Dział dla początkujących gitarzystów.

Postprzez Somebody1 » 2012-01-15, 19:41

Na początku stwierdziłem że nie będę się bawił w teorie . Chciałem być kompletnym samoukiem , do wszystkiego dojść sam , jak artyści na początku . Jednak po jakimś czasie stwierdziłem że nie mam sensu jak sie naucze , najważniejsza będzie moja "twórczość" A więc wracam do podstaw , po kilku ćwiczeniach zrobiłem strasznie duży postęp co mnie mega zmotywowało . I teraz szukam jakiś dobrych źródeł wiedzy . Najlepiej żeby można sciągnąć/znaleźć je w internecie .

Ma ktoś z was może jakieś linki to e-booków o gitarach , o róznych stylach grania etc. ? Bardzo dziękuje z góry ; )
Somebody1

Wojny gitaroweMultimedialna szkoła gry na gitarze dla gitarzystów
35,29 zł2xCD: audio i multimedialna
Sztuka improwizacji na gitarzeImprowizacja rytmiczna: skale, pozycje, techniki
20,00 złksiążka 64 strony A4
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez FlamStyle » 2012-01-15, 20:07

"Utwory są najlepszymi nauczycielami"
Tommy Emmanuel.

Pod tym się podpisuję. Nic jak wybrać sobie utwór. Grać go powoli, w znośnym dla siebie tempie, tak aby wszystko wybrzmiewało jak należy i sumiennie to tempo podkręcać.
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Postprzez Somebody1 » 2012-01-15, 20:25

Ładnie brzmi ale nie do końca się z tym zgadzam. Myśle że same utwory nie nauczą nas jak grać róznymi stylami .
Somebody1

Postprzez Geohound » 2012-01-15, 20:26

A gdzie sa zawarte style skoro nie w utworach?
Obrazek

Nie udzielam odpowiedzi na pytania merytoryczne na PW. Masz założony temat - czekaj w nim na odpowiedź.
Geohound
Moderator

Pochwały: 219

Postprzez Tipereth » 2012-01-15, 20:31

FlamStyle napisał(a):"Utwory są najlepszymi nauczycielami"
Tommy Emmanuel.

Pod tym się podpisuję. Nic jak wybrać sobie utwór. Grać go powoli, w znośnym dla siebie tempie, tak aby wszystko wybrzmiewało jak należy i sumiennie to tempo podkręcać.

Widzę ze kolega też uwielbia Tommyego,więc wrzucę też jeden jego cytat który mi osobiście pomógł.
"Jeśli uczysz się jakiegoś utworu,graj tylko ten jeden utwór w kółko i nic poza nim,aż nie będziesz miał pewności że wiesz jak to zagrać".

Każdy ma inny sposób nauki,ja dostosowałem się do tej porady i postępy przychodziły szybciej niż gdy w ciągu tygodnia uczyłem się kilku utworów.
▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬

SHUT UP AND ENJOY THE MUSIC

▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬ஜ۩۞۩ஜ▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬▬
Tipereth

Pochwały: 5

Postprzez SamKo » 2012-01-15, 21:38

Najlepiej kup sobie jakąś książkę i weź z niej to co najlepsze.Polecam "Żadnych Tajemnic" bardzo ta książka przypadła mi do gustu.Ewentualnie jak nie chcesz płacić to May-szkoła.
SamKo

Pochwały: 9

Postprzez Plum » 2012-01-16, 00:30

witam
Dołączę sie do tematu z pytaniem.
Co jeśli chce mieć swój własny styl? w utworach są style ale grając je wzoruje sie na kimś. Wiadomo że zawsze mam jakiegoś nauczyciela. Jeśli nie takiego w szkole to ten który skomponował piosenkę staje się moim nauczycielem bo gram jego utwór. Ale co proponujecie jeśli chce rozwijać swój styl? Kolega napisał że samo słuchanie utworów i granie ich nie wystarczy. A co można zrobić jeszcze? doradźcie.
pozdrawiam
Plum

Postprzez kjppster » 2012-01-16, 02:08

Do własnego stylu grania dochodzi się z czasem, najpierw trzeba mieć jakąś bazę żeby ten styl zbudować. Faktycznie najlepiej uczyć się na utworach, bo w nich przeważnie jest bardzo dużo - spokojnie jesteś w stanie przez to opanować akordy, powerchordsy, riffy, dźwięki, skale, techniki jak legato, sweep, bend itd. itd. Ucząc się na utworach uczysz się grać i uczysz się techniki, które potem najlepiej uzupełnić wiedzą teoretyczną z internetu czy z książek albo od nauczycieli.

