Forum na temat Waszej twórczości, dowiedz się co o tym sądzą inni...

Postprzez Melus » 2010-10-17, 21:43

Witam.
Od jakiegoś czasu z kolegą nagrywamy sobie amatorsko akustyczne covery.
http://www.myspace.com/matppl
Na tym koncie są 2 utwory akustyczne:
1.Knocking on Heavens Door
2.Patience
Proszę o opinie.

Oprócz tego na myspace znajdują się chyba 2 solówki, które również możecie ocenić ;d
Melus

Gitarowe wyzwania 2Szkoła gry na gitarze na 3 płytach DVD
47,00 zł7 godzin video
Gitarowe WyzwaniaPonad 4 godziny, ujęcia z różnych kamer, prawa i lewa ręka
34,00 zł2 płyty DVD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez szymon981 » 2010-10-17, 21:54

Wg mnie dobrze, ale do akustycznych przydał by się wokal ;p
Solo do Knocking - zajebiście
Obrazek
szymon981

Postprzez Melus » 2010-12-09, 22:26

szymon981 napisał(a):Wg mnie dobrze, ale do akustycznych przydał by się wokal ;p
Solo do Knocking - zajebiście

Dzięki.

Jakiś czas temu nagrałem nowy krótki cover. Tym razem jest to solo z Guns n Roses - Don't Cry.
http://www.myspace.com/matppl - cover znajduje się na samym dole listy.
Zapraszam do słuchania i komentowania ;)
Melus

Postprzez Melus » 2011-12-24, 14:02

Nadszedł czas by odświeżyć temat. Ostatnio nagrałem kilka nowych coverów w dużo lepszej jakości.
Oto co do tej pory nagrałem:

Perfect - Nie płacz Ewka
http://www.youtube.com/watch?v=4dHo-o9_6rE

Dżem - Whisky
http://www.youtube.com/watch?v=B3EhUTPtnJQ

Plastikowa biedronka
http://www.youtube.com/watch?v=-BiZW6L1LUE

Perfect - Autobiografia
http://www.youtube.com/watch?v=fjnu-f_0Sbw

Myslovitz - Acidland
http://www.youtube.com/watch?v=xevQyjMN05g

Mam nadzieję że się wam spodoba :) Możecie mnie subskrybować, bo niedługo planuję nagrać kolejne covery :D
Melus

Postprzez conscious » 2011-12-24, 14:32

A jak dla mnie to najpierw zapoznajcie się z metronomem, a potem proście o ocenę, chyba, że chodzi wam o czystą krytykę - dla mnie to brzmi jak po roku grania.

A no i przydałby się stroik.
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Pochwały: 217

Postprzez Melus » 2011-12-24, 14:43

Tamte to stare nagrania z naszych początków, teraz imo nam już dużo lepiej idzie.
Melus

Postprzez conscious » 2011-12-24, 14:45

No to dobrze, obczaję w wolnej chwili :)

Edit: No jest lepiej, tak trzymać ;]
ObrazekObrazekObrazek
Furch S40 + Vintage V100 LemonDropIcon(SD SH-2 SH-4) + Crate V18-212 + Roland Cube 40 xl
conscious

Pochwały: 217

Postprzez TheDyszka » 2011-12-26, 01:28

Tych nowszych coverów bardzo przyjemnie się słucha ;] Dobra robota!
Jaki to mikrofon, którego używasz?
Obrazek Obrazek
Samick AV6 + Laney Prism P20
TheDyszka

Postprzez Melus » 2011-12-26, 12:47

Dzięki ;)
To mikrofon AKG Perception 120
Melus

Postprzez Melus » 2011-12-29, 11:30

Kolejne:
Cree - Zostań ze mną
http://www.youtube.com/watch?v=ZHYtNEl441k

Lady Pank - Zawsze tam gdzie Ty
http://www.youtube.com/watch?v=3ZmR_GL2Pbw
Melus

Postprzez FlamStyle » 2011-12-29, 15:54

Ile grasz? Wygląda na maksymalnie pół roku. Popracuj nad tempem, płynnością oraz techniką, której po prostu nie masz. Akordy łapiesz niezgrabnie. Do tego ułożenie prawej ręki, które blokuje Twoją grę. Ogólnie interpretacja utworu w Twoim wykonaniu pod względem akompaniamentu w mojej ocenie 2/10.
Co do wokalu. Według mnie wyciąganie jak najwyższych dźwięków na siłę = mutacja nastolatka. Strasznie niezgrabnie. Lepiej przearanżować utwór do tonacji, w której śpiewasz, aniżeli męczyć się i robić po prostu nazwijmy to otwarcie siarę w nienaturalnych dla siebie tonacjach. Mimo tego jakość nagrania nieco zaplusowała i poprawiła odczucia. Warto również nadmienić, że w porównaniu z innymi nagraniami na YT jest dobrze. Jednak mam nadzieję, że mierzysz wyżej i nie patrzysz na to co robią inni, dlatego liczę na poprawę :)

