Akcesoria, efekty, multiefekty, przetworniki, paski, kostki i inne drobiazgi

Postprzez RockMan » 2010-07-28, 15:40

Witajcie. Mam pytanie czy jest jakiś schemat podłączania efektów by nie było szumu albo żeby się nie sprzęgało?? Bo buduję case pedalboard i zastanawiam się czy jest jakaś różnica. Posiadam Boss DS-2(distortion), Boss CH-1(chorus), Boss SD-1(Overdrive), Flanger i kupuje Dunlopa GCB95. I czy potrzeba jakiegoś specjalnego zasilacza czy wystarczy Boss PSA adaptor
RockMan

Śpiewnik gitarowyNajwiększy polski śiewnik rockowy. 2 części + śpiewnik WILKI gratis
65,00 złponad 600 stron
Rzemiosło i sztukaPonad 2 godziny szkoły gitarowej, improwizacja, skale i techniki
34,00 zł2 płyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez 6strings » 2010-07-28, 17:27

podaje wszystkie kostki, w razie gdybys cos jeszcze dokupil:)
od prawej tuner - wah - compressor - overdrive/distortion - chorus/flanger/phaser - delay/reverb
taka kolejnosc powinna zapewnic ci optymalny dzwiek z kazdej kostki + plus najmniejszy poziom szumow.
oczywiscie mozesz kombinowac z pozycja kaczki, aby uzyskac inne brzmienie. nalezy tez sprawdzic jak dzialaja na siebie nawzajem przestery, moga sie gryzc szczegolnie gdy jeden z nich ma lampe a drugi jest na tranzystorze.

do kostek bossa powinien wystarczyc ci zasilacz bossa, co do wah dunlopa nie wiem, nigdy nie mialem.
prs custom 22, charvel so-cal 1hh, fender contemporary telecaster, hand made salobrena ltd., music man 210-75, blackstar ht20h + 212htv, , H&K replex, vox wah v847, vox brit boost, vox bulldog distortion, boss ge7, boss ce5, boss tu2, boss dd3, boss ns2, boss cs3 keeley modded

the guitar players look damaged - they've been outcasts all their lives
6strings

Pochwały: 65

Postprzez DarreX » 2010-07-29, 09:38

Osobiście tuner mam na końcu sygnału w pedalboardzie. Jako, że najmniej ingeruje w brzmienie, posiadając oczywiście true-bypass można nim w razie potrzeby całkowicie odciąć sygnał pomiędzy pedalboardem, a wzmacniaczem.
Co do zasilacza to najważniejsza jest ilość wyjść, postać wtyków, ich biegunowość, a najważniejsza jest wydajność prądowa zasilacza. Powinna ona być wyższa niż zsumowane obciążenie wszystkich kostek. Dajmy na to, że kostki średnio potrzebują około 100-150mA, więc przy 5 efektach daje to minimum 750mA. Im więcej zapasu ma zasilacz tym lepiej.

Pozdrawiam.
Obrazek
DarreX

Pochwały: 52

Postprzez 6strings » 2010-07-29, 12:50

Jeżeli tuner odcina całkowicie sygnał przy strojeniu a robi tak znakomita większość tych urządzeń to i tak odetnie sygnał pomiędzy boardem a wzmakiem. Natomiast umieszczając go na końcu sygnału wpuszczamy do niego sygnał z przesteru, modulacji i innych kostek które możemy mieć w danej chwili włączone ryzykując poprawność stroju. No ale w tym cały fun żeby sobie kombinować z kostkami, gorzej kiedy mają już velcro i za ch... nie chcą się oderwać od boardu, nienawidzę tego jak szpinaku:)
prs custom 22, charvel so-cal 1hh, fender contemporary telecaster, hand made salobrena ltd., music man 210-75, blackstar ht20h + 212htv, , H&K replex, vox wah v847, vox brit boost, vox bulldog distortion, boss ge7, boss ce5, boss tu2, boss dd3, boss ns2, boss cs3 keeley modded

6strings

Postprzez DarreX » 2010-07-29, 13:02

Kto stroi z włączonym przesterem i efektem modulacyjnym ręka do góry. Jeśli tuner odcina sygnał przy strojeniu będąc na początku łańcucha to odcina tylko sygnał gitary, natomiast do wzmacniacza dochodzą wszelkie szumy własne i zakłócenia jakie mogą powodować same kostki. Ot dlatego u mnie jest na końcu i od kilku lat się sprawdza.

Pozdrawiam.
Obrazek
DarreX

Postprzez 6strings » 2010-07-29, 13:36

hmm.. zrobilem wlasnie mala symulacje, wlaczone wszystkie kostki w tym dwa lampowe przestery z gainem na max i wlaczony tuner. wzmak mam prawie 30-letni i poziom szumu/zaklocen znikomy. kostka sama z siebie halasu nie narobi dopoki nie dostanie sygnalu z pickupow, przynajmniej w moim boardzie tak to wyglada.

