Opinie i dyskusje o gitarach akustycznych i klasycznych

Postprzez Barn » 2011-12-23, 18:56

Hej,

Na jakiś czas przesiadłem się z mojego Fendera FR50 na elektryka, żeby po powrocie dojść do wniosku, że akcja jest nie taka, jak być powinna. Mianowicie nad 12 progiem dolne E jest około 4.5mm, co zaczyna mocno przeszkadzać :) Przeczytałem gdzieś, że rezonatory były robione specjalnie pod granie szkłem lub metalem, i ta wysoka akcja jest niby celowo ustawiona. W innym miejscu przeczytałem znów, że pierwsze co trzeba zrobić po zakupie Dobro, to zmiana akcji.

Czy ktoś z Was ma jakieś doświadczenie na tym polu? Nie wiem czy lepiej zanieść ją do lutnika czy jest jakiś prosty sposób na obniżenie tych strun.
Obrazek Obrazek Obrazek
Fender FR50 Resonator + Yamaha EG112 + Mustang III
Barn

Pochwały: 5

Rzemiosło i sztukaPonad 2 godziny szkoły gitarowej, improwizacja, skale i techniki
34,00 zł2 płyty DVD
Żadnych tajemnicSzkoła gry na gitarze elektrycznej. Krzysztof Błaś zdradza tajniki gry.
87,00 zł192 stron A4 plus 3 x CD
SklepMuzyczny24.com

- Szkoły gitarowe na DVD
- Kursy gry na gitarze
- Książki dla gitarzystów

Postprzez agent012 » 2011-12-23, 20:02

Ja jakbym miał rezonatora to grałbym na nim tylko slidem, no ale co kto woli.
Uzależniony od wydobywania dźwięków.
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne. Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe. "
~Albert Einstein
agent012

Pochwały: 42

Postprzez TheWicher » 2011-12-23, 21:29

No nie żeby coś, ale właśnie kołpaki są do tego typu grania stworzone :)
Niestety chyba n9ie ma tam nic, co można zniżyć, podwyższyć, do głowy przychodzi mi jedynie jakiegoś rodzaju szlif, ale co ja tam wiem :)
ObrazekObrazek

NIE UMIEM MASTERA(!)
TheWicher

Pochwały: 6

Postprzez Barn » 2011-12-23, 22:33

No, trzeba przyznać, że slajdy mu wychodzą konkretne ;) Kurcze, szkoda, bo znalazlem jedną śrubeczke i nadzieja się we mnie narodziła, ale niestety ta śrubka tylko podtrzymuje konstrukcję. Na youtubie widziałem sporo fingerstyle'i na tej gitarze. Spróbuje zasięgnac jakiejs pro-porady w serwisie, a w międzyczasie trzeba bedzie chyba poszukać jakiegoś elektroakustyka do ćwiczeń.
Obrazek Obrazek Obrazek
Barn

Postprzez FlamStyle » 2011-12-23, 23:49

A fingerstyle na takiej akcji to coś nierealnego? Sam gram dosyć często na bardzo marnej gitarze znajomego i bez problemu wychodzą mi aranżacje nierzadko Tommy Emmanuela, co chyba świadczy o tym, że da się na wszystkim, jeżeli jest zapał, chęci, umiejętności.
Do grania tego typu technikami radziłbym korzystać z czystych akustyków + mikrofonów zamiast elektroakustyków. Dodaje to smaczku, brzmi niepodważalnie lepiej. No chyba, że mowa o systemach Taylora, Matona, Cole Clarka, które przebijają jakością dźwięku praktycznie wszystkie sposoby nagłośnienia gitary tej budowy.
Obrazek
Gibson Les Paul Custom '79 + Taylor Koa K24CE + Cole Clark FL2AC BB + Blade Texas Standard Pro TE-3RC + Marshall JCM-800 2205
FlamStyle

Pochwały: 171

Postprzez Barn » 2011-12-24, 14:46

Pewnie, że jest to realne. Tylko zawsze wygodniej byloby na nizszej akcji, cwiczenia moga wtedy trwac dluzej, a po ich odpowiedniej ilosci można już raczej przejść na tą wyższą. Chodzi mi po prostu o wyćwiczenie techniki, żeby móc jak najszybciej wykrzesać z gitary jak najwięcej.
Obrazek Obrazek Obrazek
Barn

Reklama