Dyskusje, porady, ćwiczenia dla gitarzystów basowych
ObrazekObrazekObrazek

Postprzez losswistakos » 2011-05-28, 22:06

Witam. Mam lat 17 i planuję zakup gitary basowej.
Dysponuję funduszami ok 500 złotych i w tej cenie chciałbym nabyć gitarę oraz w miarę możliwości piec.
Obejrzałem sporo wątków już na forum, lecz znalazłem tam tylko masę linków do nieistniejących już aukcji allegro. Tak więc... Proszę o pomoc ;)

Osobiście znalazłem coś takiego
http://muzycznymarket.pl/product_info.p ... cts_id=149
I interesuje mnie również opinia na temat tego.

Ewentualnie...
http://www.bigbeat.pl/bas/basy/gitary-b ... b600-8515/
Aczkolwiek zbyt dużo kasy nie mam.

Proszę o opinie na temat tych dwóch i ewentualnie swoje propozycje.

Chciałbym zaznaczyć, że dopiero zamierzam zacząć naukę gry, więc nie chcę żadnego wygórowanego sprzętu. Chcę coś, na czym będę mógł nauczyć się grac, a co mi się w ręku nie rozpadnie.

Z góry dzięki za pomoc :)
losswistakos

Tajniki solowej gry akordowejDowiedz się jak oni to robią, nowa szkoła A.Lesickiego
33,00 zł56 stron A4, + płyta CD
Żadnych tajemnicSzkoła gry na gitarze elektrycznej. Krzysztof Błaś zdradza tajniki gry.
87,00 zł192 stron A4 plus 3 x CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Geohound » 2011-05-28, 23:02

Wybrales najwieksze syfy jakie są. Masz 500zł to kup uzywane wiosło za 500zł i graj przez kompa a nie kombinuj ze sklejka za 240zł. Jutro Ci poszukam jakichs aukcji bo teraz mi sie juz nie chce...

Rozumiem ze to ma byc gitara bez zadnego przyszłosci (w sensie - nauczysz sie i kupisz cos porzadnego)? Bo jesli nie to wypadaloby opisac preferencje - jaka muzyka itp.
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Pochwały: 219

Postprzez losswistakos » 2011-05-28, 23:33

To nie tak, że mam 500. Mogę mniej więcej tyle skombinować poprzez wydanie wszystkich oszczędności + jakieś pierdoły + pożyczyć.
Chcę coś, co mi się w ręku nie rozleci i na czym się grac nauczę. Ogólnie słucham ciężkiej muzyki i do takiej tylko mnie ciągnie, ale wiadomo, że zacząć trzeba od wlazł kotek na płotek xD
Te 350 to jest raczej górna granica ile chciałbym wydać.
losswistakos

Postprzez maslownica » 2011-05-29, 00:55

http://allegro.pl/gitara-basowa-cort-ac ... 06197.html

Tutaj masz ciekawą, często polecaną gitarę. Niektórzy ludzie krytykują agathis (drewno) za puste brzmienie. Ja także wolę dźwięk płynący z dobrego drewna niż z aktywnych przetworników. Najlepiej odsłuchaj próbek np. na jutube. Brzmienie to brzmienie, każdy ma inny gust. Faktem jest, że ten bas jest dosyć solidny i nadaje się do nauki gry.

http://allegro.pl/washburn-t14b-gitara- ... 85053.html

W tym przypadku jeśli dobrze zrozumiałem gitara jest sprowadzana dla Ciebie z USA. To trochę ryzykowne ze względu na warunki atmosferyczne, rzucanie pudełkiem itd. Mimo wszystko to niezła oferta.

Jeśli już mówimy o USA - przeszukaj ebaya. Możesz dosyć łatwo znaleźć basówki kosztujące 50% naszej ceny. Ba, czasem nawet pojawiają się lepsze okazje. Do tego należy doliczyć koszt transportu, cło i wszystkie inne pierdoły. Sprowadzanie instrumentów ze Stanów zawsze jest bardzo opłacalne, jednak musisz wiedzieć co robisz. I znać inglisz.
Obrazek
B.C. Rich Mockingbird Special X
maslownica

Pochwały: 3

Postprzez losswistakos » 2011-05-29, 11:19

Dzięki wielkie za pomoc, jednak hmmm...
Licytacja raczej nie wchodzi w grę, a washburn jest za drogi ;/

Tak ogólnie mam jeszcze pytanie takie bardziej szczegółowe. Mianowicie, co jest takiego złego w SkyWayu? Tak dokładniej?

Znalazłem jeszcze coś takiego:
http://allegro.pl/oryginalna-gitara-bas ... 28506.html
http://allegro.pl/gitara-basowa-dixon-x ... 71218.html
http://allegro.pl/gitara-basowa-dixon-i1629734900.html
co sądzicie?
losswistakos

Postprzez Glutek » 2011-05-29, 11:43

Skyway'e są robione niestarannie w dodatku ciągle się rozstrajają . Niezdziwił bym się gdyby taki skyway rozpadł ci się po nawet 5 miesiącach używania. A poza tym gra na nim to czyste przekleństwo. Nie polecam.

PS: jeżeli masz kase tylko do 500 zł to szukaj tylko używek.
Obrazek
Glutek

Postprzez coroner » 2011-05-29, 11:46

DODATKOWO DOSTANIESZ

DWA MIKROFONY ESTRADOWE
lub
SMYCZ DO TELEFONU

Wolałbym EFEKT lub BRELOCZEK :D
coroner

Postprzez Geohound » 2011-05-29, 12:24

Stary powiem krotko - albo czytaj co piszemy albo nie pytaj dalej bo to nie ma sensu. Masz mozliwosc wydania 500 albo nie masz.

