Dyskusje o wzmacniaczach, combo, head. Porady i recenzje

Postprzez szyszka1118 » 2010-08-30, 16:57

Witam. Zamiarowałem zakup comba VHT Lead 20 (chińszczyzna), ale zrezygnowałem, z powodu braku możliwości ogrania, i braku próbek dźwięku, jak też jakichkolwiek opinii o nim. W niższej cenie, mogę za to znaleźć Epiphona Valve Senior. Skłaniałbym się do head'a, lecz z braku kolumny mój wybór padnie raczej na Epiphone Valve Senior Combo. Teraz moje pytanie. Czy jeśli kupię combo, będę je mógł stosować jako głowę? To znaczy wpiąć w wyjścia kolumny, bez używania wbudowanego głośnika? Czy dźwięk będzie taki sam, jak w zastosowaniu zwykłego Senior Head'a z kolumnami? W specyfikacji jest tylko jedna różnica między produktami <nie wliczając wbudowanego głośnika w combo>: w głowie lampy mocy to 2x 6V6GT, a w combie to 2x 6V6. Jest to jakaś różnica w brzmieniu? A'propos wszyscy narzekają na reverb, lecz mówią, że jeśli posiada się kostkę, to można ją podłączyć. Tylko jak, skoro nie ma pętli? Tak jak przester między gitarę i wejście? Chyba wtedy nie zabrzmi zbyt sprężynowo.. Czekam na odpowiedzi i pozdrawiam.
There's many kind of music, however Blues is The Best!
A dla większości humanów, okładka Pink Floyd to dalej tęcza wychodząca z trójkąta a nie rozszczepienie światła białego za pomocą pryzmatu..
Obrazek
szyszka1118

Pochwały: 40

Wielki śpiewnik gitarowyPiosenki największych polskich zespołów rockowych
31,00 zł344 str. A5, miękka oprawa
Gitara rockowaSzkoła gry: skale, riffy, ćwiczenia
38,98 złCD + książka 72 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez szyszka1118 » 2010-08-31, 15:12

Odświeżam i proszę także o jakieś recenzje, bo trudno się doszukac jakichkolwiek opinii w internecie.
A dla większości humanów, okładka Pink Floyd to dalej tęcza wychodząca z trójkąta a nie rozszczepienie światła białego za pomocą pryzmatu..
Obrazek
szyszka1118

Postprzez DarreX » 2010-08-31, 17:12

Jeśli wzmacniacz nie posiada pętli to efekty modulacyjne podłącza się w taki sam sposób jak inne efekty - przed wzmacniaczem. Nie ma jakiejś tragedii w tym względzie. Może przestery nie będą tak nasycone i nie będą posiadały głębi brzmienia jak z modulacją wpiętą w pętlę, ale nie ma co demonizować. Ja gram na małej 5W główce lampowej i wpinam wszystko w przód i jakoś nie narzuca mi się jakaś straszna degeneracja dźwięku. Poza tym często jest to lepsze wyjście niż wpinanie w słabe pętle efektów serwowane w tańszych wzmacniaczach, powodujących szumy własne, spadek poziomu sygnału, a nawet przesterowanie brzmienia.

Pozdrawiam.

Autor postu otrzymał pochwałę
Obrazek
DarreX

Pochwały: 52

Postprzez szyszka1118 » 2010-09-01, 12:05

Odswieżam znowu. Jeśli wyłączę głośnik wbudowany w piec mogę wpiąc do niego 3 kolumny? (są 3 wyjścia) Czy istnieje możliwośc wpięcia, ale tylko jednej kolumny/głośnika wbudowanego, a te 3 gniazda służą tylko do dopasowania interpretacji kolumny?
Obrazek
szyszka1118

Postprzez DarreX » 2010-09-01, 12:39

Jeśli wzmacniacz ma trzy wyjścia na kolumnę (dziwne, przeważnie mają do dwóch) bez wyraźnego oznaczenia impedancji to możesz podłączać trzy kolumny. no chyba, że w instrukcji wzmacniacza napisane jest inaczej.
Jeśli przy wyjściu opisana jest impedancja podłączanej kolumny i są trzy różne to możesz podłączyć tylko jedną. Jakieś zdjęcia tych "wyjść" by się przydały.

Pozdrawiam.
Obrazek
DarreX

Postprzez szyszka1118 » 2010-09-01, 20:56

Przy każdym wyjściu podpisana jest interpretacja więc chyba tylko jeden głośnik..
Obrazek
Obrazek
szyszka1118

Postprzez DarreX » 2010-09-01, 23:12

(...)więc chyba tylko jeden głośnik..

Zgadza się.
Obrazek
DarreX

Reklama