Dyskusje o wzmacniaczach, combo, head. Porady i recenzje

Postprzez hades » 2012-01-16, 22:01

Nie ma odpowiedniego działu także ten temat poruszę tutaj.
1. wszystkie wspomniane głośniki produkowane są w chinach?
2. Głośniki produkowane dla Marshalla czy Mesy, które są w ich kolumnach są inne brzmieniowo, można posłuchać zresztą na youtube, tylko czego to jest kwestia, czy są to inne głośniki, produkowane na specjalne zamówienie w UK np? czy może kwestia wygrzania? No i mają oznaczenie 70W, ale może to tylko oznaczenie.
3. Jak to jest z tym wygrzewaniem/ograniem głośników?
4. Świeże v30 podobno mają ostrą górę i środek, czy tam siarczystą? Czy z czasem się to poprawia? Jeśli tak z jakim czasem, ile trwa owe wygrzewanie.
5. jeśli nie wszystkie głośniki produkowane są w chinach to jak rozpoznać, a może to chińskie mają pełniejsze brzmienie?
Może wypowie się ktoś kto testował same głośniki, chinskie, nie chinskie, kolumny Mesa, Marshalla, porównywał, czy po prostu kupił i gra :) Może też nasuną się inne spostrzeżenia, opinie dot. tych głośników.
hades

Pochwały: 10

Gitarowe wyzwania + Śpiewnik gitarowySzkoła gitarowa na 5 płytach DVD i ponad 600 stron śpiewnika
142,00 zł600 str + 5xDVD
Skale gitaroweNaucz się skal modalnych i harmonii w grze na gitarze
33,00 zł40 str książka + CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez ubik » 2012-01-17, 03:45

Brzmienie zależy nie tylko od głośników, ale także od materiałów, z których została wykonana kolumna, od jej kształtu (ścięta czy prosta), a także od tego czy ma zamknięty, czy otwarty tył - otwarty daje więcej dołu. Dodaj sobie jeszcze do tego inny wzmacniacz, inne ustawienia, inne lampy (np w przypadku tego samego wzmaka), inna gitare, innego gitarzystę, inny mikrofon, którym nagrywał sygnał i masz odpowiedź :). Jeszcze inaczej będzie w przypadku comba... te z reguły są nie do prześcignięcia jeżeli chodzi o czyste brzmienia.
1. Nie wiem nic na temat kraju pochodzenia tych głośników bo szczerze mnie to nigdy nie interesowało.
2. Na jakiej podstawie to stwierdziłeś? Nie porównuj brzmieniowo Marszałka to Mesy, bo to całkiem inne konstrukcje.
3. Wszystko przychodzi z czasem w zależności jak długo je eksploatujesz, ale nie jest to długi czas.
4. Każdy nowy głośnik brzmi na początku "syntetycznie" i nijako, reszta patrz pkt. 3 ;)
5. Chyba obecnie wszystkie Celestiony są robione w Chinach, ale głowy nie dam, wątpie żeby w tej materii różniły się brzmieniem - proces technologiczny i materiały chyba są takie same nie? Jeżeli już abstrachujemy i podejrzewamy Celestiona o to, że robi głośniki w różnych krajach.
Moim zdaniem trochę za bardzo panikujesz. Jeżeli coś gra i to dobrze, to jaki czort się krajem pochodzenia przejmować? :P

Autor postu otrzymał pochwałę
Gibson SG Special :)
ubik

Pochwały: 22

Postprzez hades » 2012-01-17, 12:11

nie przejmuje się gdzie produkują, dopóki nie zmienia to brzmienia na gorsze, jedynie może ceną 400zł, ale nie zrozumiałeś mnie do końca.
Nie porównuje kolumn, tylko ludzie zamieniają głośniki w kolumnach celestiony (które były w mesie) na celestiony kupione oddzielnie i brzmi inaczej :) Może da się też zauważyć różnice w wykonaniu, nie wiem nie widziałem.
Np tutaj.
http://www.youtube.com/watch?v=2f934_4aYqs
hades

