Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez Vorador188 » 2012-02-01, 21:29

Witam.
Chciałbym się spytać która z wymienionych w temacie gitar wypada najlepiej do grania cięższych odmian muzyki.

Z tego co naczytałem obydwie mają wklejany gryf, mostki na licencji, lecz różne kraje produkcji (jeśli faktycznie aż tak dużo dla niektórych to zmienia), przetworniki, i rodzaj drewna z którego są zbudowane. Na allegro czasem można też spotkać je w bardzo podobnym przedziale cenowym.

Nie chcę kupować jednej ani drugiej więc piszę że temat zakładam tylko dla informacji.

Pozdrawiam.
Vorador188

Gitara rockowaSzkoła gry: skale, riffy, ćwiczenia
38,98 złCD + książka 72 str
Łatwy kolędy gitarę21 kolęd na gitarę w 3 tonacjach z tabulaturą. Zagraj to na Wigilii!
25,00 złksiążka 48 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Havok » 2012-02-02, 17:10

Vorador188 napisał(a):Witam.
Chciałbym się spytać która z wymienionych w temacie gitar wypada najlepiej do grania cięższych odmian muzyki.

Z tego co naczytałem obydwie mają wklejany gryf, mostki na licencji, lecz różne kraje produkcji (jeśli faktycznie aż tak dużo dla niektórych to zmienia), przetworniki, i rodzaj drewna z którego są zbudowane. Na allegro czasem można też spotkać je w bardzo podobnym przedziale cenowym.

Nie chcę kupować jednej ani drugiej więc piszę że temat zakładam tylko dla informacji.

Pozdrawiam.

To pytanie z serii co lepsze- vw polo czy ford fiesta
Peavey 6505+, Diezel Herbert,Fryette Sig X, Marshall/Mesa Boogie Full stack, Jackson RR24YB, DBZ Venom, Ran Custom, ZW Overdrive,ZW-45,KK Equalizer, ISP Decimator,TC Hall of Fame, Cioks power supply

GG:13411895
Havok

Pochwały: 25

Postprzez krzysc » 2012-02-02, 17:34

Z tego co ja się orientuje, to ten Dean ma floyda na licencji, a Jack OFR, jeżeli chodzi o miejsce produkcji, to z Korei też są dobre wiosła choć zdarzają się niedróbki, a Japonia to jednak Japonia, jeżli miałbym oba te wiosła w tej samej cenie bez zastanowienia brałbym jacka, dla mnie klasa sama w sobie :)
krzysc

Pochwały: 5

Postprzez Excubitor » 2012-02-02, 18:18

Vorador188 napisał(a):obydwie mają wklejany gryf, mostki na licencji, lecz różne kraje produkcji (jeśli faktycznie aż tak dużo dla niektórych to zmienia), przetworniki, i rodzaj drewna z którego są zbudowane.

BYZYDURA
RR5 ma neck thru i oryginalnego Floyda, wyprodukowana jest w Japonii. Przetworniki najczęściej SH2-SH4. Gryf klonowy, korpus z olchy.
http://www.youtube.com/watch?v=CBzsHe6luCU tutaj możesz posłuchać jak się sprawdza w heavy ;) Zapewniam, że do jeszcze cięższych klimatów też się nadaje.

Jeśli chodzi o Deana to nie wiem.
Widzę, że ma wklejany gryf, wykonany jest z mahoniu i na pewno ma Dimebuckera, więc spokojnie daje radę w thrashu itp. Brzmi też ciemniej od RR. Co do licencjonowanego Floyda to zależy od modelu, w tańszych pewnie jest.

Sam kształt wskazuje na to, że obie gitary nie zostały stworzone do bluesa ;)
Obrazek
Excubitor

Pochwały: 35

Postprzez FlamStyle » 2012-02-02, 19:36

Co nie zmienia faktu, że spokojnie w bluesowych utworach dadzą sobie radę.
Co do miejsca produkcji. Jedni producenci oszczędzają na wykończeniu czy też osprzęcie gitary, jak chociażby Gibson wypuszczając surowe wiosła. Inni wolą wydać gitarę kompletną, ze świetnym drewnem, dobrym osprzętem, ładnym wykończeniem jednak oszczędzają na miejscu produkcji, sile roboczej konkretnie. Nie ukrywajmy, że taniej wyprodukować jest gitarę w Chinach czy też Korei, aniżeli w USA, Japonii czy też kraju europejskim. Dodam jeszcze, że z tego typu założeniem nie wyszedł jedynie Dean, ale również Guild, Yamaha, ESP i wielu innych bardzo dobrych producentów, którym wychodzi to na dobre. Najbardziej zadowoleni mogą być klienci, którzy otrzymują gitary nieustępujące tym z USA, Japonii w bardzo przyzwoitych cenach.
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Postprzez Vorador188 » 2012-02-02, 22:23