EDIT:
Zapomniałem dodać, że opisałem swoje odczucia co do "Zawsze tam gdzie Ty" ;P

EDIT2:
Wykonaniu Cree pod względem wokalu nie podeszło mi ani trochę. Strasznie niechlujnie. Odebrałem to jako bardzo marna próba stylizacji swojego wokalu na coś, co prezentuje syn, jak i Wielki ojciec Bastka - p.Rysiek.
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Postprzez Melus » 2011-12-30, 15:05

No to zacznijmy się tłumaczyć :)

Akordy łapiesz niezgrabnie. Do tego ułożenie prawej ręki, które blokuje Twoją grę.

Akordy łapię tak jak łapie, bo mi jest wygodnie. Co do ręki to jak ją mam niby ułożyć? Jest normalnie i nic mi nie blokuje grania.

Popracuj nad tempem, płynnością oraz techniką, której po prostu nie masz.

Jaką techniką? Przy zwykłym biciu i akordach?

Ogólnie interpretacja utworu w Twoim wykonaniu pod względem akompaniamentu w mojej ocenie 2/10.

Nie każdemu się może podobać, wszystkim nie dogodzę.
Według mnie wyciąganie jak najwyższych dźwięków na siłę = mutacja nastolatka.

Mutacja już w cholerę za mną...

Strasznie niezgrabnie. Lepiej przearanżować utwór do tonacji, w której śpiewasz, aniżeli męczyć się i robić po prostu nazwijmy to otwarcie siarę w nienaturalnych dla siebie tonacjach.

No tu się akurat zgodzę, nie wszędzie dam rady wyciągnąć. Akordy spoko, można przetransponować, ale jakieś wstawki itp już jest gorzej...

Warto również nadmienić, że w porównaniu z innymi nagraniami na YT jest dobrze.

To w końcu jest dobrze czy jest źle? Bo tam piszesz wszystkie błędy, teraz mówisz że jest dobrze ;)

Jednak mam nadzieję, że mierzysz wyżej i nie patrzysz na to co robią inni, dlatego liczę na poprawę :)

To można uznać za test nowego sprzętu. Nie miałem za wiele czasu, żeby odpicować piosenki a chciałem coś wrzucić na youtuba. Oczywiście, że mierzę wyżej. Niedługo postaram się zrobić coś bardziej ambitniejszego, może coś na dwie gitary. No i gram o wiele dłużej niż ci się wydaję. Po prostu tutaj nie ma czym się wykazać...

Wykonaniu Cree pod względem wokalu nie podeszło mi ani trochę. Strasznie niechlujnie. Odebrałem to jako bardzo marna próba stylizacji swojego wokalu na coś, co prezentuje syn, jak i Wielki ojciec Bastka - p.Rysiek.

Znowu powiem to samo, nie każdemu dogodzisz. No i źle to odebrałeś. Nigdy nie stylizowałem wokalu na kogoś, a tym bardziej na Ryśka... Czy w Whisky śpiewałem coś ala Rysiek? Nie. Robię to po swojemu, więc zarzuty są bezpodstawne.
Melus

Postprzez FlamStyle » 2011-12-30, 15:38

Jeżeli nie widzisz, jak niepoprawnie zagrałeś to nie mam pojęcia w jakim kierunku idziesz.
Grasz przejścia w intro pojedynczymi dźwiękami, jest strasznie nie w tempo. Do tego w ogóle jest to niepoprawnie zagrane. Kombinacja przejścia wygląda zupełnie inaczej.
Grając zwrotkę następuje przejście podczas grania taktu opartego na C/G. Odrywasz wtedy niepotrzebnie chwyt urywając dźwięk G. Wystarczyłoby dodać na strunie D4 mały palec na dźwięku F.

http://www.youtube.com/watch?v=C3-XD35S ... re=related

To przyzwoicie zagrane wykonanie, które powinno Ci wyjaśnić co grasz niepoprawnie. Dodam na koniec, że to co Ty zagrałeś tutaj ja grałem po kilku miesiącach gry w wieku 12 lat. Skoro grasz dłużej niż mi się wydaje to nie jest to żaden powód do dumy, bo jesteś strasznie w tyle.

