Akcesoria, efekty, multiefekty, przetworniki, paski, kostki i inne drobiazgi

Postprzez EXAR » 2010-12-30, 07:02

W tym watku pracownicy firmy EXAR beda odpowiadac na Wasze pytania na temat produktow firmy EXAR

Firma EXAR ELECTRONIX została zarejestrowana 30 kwietnia 1985 roku. Założona została przez dwóch elektroników, pasjonatów gitarowych efektów dźwiękowych. Przygotowania do uruchomienia firmy trwały około 2 lata. Początkowo w firmie pracowali sami właściciele, ale wkrótce okazało się, że zapotrzebowanie przerasta możliwości produkcyjne czterech rąk.

Pierwszym efektem, który wprowadziliśmy na rynek, był PHASING. Od razu zdobył sobie popularność ze względu na znakomite brzmienie i solidność konstrukcji.

Obudowy efektów wykonane były ze stopu Zn-Al i wytwarzane były w odlewni metodą grawitacyjną. Ponieważ była to pracochłonna metoda, zdecydowaliśmy się wykonać formę ciśnieniową dla stopu Zn-Al. W wyniku tego uzyskaliśmy solidne, całkowicie powtarzalne, wysokiej jakości obudowy.

Pierwsze urządzenia z nową obudową ukazały się na początku 1989 roku. Były to DISTORTION DS-1, TREMOLO TM-1, PHASING PH-1 GRAPHIC EQUALIZER EQ-1 i DOCTOR Q DQ-1, który później został zastąpiony przez efekt ENVELOPE FILTER EF-1. Każde urządzenie posiadało swój charakterystyczny kolor, co pozwalało łatwo odróżniać je od innych efektów. W następnej kolejności powstawały nowe urządzenia: CHORUS CS-1, FLANGER FL-1, OVER DRIVE OD-1, DELAY AD-1, NOISE GATE NG-1 i METAL MT-1.

Zatrudnienie wzrosło do 8 osób. Kadra pracownicza składała się z inżynierów i absolwentów szkół kształcących w kierunku elektroniki i mechaniki. Ponieważ charakter produkcji (ręczny montaż urządzeń) jest bardzo specyficzny, pracownicy musieli opanować bardzo szeroki zakres czynności, aby posiąść umiejętność zastąpienia, w razie potrzeby, innych pracowników. W 1995 roku ukazała się seria o symbolu "02". Liczba oferowanych efektów wzrosła do 17 typów. Zmieniona została szata graficzna i niektóre rozwiązania techniczne. Wielkość produkcji wynosiła kilka tysięcy efektów rocznie.

W numerze 7 z 1996 roku, w znanym czasopiśmie "MUZYK", ukazał się pierwszy obszerny artykuł o firmie EXAR ELECTRONIX z Ostrołęki. Był to rok największego rozkwitu firmy. Kilka miesięcy później firma EXAR ELECTRONIX wchłonęła jedynego konkurenta na rynku krajowym - firmę KODA z Otwocka. Wyroby tej firmy produkowane są do dnia dzisiejszego jako druga linia efektów.

Firma EXAR ELECTRONIX wielokrotnie uczestniczyła w międzynarodowych targach muzycznych "INTERMEDIA", które odbywały się początkowo we Wrocławiu, a później w Warszawie.

Ponieważ zainteresowanie naszymi wyrobami było nadal duże, postanowiliśmy zmodernizować nasze efekty. W roku 2001 ukazała się zupełnie nowa seria efektów o symbolu "03". Wystrój urządzeń został gruntownie zmieniony poprzez dodanie dużego przycisku wyłącznika, zastosowanie zupełnie nowych, dwukolorowych pokręteł o zróżnicowanej wielkości, zastosowanie nowej, bardzo trwałej, emalii proszkowej w kolorze ciemnoszarym, użycie elementów gumowych zarówno na przycisku wyłącznika, jak i na spodzie obudowy oraz wyróżnienie poszczególnych efektów zdecydowanymi kolorami. Dzięki takim zabiegom seria "03" cieszy się dużą popularnością zarówno w kraju, jak i na zachodzie Europy. Poszerzyliśmy gamę efektów do około 30 typów. Nasza nowa seria została szybko zauważona i doceniona w wielu krajach świata. Oprócz efektów gitarowych wprowadziliśmy do sprzedaży trzy typy mini-mikserów charakteryzujących się bardzo płaską obudową: SM-06, SM-07 i SM-08 oraz dwukanałowy korektor graficzny w obudowie typu rack: EQ-215 o zaskakująco dobrych parametrach.

