Informacje i pytania na temat twórczości muzyków i tras koncertowych

Postprzez Datecs » 2011-02-10, 14:08

Mam ich koncert z festiwalu z 2010 i fajnie grają choć osobiście za metą nigdy nie przepadałem, kilka kawałków słucham.

Iron Maiden rulezzzz
Fender Highway one strat 2008 SSS; ESP LTD EC-1000FM ASB (Duncan); Crafter J18/N Laney VC 15, Line6 Pod Studio
NIE UMIEM ZAGRAĆ MASTERA
Datecs

Pochwały: 14

Szkoła gry na gitarze dla początkującychDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
29,00 złinteraktywny kurs gry na CD
Wielki śpiewnik gitarowyPiosenki największych polskich zespołów rockowych
31,00 zł344 str. A5, miękka oprawa
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez TWStefan » 2011-02-10, 14:31

kjppster napisał(a):Zwracam honor Stefanowi, bo faktycznie jego zespoły nie wyrosły na Metallice, ale to nie znaczy, że nie mieli z nią nic wspólnego. Potrafię przyznać się do błędu, wybacz Stefan.

<nono>
I żeby mi się to więcej nie powtarzało.

kjppster napisał(a):Ale nie zmienię zdania jednego, że wywyższanie się (i to nie tylko do Stefana, tylko do wszystkich), bo wyrosłem z metalliki jest dla mnie jeszcze bardziej dziecinne niż sam temat. Metallika to legenda o której mało kto nie słyszał i mało kto nie słuchał i bardzo dużo muzyków zaczynało na niej, część się wybiła inni nadal grają w domu, ale pisanie "metallika jest dla dziecinnych" to najpierw należałoby spojrzeć na siebie w tym wieku,

Tylko zauważ czemu tak jest? Jak sam piszesz dalej 'większość zaczynała na Metallice'. Większość osób wchodzących w taką muzykę kojarzy Metallicę, Black Sabbath, Guns n' Roses czy cokolwiek innego. Bo to jest najpopularniejsze. A najpopularniejsze nie znaczy najlepsze. Co poniektórzy zamkną się i wystarczają im takie zespoły. Inni drążą drążą dalej i mogą odnaleźć coś co bardziej im się podoba, i co uważają za o niebo lepsze. To tak jakbyś stwierdził, że człowiek, któremu niegdyś podobały się 'Dzieci z Bullerbyn' i uważał je za najlepszą książkę nie ma prawa powiedzieć, że wyrósł z takiej literatury i o wiele lepszy dla niego jest np Mickiewicz, Pratchett czy Dostojewski bo uznasz, że się wywyższa.

kjppster napisał(a):bo większość z nas na Metallice zaczynała i

Wcale się tego nie wypierałem.
kjppster napisał(a):ich popularności nie da się zbić.

Nie kwestionuję tego.
TWStefan

Pochwały: 3

Postprzez kjppster » 2011-02-10, 18:37

No tak poniekąd masz rację, tylko w wypadku Metalliki ciężko powiedzieć, że są do bani, bo stworzyli coś na prawdę genialnego. Osobiście też słucham ich już rzadziej, ale zawsze pozostaje jakiś sentyment:p
Obrazek
kjppster

Pochwały: 39

Postprzez TWStefan » 2011-02-10, 20:19

kjppster napisał(a):No tak poniekąd masz rację, tylko w wypadku Metalliki ciężko powiedzieć, że są do bani, bo stworzyli coś na prawdę genialnego. Osobiście też słucham ich już rzadziej, ale zawsze pozostaje jakiś sentyment:p

Czy genialnego to bym polemizował. Ale dobrą muzykę (czyt. 2 pierwsze płyty) po sobie zostawili. Sry, takie jest moje zdanie.
TWStefan

Postprzez michu14 » 2011-02-10, 23:29

Kp - Czy to o wywyższaniu toczyło się mniej więcej do mojego posta ? ;)

