Akcesoria, efekty, multiefekty, przetworniki, paski, kostki i inne drobiazgi

Postprzez 2Mikolaj2 » 2012-01-20, 22:33

Witam. Mam problem tego typu, że grając na 2 gitary w zespole słabo się słyszę wchodząc na solo. Myślałem nad jakąś kostką np. sd1 bossa. Chodzi o podbicie sygnału na solo. Jakie efekty polecacie?
Ibanez RG 550, Randall RH50T, YCab 2x12 (celestion G12T-75), Dime cry baby DB-02, Digitech Digidelay, M-audio Fast Track
http://satanclaus.wrzuta.pl/
2Mikolaj2

Pochwały: 6

Wojny gitaroweMultimedialna szkoła gry na gitarze dla gitarzystów
35,29 zł2xCD: audio i multimedialna
Gitarowe wyzwania 2Szkoła gry na gitarze na 3 płytach DVD
47,00 zł7 godzin video
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez rietas » 2012-01-21, 15:13

Obawiam się, że kostka nie zgłośni ci pieca.
Obrazek
rietas

Pochwały: 5

Postprzez Kamil140796 » 2012-01-21, 15:21

Jakiś booster albo taka sztuczka , kupujesz pedał głośności , rozkręcasz piec na taką głośność jakieś pożądasz przy graniu solówki , kiedy grasz partie rytmiczne to pedałem przyciszasz , a kiedy solo to pogłaśniasz ;)
(N)EverPlay (bleeee...),Kustom Dart 10, Boss mt-2. (narazie sprzęt jest jaki jest ;) ..narazie ;>)
Kamil140796

Pochwały: 5

Postprzez 2Mikolaj2 » 2012-01-21, 18:17

Myślałem o pedale głośności, ale szkoda mi wydawać 300 zł na takie coś. Co innego mając procesor efektów - wtedy można tego używać też jako kaczkę itp. Może jakiś booster (jaki?)?
Czyli kostka raczej mi sygnału nie podbije?
Ibanez RG 550, Randall RH50T, YCab 2x12 (celestion G12T-75), Dime cry baby DB-02, Digitech Digidelay, M-audio Fast Track
2Mikolaj2

Postprzez sadyslaw » 2012-01-23, 00:19

MXR Micro Amp. Dobry booster będzie kosztował tyle co pedał głośności. Wybór należy do ciebie.

Overdrive też podbije głośność! Trzeba dać level do góry i zmniejszyć gain. Większość łagodnych przesterów z powodzeniem stosuje się jako boostery.

Możesz też kupić Equlizer i podbić porządane pasma na solo (gdzieś w okolicy wysokiego środka).

Możesz też grać na lekko skręconej gałce volume w gitarze, a na solo odkręcać na full.

Możesz także grać solo na drugim pickupie, który będzie miał volume odkręcone bardziej jeżeli masz osobną regulację dla każdego przetwornika.

rietas napisał(a):Obawiam się, że kostka nie zgłośni ci pieca.

Fizycznie nie przekręci gałki volume, ale wzmocni sygnał wchodzący do pieca co w efekcie da odrobinę większą głośność oraz trochę większe przesterowanie poprzez lepsze wysterowanie przedwzmacniacza. Może też podbijać średnie pasma (przy odpowiednim ustawieniu EQ), które będą powodowały lepsze przebicie się gitary --> taki subiektywny efekt podgłośnienia ;)

Autor postu otrzymał pochwałę
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

Do sprzedania Alesis Quadraverb
sadyslaw

Pochwały: 65

Postprzez StrunyElixirPL » 2012-01-23, 09:24

StrunyElixirPL
Sklep Muzyczny

Pochwały: 1

Postprzez 2Mikolaj2 » 2012-01-23, 23:39

sadyslaw napisał(a):MXR Micro Amp. Dobry booster będzie kosztował tyle co pedał głośności. Wybór należy do ciebie.

Overdrive też podbije głośność! Trzeba dać level do góry i zmniejszyć gain. Większość łagodnych przesterów z powodzeniem stosuje się jako boostery.

Możesz też kupić Equlizer i podbić porządane pasma na solo (gdzieś w okolicy wysokiego środka).

