Dyskusje, porady, ćwiczenia dla gitarzystów basowych
ObrazekObrazekObrazek

Postprzez Ryuuzaki » 2011-01-19, 19:48

Witam wszystkich Zgromadzonych , od Roku gram na gitarze Elektrycznej , lecz ostatnio naszła mnie chęć gry na gitarze Basowej , i stąd moje pytanie do was czy grając na Basie mogę Grać tylko palcami czy mogę grać również kostką jak na elektrycznej ? czy przez to że grałem na elektrycznej będzie mi łatwiej bądź trudniej zacząć grać na Basie ,czy dużo czasu zajmie mi nauka gry podstawowych coverów aby grać z Zespołem ( w tej chwili gram jako Elektryczna prowadząca ) czy do Basu również są jakieś efekty ? czy te 2 modele Gitar nadają się na początek i na małe próby

http://guitarcenter.pl/catalog/bas/basy ... gsr200l-bk

http://guitarcenter.pl/catalog/bas/basy ... -left-hand

Dodam iż basów do wyboru mam mało gdyż jestem leworęczny, z góry dziękuje że pomoc , Jestem Laikiem w temacie basu więc z góry przepraszam za głupie pytania ;p
Ryuuzaki

Gitarowe wyzwania + Śpiewnik gitarowySzkoła gitarowa na 5 płytach DVD i ponad 600 stron śpiewnika
142,00 zł600 str + 5xDVD
Blues w gitarowych riffachSzybka nauka 12-taktowego bluesa durowego i molowego
33,00 zł24 str. A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Geohound » 2011-01-19, 19:59

Grasz na elektryku leworecznym?

Bas jest genialny :D Sam gram na elektryku 3 lata ale pozyczylem basówke i jest super. Zakochasz sie - mowie Ci :D
Mozesz grac kostka ale jesli nie grasz jakichs szybkich partii jak np w metalu to polecam palce bo duzo elastyczniejsze. Oczywiscie tu sie bedzie roznilo brzmienie - palce i kostka daja inny efekt.

Co do wioseł - nie bede Ci polecal/odradzal bo siedze w tym za krótko, ale wygladaja porzadnie.

Tak - do basu oczywiscie sa efekty. Zaryzykowalbym stwierdzenie ze takie same jak do elektryka (chyba poza reverbem. Nie wiem... nie czuje potrzeby dawania reverbu do basu) tylko (i tu znow nie chce pomylic bo jeszcze nie wiem) efekt ktory jest dedykowany do elektryka nie musi byc odpowiedni dla basu.

Ile Ci zajmie nauka - nie mam pojecia. Ja po tygodniu czuje w sobie moc i idzie mi spokojnie to, na co sie porywam. Tylko mi brakuje piątej struny do wiekszosci utworów.
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Pochwały: 219

Postprzez Ryuuzaki » 2011-01-19, 20:04

tak na leworęcznej , w tej Chwili mam Deana Vendettę 1.0 ;p w basie bardziej chodzi o Rytmikę gry co w grze na gitarze sprawia mi największą frajdę ;d poza tym akcesoria do basu takie jak combo , efekty itd są chyba dużo tańsze , a co do Gry to właśnie jako własne Kawałki chcemy Grać metal ;d
a co do gry kostką i palcami , pomyślałem sobie że może uda mi się nauczyć obu technik ;p
Ryuuzaki

Postprzez Geohound » 2011-01-19, 20:13

Wiesz, wystarczy popatrzec na jakies losowe taby - Venoma gra sie kostką bo sie zapieprza szesnastkami a Satyricon gdzieniegdzie bardziej technicznie i wolniej - metal metalowi nie rowny. Ja poki co nie mam zbyt duzych mozliwosci grania kostką bo ten bas to shit za 300zł i mi za bardzo struny drzą a wiosło nie moje i ogolnie boje sie krecic przy precie regulacji bo jeszcze bede gryf z okna zbierał albo cos.
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Postprzez Ryuuzaki » 2011-01-19, 20:18

ale łatwiej było Ci zacząć przez to że grałeś tyle na Elektrycznej ?
Ryuuzaki

Postprzez Geohound » 2011-01-19, 21:02

No kurde nie mam porownania raczej, nie sadzisz? XP Na pewno bylo latwiej. Jezdzenie Meganem tez pomoze gdy przesiadziesz sie na Tira choc to rózne rzeczy.

Jedyny swoisty minus basu to: Jak sluchasz utworu slyszysz wokal - mozesz sobie zaspiewac; slyszysz gitare - mozesz sobie zagrac; slyszysz perke - mozesz sobie palcami o stól uderzac ALE BAS!! Bas czasem gra motywy ktore normalnie ni ch^% nie pasuja do utworu jak zobaczysz tab. Jesli mowimy o basie ktory gra motywy a nie tylko dudni na 4 roznych progach to sam sie przekonasz ze bas potrafi grac cos sobie a muzom :D
Obrazek

Geohound
Moderator

Postprzez Ryuuzaki » 2011-01-20, 19:08

ale to mi się właśnie podoba, niby nikt nie słyszy a jednak bez basu nie ma utworu ;p szczególnie w takich zespołach jak Tool ;d Bas jest instrumentem typowo zespołowym z tego co czytam co było by dla mnie wystarczające gdyż chce grać z ludźmi a nie sam ;p
Ryuuzaki

