Opinie i dyskusje o gitarach akustycznych i klasycznych

Postprzez KillemAll » 2012-01-06, 21:15

Dodam dzisiejszą obserwacją przez którą nic nie rozumiem już , podczas gry gram to co wymieniałem przykładowo lecz gdy uderzam kostką z małą siłą tak bym to określił to brzęczenie nie występuje , jest czysty piękny dźwięk o.o
KillemAll

Blues w gitarowych riffachSzybka nauka 12-taktowego bluesa durowego i molowego
33,00 zł24 str. A4
Szkoła gry na gitarzeDruga część ćwiczeń i szkoły gitarowej
34,00 złpłyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez AndrzejQl » 2012-01-07, 12:48

Nie ma sensu drążyć. Mocniejsze szarpnięcie - większa amplituda. To co zauważyłeś jest normalne.
Wymień struny i sprawdź wilgotność pomieszczenie. Higrometr to naprawdę niewielki koszt.
Obrazek
BSG OM27F, EPI CHet Atkins SST Custom scalloped, Marris D220M, pełnoletni klasyk Clarissa
AndrzejQl

Pochwały: 15

Postprzez MagnusArias » 2012-01-07, 15:52

Miałem podobny problem z klasykiem. Brzęczała struna B na pustym i na którymkolwiek progu. Z moich własnych oględzin doszedłem do wniosku, że to coś z mostka. NA pierwszy ogień poszła wymiana strun. Brak efektu, brzęczy dalej. Zdjąłem więc struny i wkładam rękę do pudła. Macam mostek, czuję że jest przykręcony (w klasyku?!) i czuję, że jest tam coś urwane, co się lekko trzyma. Zaniosłem do lutnika, on potwierdził to co mówiłem i postanowił przykleić to coś (prawdopodobnie śrubka nagryziona zębem czasu). Po przyklejeniu grała jakiś czas dobrze, ale znowu brzęczy. Jak myślicie co to może być? Gitara ma ok... 20 lat? Klucze trochę niedomagają, gubią strój po jakimś czasie, ale nastroić się spokojnie da. Wymiana siodełka/mostka by pomogła?
ObrazekObrazekObrazek
Vintage V100 BB -> Korg AX5G -> Peavey Vypyr 15
MagnusArias

Pochwały: 13