Dyskusje, porady, ćwiczenia dla gitarzystów basowych
ObrazekObrazekObrazek

Postprzez ZajcuNS » 2011-04-24, 12:54

Witam,
Cóż nie myślałem że tutaj napisze, no ale.
Sprawa wygląda tak, gram na elektryku i tak dalej, kuzyn podpatrując mnie, stwierdził że chce grać na basie.
Ma 12 lat, ma tam klasyka dostał ode mnie na ur pół roku temu, ale to jednak nie to. Nie gra na nim prawie w ogóle, ponieważ woli bas.
Także prosiłbym Was z tej racji, że na basach się nie znam, o jakiś 4-strunowy bas dla 12 latka do 700 zł.
Wydaje mi się że raczej pełnowymiarowa gitara wchodzi tylko w grę ponieważ to już taki wiek mu sie zbliża, że raczej szybko dorośnie, także to tyle w tej sprawie.
Czekam na propozycje.
Pozdrawiam.

P.S
a i co do gitary, to z tego co z nim rozmawiałem chciałbym gitare z głowką tego typu jak ja mam w elektryku czyli klasyczny ibanezowski kształt, w sensie klucze w lini a nie 2x2

EDIT:
dla przykłądu ta mu sie podoba
http://bigbeat.pl/gitary/gitary-basowe/ ... 0bk--1815/
dam jeszcza pare innych, to się wypowiecie ;)
http://bigbeat.pl/gitary/gitary-basowe/ ... ack-10900/ ten najbardziej z racji głowki i szpiczastych rogów - co powiecie
Obrazek
Ibanez GRG 170DX (ErnieBall 10-46)custom HH na Merlin Helfire set + Peavey Bandit 112 oraz mój klasyk od którego zaczynałem
Z przekonania tylko Ibanez, ESP i Peavey
ZajcuNS

Pochwały: 22

Gitara rockowaSzkoła gry: skale, riffy, ćwiczenia
38,98 złCD + książka 72 str
Nauka gry na gitarze elektrycznejKilka Riffów, Kilka Technik
25,90 złDVD + książka 96 str
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Geohound » 2011-04-24, 13:37

Chcecie kupic gitare do grania czy na sciane? Bo jak do grania to sie skupcie na jakosci i specyfikacji a nie ostrych rogach i kluczach w linii.

Powiem to samo co w temacie ponizej i co powtarzane jest wiele razy - tanie Ibanezy nie sa dobre. Gralem na takim i niestety elektronike mial nieciekawą.

Tu macie piekna Yamahe - http://allegro.pl/yamaha-rbx260-i1575869629.html
Squier - http://allegro.pl/fender-squier-affinit ... 48995.html
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Pochwały: 219

Postprzez ZajcuNS » 2011-04-24, 14:25

Geo jeśli o mnie chodzi to wiadomo...Ja tylko wyraziłem jego zdanie co by chciał ;)
A kwestia 4 czy 5 strun ?
Niby ta jedna możne być więcej bo w niczym nie przeszkadza
ale co byś doradził ?
co Lepiej
Obrazek
Ibanez GRG 170DX (ErnieBall 10-46)custom HH na Merlin Helfire set + Peavey Bandit 112 oraz mój klasyk od którego zaczynałem
ZajcuNS

Postprzez Geohound » 2011-04-24, 14:50

5 strun to jednak nie jest to samo co 4. Zauwaz ze grubego H uzywa się glownie w odmianach metalu. Nie wiem co on chce grac ale jesli bedzie gral lzejsze klimaty i gruba H nie bedzie uzywana to bedzie mu rezonowala i samoczynnie wibrowala tlumiac brzmienie innych strun - ciagle trzeba bedzie ja muskac zeby wyciszyc.

Ja z 5 korzystam wiec mi 5 bylo potrzebne. Tak wiec - (oczywiscie bez przesady ale) 5 struna MOZE przeszkadzac jesli jej sie nie chce wykorzystywac a dowiedzialem sie juz ze niezbyt polecane jest rozwiazanie zdjęcia tej piątej bo wtedy naciag nie jest rownomierny - dlatego nauczylem sie opanowywac najgrubszą (troche roboty to wymaga) ale teraz juz brzmi jak ja chce.

Tak wiec - wizja tego co chce grac i wtedy wybierasz 4 albo 5.
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Postprzez ZajcuNS » 2011-04-24, 20:36

Hm.. aktualnie jakieś covery Metalliki pewnie tego typu, jakis Disturbed zemną czasem pogra, a kiedyś moze jakby już sprzęt ogarną to coś własnego. Czyli do tego typu to 4 czy 5 ? Rock, hard Rock, metal te klimaty
Obrazek
ZajcuNS

Postprzez Geohound » 2011-04-24, 21:00

Nie slucham Metaliki wiec Ci nic na ten temat nie powiem. Co do Disturbed - grane glownie w C, C#... Powiem tak - na piątce bedzie łatwiej bo nie trzeba bedzie stroic w dol (co w tanich wioslach moze sie konczyc slabym wybrzmiewaniem). To jednak taki numetal, jest ciezko i nisko dosc.

Ogolnie wejdz sobie w najciekawsze Waszym zdaniem kapele, poprzegladajcie taby basu. Jesli wiekszosc bedzie grana w okolicach C, C# to 2 wyjscia - albo porzadne wioslo 4 struny zeby ładnie brzmialo obnizone albo 5.