Postprzez FuckingRabbit » 2011-01-20, 19:36

Częstym problemem w graniu na gitarze basowej jest też to, że trzeba mieć warunki fizyczne, albo jakieś Squier Bronco Bassy, czy Fender Mustang Bass. A tak to wydaje mi się, że bas jest naprawdę fajny.
ObrazekObrazek
Epiphone Les Paul II Special Wine Red (Tune Down 1 Step) & Fender Mustang I
FuckingRabbit

Postprzez Geohound » 2011-01-20, 19:56

Warunki fizyczne? No niby przydalyby sie dluzsze palce czy szerszy ich rozstaw do progów 1-4 ale ja jakos sobie radze bez tego... poza tym łape mozna wycwiczyc. Trudniejszym do spełnienia warunkiem jest moim zdaniem porzadny piec - słucham roznych coverów na YT, czytam opinie i jednak zeby tak porzadnie pocisnac tym basem to trzeba byłoby miec z 40-60W.
Obrazek

Geohound
Moderator

Postprzez Ryuuzaki » 2011-01-20, 20:14

co do rąk , moja dziewczyna mówi że moje ręce są jak grabie ,ze względu na dość długie masywne palce więc z tego co mówicie to Chyba plus ;)?
czyli nie miałbym większych problemów z przestawieniem? . nie wiem czemu ale bas dla mnie ma w sobie jakąś ''magię'' która bardzo mnie przyciąga i wiem że będąc basistą zawsze grał będę w zespole .
Ryuuzaki

Postprzez Geohound » 2011-01-20, 20:23

Powiem tak - nie urazajac oczywiscie niczyich ambicji - gitarzystów jest milion, graja lepiej, gorzej, niektorzy kupuja wiosło zeby zagrac Nothing Else Matter i wiosło stoi przez lata. Basistów jest duzo, duzo mniej. To prawda - zespoły szukaja basistów bo ich jest tak trudno dorwac jak i perkmana. Wychodze tez z zalozenia ze łatwiej zostac KIMS jako basista niz KIMS jako gitarzysta. Mało kogo podnieca juz shreddowanie i zapieprzanie po gryfie jak Heeeehhrman Li - albo grasz sobą i uczuciem albo jestes kolejnym 'jutubowcem'.

I nie mowie ze łatwiej bo bass ma (upraszczam) 4 struny, a łatwiej dlatego ze konkurencja jest mniejsza ale mocna.

Popatrz sobie na czołówke Teleekspresu - to gra ktorys z czołowych basistów w Polsce ;)

W kazdym razie - ja sobie na bas pozwole jak zdam kolejna sesje xP Nie wczesniej.
Obrazek

Geohound
Moderator

Postprzez Ryuuzaki » 2011-01-20, 20:39

czyli jednak kupujesz bas :D? , dla większości osób bas jest ''nudny'' , osoby nie mające pojęcia o muzyce w piosenkach go nawet nie słyszą , ja powiem tak , mi nie chodzi o to żeby nie wiem np. śpiewać i być frontmenem ,albo solowym wymiataczem , mi chodzi o grę w zespole jako ktoś kto się nie wyróżnia ale wiadomo że jest , prawda jest taka że na Basie grać ponad 3/4 muzyków nie chce a bez tego przecież nie ma zespołu ;p mamy wiele przykładów gdzie są tylko perkusja elektryk i bas (np. taka Nirvana). a co do samego brzmienia basu , podoba Mi się , ma coś w sobie ;)
Ryuuzaki

Postprzez DemoniX » 2011-01-20, 22:09

No tak...
Ja zawsze marzyłem o basie ale stwierdziłem że jeżeli mam grać w domu sam i sporadycznie jam sesje to wziąłem elektryka. Przestawić raczej jest się ciężko, lecz jest łatwiej niż jakbyś miał zaczynać od początku ;). Jak trzymałem bas w łapach to pierwsze co mi przeszkadzało to oczywiście grubość strun przy przyciskaniu ich do progów jak i kostkowaniu. No i te odległości... wszystko takie odległe, długie :shock: :mrgreen: hehe ;)
Mayones Flame exg6 || Ibanez SM7 || Harley Benton Hb80r
Obrazek.......Obrazek........Obrazek
DemoniX

Pochwały: 7

Postprzez Ryuuzaki » 2011-01-20, 22:34

co do bolących palców to spodziewam się tego , ale pamiętam że to samo miałem na początku z akustyczną i elektryczną to mam nadzieję ze tutaj podołam ;)
A co do Grania w Zespole to oprócz tego że już teraz z kolegami coś tam próbujemy grać to nawet jeśli chciałbym zmienić to w moim wieku (16lat) raczej o zespół trudno nie będzie ;p najgorzej z tym czy nawyki z Gitary elektrycznej będą przeszkadzały mi w grze na Basie ;p
Ryuuzaki

Postprzez Geohound » 2011-01-20, 22:51

A jakie to nawyki? Bo mi zadne nie przeszkadzaja. Jedynie jesli lubileś pograc na Floydzie to tutaj tego nie zaznasz xP No i akordów raczej tez nie połapiesz. Co do bólu palców - po 3 latach gitary nic mnie nie bolało. Jedynym kłopotem bylo 'przepalanie' opuszka przy slajdach po tych owiniętych grubasach xP

@DemoniX - wszystkie wady ktore przedstawiles sa dla mnie jedynie zaletami w basie :D

I tak - planuje bas ale dopiero kolo czerwca. Mam juz upatrzonego 5strunowca ;)
Obrazek

Geohound
Moderator

Reklama