Szkoda że pan Havok bardziej nie rozwinął tego co miał na myśli ale chyba wiem o co chodzi.
Oczywiście o swoje własne upodobania, jednak też mnie zastanawiał rodzaj drewna, bo gdzieś kiedyś czytałem na temat jednego dość drogiego dla mnie ( 2,4k chyba) modelu gitary LTD i ktoś stwierdził że umieszczone tam przetworniki EMG dadzą tylko namiastkę tego co mogą zaoferować i że od ceny XXX nie warto kupować gitar tej marki.
Dlatego też czy w tych obu gitarach może się tak zdarzyć że jedna brzmi bardzo dobrze a druga jak zwykłe wióry sklejone glutami, czy to raczej mniej prawdopodobne. Może trochę źle sformułowałem moje główne pytanie ale już na pewno nie chciałem was denerwować zdaniem typu które lepsze do grania mety.
A że RR5 ma org. floyda to nawet nie wiedziałem, chodź wersję z ruchomym mostkiem tylko raz na allegro widziałem, chyba że tak patrzę.
Vorador188

Postprzez Excubitor » 2012-02-02, 22:32

Vorador188 napisał(a):Dlatego też czy w tych obu gitarach może się tak zdarzyć że jedna brzmi bardzo dobrze a druga jak zwykłe wióry sklejone glutami, czy to raczej mniej prawdopodobne. Może trochę źle sformułowałem moje główne pytanie ale już na pewno nie chciałem was denerwować zdaniem typu które lepsze do grania mety.
A że RR5 ma org. floyda to nawet nie wiedziałem, chodź wersję z ruchomym mostkiem tylko raz na allegro widziałem, chyba że tak patrzę.

Nówka RR5 kosztuje ponad 5k, więc można się już spodziewać dbałości o jakość. Wersja z Floydem jest taka jakby trochę limitowana, ale widuję ją na każdej próbie, więc mogę potwierdzić obecność charakterystycznego napisu 'Floyd Rose' na mostku.

FlamStyle napisał(a):Co nie zmienia faktu, że spokojnie w bluesowych utworach dadzą sobie radę.
Co do miejsca produkcji. Jedni producenci oszczędzają na wykończeniu czy też osprzęcie gitary, jak chociażby Gibson wypuszczając surowe wiosła. Inni wolą wydać gitarę kompletną, ze świetnym drewnem, dobrym osprzętem, ładnym wykończeniem jednak oszczędzają na miejscu produkcji, sile roboczej konkretnie. Nie ukrywajmy, że taniej wyprodukować jest gitarę w Chinach czy też Korei, aniżeli w USA, Japonii czy też kraju europejskim. Dodam jeszcze, że z tego typu założeniem nie wyszedł jedynie Dean, ale również Guild, Yamaha, ESP i wielu innych bardzo dobrych producentów, którym wychodzi to na dobre. Najbardziej zadowoleni mogą być klienci, którzy otrzymują gitary nieustępujące tym z USA, Japonii w bardzo przyzwoitych cenach.

Oddzielnym przypadkiem są producenci, których części gitar (korpus, gryf itd) wykonywane są w Azji, a wszystko łączone jest do kupy w US.
Obrazek
Excubitor

Postprzez FlamStyle » 2012-02-02, 23:19

Racja, jednak najlepsi producenci mają dostęp do materiałów, które bez względu na miejsce docinki ( oczywiście jeżeli jest dobrze prowadzona, a w przypadku tych najlepszych jest ) i tak będą współgrały dobrze, nawet jeżeli w Azji. Dobrym przykładem jest tutaj Yamaha, która gitary do często nawet 2000 euro produkuje w Chinach, a stoją one na najwyższym poziomie biorąc pod uwagę produkty masowe ( nielutnicze ).
Co do miejsca produkcji materiałów, to prawda jest taka, że nigdy nie możemy być pewni swojego ;p Chociażby osprzęt gitary prawie zawsze nie pochodzi z miejsca produkcji samego wiosła :]
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Postprzez Geneza5 » 2012-02-02, 23:39

Od siebie mogę polecić Jacka RR5. Dean? Spora ilość kantów sprawia że łatwo może ci lakier poodpadać - dolegliwość V-ek skumulowana. Nie znam dobrze pana Deana ale Jack ma bardzo milutki, ciężki dźwięk, solidnie wykonana i każda używka będzie grała tak jak powinna - no chyba że wystrzelili ją z 15 piętra, tudzież V ponoć umieją latać.
Geneza5

Pochwały: 2

Postprzez Vorador188 » 2012-02-03, 19:00

No nowe RR5 faktycznie są drogie ale kiedyś zaglądałem na ebayu to tam czasem można było nawet i lepsze gitary po dużo tańszej cenie dorwać ale bardzo nigdy się nie wgłębiałem jak to jest z tym sprowadzaniem i chyba aż tak tanio by nie wyszło. Bo chyba zależy czy to państwo jest w UE czy nie. hmm.
Vorador188

Postprzez Excubitor » 2012-02-03, 20:16

Vorador188 napisał(a):No nowe RR5 faktycznie są drogie ale kiedyś zaglądałem na ebayu to tam czasem można było nawet i lepsze gitary po dużo tańszej cenie dorwać ale bardzo nigdy się nie wgłębiałem jak to jest z tym sprowadzaniem i chyba aż tak tanio by nie wyszło. Bo chyba zależy czy to państwo jest w UE czy nie. hmm.

Jeżeli państwo jest w UE to przy legalnym sprowadzeniu instrumentu odpada cło.
Obrazek
Excubitor

Reklama