Z drugiej strony... jesli on sobie bedzie gral do muzyczki z mp3/kompa to zapewne moze mu sie nawet nie chce przestrajac do oryginalnych strojów wiec moze i 4 mu wystarczy. Ciezko mi tu pomoc. Ja sam musialem zdecydowac i wlasnie nie musze do niczego w sumie przestrajac bo moge na standardzie grac od Black Eyed Peas do Slipknota czy Amon Amartha tylko sobie inaczej taba przerabiam.
Obrazek

Geohound
Moderator

Postprzez ZajcuNS » 2011-04-24, 21:22

To pozostanę przy 4-ech strunach, pokaże mu te Yamache, a coś tego typu, ale z wieloma przetwornikami ?
Bo ten jeden to jakoś za mną nie przemawia, nie wiem jak to jest w basach, no ale wnioskując po elektrykach, to ogranicza barwę.
Licząc te yamache za 500 to jeszcze liczmy 200-270 na jakis wzmacniacz basowy coś poradzisz ?
Obrazek
ZajcuNS

Postprzez Michowek » 2011-04-24, 21:31

Twoja historia jest taka sama jak moja tyle że mój kuzyn jest o 2 lata starszy.
(Pierwszy raz jak to przeczytałem to pomyślałem że się schlałem i nie pamiętam że to napisałem, ale jednak wszystko gra heh)

Dobra teraz do rzeczy, a więc do 700zł to ja bym polecał Corta z serii Fairlane około 600 zł u mnie w mieście.
Cena też zależy od ilości strun itp.
Mój kuzyn gra na nim pół roku i trzyma się świetnie. Jest dobry jak na swoją cenę, klucze nie są w linii ale mają fajny kształt jeśli dobrze pamiętam do w kształcie gitary Flying V.
Michowek

Postprzez TanieStruny » 2011-04-24, 22:31

geohound napisał(a):5 struna MOZE przeszkadzac jesli jej sie nie chce wykorzystywac a dowiedzialem sie juz ze niezbyt polecane jest rozwiazanie zdjęcia tej piątej bo wtedy naciag nie jest rownomierny - dlatego nauczylem sie opanowywac najgrubszą (troche roboty to wymaga) ale teraz juz brzmi jak ja chce.

5 struna może przeszkadzać, ale odpowiednie opanowanie jej bardzo pomaga i rozwija młodego basistę. Przy grze palcami wyrabia ruchy oraz kontrolę nad strunami. Oczywiście jeśli się odpowiednio ćwiczy, oraz przede wszystkim ciężko ćwiczy:)
TanieStruny.pl - Profesjonalny sklep z akcesoriami dla gitarzystów!

Forumowa zniżka w TanichStrunach: forumowa-znizka-dla-uzytkownikow-t26377.html
Wymień punkty na produkty!: produkty-za-punkty-program-lojalnosciowy-t32352.html
Extra produkty w zaskakująco niskich cenach? ANTYaukcja!
TanieStruny
Sklep Muzyczny

Pochwały: 56

Postprzez ZajcuNS » 2011-04-25, 13:14

Pokazałem mu tę Yamahe niby, okey, ale pyta o coś z serii Ibaneza - uparty wiem...
Obrazek
ZajcuNS

Postprzez Geohound » 2011-04-25, 13:42

No to w takim razie tu musimy skonczyc pomagac bo wspomnialem - tanie ibanezy nie sa dobrym rozwiazaniem. Ale jesli to ma byc ibanez - na allegro jest, bierzcie. Nie ma tu sie wiecej nad czym rozwodzic = chce ibaneza, ibanez jest wiec nie ma o czym gadac bo to wioslo bedzie takie, jakie bedzie. Dobre badz nieciekawe.

O widze ze tez masz tego Laneya :D Fajny piecor, nie? ;)
Obrazek

Geohound
Moderator

Postprzez ZajcuNS » 2011-04-25, 15:11

NO WYMIATA PIERWSZA KLASA ;) fajny mięsisty distortion
Masz ten sam model ;D i używasz go do basu ? Dobry z Ciebie agent ;P
Ostatnio edytowano 2011-04-25, 15:16 przez ZajcuNS, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
ZajcuNS

Postprzez Geohound » 2011-04-25, 15:14

A nie, fakt wlasnie po napisaniu zauwazylem ze Ty masz HCM30 a ja HCM30B :D

Piszesz w dziale basów, widze ten piec to mi sie nasunelo ze basujesz i masz taki sam xP Nieporozumienie ;)
Obrazek

Geohound
Moderator

Postprzez ZajcuNS » 2011-04-25, 15:17

heh zdarza sie ;)
Ja elektroniczny czy tam elektryczny, a nie bassowy ;)
A jutro się wybiorę z kuzynem do muzycznych w mieście może coś powiedzą, a jak nie do zrobię jak to Ty napisałeś, pogadam z kuzynem i zakupie tę Yamahe i będzie ;)
Obrazek
ZajcuNS

Postprzez dbcenter » 2011-04-26, 13:22

Jeśli to ma byc pierwszy bas dla Twojego kuzyna to raczej normalne ze wybiera kierujac się wyglądem a nie brzmieniem. Jak ma on sie uczyć na nim grac to jak będzie mu się podobał to może częsciej będzie siadał i cwiczył, pogra, pozna troche temat i wtedy może myślec o basie który brzmi a nie tylko wygląda. Wiekszość młodych (chociaż duża część bardziej doswiadczonych równiez) wybiera basowke, która przede wszystkim wygląda albo która ma odpowiednie logo na główce, brzmienie często schodzi na drugi plan. Ale nowego Ibaneza w cenie do 700 zl bedzie ciezko kupic. Ostatnio byłem w salce u znajomego gdzie basista grał na czyms takim: http://dbcenter.pl/sprzet-basowy-gitary ... 0/p,127001 i bylem pozytywnie zaskoczony jego brzmieniem.
http://www.dbcenter.pl- nowo otwarty sklep ze sprzętem BASOWYM
dbcenter
Sklep Muzyczny

Pochwały: 1

Reklama