Możesz też grać na lekko skręconej gałce volume w gitarze, a na solo odkręcać na full.

Możesz także grać solo na drugim pickupie, który będzie miał volume odkręcone bardziej jeżeli masz osobną regulację dla każdego przetwornika.

rietas napisał(a):Obawiam się, że kostka nie zgłośni ci pieca.

Fizycznie nie przekręci gałki volume, ale wzmocni sygnał wchodzący do pieca co w efekcie da odrobinę większą głośność oraz trochę większe przesterowanie poprzez lepsze wysterowanie przedwzmacniacza. Może też podbijać średnie pasma (przy odpowiednim ustawieniu EQ), które będą powodowały lepsze przebicie się gitary --> taki subiektywny efekt podgłośnienia ;)

A jakie efekty byś polecił jeśli chodzi o EQ i o kostki (overdrive)?
2Mikolaj2

Postprzez sadyslaw » 2012-01-23, 23:59

EQ znam tylko od MXR. Innych nie spotkałem na żywo.

Overdrive:
- MXR GT-OD
- Tubescreamer
- Bluesbreaker
- Bluesdriver
BC Rich Mockingbird Special X (2x Seymour Duncan Alnico II Pro) + Peavey Classic 30

sadyslaw

Postprzez roberttomasz » 2012-01-24, 00:02

No cóż , ja jestem bardziej teoretyk niż praktyk ale problem twój jest dość powszechny i temat ten co jakiś czas wraca jak bumerang. Moim skromnym zdaniem problem powinna rozwiązać pętla efektów w piecu jeżeli takową masz i podłączenie w nią boostera. Wszelkie próby dodawania sygnału przed preampem niewiele dadzą , taka to konstrukcja pieca.
Wykonuje płytki głównie do efektów gitarowych i obudowy do piecy gitarowych.
Przyjme gitary firmy Jolana.
roberttomasz
Doradca

Pochwały: 41

Postprzez fws » 2012-01-24, 00:05

Jezeli chodzi o overdrive do tego to od Tubescreamera i Blues Drivera lepszy jest
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/e ... erdrive-v2
fws
Doradca

Pochwały: 77

Postprzez roberttomasz » 2012-01-24, 00:15

fws napisał(a):Jezeli chodzi o overdrive do tego to od Tubescreamera i Blues Drivera lepszy jest
http://guitarcenter.pl/catalog/gitara/e ... erdrive-v2

Ale to za cholerę nie da solóweczki na pierwszy plan, co jedynie zmieni charakter wybrzmiewania.
roberttomasz
Doradca

Postprzez sadyslaw » 2012-01-24, 00:48

roberttomasz napisał(a):No cóż , ja jestem bardziej teoretyk niż praktyk ale problem twój jest dość powszechny i temat ten co jakiś czas wraca jak bumerang. Moim skromnym zdaniem problem powinna rozwiązać pętla efektów w piecu jeżeli takową masz i podłączenie w nią boostera. Wszelkie próby dodawania sygnału przed preampem niewiele dadzą , taka to konstrukcja pieca.

No wzmacnianie sygnału przed preampem faktycznie nie pomoże jakoś znacząco w kwestii głośności, ale przy odpowiednio podbitych niektórych częstotliwościach spowoduje subiektywny skok głośności, co często bywa to wystarczające do solo. Przynajmniej ja tak overdrive używam, tak to rozumiem i wydaje mi się, że myślę logicznie. Oczywiście mogę się mylić więc w razie czego wyjaśnij co i jak w tej kwestii. Przyda się autorowi tematu, a i ja bardzo chętnie skorzystam, bo lubię przyswajać nową wiedzę w kwesti gitar/wzmacniaczy/efektów. Szkoda, że innych rzeczy nie chce mi się tak uczyć ;)

sadyslaw

Postprzez roberttomasz » 2012-01-24, 11:15

..sadylaw , a próbowałeś to co ja proponuję czyli booster w pętlę efektów. Sam jestem ciekaw na ile jest to skuteczna metoda.
roberttomasz
Doradca

Postprzez sadyslaw » 2012-01-24, 14:28

Przyznam się, że w pętli nie próbowałem. Zobacze wieczorem i dam znać ;) (Jak nie zapomnę)

sadyslaw

Reklama