Zagadnienia i pytania z teorii muzyki i technik gry na gitarze

Postprzez Cawlash » 2010-08-23, 14:44

Mam taki dylemat... Tak z rok temu zacząłem się interesować gitarą, a tak z 3 miesiące temu i teorią muzyki. Zacząłem uczyć się skal, trochę teorii i nut. (wcześniej tylko grałem z tabów, ale zauważyłem, że potrzebuje się rozwijać do przodu i przodu). Chciałbym się dobrze nauczyć grać ze słuchu, ale słucham głównie Steve Vai'a a to chyba nieodpowiednie na sam początek. Więc czy moglibyście podać tytuły jakiś piosenek, których łatwo się nauczyć ze słuchu??? Bo tak na prawdę jestem w kropce bo umiem trochę improwizować, a nie potrafię ze słuchu odtwarzać piosenek, a wiem, że to bardzo ważne do polepszania swojej techniki i słuchu. (słuch muzyczny mam, bo moja mama jest prof. skrzypiec i to stwierdziła, więc jeżeli o tą kwestie to się nie martwię)
Wasz Pilny Uczen Cavlash
Cawlash

Improwizacja na gitarzePoznaj tajniki improwizacji melodycznej, zagraj jak oni!
20,00 zł56 str. A4
Sztuka improwizacji na gitarzeImprowizacja rytmiczna: skale, pozycje, techniki
20,00 złksiążka 64 strony A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Badziewiaczek » 2010-08-23, 14:52

Piosenki typu wlazł kotek na płotek są dobre do ćwiczenia gry ze słuchu.
Akustyk Rosario & Elektryk Adelita Les Paul Piec Peavey Rage 258

ObrazekObrazekObrazek <-- moja grafika zrobiona w photoshopie
Badziewiaczek

Pochwały: 5

Postprzez Cawlash » 2010-08-23, 15:00

gram, nawet niektóre hymny narodowe gram. i niektóre piosenki P.O.D.
Wasz Pilny Uczen Cavlash
Cawlash

Postprzez Cawlash » 2010-08-23, 15:15

nawet niektóre riffy ze starych Red Hotów
Wasz Pilny Uczen Cavlash
Cawlash

Postprzez kuuuluuu » 2010-09-05, 13:58

Badziewiaczek napisał(a):Piosenki typu wlazł kotek na płotek są dobre do ćwiczenia gry ze słuchu.

Raczej niczemu to nie służy.

Z riffów pograj sobie Deep Purple, Black Sabbath. Popróbuj co łatwiejsze partie solowe, np. Smoke On The Water, When A Blind Man Cries. Red Hot Chilli też jest niezłe na początek
Co do akordów i grania rytmicznego to polecam Beatlesów.
kuuuluuu

Pochwały: 1

Postprzez reaper05 » 2010-09-05, 14:15

granie riffow na dwudzwiekach jak smoke on the wather ze sluchu poczatkowo niczemu nie sluzy.
3/4 glupich piosenek z vivy czy mtv juz jest lepsza do grania ze sluchu. I nie chodzi mi tu o łamiace palce riffy tylko o wokal- pograj melodie a pozniej proboj lapac na tym akordy.
Chociaz polecam tez ballady rockowe ale to juz z tabow
Obrazek
reaper05

Pochwały: 7

Postprzez kuuuluuu » 2010-09-05, 18:42

reaper05 napisał(a):granie riffow na dwudzwiekach jak smoke on the wather ze sluchu poczatkowo niczemu nie sluzy.
3/4 glupich piosenek z vivy czy mtv juz jest lepsza do grania ze sluchu.

Ciekawe, że tacy gitarzyści jak Slash, Malmsteen i wielu innych właśnie od tego zaczynało. Źle na tym nie wyszli. A w wywiadach, biografiach nie wspominają jakoś o 'wlazł kotek" i innych "głupich piosenkach", tylko o rockowych albo bluesowych standardach.
kuuuluuu

Postprzez reaper05 » 2010-09-05, 22:27

dajesz porady na podstawie tego co robil slash czy co wyksztalci Ci sluch?
No to ja polecam Ci pograc na jednostrunowej gitarze bo tak gral slash
Obrazek
reaper05

Pochwały: 7

Postprzez BulletProofCupid » 2010-09-05, 22:32

chwila kłócicie się czy koleś ma ćwiczyć słuch na deep purple czy wlazł kotek na płotek?
Sorry ale "I lol'd in my pants :lol:"

