Cześć wszystkim, mam pytanie związane ze strojeniem gitary, używał ktoś z was programu AP GUITAR TUNER ? Jakie są wasze opinie o nim ? A co ważniejsze mógłby mi ktoś objaśnić kiedy mam naciągać a kiedy rozluźniać strunę bo sam jakoś w tym programie się nie łapię. :")
Używasz jak zwykłego tunera. Stroisz na pustych strunach. Każdy na forum go poleca (przynajmniej nie spotkałem się z negatywną opinią). Sam go sobie chwalę :)
Jak masz już odpowiedni dźwięk struny, to musisz kręcić kluczem tak, żeby wskaźnik był jak najbardziej pionowo. Mam nadzieję, że dźwięki pustych strun znasz (EADGBE - od najgrubszej zacząłem). Mam nadzieję, że masz mikrofon ;dd . jak wskaźnik jest przechylony od pionu w prawo - poluzowujesz (dźwięk zbyt wysoki), jak masz na lewo - naciągasz (dźwięk zbyt niski). pozdrawiam.
AP TUNER jest po prostu do D... ;) Jeżeli źle wyregulujesz zakres strojenia - standardowo 440 Hz nie działa jak powinno i w rezultacie mamy +/- 435. Radzę ci dobrać jakiś PRAWDZIWY stroik i jak już musisz używać tego chłamu to go przynajmniej wyreguluj. Widać laik jesteś to ci dokładnie powiem jak to zrobić. Idziesz w ustawienia i szukasz zakres strojenia - standard 440. Podpinasz się pod stroik i stroisz dzięki niemu. Zwiększasz/zmniejszasz zakres strojenia aby był dopasowany do dźwięku twoich strun (mi po dobrym strojeniu profesjonalnym stroikiem wykazało dość spore niedostrojenie). Wtedy możesz używać tego "stroika" ale z doświadczenia radze ci to olać i kupić jakiś mały przenośny stroiczek za 60zł.