Opinie i dyskusje o gitarach elektrycznych

Postprzez Think » 2011-12-22, 23:35

Witam! W ostatnim czasie postanowiłem kupić swoją kolejną gitarę. Na akustycznej gram już 2 lata (i przyznam - grywam sporadycznie, mało ćwiczę i mało się uczę). Do tej pory przez ręce przewinął mi się jeden elektryk Cruisiera, który jednak mi nie podszedł zbytnio i moja stała gitara akustyczna - Tenson. Nie są to jakieś wybitne marki, tym bardziej modele. Chciałbym porządnie się zabrać za granie i dlatego poszukuję gitary która mnie nie zniechęci do gry. Problem w tym, iż mało się na tym znam. Na początku szukałem stratów, jednak w mojej cenie (1200) odstrasza mnie chińska produkcja squierów, no i nie ma sensu kupować strata jeśli nie będzie w nim tej szklanki fendera. Potem myślałem o Vintage v100, jednak wciąż nie jestem przekonany do końca. Nie wiem nic o np. Washburnach, Ibanezach i innych markach gitar, a chciałbym wiedzieć jaki mam wybór no i co te firmy mogą zaoferować osobie zafascynowanej graniem rocka, grunge, bulesa, i czasem coś. lekko metalowego... . Proszę o podzielenie się doświadczeniami z gitarami dla początkujących tych firm mniej więcej w tym zakresie cenowym :)
Think

Pochwały: 1

Wielki śpiewnik gitarowyPiosenki największych polskich zespołów rockowych
31,00 zł344 str. A5, miękka oprawa
Gitara Flamenco nauka gryOpis gitarowych technik gry flamenco
47,38 zł2xCD + 32 str A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez mats07 » 2011-12-23, 00:26

http://allegro.pl/squier-classic-vibe-s ... 59165.html
1280 nówka. Zdziwiłbyś się bardzo co do tej szklanki w tym modelu... Strat będzie brzmiał jak strat dopóki tym stratem będzie (wykluczając ofc wyroby gitaropodobne)

Poza tym squiery powyzej 1000 zł są BARDZO przyzwoicie wykonane, wszystko pięknie wykończone a tym bardziej w serii classic vibe i mówię to posiadając niższy model - standarda.
poza tym jeśli w grę wchodzi jakiś metal to może faktycznie lepiej sobie odpuścić tego strata.
Obrazek
T.Burton Greengo | Squier Stratocaster Standard series SSS | Fender Mustang I | Dunlop CryBaby | BOSS DS-2
mats07

Pochwały: 9

Postprzez sebjus » 2011-12-23, 00:34

Jeżeli metal od czasu do czasu, nie często, to może strat z HSS?

Yamaha Pacifica 112V lub wyższe powinny przypaść Ci do gustu - raczej wszystkie Twoje kryteria spełni.
klasyk 3/4 Kirkland
elekt. Gibson Les Paul Supreme HS, 498T, 490R
elekt. Flame EXG 1 SH-2, SHR-1, SH-4
bass Ibanez PL5050
sebjus

Pochwały: 8