Opinie i dyskusje o gitarach akustycznych i klasycznych

Postprzez Vendere » 2011-12-09, 02:59

Witam
Od 3 lat gram na gitarze klasycznej i raczej tylko w kręgu klasyków się obracam...
Ostatnio na jakimś filmiku w necie miałam okazję posłuchać dziewczyny grającej na gitarze akustycznej, Takamine to była bodajże. Ale już nie o model chodzi :)
Po prostu zakochałam się w brzmieniu akustyka!
Postanowiłam porzucić mojego klasyka dla nowej miłości ;]
Zaczęłam czytać w necie o tych gitarach, ich specyfikacjach i zaskoczyło mnie w sumie to, że akustyki mają ruchomy gryf, ale jakoś nie mogłam znaleźć więcej na ten temat..
Ponoć reguluje się to jakąś śrubą(?)
Czy znajdzie się ktoś, kto przybliży mi ten temat?
Skąd mam wiedzieć, jaki rozmiar tej śruby kupić? Po co się to w ogóle robi ( wybaczcie, pewnie głupie pytanie, ale jeśli o akustyki chodzi, to jestem zielona :P ) Gdzie się wtyka tę śrubę? No i czy jest to trudne, w sensie czy jakieś super kwalifikacje są potrzebne, nie chciałabym uszkodzić gitarki, a raczej nie mam tyle kasy, żeby co chwilę do lutnika biegać...
Vendere

Wielki śpiewnik gitarowyPiosenki największych polskich zespołów rockowych
31,00 zł344 str. A5, miękka oprawa
Gitarowe WyzwaniaPonad 4 godziny, ujęcia z różnych kamer, prawa i lewa ręka
34,00 zł2 płyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez Arczi » 2011-12-09, 05:07

Chodzi Ci zapewne o nakrętkę pręta regulującego napięcie gryfu. Więc tak...
Akustyk w przeciwieństwie do klasyka ma struny metalowe. Struny metalowe są dużo bardziej naciągnięte, co daje dużo większe obciążenie gryfu. I właśnie, żeby obciążenie gryfu zostało zmniejszone, to używa się prętów. Noo, ale - różne struny różny mają naciąg. A żeby dało się grać na różnych strunach, to wymyślono właśnie regulację gryfu (kręcenie nakrętką właśnie).
Co do pytań - ta śruba jest już w gitarze, najczęściej na główce przy kluczach. Reguluje się to bardzo prosto - jak struny są za nisko, to luzujesz śrubę, a jak są za wysoko, do dokręcasz (można poczytać o tym w google, wystarczy wpisać "regulacja akustyka" lub coś takiego). I ciężko tym uszkodzić sobie gitarkę, trzeba by się już naprawdę postarać, żeby coś zepsuć.
"Gdy jesteś głodny, kanapkę sobie zrób"
Arczi

Pochwały: 13

Postprzez conscious » 2011-12-09, 16:14

Co ty pieprzysz Arczi.. Bardzo łatwo zepsuć gitarę prętem.. No, nie gitarę, ale zerwać gwint w pręcie, czego naprawa jest bardzo droga. I wysokości strun nie reguluje się prętem, a piłowaniem siodełka i strunnika.. Prętem ustawia się krzywizne gryfu..

Autor: Przeczytaj sobie to, zamiast czytać "znawców". http://forum.magazyngitarzysta.pl/viewt ... =3&t=14000
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Pochwały: 217

Postprzez sek550ics » 2011-12-09, 16:56

Arczi napisał(a):Chodzi Ci zapewne o nakrętkę pręta regulującego napięcie gryfu. Więc tak...
Akustyk w przeciwieństwie do klasyka ma struny metalowe. Struny metalowe są dużo bardziej naciągnięte, co daje dużo większe obciążenie gryfu. I właśnie, żeby obciążenie gryfu zostało zmniejszone, to używa się prętów. Noo, ale - różne struny różny mają naciąg. A żeby dało się grać na różnych strunach, to wymyślono właśnie regulację gryfu (kręcenie nakrętką właśnie).
Co do pytań - ta śruba jest już w gitarze, najczęściej na główce przy kluczach. Reguluje się to bardzo prosto - jak struny są za nisko, to luzujesz śrubę, a jak są za wysoko, do dokręcasz (można poczytać o tym w google, wystarczy wpisać "regulacja akustyka" lub coś takiego). I ciężko tym uszkodzić sobie gitarkę, trzeba by się już naprawdę postarać, żeby coś zepsuć.

W akustyku z reguły nakrętka znajduje się przy otworze rezonansowym, a nie główce...
W elektrykach pręty są przy główce
Obrazek Obrazek
Vintage V100 WR | Roland Cube 15 | ZooM G2.1Nu
sek550ics

Pochwały: 44

Postprzez conscious » 2011-12-09, 17:38

Tak naprawdę to różnie z tym jest, więc po co się spierać ;]
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Postprzez astonmarcin » 2011-12-09, 17:49

conscious napisał(a):Co ty pieprzysz Arczi.. Bardzo łatwo zepsuć gitarę prętem.. No, nie gitarę, ale zerwać gwint w pręcie, czego naprawa jest bardzo droga. I wysokości strun nie reguluje się prętem, a piłowaniem siodełka i strunnika.. Prętem ustawia się krzywizne gryfu..

Autor: Przeczytaj sobie to, zamiast czytać "znawców". http://forum.magazyngitarzysta.pl/viewt ... =3&t=14000

Spokojnie, masz rację, ale po co od razu się "spinać" ?
Dodam, że przed kręceniem prętem, warto psiknąć w nakrętkę/gwint smarem
gg 1826540
astonmarcin

Pochwały: 5

Postprzez Arczi » 2011-12-09, 19:28

Heh, pomijając szajsowate akustyki, to ciężko jest zepsuć pręt używając głowy... Przed zerwaniem śruby zawsze czuć duży opór - trzeba być idiotą, żeby ciągnąć "na chama".
I proszę Conscious... Proszę, wytłumacz - na co wpływa głównie krzywizna gryfu? Może moje gitary są inne i reguluje mi się menzura, czy coś przez to... Oczywiście zdaję sobie sprawę, że to jest trochę głębsza sprawa, ale są to niuanse które nie interesują zwykłego zjadacza chleba. Jedyne co, to nie sprecyzowałem, że nie chodzi o wysokość na całym gryfie.
Jestem gotów dyskutować na temat tego, co powiedziałem, ale najlepiej na pw lub coś takiego :)
"Gdy jesteś głodny, kanapkę sobie zrób"
Arczi

Pochwały: 13

Postprzez conscious » 2011-12-10, 01:25

Nie no spiny nie ma, może źle to 'zabrzmiało' :)

Arczi, ma wpływ na kilka rzeczy, chociażby właśnie na menzurę lub strojenie. Nie ma co dyskutować, wszystko dla każdego jasne, więc po sprawie.. Pozdrawiam.
ObrazekObrazekObrazek
conscious

Reklama