Dzień dzisiejszy

Na wszystkie wyroby udzielamy 3-letniej gwarancji, ale praktycznie naprawiamy je bezpłatnie także później. Dzięki solidnemu, ręcznemu montażowi, osiągamy wysoką jakość produktów, która w cyklu automatycznym jest nieosiągalna. Każdy egzemplarz jest osobno poddawany wielogodzinnym testom, co pozwala zmniejszyć awaryjność wyrobów do marginalnego minimum. Wszyscy podwykonawcy, z którymi współpracujemy, stosują surowe kryteria oceny swoich produktów, co pozwala nam utrzymać wysoką jakość komponentów dla wyrobu finalnego. Aby sprostać wymaganiom rynku, w naszym laboratorium bez przerwy trwają badania nad nowymi efektami, które otworzą nowe możliwości dla coraz bardziej wymagających użytkowników.

Exar.com.pl
Serdecznie zapraszam na oficjalną stronę ręcznie robionych efektów gitarowych firmy EXAR
http://www.exarelectronix.com/
EXAR
Producent

Pochwały: 1

Fingerstyle Nauka gryWarsztaty gitarowe 50 ćwiczeń na gitarę solo
35,00 złCD + książka 60 str
Moja basówka - pierwsze krokiNauka gry na gitarze basowej
54,00 złDVD + CD + książka 84 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez ksantyp » 2010-12-31, 20:53

Ja ze swojej strony mogę tylko polecić modulacje EXAR 04 - używam chorusa, phasinga, tremolo i flangera - i jestem bardzo konkretnie zadowolony z uzyskiwanych sałndów. Warto.
3 Gibson. 5 Jackson. Charvel. Fender. 2 Ibanez. Tokai. Fenix. Epiphone. Marshall...

http://www.youtube.com/user/ksantyp77

POMAGAM SPROWADZAĆ DOBRE GITARY W JESZCZE LEPSZYCH CENACH.
Obrazek
ksantyp

Pochwały: 36

Postprzez sigurdish » 2011-01-01, 15:25

Exar MD-03 Metal Mind mi sie zepsuło.
wydaje mi się że to dioda.
Jaka dioda jest stosowana w tych efektach?
Jego numer seryjny 36805.
A mógłbym liczyć na jakąś pomoc w naprawie z państwa strony?
Obrazek + Obrazek +
|EspLtdB50|Schecter Omen6|Boss Sd1 SuperOverdrive|Exar Metal Mind|MarshallMG15|
|Elypse Gaby|Holiday Inn|

Iks de.
sigurdish
Moderator

Pochwały: 15

Postprzez kapselleek » 2011-01-03, 22:06

Pozdrowienia dla Exar'a!!
Swego czasu na tym forum zawzięcie broniłem tych kostek przed krzywdzącymi i wyssanymi z palca opiniami.
Sam uzywam MW-03 i to już parę lat. Nie mam zastrzeżeń. Podobnie jak do leżacego teraz na dnie szuflady OD-2. Onegdaj świetnie mi służył, a kumpel z dość znanej niegdyś kapeli grał z tym parę koncertów.
Mam też delay KODA KD-36. Poza drobiazgami mechanicznymi które się posypały ze starości, ale dały się łatwo naprawić, trudno się czepnąć. Wręcz mozna mile być zaskoczonym mozliwościami, dostępnymi w dużo droższych rozwiązaniach. I nie pisze tego aby na siłę udowodnić że skoro mam to musi być dobre, tylko dlatego że mam bo jest dobre.
kapselleek
Doradca

Pochwały: 112

Postprzez gipsonsg » 2011-01-03, 23:09

Ja posiadam pierwszą wersję EXAR PHASING, a po przeczytaniu pierwszego posta w tym temacie, okazuje się że jest to pierwszy efekt w historii firmy Exar. Elektronika w środku zawinięta w kartonowe pudełko, przybita pieczątka... A brzmienie ? Gasi na starcie wszystkie phasery produkowane obecnie. Cud! A foto poniżej ... :
Obrazek
gipsonsg

Pochwały: 4

Postprzez Pietrasek » 2011-01-04, 19:26

A Ja mam zapytanie : Czy sprzedajecie części do efektów, przyciski, wtyki, elektronikę?
Amber Bat Audio
Sprzedam Krank Maximus
Pietrasek

