Akcesoria, efekty, multiefekty, przetworniki, paski, kostki i inne drobiazgi

Postprzez MikeEX » 2012-01-28, 22:48

Witam
Mam gitarę ESP/LTD EX-50, efekty BOSSa, DS-1, GE-7, NS-2, CH-1, RC-3 i wzmacniacz MG50FX. Dzisiaj wpadł do mnie znajomy z Fenderem Stratocasterem American Standard HSS i malutkim Mirco Cube'm. Po kilku nastu minutach jamowania doszedłem do wniosku, że w moim brzmieniu jest coś nie tak. On grając na gitarze cały czas na Humbuckerze podczas grania riffów miał mocny przester (lepiej wybijający się od mojego) a nie zmieniając nic podczas grania solówek brzmienie było klarowne i bardzo klarowne, dźwięki nie "zlewały się" ze sobą, ale mimo to brzmiało to świetnie. Teraz moje pytanie jest następujące. O ile moje brzmienie podczas grania riffów bardzo mi odpowiada to mimo to podczas grania solówek dźwięki się zlewają i nie brzmi to dobrze, więc co mam zmienić moje brzmienie przy solówkach dobrze brzmiało tak jak u niego? Proszę oszczędźcie sobie komentarze "kup sprzęt jak on" bo nie o to mi chodzi.
Ozdobiony LTD EX-50 i jego młodszy brat Gibson Explorer, parę kostek BOSSa pod nogą i Marshall MG50FX
MikeEX

Pochwały: 1

Wielki śpiewnik rockowyPiosenki największych polskich zespołów rockowych
31,00 zł280 str. A5, miękka oprawa
Rzemiosło i sztuka Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez jarekosm » 2012-01-28, 23:30

Graj jak on. Niech CI pokaże jak tłumi struny przy graniu. Zlewanie się dźwięków po sobie, to imho brak tłumienia.
Dobrze, że masz kolegę, który tak potrafi :) Niech zagra na Twojej gitarze. Wtedy będziesz wiedział, że to nie wina sprzętu, a gitarzysty.
Obrazek
1960's Hagstrom III (1966)
jarekosm

Pochwały: 25

Postprzez MikeEX » 2012-01-28, 23:52

Oki, pogadam z nim o tym. Dzięki :)
Ozdobiony LTD EX-50 i jego młodszy brat Gibson Explorer, parę kostek BOSSa pod nogą i Marshall MG50FX
MikeEX

Pochwały: 1