Kto stroi z włączonym przesterem i efektem modulacyjnym ręka do góry

no wlasnie chodzi o to ze nikt! dlatego przed rozpoczeciem strojenia, czy to na scenie czy podczas nagrywania lub cwiczen w domu, z Twoim ustawieniem najpierw musisz powylaczac wszystkie kostki a dopiero potem "kopnac" tuner, malo to ekonomiczne nieprawdaz? :lol:

nie twierdze, ze Twoje ustawienie sie u Ciebie nie sprawdza. po prostu z punktu widzenia ergonomii i wygody tuner na poczatku jest raczej standardem.

pozdrawiam

6strings

Postprzez meffcio » 2010-07-30, 09:42

6strings napisał(a):tuner - wah - compressor - overdrive/distortion - chorus/flanger/phaser - delay/reverb

A tremolo/vibrato? Przed delayem?
A kolejność chorus/flanger/phaser dwolona, czy właśnie taka?
Co dwie 'głowy' to nie jedna ;p
A dlaczego gitara? Bo 'ma więcej punktów G niż kobieta' ;)
Dean V '79 + Peavey Bandit 112 ('Redstripe' - Transtube, seria II) przerobiony na head'a + DIY 2x12
meffcio
Doradca

Postprzez DarreX » 2010-07-30, 11:40

Delay i ewentualnie reverb przeważnie na końcu łańcucha wszystkich efektów modulacyjnych. W końcu chcesz aby powtarzał zagrany dźwięk, również zmodulowany przez chorus, flanger itd. , prawda? Jeśli chodzi o chorus/vibrato/flanger/phaser/octaver/pitch shifter to już dowolne ustawienie w łańcuchu efektów modulacyjnych, rzadko kiedy używa się tych efektów jednocześnie.

Pozdrawiam.
Obrazek
DarreX

Postprzez meffcio » 2010-07-30, 23:21

DarreX napisał(a):Delay i ewentualnie reverb przeważnie na końcu łańcucha wszystkich efektów modulacyjnych. W końcu chcesz aby powtarzał zagrany dźwięk, również zmodulowany przez chorus, flanger itd. , prawda?

Prawda, z tym że nie o to pytałem ;)

DarreX napisał(a):Jeśli chodzi o chorus/vibrato/flanger/phaser/octaver/pitch shifter to już dowolne ustawienie w łańcuchu efektów modulacyjnych, rzadko kiedy używa się tych efektów jednocześnie.

Fakt, ale moim zdaniem vibrato powinno być gdzieś na końcu łańcucha modulacyjnych. Modulki nam ładnie ubarwiają brzmienie, a tremolek przygasza to wszystko razem wzięte.
Dean V '79 + Peavey Bandit 112 ('Redstripe' - Transtube, seria II) przerobiony na head'a + DIY 2x12
meffcio
Doradca

Postprzez DarreX » 2010-07-31, 01:35

A tremolo/vibrato? Przed delayem?

Delay i ewentualnie reverb przeważnie na końcu łańcucha wszystkich efektów modulacyjnych.

Prawda, z tym że nie o to pytałem ;)

Czyżby? ;)
Obrazek
DarreX

Postprzez meffcio » 2010-07-31, 08:55

DarreX napisał(a):Czyżby? ;)

Tak. Pytałem gdzie umieścić tremolo. Czy np. przed delayem, czy przed modulacyjnymi. Równie dobrze mogłem tam napisać czy przed overdrivem, ale byłem prawie pewien, że tuż za resztą modulacyjnych, więc napisałem o tym delayu, i sam delay nie ma tu nic do rzeczy, a jedynie to, że jest na końcu.
meffcio
Doradca

Postprzez RockMan » 2010-09-02, 21:16

A czy zasilacz musi mieć uziemienie?
RockMan

Postprzez DarreX » 2010-09-02, 22:17

Zasilacz w przeważającej ilości ma "płaską" wtyczkę bez uziemienia. Lepsze zasilacze mają wejście na przewody zasilające komputerowe 3-pin z uziemieniem. Zasada jednak mówi o tym, że jeśli masz uziemiony wzmacniacz to nie uziemiasz efektów, jeśli wzmacniacz nie jest uziemiony to uziemiasz pedalboard.

Pozdrawiam.
Obrazek
DarreX

Postprzez MrRockLuca » 2010-09-14, 18:30

żeby nie zamieszczać kolejnego podobnego tematu chciałbym przy okazji spytać gdzie w tym wszystkim można umiejscowiśc footswitch ? i czy wogóle jest taka możliwość ? laikiem jestem więc nie bijcie :P jesli chodzi o footswitch to chodzi mi tutuaj o VOX'a VFS5.
Obrazek
Fender Squier Stratocaster + VOX VT30
MrRockLuca

Pochwały: 2

Postprzez DarreX » 2010-09-14, 22:38

W najwygodniejszym miejscu, bo najczęściej używany. Przeważnie z przodu pedalboardu, a po której stronie to sam sobie wybierzesz. Generalnie nie ma żadnej różnicy gdzie go sobie umieścisz, bo przecież footswitcha nie łączysz w żaden sposób z pozostałymi kostkami.
Obrazek
DarreX

Reklama