Jeżeli grasz Vai'a to graj Vai'a. Ćwicz na tym co Ci się podoba. Weź to co jest dosyć łatwe na początek, niekoniecznie Vai ale coś co lubisz i nad tym pracuj. Nie widzę sensu by ktoś Ci wciskał jakieś kawałki byś na nich ćwiczył swój słuch. Zmuszanie muzyka do gry to najgorsze co może być. Jakby ktoś mi kazał robić jakieś solo slasha ze słuchu to prędzej bym katedrę notre dame z drewnianego klocka ustrugał niż to wykonał.
"You'll be given love"
"Engl Powerball miraculously fits my outrage, and shakes my great balls of frost!"
~Abbath
BulletProofCupid

Pochwały: 139

Postprzez Chasdiel » 2010-09-05, 22:47

Cawlash napisał(a):Mam taki dylemat... Tak z rok temu zacząłem się interesować gitarą, a tak z 3 miesiące temu i teorią muzyki. Zacząłem uczyć się skal, trochę teorii i nut. (wcześniej tylko grałem z tabów, ale zauważyłem, że potrzebuje się rozwijać do przodu i przodu). Chciałbym się dobrze nauczyć grać ze słuchu, ale słucham głównie Steve Vai'a a to chyba nieodpowiednie na sam początek. Więc czy moglibyście podać tytuły jakiś piosenek, których łatwo się nauczyć ze słuchu??? Bo tak na prawdę jestem w kropce bo umiem trochę improwizować, a nie potrafię ze słuchu odtwarzać piosenek, a wiem, że to bardzo ważne do polepszania swojej techniki i słuchu. (słuch muzyczny mam, bo moja mama jest prof. skrzypiec i to stwierdziła, więc jeżeli o tą kwestie to się nie martwię)

Skoro jest profesorem skrzypiec to powinna też wiedziec jak się kształci słuch. :-?
Ze swej strony powiem, żebyś olał problemy w/w kolegów. Zasadniczo co nie zagrasz ze słuchu to będzie to postęp. Najlepsze do tego są utwory wolne, o niewielkiej liczbie instrumentów, bardzo wyeksponowanej melodii (jeśli chcesz je grać, a nie partie gitar), lub odznaczających się i w miarę wolnych partiach gitarowych(gdy chcesz grać partie gitar:P).
Choć i tak nie ma lepszych ćwiczeń od tych, które sam sobie wymyślisz. Najlepiej się ćwiczy ogranie i nabiera doświadczenia na melodiach, które sam potrafisz zanucić/zaśpiewać/zamruczeć/zawyć;) Co ciekawsze nie potrzebujesz do tego ŻADNYCH CUDZYCH UTWORÓW. Jak to zrobić? Po prostu wymyślaj sobie co chwila jakąś melodię i próbuj przełozyć ją na gitarę. Nie będą to oczywiśćie na początku arcydzieła, chociaż po pewnym czasie będziesz tworzył coś ciekawszego. By zwiększyć poprzeczkę możesz grać na gitarze na początku akord z melodii(po pewnym czasie też zmieniać go wraz z melodią) NA RAZ(a także DWA, TRZY etc. jeśli chcesz) i nucić melodię, a potem śpiewać głos z akordu(np. prymę tego co grałeś na gitarze) i grać melodię na gitarze. Im trudniejszy rytm tym pewnie trudniej będzie, ale im trudniej tym szybciej można się nauczyć.
Per aspera ad Astra.

Jak coś to udzielam lekcji gry na gitarze:)
Chasdiel
Doradca

Pochwały: 41

Postprzez kuuuluuu » 2010-09-05, 23:38

Mówcie, co chcecie. Uważam tylko, że granie wlazł kotek nie jest właściwe dla gitarzystów nawet początkujących. Jak dla mnie to strata czasu. Jest mnóstwo prostych utworów, na których sporo można się nauczyć. No chyba, że się mylę i wszyscy zaczynają od kotka :)
kuuuluuu

Postprzez wilq » 2010-09-23, 09:38

Normalnie sluch sie zaczyna ksztalcic od rozpoznawania samych interwalow, wiec mozna powiedziec, ze wlazl kotek na plotek dla kogos kto nie probowal grac ze sluchu to wyzsza szkola jazdy =) a do ksztalcenia sluchu i tak najlepszy jest program EarMaster (mozna sciagnac demo ;) ;) ;) )
Blue Tree, Dunlop Stubby 1-3mm, Roland CUBE 20x
ObrazekObrazekObrazek
wilq
Doradca

Pochwały: 36

Reklama