Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez karo14 » 2012-02-03, 01:42

witam, gram na elektryku ok. 4 miesiące i mam pewien dylemat:
otóż kilka niezłych piosenek, które próbuje się uczyć (w całości), oryginalnie powinny być grane na instrumentach przestrojonych o pół tonu niżej - nie ma problemu, wiem jak przestroić gitarę - tylko, że nie jestem pewien czy powinienem to robić czy raczej uczyć się grać na normalnym stroju (tylko oczywiście przerobić tonację w tabach, żeby się nie gryzło z orginałem - nie są to na tyle trudne utwory żebym nie dal rady tego zrobić)

pytanie raczej może trochę dziwne, ale nie jestem pewien czy w ten sposób nie popsuje sobie słuchu, w sensie, że przytrzymując dany próg na danej strunie w czasie grania własnych improwizacji, przyzwyczaje sie do innej tonacji i oczekiwany dźwięk będzie inny od zamierzonego - a pół tonu to czasem wielka różnica!!

wolę się upewnić bo pamiętam że kiedyś nauczyciel od gitary, przestrzegał mnie żebym nie grał na nieustawionej menzurce(stare dzieje, nie oceniajcie mnie po tym :]) bo sobie słuch zniszczę,

pozdrawiam i z góry dzięki ;)
karo14

Wielki śpiewnik gitarowyPiosenki największych polskich zespołów rockowych
31,00 zł344 str. A5, miękka oprawa
Śpiewnik gitarowyNajwiększy polski śiewnik rockowy. 2 części + śpiewnik WILKI gratis
65,00 złponad 600 stron
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez krzysc » 2012-02-03, 02:32

Prawdą jest że żeby gitara dobrze stroiła, to po zmianie stroju trzeba menzurę regulować, a jeżeli chodzio granie utworów, to jeżeli grasz np. z GP to tam możesz zmienić strój gitar,
krzysc

Pochwały: 5

Postprzez sek550ics » 2012-02-03, 07:54

karo14 napisał(a):witam, gram na elektryku ok. 4 miesiące i mam pewien dylemat:
otóż kilka niezłych piosenek, które próbuje się uczyć (w całości), oryginalnie powinny być grane na instrumentach przestrojonych o pół tonu niżej - nie ma problemu, wiem jak przestroić gitarę - tylko, że nie jestem pewien czy powinienem to robić czy raczej uczyć się grać na normalnym stroju (tylko oczywiście przerobić tonację w tabach, żeby się nie gryzło z orginałem - nie są to na tyle trudne utwory żebym nie dal rady tego zrobić)

pytanie raczej może trochę dziwne, ale nie jestem pewien czy w ten sposób nie popsuje sobie słuchu, w sensie, że przytrzymując dany próg na danej strunie w czasie grania własnych improwizacji, przyzwyczaje sie do innej tonacji i oczekiwany dźwięk będzie inny od zamierzonego - a pół tonu to czasem wielka różnica!!

wolę się upewnić bo pamiętam że kiedyś nauczyciel od gitary, przestrzegał mnie żebym nie grał na nieustawionej menzurce(stare dzieje, nie oceniajcie mnie po tym :]) bo sobie słuch zniszczę,

pozdrawiam i z góry dzięki ;)

Ja np. mam taki patent.
Jak chcę sobie pograć jedną/dwie piosenki o stroju o pół tonu niżej, to na karcie dźwiękowej (zintegrowana) podnoszę sobie piosenkę o jeden półton. Żadnej ingerencji w utwór ostatecznie nie ma, po prostu słyszysz półton wyżej.
A jak już chcę dłużej pograć w obniżonym, to po prostu opuszczam.
Obrazek Obrazek
Vintage V100 WR | Roland Cube 15 | ZooM G2.1Nu
sek550ics

Pochwały: 44

Postprzez karo14 » 2012-02-03, 12:11

Świetnie tylko, że wolałbym się uczyć piosenek, tak jak oryginalnie napisali je artyści . Wiem że mogę pokombinować z kartą albo GP ale czasem po prostu brzydko brzmi melodia zagrana w podwyższonej/obniżonej tonacji niż być powinna.
A no właśnie, jeszcze jeden problem - moja gitara to Stratocaster, model Richie Sambora z dwustronnym mostkiem tremolo (Floyd Rose) - tak, że nie jestem pewien czy ona lubi jak się ją wystraja :)
karo14

Postprzez conscious » 2012-02-03, 12:16

Pół tonu to tak mała różnica, że zamiast się głowić o menzurę, to przestrój i graj..
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Pochwały: 217

Postprzez Dwustu » 2012-02-03, 12:56

mi sie nie chce nigdy przestrajac o pol tonu to za duzo roboty:) zawsze przepisuje sobie caly utwor na zwykle strojenie o te pol tonu wyzej baedz nizej jak ktos uzywa kapodastera:) jezeli masz zamiar spiewac i nie wyrabiarz tego pol tonu wyzej to sobie obniz strojenie ale ja nie widze sensu sie trudzic:) wydaje mi sie ze artysci dobieraja sobie strojenie zazwyczaj wlasnie pod spiew w jakich tonach im sie najlepiej zdziera struny glosowe:) a co do improwizacji to sa to skale i bedziesz sie uczyl interwalow wiec o zadne pol tonu sie nie pomylisz wiec to ze przestroisz gitare nizej w niczym ci nie przeszkodzi.
ObrazekObrazek
Epiphone LP 100 stary dobry egzemplarz:) ibanez najwieksza porazka mojego zycia
Dwustu

Pochwały: 17

Postprzez FlamStyle » 2012-02-03, 13:04

Jestem pewny, że istnieje program do przestrajania samego dźwięku. Tzn obniżania bądź podwyższania nam stroju bez kręcenia kluczami, a jedynie poprzez komputerowe oprogramowanie ;p
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Postprzez PsotnyJasio » 2012-02-03, 13:23

Kup sobie Variaxa ;) Będziesz miał dowolne stroje 12 progów w dół i w górę na każdej strunie osobno, więc przy odpowiednim ustawieniu brzmienia na wzmaku czy multi brzmi nawet jak basówka :) Z deski oczywiście cały czas słyszysz to samo ale na wzmaku już przestrojoną. Do takich zabaw to sprzęt idealny :)
A poważniej są takie opcje w programach. I odpowiadając na Twoje pytanie : nie popsujesz sobie słuchu, bo nie masz słuchu absolutnego i improwizując zaczynasz od jednego dźwięku, a kolejne grasz przeniesione o odpowiednią ilość półtonów czyli nie ma takiej opcji. Będziesz grał tak jak słyszysz i nic się nie stanie. Pozdro
Line6 Variax300+Pod xt live,Mensfeld,Oscarek Schmidt by Washburn Martusi, dużo chęci :)
PsotnyJasio

Pochwały: 26

Postprzez drgitarra » 2012-02-03, 21:01

(...)
Ostatnio edytowano 2012-02-10, 15:53 przez drgitarra, łącznie edytowano 1 raz
drgitarra

Pochwały: 14

Postprzez karo14 » 2012-02-03, 21:50

ok, temat już chyba wyczerpany, dzięki za odpowiedzi Panowie :]
(można zamknąć)
karo14

Reklama