Opinie i dyskusje o gitarach akustycznych i klasycznych

Postprzez conscious » 2012-01-27, 07:40

Przecież Dexter to Pilnik z posta wyżej :P Chyba, że mowa o innym..

PS. Pilnik, dlatego tak go bronisz.. A ja nie najeżdżam na niego, sam zaczynałem od paździerza - Takamine G220 :)
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Pochwały: 164

Gitara rockowaSzkoła gry: skale, riffy, ćwiczenia
38,98 złCD + książka 72 str
Rzemiosło i sztukaPonad 2 godziny szkoły gitarowej, improwizacja, skale i techniki
34,00 zł2 płyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Pilnik » 2012-01-27, 15:25

Po Tobie cons się nie spodziewałem, że dołączysz do grona forumowych hejterów...
Wiadomo, że dla kogoś kto ma Furcha akustyk za 500zł będzie paździerzem ;)
"Dawno by świat diabli wzięli, gdyby brakło marzycieli."
Pilnik

Pochwały: 30

Postprzez piotom7 » 2012-01-27, 15:51

Ja mam fendera. Chyba to jedyna rzecz związana muzyką gitarową z której jestem w 100% zadowolony. Rozumiem że droższe gitary mogą brzmieć lepiej , ale w życiu bym nie kupił droższej gitary do takiego celu w jakim jej używam. Gitarę akustyczną nieraz zabrałem na koło 40 dni do lasu pod namiot, do grania przy ognisku itp. Nie wyobrażam sobie takiej eksploatacji gitary nawet za 1000 zł, a fender cd60 spełnia wszystkie moje wymagania jak na jego cenę.
Lutnicza gitara RUTKOWSKI + EMG 81/85, Ibanez RG 370 + pickupy Merlin HELLFIRE , Fender CD 60 NAT, Wzmacniacz Hand Made RUTKOWSKI lampa 50W, Dunlop Cry Baby Zakk Wylde, Digitech Chorus Factory, Marshall Echohead Delay
piotom7

Pochwały: 3

Postprzez astonmarcin » 2012-01-27, 23:37

FlamStyle napisał(a):Dodam jeszcze, że jeżeli ktoś kupuje akustyka w tej cenie na lata, to mocno się zdziwi. Sam to przechodziłem i teraz śmieję się sobie w twarz. Instrument w części kompletny to przynajmniej 3-4 tysiące przy dobrych wiatrach.
Autorowi poradziłbym poszukanie chociażby Washburna WD10. Gitara o wiele ciekawsza biorąc pod uwagę paletę brzmieniową jak i pracę instrumentu podczas gry. Dobry instrument można poznać po tym, że każdy gitarzysta wyciśnie z niego coś innego, aniżeli ktoś inny. Moim zdaniem wszystkie marne laminaty użyte do produkcji gitar wpływają na produkty tak, że każdy brzmi bezpłciowo. Po prostu bardzo szybko kończą się możliwości tego typu sprzętu.

Co do koloru, to wg mnie ma znaczenie.
Gorsze daje się na te malowane, niż naturalne.
Te z ładniejszymi słojami, bez sęków zawsze pójdzie na natural.
Mówimy tu oczywiście o budżetowych gitarach.
Ja tam i tak uważam, że prawdziwy akustyk to akustyk w kolorze naturalnym :)
a tak już całkiem serio, to @Flam nie sądzę, że 3-4 tysiące.
All-wood można mieć już za trochę ponad 2000 nową, a używki taniej. A taka gitara to już całkiem niezłe wiosło.
gg 1826540
astonmarcin

Pochwały: 5

Postprzez FlamStyle » 2012-01-27, 23:59

Co z tego, że można, skoro Taylor 21x czy też Furch x40, które gitarami w pełnilitymi nie są zagrają lepiej? Gitara grająca dobrze to nietylko to, co znajduje się na papierze ale również to jak gra. W segmencie 2-3 tys według mnie można szukać gitary do amatorskich występów, profesjonalne gitary, tym bardziej elektroakustyczne, to koszt sporo wyższy. Żeby do 3 tysięcy znaleźć gitarę spełniającą jako tako podstawowe warunki trzeba ograć naprawdę mnóstwo gitar. Realne to jest, jednak mało a i tak po pewnym czasie zachce się sprzętu z wyższej półki. Gitary z przedziału około 4 tys. wykonywane lutniczo jak BSG, Maton, Cole Clark, Furch itp pozwalają według mnie zachować instrument na dłużej, kto wie czy nie na całą przygodę muzyczną.
Co do koloru. Według mnie ma się to nietyle w gitarach budżetowych, co w firmach nic nie znaczących w oczach ludzi siedzących w temacie. Nie powiedziałbym, że Takamine, Washburn, Crafter czy sporo innych firm robią tego typu przekręty. Jestem co do tego nawet pewien. Reputację i renomę buduje się od najniższego szczebla. Mądrze idący przez rynek producent o tym wie najlepiej.
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 152

Postprzez PsotnyJasio » 2012-01-28, 02:11

Zgadzam się. Kolejna rzecz jaka mi się nasuwa...skoro to sklejka to kto by tam sęki wkładał ? ;)
Oczywiście, że materiałowo w danym czasie gitary wychodzą podobne. Kwestia samego wykonania, a nie jakości sklejki/drewna, bo każda firma w danej serii jakis w miarę stały poziom trzyma. Dopasowanie materiału i montaży daje brzmienie...no i ręce :)
Line6 Variax300+Pod xt live,Mensfeld,Oscarek Schmidt by Washburn Martusi, dużo chęci :)
PsotnyJasio

Pochwały: 26

Reklama