Informacje i pytania na temat twórczości muzyków i tras koncertowych

Postprzez Grzdam » 2011-07-26, 22:41

maslownica napisał(a):Ale... nigdy nie zdobędę się na szacunek do muzyki elektronicznej

A co to dla Ciebie muzyka elektroniczna? Może wykorzystywanie elektroniki w muzyce ma być w ogóle złe? Gdzie jest granica między muzyką elektroniczną a tą inną? Kompozycja z użyciem tylko Mooga jest dla ciebie skreślona? Ile to świetnej muzyki powstało z użyciem elektroniki, czy nawet dodatków z komputera, które wspaniale wprowadzają w klimat utworu...
Grzdam
Moderator

Pochwały: 50

Improwizacja na gitarzePoznaj tajniki improwizacji melodycznej, zagraj jak oni!
20,00 zł56 str. A4
Gitarowe WyzwaniaPonad 4 godziny, ujęcia z różnych kamer, prawa i lewa ręka
34,00 zł2 płyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Sandman » 2011-07-27, 13:34

Maslownica - po części się z Tobą zgadzam ;]
a co do muzyki elektronicznej, ja jej nie lubię, ale nie mówię " to jest głupie, nie ma sensu, nie ma przesłania, tekstu i w ogóle "
" CHCESZ BRZMIEĆ JAK WAFEL ? KUP SQUAJERA I CIĄGLE KRĘĆ NOSEM!!! "
Sandman

Pochwały: 13

Postprzez ryyba » 2011-07-27, 17:41

Poza tym 'prawdziwa' muzyka to ta, ktora ma instrumenty. Nie wazne czy to Feel czy Mozart.

Aha. Czyli IX Symfonia grana przez orkiestrę to prawdziwa muzyka, a to samo grane przez syntezator MIDI to już muzyka sztuczna?

W zadnym wypadku nie bronie metaliki

Nie musisz, ja bardzo lubię słuchać Mety;)

twierdze ze masz bardziej wypaczone pojmowanie niz ustawa przewiduje.

link

Ja tylko uważam że prawdziwą muzyką nie jest: Pop, techno(ze wszystkimi tego czegoś odmianami typu house, trance, etc etc) i disco polo. Cała reszta - jak najbardziej.

Właśnie o tym mówię - dzielenie muzyki na tą, którą lubię - "prawdziwą" i tą, której nie lubię, której odmawia się prawa do określenia mianem sztuka. Zwykle nawet zamiast "nie lubię" jest po prostu "nie znam". Do tego jeszcze jeden gatunek - wyjątek, którego się nie lubi, a mimo to szanuje, żeby nie było, że opinia jest subiektywna;)

Dla przykładu...

Ale... nigdy nie zdobędę się na szacunek do muzyki elektronicznej. Nic nie działa mi na nerwy tak, jak disco polo, wszelakie techno, techniacki pop i tym podobny syf...

Opinia ta ma równą wartość jak ktoś kto kiedyś usłyszał The Offspring w radiu i twierdzi, że metal to szajs.

Dla kontrastu:
a co do muzyki elektronicznej, ja jej nie lubię, ale nie mówię " to jest głupie, nie ma sensu, nie ma przesłania, tekstu i w ogóle "

To jest rozsądna opinia, nie roszcząca sobie praw do bycia wiedzą absolutną. Ideałem byłoby napisanie "słuchałem Kraftwerk, Orbital i Aphex Twin*, jednak ta muzyka mi się nie podoba", ale ogólnie nie jest źle.

* - przykłady
ryyba

Pochwały: 26

Postprzez Lenoreth » 2011-07-30, 23:01

Ryyba, obawiam się, że nadziałeś się na własny miecz. Linkujesz ironię po 3 cytacie, a teraz przeczytaj, co napisałeś o pierwszym i dwa razy się zastanów... :P

Ale co do twoich komentarzy na temat wypowiedzi maslownicy, zgadzam się. Chociaż jego post to niestety tl;dr, więc ograniczyłem się do twoich komentarzy.

Jeśli ktoś muzykę elektroniczną sprowadza do techno oraz co bardzo ciekawe disco polo, to najlepiej, żeby się nie wypowiadał na ten temat bez zdobycia pewnej wiedzy...