Postprzez RadO » 2012-01-17, 14:41

W UK a dokładnie IPSWICH nadal są robione V30 ale już dla firm jak np mesa reszta w sprzedaży to chińskie. Różnica jest w brzmieniu niezaprzeczalna niestety sprawdzone ograne i stwierdzone ;) I niestety na niekorzyść chińskich. Więc polecam szukać używanych paczek lub używanych głośników, jak rozpoznać jakiej produkcji? tak że UK mają napis właśnie IPSWICH. Niektóre serie celestionów dalej są produkowane w UK i dostpne w detalu dla szaraków np alnico gold.

szukam dźwięków, jeszcze dużo pracy zanim je znajdę.
RadO

Pochwały: 116

Postprzez hades » 2012-01-17, 15:24

część osób, które wypowiadają się po różnych forach twierdzi, że po czasie nie widzi różnicy, między tymi głośnikami. Długo je testowałeś? Może to kwestia tego, że te nówki słabo jeszcze grają?

Jeszcze takie coś znalazłem na stronie mesy, także masz rację z tą produkcją.
Most Celestion speakers are now assembled in China, but Mesa/Boogie’s are still made in England using old-fashioned air-dried adhesives, instead of modern fast-drying types. (Different adhesives have different weights and other properties, and speakers can be sensitive to these subtle tone-altering differences.)

Podobno Mesa na początku tłumaczyła, że ich głośniki są trochę zmodyfikowane, a teraz mówi, że jest to to samo, tylko produkowane w UK i sobie oznaczają jako 70W. Pewnie zabiegi marketingowe jednych i drugich, że takie zmiany.
W każdym razie istotne jest czy po dłuższym czasie użytkowania rzeczywiście można zauważyć jakąś różnicę?
hades

Postprzez RadO » 2012-01-17, 15:31

tego celka chińskiego też testowałem używanego ile był używany to nie wiem. Różniły się też nieco kopułkami.
RadO

Postprzez hades » 2012-01-17, 16:09

szkoda, że za bardzo próbek nie można nigdzie znaleźć, każdy by sobie to wtedy ocenił sam, bo tak może zadziałać trochę autosugestia :)
A ta różnica zauważalna o której wspomniałeś to coś jak na tym video? Czy może jakaś inna - Duża/mała, w czym?
hades

Postprzez pgmuzyk » 2012-01-17, 17:02

RadO napisał(a): reszta w sprzedaży to chińskie. Różnica jest w brzmieniu niezaprzeczalna niestety sprawdzone ograne i stwierdzone ;) I niestety na niekorzyść chińskich.

Oj, jak ja kocham takie opinie.:)

A ja mam kolumnę Orange na dwóch V30 - nawet dokladnie nie wiem czy pochodza one z UK czy z Chin (podejrzewam ze to drugie), ale zupelnie mi to nie przeszkadza. A mialem okazje skonfrontowac ją z paczką na dwoch napewno angielskich V30. Sprawdzane przez dwoch grajkow, 3 pary uszu i kilka roznych gitar.
Wszyscy zgodnie stwierdzilismy zgodnie, ze obie graja tak samo dobrze; delikatne roznice owszem są, ale na tyle niewielkie ze trudno powiedziec czy wynikaja one z samego głośnika czy np z roznicy w wymiarach kolumn.

Ubik powiedział dobrze - jesli sprzet gra jak nalezy to co za roznica kto go wyprodukowal?!

Prawdziwy gitarzysta nigdy nie jest w 100% zadowolony ze swojego brzmienia!
Obrazek
Music Man Silhouette Special Limited Edition 2005
pgmuzyk
Doradca

Pochwały: 68

Postprzez hades » 2012-01-17, 17:20

pgmuzyk napisał(a):Ubik powiedział dobrze - jesli sprzet gra jak nalezy to co za roznica kto go wyprodukowal?!

No właśnie nie wiem czy gra i chcę się tego dowiedzieć :)
hades

Postprzez Havok » 2012-01-17, 17:26

hades napisał(a):
pgmuzyk napisał(a):Ubik powiedział dobrze - jesli sprzet gra jak nalezy to co za roznica kto go wyprodukowal?!

