BB -> Korg AX5G -> Peavey Vypyr 15
MagnusArias

Pochwały: 13

Postprzez pszczolka » 2012-01-24, 19:18

MagnusArias napisał(a):Żeby brzmienie takie jak na początku osiągnąć, to potrzebowałbyś przynajmniej kaczkę, o ile dobrze słyszę do tego przetwornik piezo

wedlug mnie bez wah wah
ObrazekObrazekObrazekObrazek
____________________________________________________________________________________________________________________________________________
Vintage v100 BB + Line 6 Spider IV 30W + Hohner HC05 + Stagg c549 + Footswitch Line 6 FBV 2 + Capodaster + I niedługo Line 6 POD HD 400
pszczolka

Pochwały: 2

Postprzez mateoz555 » 2012-01-24, 19:55

Hehe, to żadne zaskoczenie że nie ma porównania co do sprzętu i jego regulacji a takie wytłumaczenie jest najprostsze bo i prawdziwe. Jednak pamiętajmy że chodzi mi o warunki domowe i o to by uzyskać coś z tego czym dysponujemy. Nie wszyscy są zawodowcami i zadowalają się czymś dla kogoś innego byłoby 20% podobne. Choć liczyłem że ktoś kto bawi się Mustangiem podrzuci jakiś według niego przyzwoity preset pod to brzmienie to i tak dzięki za wypowiedzi. Dzisiaj niespodziewanie udało mi się uzyskać coś bardziej "podobnego" iż inne próby i częściowo jestem zadowolony. Jakby ktoś chciał coś jeszcze podrzucić to czekam. Pozdrawiam
mateoz555

Postprzez jacenty » 2012-01-24, 20:41

bez większej regulacji:
65 Twin Reverb na pomarańczowym banku, Gain na około 6, albo nieco mniej. to tyle odnośnie wzmacniacza. cała reszta już z gitary, czyli musiałem lekko zamulić gitarę gałką Tone w gitarze. jest tylko jedno ale - ja taką barwę uzyskałem przy pomocy przetwornika Dimarzio Dp207 D Sonic przy moście. na oryginalnym przetworniku Katany nie dało rady uzyskać czegoś takiego, w dodatku dźwięk mi się rozlewał. na Dimarzio nie ma czegoś takiego.
nie jest to idealnie jak na filmiku, ale zbliżone.
<<Cort KX5 Katana po zmianach na klucze Planet Waves Auto Trim, mostek GOTOH GE103B, DiMarzio DP 207FBK D Sonic>>
<<Marshall The JackHammer JH-1>>
jacenty

Pochwały: 41

Reklama