Twoja wypowiedź o tej muzyce to szczyt ignorancji. Myślę, że kiedyś zmienisz swoje poglądy - ja też kiedyś ograniczałem się do takiego myślenia, ale wtedy byłem młody, głupi i zapatrzony wyłącznie w heavy metal, jak przypuszczam spory procent użytkowników tego forum :)

Uwaga, poniżej ochrzanianie @maslownica za ignoranckie skrytykowanie muzyki elektroniczne i próba uzupełnienia jego fatalnej niewiedzy! :P
Dość powiedzieć, że techno i inne rzeczy, które nazwałeś muzyką elektroniczną, nie mają wiele wspólnego z muzyką w ogóle. W zasadzie to zazwyczaj parę sekund zapętlonego hałasu dręczącego słuch przeciętnego człowieka. Czym więc jest muzyka elektroniczna? Czy znasz takie nazwisko jak na przykład Vangelis? Stworzył masę niesamowitej muzyki elektronicznej i filmowej, współpracował z Andersonem z Yes, który jest jednym z najważniejszych przedstawicieli muzyki rockowej lat '70, swoją muzyką potrafi stworzyć taki klimat, jakiego prawdopodobnie nie podjęłoby się 90% słuchanych przez ciebie zespołów. A Jean Michele Jarre? Człowiek, który zbierał kilkumilionowe koncerty! Największe na świecie. Jego muzyka również potrafi czynić cuda. I wierz mi, że to, co on wyczynia z syntezatorami, jest pracą znacznie bardziej wymagającą, trudną i skomplikowaną, niż zmienianie na okrągło kilku power chordów, jak to w heavy metalu tak często bywa... : )

Nigdy, nigdy, przenigdy nie nazywaj muzyki elektronicznej chłamem tworzonym przez komputery bez wkładu człowieka, co wynika z twej wypowiedzi. Poznaj nieco temat. Zacznij od wymienionych przeze mnie wykonawców, z czasem poznaj innych. Jeśli uważasz, że to strata czasu, nie wypowiadaj się więcej na temat muzyki elektronicznej, bo nie zabłyśniesz takimi tekstami. To tak, jakbyś powiedział "Gra na gitarze to nudne i głupie zajęcie dla bezmózgów. Nigdy nie nazwę tego prawdziwym hobby! Jak tylko kupiłem gitarę, to natychmiast pękł mi cały gryf, od korpusu aż po napis Sky Way!!!111oneoneone" : P
Lenoreth

Pochwały: 10

Postprzez convert » 2011-07-31, 04:07

To jest jakas makabra (ten temat) ...

DOleje oliwy do ognia ;) ...

Mysle ze jesli metallica nie bylaby tak bardzo popularna, 70% osob ktore w tym momencie i w tym temacie jej "nie lubia" mialaby calkiem odmienne zdanie...

I mozna tak jeszcze przez 30 stron tego tematu cytowac, przytaczac, klocic sie, tylko po co ?:) To jak wmawianie komus co jest ładne a co nie.. czego powinien sluchac prawdziwy "fan metalu" a czego nie...

Metallica jest fe... i nie ma juz powera.. Trudno zeby takie dziadki byly ciagle tak samo zbuntowane jak kiedys.. Udało im sie, trafili w dobrym momencie, rownie dobrze mogl to być kazdy inny zespol ,ktory w tym momencie bez wzgledu na prezentowaną jakość muzyczna, takze bylby potepiany, albo ślepo broniony przez fanów...

Ja osobiscie lubie, zdarza mi sie wracac do ich płyt, widzialem some kind of monster, natkanlem sie na kilka nawiazan do metalliki w biografiach innych muzykow, i swoje zdanie na ich temat mam..
convert

Pochwały: 6

Postprzez Adios » 2011-07-31, 20:32

Masłownica, tym hejtowaniem muzyki elektronicznej to ostro pojechałeś :/ Ale Lenoreth ładnie wszystko wyjaśnił więc nie zamierzam pisać więcej.

http://www.youtube.com/watch?v=AB96Yt2qMyA
A tu piękne połączenie Metalliki z muzyką elektroniczną. I co by o tej wersji nie powiedzieć, to mimo wszystko facet, który to stworzył musiał się sporo namęczyć.
Martch, Takamine EG-116 i parę innych gratów.