No właśnie nie wiem czy gra i chcę się tego dowiedzieć :)

To wybrałeś najgorsze miejsce z możliwych- forum. Testuj ... testuj.... testuj. Wyrób swoje zdanie a nie słuchaj kogoś komu sie coś wydaje. Najlepiej jakbyś jeszcze nie wiedział w której sa chińskie a w której UBER UK.
Peavey 6505+, Diezel Herbert,Fryette Sig X, Marshall/Mesa Boogie Full stack, Jackson RR24YB, DBZ Venom, Ran Custom, ZW Overdrive,ZW-45,KK Equalizer, ISP Decimator,TC Hall of Fame, Cioks power supply

GG:13411895
Havok

Pochwały: 24

Postprzez hades » 2012-01-17, 18:13

Havok napisał(a):.. Testuj ... testuj.... testuj. Wyrób swoje zdanie a nie słuchaj kogoś komu sie coś wydaje.

Oczywiście chętnie przetestuje, ale powiedz gdzie i jak :D bo w muzycznych oczywiscie można sobie raptem ograć kilka kolumn, ale dalej wiele z tego nie wyniknie, raz, że mała różnorodność, a dwa że i tak do końca się nie przekonasz. A, żeby przetestować już same głośniki trzeba mieć możliwości :)
hades

Postprzez Havok » 2012-01-17, 18:24

hades napisał(a):
Havok napisał(a):.. Testuj ... testuj.... testuj. Wyrób swoje zdanie a nie słuchaj kogoś komu sie coś wydaje.

Oczywiście chętnie przetestuje, ale powiedz gdzie i jak :D bo w muzycznych oczywiscie można sobie raptem ograć kilka kolumn, ale dalej wiele z tego nie wyniknie, raz, że mała różnorodność, a dwa że i tak do końca się nie przekonasz. A, żeby przetestować już same głośniki trzeba mieć możliwości :)

Gdzie Ty tu widzisz problem? Zamawiasz V30 , kupujesz jakieś 2 paczki 2x12 , do jednej wkładasz V30 UK do drugiej Made in China i testujesz. Niechcianą paczke zawsze możesz sprzedać.

PS. dogadaj sie z jakimś RnR, dla mnie sprowadzali paczki ,mesy, marshalla i peaveya do testów bez pospiechu u nich przy kawce wiec nie sądze by robili prroblem.
Peavey 6505+, Diezel Herbert,Fryette Sig X, Marshall/Mesa Boogie Full stack, Jackson RR24YB, DBZ Venom, Ran Custom, ZW Overdrive,ZW-45,KK Equalizer, ISP Decimator,TC Hall of Fame, Cioks power supply

Havok

Postprzez hades » 2012-01-17, 19:53

oddzielnie celestiona v30 UK nie kupisz, bo nie są do kupienia bez paczki Mesy, której nie kupie, a do paczki mesy nie włoże celestiona chińskiego bo tej paczki nie mam :) Poza tym nie interesuje mnie ogrywanie kolumn w tej chwili tylko brzmienie samych głośników. A poznać opinie innych w tym temacie to nic też złego :)
Jakbym leżał na pieniądzach to bym się nie pytał o głośniki tylko kupił pakę jaka mi pasuje i tyle :) A tak po co kupować drogi głośnik, który byłby półśrodkiem, jeśli okazałby się bublem, można przecież kupić na przeczekanie jakieś tanie eminence made in USA :) Poza tym to nie o tym temat.
hades

Postprzez Havok » 2012-01-17, 21:59

hades napisał(a):oddzielnie celestiona v30 UK nie kupisz, bo nie są do kupienia bez paczki Mesy, której nie kupie, a do paczki mesy nie włoże celestiona chińskiego bo tej paczki nie mam :) Poza tym nie interesuje mnie ogrywanie kolumn w tej chwili tylko brzmienie samych głośników. A poznać opinie innych w tym temacie to nic też złego :)
Jakbym leżał na pieniądzach to bym się nie pytał o głośniki tylko kupił pakę jaka mi pasuje i tyle :) A tak po co kupować drogi głośnik, który byłby półśrodkiem, jeśli okazałby się bublem, można przecież kupić na przeczekanie jakieś tanie eminence made in USA :) Poza tym to nie o tym temat.

Oczywiscie, że kupisz....

Komentarz do dalszej częsci wypowiedzi jest zbędny...

Havok

Postprzez RadO » 2012-01-17, 23:03

Skoro nie wiesz jakie były te w orange to skąd wiesz jak które brzmią ;) ja grałem na tych i na tych i jeśli ma cię to zadowolić to dla mnie brzmiały gorzej a dla kogoś innego może lepiej może i tacy się znajdą...
RadO

Reklama