Pochwały: 54

Postprzez Bartoszek00 » 2011-01-04, 19:45

http://allegro.pl/show_user_auctions.ph ... view=1&p=1

Proszę Pietrasek cała oferta na allegro
http://www.myspace.com/tormentbeneath , zespół do którego należę , zapraszam do słuchania :)
Bartoszek00
Doradca

Pochwały: 57

Postprzez Pietrasek » 2011-01-04, 21:03

Bartoszek00 napisał(a):http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=3578390&order=p&change_view=1&p=1

Proszę Pietrasek cała oferta na allegro

dzięki Bartosz ; )
Amber Bat Audio
Sprzedam Krank Maximus
Pietrasek

Postprzez 6strings » 2011-01-04, 23:02

rozumiem, ze atrakcyjna polityka cenowa firmy obowiazuje tylko w kraju?
http://shop.ebay.co.uk/i.html?rt=nc&To%2520Fit%2520Guitar=Electric%2520Guitar&_nkw=exar&_dmpt=UK_Guitar_Accessories&_fln=1&_ssov=1&_trksid=p3286.c0.m282
drogo w porownaniu z konkurencyjnymi, podobno drozszymi markami, pomimo darmowej wysylki. a szkoda, bo z checia bym sprobowal.
prs custom 22, charvel so-cal, blackstar series one, blackstar ht studio, blackstar htv

the guitar players look damaged - they've been outcasts all their lives
6strings

Pochwały: 75

Postprzez mrugaczek » 2011-01-13, 00:07

Polecam Exary sam mam w domu dwie stare używki a dokładnie Turbo Overdrive 02 i Compresor 02 (w piątek będę miał Koda Chorus KD-22) i jestem z nich naprawdę zadowolony. Pierwsze kostki jakie udało mi się dorwać które oddają to co chce grać i dają brzmienie lat 80. Założycielom firmy Exar proszę od mnie pogratulować. Boss, Digital, Egzotic, MarkL mogą się przy was się schować...
ObrazekObrazek
Squier Fender Stratocaster'95 Korea MPM Germany
mrugaczek

Pochwały: 45

Postprzez DarreX » 2011-01-14, 23:43

Ojej, cóż za słodkości.
A ja od siebie mam pytanie: kiedy i czy w ogóle zmienicie image swoich wyrobów, bo według mnie jakość, brzmienie i niewątpliwa solidność dźwięku Waszych kostek trochę nie pasuje do tych cukierkowych i "tanich" w wizerunku pudełek. Idąc w porównanie, taki G-Lab bardzo skutecznie wyróżnił się swoimi obudowami zachowując indywidualność i atrakcyjność przy jednoczesnej funkcjonalności i atrakcyjności.
Obrazek
DarreX

Pochwały: 52

Postprzez Pietrasek » 2011-01-15, 04:11

Mam wrażenie ze Exa'r olał temat
Amber Bat Audio
Sprzedam Krank Maximus
Pietrasek

Postprzez EXAR » 2011-01-15, 11:29

Pietrasek napisał(a):A Ja mam zapytanie : Czy sprzedajecie części do efektów, przyciski, wtyki, elektronikę?

Witam

tak, prawie wszystko można zakupić na allegro na naszych aukcjach ; można też normalnie zadzwonić z problemem ; pzdr
Serdecznie zapraszam na oficjalną stronę ręcznie robionych efektów gitarowych firmy EXAR
EXAR
Producent

Postprzez EXAR » 2011-01-15, 11:32

Pietrasek napisał(a):A Ja mam zapytanie : Czy sprzedajecie części do efektów, przyciski, wtyki, elektronikę?

Witam

prawie wszystkie części sprzedajemy na naszych aukcjach allegro ; można też normalnie zadzwonić z problemem ; pzdr
EXAR
Producent

Postprzez EXAR » 2011-01-15, 11:37

DarreX napisał(a):Ojej, cóż za słodkości.
A ja od siebie mam pytanie: kiedy i czy w ogóle zmienicie image swoich wyrobów, bo według mnie jakość, brzmienie i niewątpliwa solidność dźwięku Waszych kostek trochę nie pasuje do tych cukierkowych i "tanich" w wizerunku pudełek. Idąc w porównanie, taki G-Lab bardzo skutecznie wyróżnił się swoimi obudowami zachowując indywidualność i atrakcyjność przy jednoczesnej funkcjonalności i atrakcyjności.

Witam
pracujemy właśnie nad nowym dizajnem w serii 05 ;
EXAR
Producent

Reklama