Mroova napisał(a):nirda okevke

Stefan napisał(a):Kasztanki to mój świat!
Adios
Moderator

Pochwały: 32

Postprzez ryyba » 2011-08-01, 23:19

ryyba

Pochwały: 26

Postprzez Recon » 2011-09-14, 22:26

Metallica ma parę fajnych utworów, ale generalnie to... ssie ;P
Pozdrawiam

Paweł K.
Recon

Pochwały: 4

Postprzez Shadykiller » 2011-09-15, 13:20

Każdy hejtuje co chce, ja nie przepadam za Megadeth (nie, nie dlatego że jestem fanem Metallici) za niepodobający mi się wokal Mustaine'a. Dla mnie Meta jest świetna - ale to tylko moje prywatne osobiste subiektywne zdanie. Wielu hejtuje Metallice - ok, macie do tego prawo. A ja i każdy kto lubi Metę ma prawo to mieć w dupie.
Pozdrawiam.
Obrazek
Schecter Demon + Crate FW 15 + Boss DS-1
Shadykiller

Pochwały: 8

Postprzez Fredrick » 2011-11-01, 23:20

Dość późno zobaczyłem ten temat no ale..

Sam tytuł jego jest wręcz idealny do tego co się działo w okolicy strony 6 i dalej (a właściwie przez prawie cały temat)i tyle powiem co nie często to komuś mówię bo nie warto ale, na Boga, czemu jesteście tacy walnięci. Kto lubi ten zespół to lubi. Faktem jest że dość dużo osiągnęli przez te wszystkie lata, i też dużo się pozmieniali, ale czy normalny człowiek by skomentował tekst typu " MetaliKa jest de best reszta ssie".
Jak ktoś uważa że james, Lars czy ktośtam jeszcze z jego bohaterów jest najlepszy to najwidoczniej mówi tak że to jest jego osobista opinia, chyba że to jakieś niedojrzałe jeszcze dziecko od wczoraj słuchające tego zespołu jak i całego gatunku wykonywanej muzyki.

Ogólnie rzecz biorąc to się pogubiłem w tym wszystkim i żeby nie byo offtopa (gdzie tutaj znaczenia dużego chyba nie ma) to odpowiem na główne pytanie (;p): Tak, jestem fanem Metaliki ;p

PS: Geo fajną nabył gitarkę patrząc po jego podpisie bo jakoś teraz zauważyłem ;p
Fredrick

Pochwały: 1

Postprzez telewizor » 2011-11-07, 21:57

Zastanawialiście się kiedyś co by było, gdyby Metallica nazywała się inaczej? Tak bez metalu w nazwie :)
telewizor

Postprzez boongo » 2011-11-07, 22:19

Pewnie inaczej by się nazywała.
Obrazek
Vintage V100
boongo

Pochwały: 7

Postprzez Adios » 2011-11-07, 23:35

telewizor napisał(a):Zastanawialiście się kiedyś co by było, gdyby Metallica nazywała się inaczej? Tak bez metalu w nazwie :)

Stałaby się zapewne najbardziej undergroundowym zespołem na Ziemi. A czemu pytasz?
Martch, Takamine EG-116 i parę innych gratów.

Mroova napisał(a):nirda okevke

Stefan napisał(a):Kasztanki to mój świat!
Adios
Moderator

Pochwały: 32

Postprzez Kanda » 2011-11-12, 01:49

A mi ten zespół jest obojętny. Ani ziębi ani parzy. Fanką ich na pewno nie jestem, jednak lubię kilka ich utworów.
Basistka, flecistka, keyboardzistka;>
Gdy umysł zaparty to i ciało nie ruszy, by walczyć harmonia złączyć oba musi.
Potęga ducha i siła do walki nie tkwi w płci lecz w charakterze.
Blizna bez historii jest zwykłą szramą na ciele.
Graj z życiem, tańcz ze śmiercią.
Obrazek
Kanda

Postprzez Epikaris » 2011-12-05, 01:05

convert napisał(a):

I mozna tak jeszcze przez 30 stron tego tematu cytowac, przytaczac, klocic sie, tylko po co ?:) To jak wmawianie komus co jest ładne a co nie.. czego powinien sluchac prawdziwy "fan metalu" a czego nie...

Ja osobiscie lubie, zdarza mi sie wracac do ich płyt (...)

Dokładnie tak.
"Ogarnęło mnie pragnienie, myśl mi nagle zaświtała - żeby czas przywołać pieśnią"
Epikaris

Pochwały: 1

Reklama