Szczerze powiedziawszy, to nie znam i nie widziałem ludzi którzy piszą na necie:
,,Ha! Umiem zagrać Battery, Enter sandman i Nothing else metter! Nie dorastacie mi do pięt !"
Mam tu na myśli , że nie spotkałem się a sytuacją, w której ktoś się wywyższa tym że gra metallice.
Ja pisałem że wyrosłem na niej, ponieważ jej słuchałem i ją grałem jako pierwszą(z muzyki metalowej).
Tak jak powiedziałeś - pozostaje sentyment. :) Zawsze jest mi miło posłuchać And justice for all, One czy chociażby Hit the Lights , kiedy to Heitfeld jeszcze krzyczał :)
Obrazek ObrazekObrazek
michu14

Pochwały: 2

Postprzez elDeadache » 2011-02-24, 15:56

Odnośnie dolnych postów 3 strony:

TWStefan - nie wiem co jarałeś, ale efekt niezły xD

gitarzysta - bzdura! Satriani, Malmsteen, Petrucci zębami grają lepiej niż on rękami.
perkusista - bzdura! Portnoy chociażby już jest obaleniem twojej tezy. Znam wielu amatorów na youtube lepszych od tego twojego Ulricha
Hetfield - jego wokal to miód dla uszu?! buhahahahah! gościu naprawdę mocne zioło! Gość wyje jak stare prześcieradło, słucham prawie 100 kapel i chyba tak słabego wokalu bym tam nie znalazł nigdzie xD

Krótko mówiąc, skończ jarać i wróc na ziemię :)

A Metallica pozostaje komercyjną namiastką zespołu...
Obrazek
Dean Vendetta 1.0 + D'Addario EXL145 + Behringer LX110
Zespół SamerWeld [wokal + gitara epizodyczna]
elDeadache

Pochwały: 1

Postprzez Datecs » 2011-02-24, 16:00

Chodzi raczej o to że wokal jest unikalny i fajnie brzmi a ten gitarzysta z bujną czupryną wymiata ale faktycznie na pewno nie jest najlepszy
Fender Highway one strat 2008 SSS; ESP LTD EC-1000FM ASB (Duncan); Crafter J18/N Laney VC 15, Line6 Pod Studio
NIE UMIEM ZAGRAĆ MASTERA
Datecs

Pochwały: 14

Postprzez Pitunia » 2011-02-24, 16:02

elDeadache poczytaj trochę.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ironia
Pitunia

Pochwały: 44

Postprzez TWStefan » 2011-02-24, 16:46

pitunia napisał(a):elDeadache poczytaj trochę.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Ironia

Ludzie nie przestaną mnie zadziwiać ^^

A co do podanych przez Ciebie tam kolego wyżej Petruccich, Malmsteenów czy Satrianich. Całkiem poważnie wolę już od nich tego biednego Hammetta. Po prostu nie trawię takich gitarowych botów - zero jakichkolwiek emocji u nich i u mnie kiedy tego słucham.
TWStefan

Postprzez Kusiu » 2011-02-24, 19:36

Metallica nie jest zla.
Albo inaczej. Nie była zła. Śmierć Butrona to był koniec tego zespołu, jak dla mnie.
Grali zajebistą muzykę, dalej z przyjemnością słucham 3 pierwszych płyt. Jednakże, jak juz Stefan wspomniał, są miliony lepszych zespołów którym Metallica nie dorasta do pięt. Zespołów, na których to Meta się wzorowała, bo czytając posty kjppstera, można dojść do wniosku, że najpierw był chaos, a potem pojawiła się Metallica i stworzyła muzykę od nowa, na nikim się nie wzorując.
Obrazek Obrazek
Epiphone Les Paul Studio -> Boss DS-1 -> Vox Wah Wah V845 -> Fender Frontman 65R + Yamaha C40
http://www.lastfm.pl/user/Kusiu93
Kusiu

Pochwały: 1

Postprzez TWStefan » 2011-02-25, 18:24

Kusiu napisał(a):czytając posty kjppstera, można dojść do wniosku, że najpierw był chaos, a potem pojawiła się Metallica i stworzyła muzykę od nowa, na nikim się nie wzorując.