Wbijasz z podana kwotą 500zł, my dajemy propozycje ale Ty juz 500 nie masz. My podajemy opcje okolicy 350 to nie bo licytacja i znow podajesz gówno ktore odradzamy. Skoro nas nie sluchasz to kup co chcesz, potem bedziemy czytac Twoje tematy o tytulach 'brzeczy mi EADG', 'klucze nie trzymaja', 'gryf wygial sie w druga strone'...

Nie mozna pomoc komus kto nie chce pomocy i ma ciagle 'ale'.
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Postprzez losswistakos » 2011-05-29, 13:02

Doceniam bardzo Waszą pomoc. Po prostu pytam tylko o inne sprzęty, które znajdę. Osobiście rozważam tego Washburna, którego mi pokazaliście, a o resztę tylko pytam ;]

Właśnie wszedłem jeszcze raz na aukcję tego Washburna i zauważyłem, że jest tam napisane "Gitara Basowa Lewo Ręczna" hmmm...
losswistakos

Postprzez Geohound » 2011-05-29, 13:19

To jest bład. Zdjecia ewidentnie pokazuja ze gitara jest 'normalna'. Stwierdzic to mozna na podstawie strun i gałek chociażby. Takie sklepy robia ctrlc ctrlv i wala opisy nie patrzac co robia.

Poza tym ten Wash jest w USA. mimo wszystko skusilbym sie na Corta bo Action to idealna seria do rozpoczecia przygody.
Obrazek

Geohound
Moderator

Postprzez losswistakos » 2011-05-29, 15:12

Okej... powiedzmy, że skusiłbym się na Corta. To jaka jest że tak powiem maksymalna cena, do jakiej opłaca się tę gitarę zalicytować?
No wiecie... bym nie przepłacił
losswistakos

Postprzez Geohound » 2011-05-29, 15:16

Jesli nowka jest za 610 to ten bedzie warty max 420-450.

Dzizz jak ja kocham tą głowkę <3
Obrazek

Geohound
Moderator

Postprzez losswistakos » 2011-05-29, 17:38

Wielkie dzięki za porady ;]

Obecnie jestem w trakcie licytacji Corta ;]

Trzymajcie kciuki :)))

Właśnie... Mam jeszcze takie pytanko. Domyślam się z nazwy, że ten Cort, jest to bas aktywny (poprawcie jeśli się mylę).
I takie pytanie... Co to tak właściwie znaczy? I czym się to różni od pasywnego? (proszę o wyjaśnienie w bardzo prostym języku, bo przygodę muzyczną chcę dopiero zacząć, a z "fachowych" opisów z neta nic nie rozumiem :D)
Dzięki ;]
losswistakos

Postprzez maslownica » 2011-05-29, 20:59

Układy dzielimy na pasywne i aktywne.

Pasywny - przetworniki działają po podłączeniu gitary do wzmacniacza. Takie występują w większości gitar i basów. Brzmią normalnie.

Aktywny - przetworniki pobierają dodatkową energię z baterii, które musisz co jakiś czas wymieniać. Brzmienie jest trochę mocniejsze, jakby "przypakowane".

W przypadku Corta układ aktywny zastosowano prawdopodobnie w celu nadrobienia przeciętnego drewna (agathis). Mnie osobiście bardziej podoba się klasyczne brzmienie J-Bassa, P-Bassa lub PJ-Bass, które posiadają zazwyczaj układy pasywne. No ale to jest już kwestia gustu, a taki Cort niewątpliwie jest bardzo dobrym basem na początek.

Najlepszym rozwiązaniem jest układ aktyw/pasyw zastosowany chyba w tym Washburnie, do którego link Ci podałem, ale głowy za to nie dam. Zresztą to takie pieprzenie - tak naprawdę własnego brzmienia zaczniesz szukać najwcześniej po kilku miesiącach gry. Według mnie najwięcej można osiągnąć przy pomocy ustawień pieca i techniki gry... Ja preferuję dużo tonów wysokich, średnie basy i mało środka. Osiągam w ten sposób charakterystyczne plumkanie, które pozwala mi na przebicie się przez perkusję. Jestem bardziej wyczuwalny niż słyszalny. Jednak w razie potrzeby mogę zaatakować mocniej palcami i wydobyć dźwięczną szklankę. Wiele zależy też od pozycji dłoni - uderzając przy mostku mamy takie trochę "puste", stukające brzmienie. Przy gryfowym przetworniku można osiągnąć coś pomiędzy. Słychać dużo basów, ale przebija się szklanka. Dla ambitnych jest pozycja w okolicach 18 progu - bardzo ciekawe, delikatne brzmienie, dobrze współpracujące z gitarą akustyczną i klasyczną.

Ale się rozpisałem... W każdym razie chodziło mi o to, że bardziej niż rodzaj układu liczy się technika gry (kostka/palce/klang), siła ataku na struny, same struny, pozycja dłoni oraz ustawienia wzmacniacza.
Obrazek
B.C. Rich Mockingbird Special X
maslownica

Postprzez Geohound » 2011-05-29, 21:47

On nie jest aktywny jakby co.
Obrazek

Geohound
Moderator

Reklama