Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez Rotaryman » 2012-02-04, 19:12

E, momento, z tego co mi wiadomo, to przy przesterze właśnie tak jest, że jak szarpiesz kilka strun na raz, i nie tłumisz ich nijak, to to się zlewa. Jeszcze to ujdzie w jakimś crunchu czy lekkim overdrive, ale na pewno nie w normalnym distortion.
Więc sprecyzujmy: ma tych kilka strun wybrzmiewać, czy jedziesz po wszystkich, a kilka ma być wytłumionych? W pierwszym wypadku po prostu zmniejsz gain, a w drugim - tłumienie lewą ręką.

Autor postu otrzymał pochwałę
ObrazekObrazek
Bill Lawrence l500-xlb, Krank DM DIY
Rotaryman

Pochwały: 33

Śpiewnik gitarowyNajwiększy polski śiewnik rockowy. 2 części + śpiewnik WILKI gratis
65,00 złponad 600 stron
Sztuka improwizacji na gitarzeImprowizacja harmoniczna: skale, pozycje, techniki
20,00 złksiążka 54 strony A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez kicu » 2012-02-04, 21:10

Jokerr napisał(a):o okreslić o co dokładnie może chodzić.

Próbowałem, niestety szajska kamerka w laptopie nie nadąża i grająca ręka mocno smuży, dźwięk zresztą też łapie słabo.
Rotaryman napisał(a):E, momento, z tego co mi wiadomo, to przy przesterze właśnie tak jest, że jak szarpiesz kilka strun na raz, i nie tłumisz ich nijak, to to się zlewa. Jeszcze to ujdzie w jakimś crunchu czy lekkim overdrive, ale na pewno nie w normalnym distortion.
Więc sprecyzujmy: ma tych kilka strun wybrzmiewać, czy jedziesz po wszystkich, a kilka ma być wytłumionych? W pierwszym wypadku po prostu zmniejsz gain, a w drugim - tłumienie lewą ręką.

Muszę przyznać, że mnie zaskoczyłeś, pograłem teraz chwilę na sucho i stwierdzam, że wszystko stało się dużo bardziej wyraźne i słyszalne ;) Przykręciłem gain, niestety dalej nie jest jak należy :/
Mógłbym prosić o jakieś ogólne porady jak ustawiać piecyk i gitarę? (jak ustawiać pokrętła tonu i głośności, na którym humbie kiedy grać).
Swoją drogą zauważyłem też że kiedy gram biciem moja dłoń nie jest równoległa do strun, przedramię oparte o gitarę "wędruje" do góry (w sensie jest uniesione względem płyty) przez co nadgarstek jest dosyć znacznie zgięty w kierunku strun aby do nich dosięgnąć. Czy tak powinno być?
Btw jak opieracie rękę grając? Ja trzymam 2 palce na pickguardzie grając na pojedynczych strunach, a przy powercordach lub akordach macham łapą swobodnie. Niektóre osoby grają mając rękę opartą o mostek, ja nie ogarniam tego sposobu - mam bardzo skrępowane ruchy i przypadkowo tłumię sobie struny.
Czy to o którą nogę opieram gitarę ma jakieś znaczenie? Może to kwestia ogólnej postawy?
Sorki, że tak kombinuję, ale ciągle czuję, że coś jest nie tak i już nie mogę wymyślić co (co jest swoją drogą mocno irytujące).
Dzięki za wszelką pomoc i zajebistą cierpliwość wobec mojej osoby :)
kicu

Postprzez sek550ics » 2012-02-04, 21:51

kicu napisał(a):
Jokerr napisał(a):o okreslić o co dokładnie może chodzić.

Próbowałem, niestety szajska kamerka w laptopie nie nadąża i grająca ręka mocno smuży, dźwięk zresztą też łapie słabo.
Rotaryman napisał(a):E, momento, z tego co mi wiadomo, to przy przesterze właśnie tak jest, że jak szarpiesz kilka strun na raz, i nie tłumisz ich nijak, to to się zlewa. Jeszcze to ujdzie w jakimś crunchu czy lekkim overdrive, ale na pewno nie w normalnym distortion.

Muszę przyznać, że mnie zaskoczyłeś, pograłem teraz chwilę na sucho i stwierdzam, że wszystko stało się dużo bardziej wyraźne i słyszalne ;) Przykręciłem gain, niestety dalej nie jest jak należy :/
Mógłbym prosić o jakieś ogólne porady jak ustawiać piecyk i gitarę? (jak ustawiać pokrętła tonu i głośności, na którym humbie kiedy grać).
Swoją drogą zauważyłem też że kiedy gram biciem moja dłoń nie jest równoległa do strun, przedramię oparte o gitarę "wędruje" do góry (w sensie jest uniesione względem płyty) przez co nadgarstek jest dosyć znacznie zgięty w kierunku strun aby do nich dosięgnąć. Czy tak powinno być?
Btw jak opieracie rękę grając? Ja trzymam 2 palce na pickguardzie grając na pojedynczych strunach, a przy powercordach lub akordach macham łapą swobodnie. Niektóre osoby grają mając rękę opartą o mostek, ja nie ogarniam tego sposobu - mam bardzo skrępowane ruchy i przypadkowo tłumię sobie struny.
Czy to o którą nogę opieram gitarę ma jakieś znaczenie? Może to kwestia ogólnej postawy?
Sorki, że tak kombinuję, ale ciągle czuję, że coś jest nie tak i już nie mogę wymyślić co (co jest swoją drogą mocno irytujące).
Dzięki za wszelką pomoc i zajebistą cierpliwość wobec mojej osoby :)
'

Normalnie jest tak na przesterze..
Szturniesz struny, to dźwięk do d...
Nic się nie dzieje. Rękę trzymaj jak CI wygodnie. Ważniejsze jest ułożenie lewej ręki, prawa jak chcesz.
Obrazek Obrazek
Vintage V100 WR | Roland Cube 15 | ZooM G2.1Nu
sek550ics

Pochwały: 44

Postprzez adamo308 » 2012-02-04, 22:20

Hmm a jaką masz gitarę ?
Bo jak masz z układem S-S-S i dasz na mocy przester to wiadome że będzie charczenie i bardzo brzydkie, nieprzyjemne brzmienie
Obrazek
adamo308

Postprzez Rotaryman » 2012-02-04, 22:31

Bywają single bardziej szatańskie od humbów, nie tędy droga.
Cóż, ja zawsze prawie trzymam rękę na mostku, ale mam floyda więc sporo miejsca na takie położenie, żeby nie tłumić. Z opisu wynika, że po prostu wioliny ci latają kiedy nie trzeba. Rób powerchordy jak barowe, ale tak, by wioliny były tylko dotknięte. Powinno być lepiej.
ObrazekObrazek
Bill Lawrence l500-xlb, Krank DM DIY
Rotaryman

Pochwały: 33

Postprzez Valter » 2012-02-05, 22:24

Od nie dawna sam gram (miałem dłuuga przerwę więc tak jakby od nowa) i czasem się łapie na tym że nie dociskam strun - wiem ze grasz od tych 1,5 roku ale nie wiemy czego szukamy wiec piszę :D propozycja tłumienia wydaje się sensowna, sam stosuje więc polecam :D Czytałem że masz epi więc zgaduje że dwa humbaki masz pod strunami dlatego polecam grac na tym bliżej mostku - słychać że ładniej brzmi na distcie i jeszcze bym polecił pobawić się eq. Może akurat to za dużo basu czy co...
Tyle ode mnie. Pozdrawiam
Obrazek
Jackson JS35 Kelly
Valter

Reklama