Co do prawej dłoni. Po pierwsze trzymasz palce niechlujnie. Opierasz palec serdeczny na pudle. Może w grze akordowej, która nie ukrywajmy jest banalna i jeżeli ktoś ogranicza się jedynie do takiej gry nie może wykłócać się co do swoich umiejętności, Ci to nie przeszkadza, jednak w grze hybrydowej bądź szybszych fragmentach jest to co najmniej krępujące.
http://www.youtube.com/watch?v=0rgWyUgMpuA
Z taką techniką gry prawą dłonią nie miałbyś szans zagrać tego utworu. Swoją drogą polecam Ci go jako ćwiczenia. Osoba ćwicząca sumiennie od pierwszego dnia z gitarą zagra go nawet po kilku miesiącach bez większych problemów.
Zasada jest taka, że dopuszczalny na pudle jest mały palec, serdeczny oraz środkowy blisko siebie i zawsze w gotowości tj nie powykrzywiany ani znacznie wyprostowany, po prostu na luzie.

Co do tej mutacji, napisałem że to tak brzmi, a nie że ją przechodzisz. Po prostu niedomagasz i nic w tym złego, mało ludzi wyciąga wysokie dźwięki czysto bez ćwiczeń wokalnych.
Zmieniając tonację utworu wstawki o których wspomniałeś również idą w dół. Jest to chyba oczywiste ;P

Co do tego czy dobrze, czy źle. Lepiej niż inni amatorzy ale i tak na nazwanie tych wykonań profesjonalnymi sporo za mało. Co do tej stylizacji. Ja to tak odebrałem, nie napisałem, że tak jest ;P Po prostu w tym utworze śpiewałeś z gardła, jak oni. Odczułem to jako coś robione na siłę. Podejrzewam, że z przepony było by naturalniej, ładniej ;P
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Postprzez Melus » 2011-12-30, 16:31

To przyzwoicie zagrane wykonanie, które powinno Ci wyjaśnić co grasz niepoprawnie. Dodam na koniec, że to co Ty zagrałeś tutaj ja grałem po kilku miesiącach gry w wieku 12 lat. Skoro grasz dłużej niż mi się wydaje to nie jest to żaden powód do dumy, bo jesteś strasznie w tyle.

Po pierwsze to jest cover, czyli nie musi brzmieć jak oryginał. Po drugie, to czy ja gdzieś napisałem że nauczyłem się tego teraz? To też jest piosenka z początków mojego grania. I wiem, że tam są inaczej przejścia. Po prostu tak się ze słuchu kiedyś nauczyłem i tak już zostało. I nie chciało mi się jakoś specjalnie tego zmieniać.

Co do prawej dłoni. Po pierwsze trzymasz palce niechlujnie. Opierasz palec serdeczny na pudle. Może w grze akordowej, która nie ukrywajmy jest banalna i jeżeli ktoś ogranicza się jedynie do takiej gry nie może wykłócać się co do swoich umiejętności, Ci to nie przeszkadza, jednak w grze hybrydowej bądź szybszych fragmentach jest to co najmniej krępujące.

Po obejrzeniu kilku filmików nie możesz powiedzieć, że "jestem w tyle bo gram kilka lat a tu tego nie widać". Nie ograniczam się tylko do gry akordowej. No i nie wykłócam się, bo zdaję sobie sprawę, że nie jest jakiś PRO MASTER GUITAR PLAYER. Gram też o wiele ambitniejsze kawałki, ale po prostu, jak już mówiłem, można uznać to za test nowego sprzętu. Co do mojej ręki, to nie wiem, może tobie to przeszkadza ale w moim wypadku chyba lepiej mi się gra. Może i jest to niepoprawnie, no ale co mam zrobić...

ale i tak na nazwanie tych wykonań profesjonalnymi sporo za mało.

Nikt tu ich nie nazywa profesjonalnymi. Sam zdaje sobie sprawę z tego, że to czysta amatorszczyzna.

Nie zrozum mnie źle. Nie jest tak, że nie dam sobie nic powiedzieć. Ja oczywiście przyjmuję do wiadomości twoją krytykę (i nawet jestem ucieszony, że ktoś się tym zainteresował i chce pomóc), tylko próbuję się z tego wytłumaczyć jakoś, bo jednak nie we wszystkim masz rację ;)
Melus

Postprzez FlamStyle » 2011-12-30, 16:51

Napisałem to co rzuciło mi się w oczy oraz uszy. Skoro piszesz, że nie chce Ci się grać wersji prawidłowej to po prostu idziesz na łatwiznę i tym bardziej moja ocena spada.
A co do błędów technicznych, radziłbym je poprawić bo nie widzą mi się z owymi zwyczajami zaawansowane projekty. Walcz oto póki wcześnie, potem ciężko zwalczyć złe nawyki ;P

Wytrwałości i zabawy z gry życzę :)
Obrazek
FlamStyle

Reklama