W pewnym momencie ucząc się na utworach czegoś zacznie Ci brakować i będziesz czuł, że stoisz w miejscu, bo już ciężko cokolwiek będzie rozwinąć, wtedy pozostaje sięgnąć już po teorię, jednocześnie wtedy jesteś już w stanie wypracować własny styl.
Obrazek
kjppster

Pochwały: 39

Postprzez Plum » 2012-01-17, 02:04

no ale przecież na utworach też uczę się teorii, poza tym raczej chyba nie ma innego sposobu żeby nie grać utworów bo własnych na początku nie napiszę. Czy to w szkole muzycznej czy to sam zawsze opieram się na utworach. Na nich uczę się techniki, teorii itd. No ale w którym momencie właściwie i w czym konkretnie będę miał mieć ten styl?
Plum

Postprzez kjppster » 2012-01-17, 11:17

Tego nie da się jednoznacznie określić. Zależy od Ciebie, umiejętności, chęci itd.
Obrazek
kjppster

Pochwały: 39

Postprzez Sarkhi » 2012-01-18, 15:52

Styl? Styl ukształtuje się sam, nawet tego nie zauważysz. Granie utworów nic tu nie zmienia. Solo xyz będzie brzmieć zupełnie inaczej w wykonaniu autora, Ciebie czy mnie - oczywiscie, grając konkretne utwory, przejmujesz techniki z nimi związane, jednak przecież nie grasz bez przerwy, przez lata, jednego utworu! To, że zmieniasz repertuar, że ciągle uczysz się czego nowego, że to grasz TY, a nie kto inny tworzy unikalny sposób, w jaki wszystko grasz.
Ważna rzecz - jeden gitarzysta może mieć styl bardziej unikatowy, inny mniej, bardziej zbliżony do ogółu, jednak nie należy się tym przejmować. Graj, po prostu graj, graj, graj. Spokojnie i nie forsując się (jest ostatnio moda na kupowanie sobie akustyka albo elektryka, uczenia się Stairway to Heaven i uważania, że się umie grać! Nigdy nie popełniajcie tych błędów), zaczynając naprawdę od podstaw. Reszta dojdzie sama.

PS. Teorii nie nauczysz się na utworach. Możesz się co najwyżej nauczyć czego, co można nazwać teorią praktyczną, a co ma jakąs tam specjalistyczną nazwę, i polega na czuciu dźwięków. Czyli chwytam gitarę, czy to klasyka, czy elektryka, i zaczynam improwizować, nawet raz nie dotykając skali, instynktownie dobierając następny dźwięk - to się faktycznie kształci w miarę grania, i to jak kształci! Jedna z moich ulubionych gałęzi gitary.
Wracając do sedna, teorii utwory Cię nie nauczą, a choćby największe podstawy teorii znać warto, wręcz trzeba, jednak o to musisz zadbać sam.
Sarkhi

Pochwały: 2

Postprzez Plum » 2012-01-19, 17:55

Masz racje, popieram Cię w tym co piszesz. Nie jesteś pierwszym który pisze że dobre podstawy są bardzo istotne. I racja, jednak warto je nabyć pod okiem kogoś doświadczonego. To zajmuje trochę czasu w moim przypadku ale jestem pewny po tym co piszesz że przyniesie efekty w przyszłości. Szkoła górą :) zabieram się do pracy. Dzięki wielkie.
Plum

Postprzez Devilee » 2012-01-20, 08:18

JA ci polece cos lepszego do nauki teori ;)
http://www.rzooff.republika.pl/
Na innych forach jest bardzo popularny, sam do neigo podchodziłem, poprostu jest świetny do nauki teori :)
Devilee

Pochwały: 1

Postprzez Plum » 2012-01-22, 23:30

Troche poczytałem tam, i staram się z tego uczyć. Fakt jest tam dużo przydatnych informacji. Tylko jakoś sprawia mi problem poruszanie się po tym, jakoś to jest tak mało przejrzyste i usystematyzowane. Być może ten kurs jest jeszcze dla mnie za trudny. Miejsc jest jeszcze 41 a kurs zaczyna się dopiero w maju.. A e-szkołamuzyczna >? spotkaliście się z kimś kto korzystał? bo mi się już finanse kończą na testowanie..
Plum

Postprzez Plum » 2012-01-25, 01:58

Dodam, że w innym wątku ( o kursach internetowych w dziale muzyka - komputer ) polecono mi http://www.studiowave.pl nauka gry na gitarze tam jest lub http://www.kursygitarowe.pl i jestem bardzo zadowolony. Napisałem tam co mnie konkretnie przekonuje więc nie będę się powtarzał i napiszę krótko. Forma Video, duża indywidualność i dwie opcje lekcji indywidualnych przez komunikator lub nagrana lekcja video na konkretny temat.
dziękuję za wskazówki i za to że razem doszliśmy do celu :) w końcu..
Plum

Reklama