Myślę, że chaos też wzorował się na Metallice :<
TWStefan

Postprzez kjppster » 2011-02-25, 18:41

Lubię ten temat, tutaj zawsze jest się z czego pośmiać. Napiszę: Metallica jest zajeb.... - 100 postów, dlaczego nie jest, napiszę jest ch...owa-100 postów dlaczego nie jest. Jak każdy zespół Metallica ma swoich zwolenników i przeciwników, ma zazdrośników i ludzi, którzy uważają ją za autorytet. I można o niej pisać wiele. Tak czy inaczej dla muzyki metalowej zrobili bardzo bardzo dużo, ale nie wszystko. Ja i tak podziwiam Larsa że przy takim napieprzaniu siłowym jeszcze go nie znieśli martwego ze sceny:p Niezależnie jaki zespół by się tutaj pojawi to i tak znajdzie swoich zwolenników i przeciwników, a ja mam takie podejście i to nie tylko do Metalliki, dopóki nie osiągnę tyle co oni, dopóki nie zrobię tyle co oni, dopóki nie potrafię zrobić czegoś lepiej i dopóki nie stanę z kimś na równi to go po prostu nie krytykuję, bo nie uważam że Kirk Hammet jest najlepszy gitarzystą, ale szanuje go za to co zrobił.
Obrazek
kjppster

Pochwały: 39

Postprzez Geohound » 2011-02-25, 19:00

kjppster napisał(a):ma zazdrośników

Tego nie zrozumiem NIGDY. Trudno, dobrze mi z tym bo i nikt tego nie umie wytlumaczyc. Nie wiem jak mozna byc ZAZDROSNYM w takim rozumieniu. Tak samo nie rozumiem jak to jest ze ktos tworzy demota "Ale ten Bieber spiewa jak baba" i 23478 komentarzy "mowisz tak bo zazdrosciszzzz". Yea. Czego? Tego ze wyje jak baba? Czy tych jego dolarów przez ktore sie zepsuje za rok czy dwa?

Tak. Czepiam sie bo mi zle :< Tzn nie czepiam sie w sensie szukania zaczepki tylko nie umiem zrozumiec zazdrosci 'odbiorcy' wzgledem tworców. Nigdy takiej zazdrosci nie widziałem (ze o odczuwaniu nie wspomne) i nie wiem skad w ogole takie wnioski i domniemanie zazdrosci.
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Pochwały: 220

Postprzez Pierog » 2011-02-25, 19:37

Metallica ma jeden poważny problem, oni nie robią muzyki dla muzyki tylko dla kasy, masz tu chociażby St. Anger które według mnie jest najgorszą płytą dekady. Jak muzycy którzy grają ponad 30 lat mogli nagrać taki chłam? Żaden szanujący się zespół czegoś takiego by ze studia nie wypuścił. Tą płytą pokazali jacy z nich są muzycy - lars który nie umie robić dobrych przejść i całe utwory to było nawalanie w gary po bigosie, super ambitne teksty hetfielda o dupie marynie i do tego hammet który całkiem się zbłaźnił nie mogąc zagrać przez 5 minut banalnego riffu który jest nawet łatwiejszy niż smoke on the water. Do tego wydali miliony na promocję tej kichy, był to ich najgorszy album a chcieli z niego zrobić drugie kill em all.
ObrazekObrazekObrazek
Gibson Explorer, Yamaha Pacifica 012, Roland Cube 20x, Boss DS-2 Turbo Distortion
Pierog

Pochwały: 16

Postprzez TWStefan » 2011-02-25, 19:40

Pierog, jesteś zazdrosny.
TWStefan

Reklama